Shkaqet dhe Simptomat e Kalcifikimit të Nyjës të Kofshës

  • Ballina
  • Shkaqet dhe Simptomat e Kalcifikimit të Nyjës të Kofshës

Nyja e kofshës është një nga nyjet më të shpeshta që i nënshtrohet konsumimit dhe përkeqësimit sepse mbart peshën tuaj. Kjo gjendje në mjekësi quhet osteoartrit, në përditshmëri emërohet si kalcifikim dhe është sëmundja më e zakonshme e ijeve. Ashtu si të gjitha nyjet, edhe tek nyjet e kofshës pjesa topit dhe folesë janë të mbuluara me kërc. Struktura e kërcit lejon që këto dy kocka të rrëshqasin mbi njëra-tjetrën pa dhimbje dhe me fërkim minimal. Kalcifikimi i nyjës së hip është erozioni i kërcit që mbulon kockat që formojnë këtë nyje për arsye të ndryshme dhe deformimi i kockave të poshtme.

Kalcifikimet e nyjeve të kofshës ndahen në dy pjesë. Në grupin e parë në të cilën e ndeshim më shpesh bëjnë pjesë kalcifikimet që ndodhin si pasojë e konsumimit të kërceve në nyjen e kofshës me kalimin e kohës për shkak të një defekti kongjenital ose të mëvonshëm strukturor (dislokim i kofshës, artrit, traumë, etj.), ndërsa në grupin e dytë bëjnë pjesë kalcifikimet e ijeve me shkak të panjohur, të cilat i quajmë idiopatike. Edhe pse kalcifikimi i kyçit të ijës zakonisht shihet pas moshës 60 vjeç, ai mund të ndodhë edhe në moshat shumë të hershme, veçanërisht pas dislokimit kongjenital të ijeve dhe sëmundjeve të nyjeve të kofshës në fëmijëri.

Simptomat kryesore e kalcifikimit të ijeve është dhimbja. Dhimbja ndihet në kyçin e përfshirë. Në periudhën fillestare gjatë lëvizjes dhimbja rritet dhe zvogëlohet me pushim. Ndërsa me përparimin e sëmundjes dhimbja mund të bëhet problem edhe gjatë aktiviteteve të thjeshta ditore. Në periudhat e mëvonshme, mund të shfaqen dhimbje të vazhdueshme që prishin modelin e gjumit të natës. Lëvizshmëria e kyçit mund të kufizohet. Intensiteti i dhimbjes nuk është gjithmonë konstant. Mund të ketë dite ose edhe muaj të mira dhe të këqija pa asnjë arsye. Disa pacientë ia atribuojnë këtë motit ose mendojnë që ka të bëjë me aktivitetin fizik.


Cilat Janë Metodat Diagnostikuese?


Në një ekzaminim të mire mund të kuptohet nëse ankesat e pacientit e kanë origjinën nga nyja e kofshës. Megjithatë për të bërë një diagnozë diferenciale midis sëmundjeve të nyjeve të kofshës përdoren rrezet X. Në disa raste të veçanta, mund të kërkohet ekzaminim i rezonancës magnetike (MR) dhe tomografisë së kompjuterizuar. Sidomos patologjitë e kyçeve të kalcifikimit mund të zbulohen me ekzaminimin MR, përpara se të shfaqen në filmin me rreze X.

Metodat e trajtimit: në periudhën fillestare shqetësues për dhimbje, barna shtesë që mbron ose ndihmon për ta shëruar kërcin, kontrolli i peshës ose humbja e peshës nëse pacienti është mbipeshë, riorganizimi i punës dhe jetës së përditshme dhe në rast nevoje terapia fizike, janë të dobishme në kontrollin e progresionit. e dhimbjes dhe sëmundjes. Në periudhat në vijim, për ta zvogëluar ngarkesën në ije rekomandohet shtagat që mundësojnë ecjen. Në periudhën e zhvilluar të sëmundjes, trajtimi përfundimtar bëhet me metoda kirurgjikale. Korrigjimi i problemeve këndore dhe sigurimi që pjesa e shëndetshme e kërcit të formojë artikulacionin (ostetomitë e femurit) me prerje të bëra në kockë në pjesën e sipërme të kofshës së kofshës janë metoda kirurgjikale që përdoren për një kohë të gjatë dhe japin rezultate të mira në. pacientë të përshtatshëm. Ndërhyrje të tilla kirurgjikale mund të vonojnë operacionin e protezave të pacientëve. Operacionet e artroplastikës së ijeve në ditët e sotme janë metoda më efektive dhe më e zakonshme në trajtimin e kalcifikimit të kyçit të kofshës ose humbjes së indit të kërcit. Në këtë metodë, nyja e deformuar e kofshës hiqet plotësisht dhe në vend të saj ngjitet një nyje artificiale e kofshës. Ky nyje artificiale përbëhet nga një këllëf metalik i gdhendur në folenë e legenit së kockës, një pjesë plastike ose qeramike që mbulon pjesën e brendshme të kësaj këllëfi, një dorezë metalike e futur në kofshë dhe një dorezë metalike ose qeramike e montuar në dorezë. Materiali që vendos folenë dhe formon dorezën mund të jetë metal-metal, metal-plastikë, qeramikë-qeramike.

Protezat qeramike për shkak të qëndrueshmërisë së tyre të gjatë preferohen te pacientët e rinj. Protezat metal-metal janë gjithashtu proteza të qëndrueshme dhe mekanikisht më të qëndrueshme. Megjithatë, ka shumë publikime që shkaktojnë akumulimin e metaleve në trup për shkak të korrozionit të metaleve. Disa grupe pretendojnë se ky akumulim metalik nuk është i rëndësishëm. Në të kaluarën protezat aplikoheshin me çimento kockore, në ditët e sotme preferohen protezat pa çimento dhe ato ngjitëse kockore.

Pranimi i përgjithshëm në kirurgjinë e artroplastikës së hipit është kryerja e operacionit te pacientët mbi moshën 60-65 vjeç. Arsyeja e kësaj preference është konsumimi i pjesëve të protezës me kalimin e kohës ose nevoja për rioperim për shkak të lirimit të protezës në kockë. Megjithatë, ky nuk do të thotë se kirurgjia protetike nuk mund të kryhet te pacientët e rinj. Ky operacion ofron përfitime të mëdha që pacientët me kalcifikim të rëndë të kyçit të kofshës në moshë të re të jetojnë më aktivë dhe afër normales. Komplikimet e kirurgjisë së zëvendësimit të ijeve Kirurgjia protetike është një nga operacionet më serioze në ortopedi. Ekzistojnë rregulla që duhen ndjekur para dhe pas operacionit dhe duhet të merren të gjitha masat e mundshme për të parandaluar komplikimet gjatë operacionit. Nëse pacienti ka sëmundje shtesë, ato vlerësohen në detaje se a paraqesin rrezik për operacionin dhe nëse paraqesin rrezik, pacientit i shpjegohet shkalla e rrezikut. Pacientët informohen lidhur me operacionin, gjithashtu shpjegohen në detaje rreziqet e operacionit.Komplikacionet që mund të shihen në operacionet protetike mund të rendisim si më poshtë:

  • Ato që lidhen me anestezi,
  • Lëndimet nervore vaskulare gjatë operacionit,
  • Frakturë në kockë gjatë vendosjes së protezës,
  • Humbje e tepërt e gjakut,
  • Formimi i infeksionit rreth protezës pas operacionit,
  • Tromboembolizmi (mpiksje në venat e këmbës që shkon në organe të tjera dhe mbyllja e venave),
  • Lirim i protezës pas operacionit në periudhën e hershme. Kundër këtyre komplikimeve, mjeku dhe anesteziologu që kryen operacionin së bashku marrin masat e nevojshme para dhe pas operacionit dhe i japin pacientit trajtimin e nevojshëm mjekësor parandalues.
  • Ngirtja e pacientit në këmbë pas operacionit minimizon komplikimet dhe mundëson rikthimin e pacientit në përditshmëri sa më shpejt të jete e mundur.  

Prof. Dr. Ömer Faruk BILGEN

Specialist i Ortopedisë dhe Travmatologjisë