EMG

EMG është i rëndësishëm pasi është një nga testet që ndihmojnë në përcaktimin e burimit të ankesës aktuale të personit. EMG (elektromiografi); Është matja e vetive elektrike të muskujve, nervave dhe rrënjëve nervore.

Pse Bëhet EMG?

Ekzaminimi EMG nevojitet në rastet kur duhet të maten muskujt, nervat dhe rrënjët nervore. Për këtë arsye, ekzaminimi EMG përdoret për një qëllim të caktuar.

Qëllimet për të cilat përdoret ekzaminimi EMG janë si më poshtë:

 • Vendosja e diagnozës,
 • Bërja e diagnozës diferenciale,
 • Orientimi drejt trajtimit që do të kryhet.

Çfarë Është Diagnoza Dhe Diagnoza Diferenciale Me EMG?

EMG ndihmon për të konfirmuar praninë e sëmundjes tek personi. Për shembull, mpirja dhe dhimbja në gishta janë një ankesë shumë e zakonshme. Ankesat e pacientit mund të jenë për shkak të ngjeshjes së nervit në kanalin e kyçit të dorës, ngjeshjes në nivelin e bërrylit ose hernies së qafës. Kjo ndihmon në përcaktimin e mundësive. Kështu, ai siguron fazën e diagnostikimit të sëmundjes dhe vendosjes së një diagnoze diferenciale.

Drejtimi I Trajtimit Me EMG

EMG mund të përdoret për të vendosur mbi trajtimin e sëmundjes aktuale. Nëse ngjeshja e nervit zbulohet në kanalin e kyçit të dorës së pacientit, ai përcakton shkallën në të cilën nervi është i ngjeshur dhe shkallën e dëmtimit të nervit. Ai drejton vendimin për trajtimin mjekësor ose kirurgjik. Diabeti, dështimi i veshkave etj. Këto ankesa mund të shkaktojnë edhe disa sëmundje. Për këtë arsye matet në intervale të rregullta për të vëzhguar dëmtimet e shkaktuara nga sëmundjet në nerva dhe ndiqet ecuria e sëmundjes.

Në Cilat Sëmundje Kërkohet EMG?

Ka shumë sëmundje që kërkojnë EMG. Këto;

 • Lëndimet nervore (plagë me armë zjarri, therje, pas injektimit, etj.),
 • Kompresim nervor (ngjeshje nervore në kyçin e dorës dhe bërryl),
 • Hernie të belit dhe qafës,
 • Paraliza e fytyrës,
 • Për të matur efektet e sëmundjeve që dëmtojnë funksionet e nervave (sëmundjet metabolike, diabeti, sëmundjet e veshkave, etj.),
 • Diagnoza e sëmundjeve të muskujve,
 • Sëmundjet e palcës kurrizore që rezultojnë në humbje të muskujve,
 • Lëndimet nervore që mund të ndodhin tek foshnjat gjatë lindjes.

Si Bëhet EMG?

Ekzaminimi EMG kryhet duke përdorur dy faza. Këto:

 • Matja e përçueshmërisë nervore,
 • Ekzaminimi i muskujve.
 • Në varësi të diagnozës që mendohet se ka pacienti, mund të kryhen të dy ose vetëm njëri prej këtyre hapave. Duhen nga 15 minuta deri në 1 orë, në varësi të nervave që do të ekzaminohen dhe gjendjes së sëmundjeve. Ka disa gjëra që duhen marrë parasysh gjatë kryerjes së një ekzaminimi EMG.

Si Të Matni Përçueshmërinë Nervore Në Ekzaminimin EMG?

Hapi i matjes së përçueshmërisë nervore në ekzaminimin EMG kryhet si më poshtë:

 • Ai kryhet duke përzgjedhur disa nerva nga mjeku juaj i cili do të kryejë ekzaminimin në krahë, këmbë ose pjesë të tjera të trupit.
 • Një rrymë elektrike jepet dhe stimulohet përmes një elektrode të vendosur në lëkurë.
 • Rryma elektrike e dhënë zgjat më pak se një e mijtë e sekondës dhe është e padëmshme.
 • Kjo krijon një ndjenjë të pakëndshme ku aplikohet rryma elektrike. Megjithatë, kjo ndjenjë zakonisht nuk perceptohet si dhimbje.
 • Aktiviteti që përhapet në nerv regjistrohet me një elektrodë tjetër. Duke përdorur këtë regjistrim, maten statusi i përcjelljes së nervit, shpejtësia e përcjelljes dhe shkalla e përgjigjes së krijuar nga stimuli.
 • Gjatë një ekzaminimi EMG, matjet zakonisht merren nga 5 deri në 10 nerva.

Si Të Ekzaminohen Muskujt Në Ekzaminimin EMG?

Në ekzaminimin EMG, muskujt ekzaminohen si më poshtë:

 • Një elektrodë në formë gjilpëre vendoset në një muskul sipas zgjedhjes sonë në krah, këmbë ose pjesë tjetër të trupit dhe ekzaminohet aktiviteti elektrik në muskul.
 • Kjo gjilpërë është e ndryshme nga gjilpërat normale të shiringës. Janë gjilpëra të holla dhe të prodhuara posaçërisht.
 • Kjo gjilpërë nuk jep rrymë apo ilaç. Regjistrohen të dhënat e muskujve gjatë pushimit dhe tkurrjes.
 • Gjilpërat janë të disponueshme. Për çdo pacient përdoret një gjilpërë e re.
 • Ekzaminimi i secilit muskul zgjat disa minuta. Gjatë kësaj periudhe, gjilpëra mbahet në muskul.
 • Këto procedura janë përgjithësisht pa dhimbje ose shkaktojnë dhimbje të lehta që janë të durueshme.

Çfarë Duhet Të Kihet Parasysh Gjatë Kryerjes Së Një Ekzaminimi EMG?

Numri i muskujve që duhet të ekzaminohen gjatë një ekzaminimi EMG ndryshon në varësi të diagnozës së dyshuar. Në përgjithësi, ekzaminohen nga 1 deri në 10 muskuj.

Gjatë kryerjes së një ekzaminimi EMG duhet të merren parasysh sa vijon:

 • Ekzaminimi i vetëm pjesës ku shfaqet ankesa dhe përcjelljet nervore është një ekzaminim jo i plotë.
 • Duhet të bëhen matjet e të dy krahëve ose të dy këmbëve për të parë dhe krahasuar vlerat normale të vetë pacientit.
 • Për këtë arsye duhet të merren si bazë ekzaminimi i mjekut që kërkon ekzaminimin në qendrën tonë, gjetjet e ekzaminimeve të tjera dhe diagnozat që mendohet se janë të pranishme tek pacienti dhe si rezultat të kryhen të gjitha ekzaminimet EMG që gjykohen të nevojshme. .
 • Ky ekzaminim mund të kryhet edhe nga teknikë të trajnuar në EMG. Megjithatë, në qendrën tonë të gjitha procedurat kryhen nga mjeku specialist përkatës dhe rezultatet raportohen dhe dorëzohen në të njëjtën kohë.

Cilat Janë Përgatitjet Që Duhen Bërë Përpara Ekzaminimit EMG?

Janë disa përgatitje që duhen bërë përpara ekzaminimit EMG. Këto përgatitje janë si më poshtë:

 • Duhet të jeni plot gjatë ekzaminimit.
 • Gjatë ekzaminimit, krahët duhet të rrotullohen deri mbi bërryla dhe këmbët duhet të shtrihen deri mbi gjunjë. Për këtë arsye ju rekomandojmë të vishni rroba me këmbë dhe mëngë të lirshme.
 • Bizhuteritë, veçanërisht unazat dhe byzylykët, në krahë dhe gishta duhet të hiqen.
 • Meqenëse përçueshmëria elektrike e lëkurës suaj është e rëndësishme në procedurat që do të kryhen, është e rëndësishme që të mos aplikoni krem në lëkurën tuaj dhe që lëkura juaj të mos jetë e pluhurosur, e yndyrshme dhe e ndotur.
 • Ju lusim që të vini gjysmë ore përpara kohës së caktuar të takimit. Procedurat për pacientin para jush mund të zgjasin më shumë sesa pritej; në disa raste, mund t'ju duhet të prisni rreth gjysmë ore. Duke pasur parasysh se ekzaminimi mund të zgjasë gjysmë ore, ju rekomandojmë që të planifikoni të kaloni 1-1,5 orë për ekzaminimin EMG.
 • Nuk është e dëmshme të kërkosh një të afërm të jetë në dhomë gjatë ekzaminimit. Të kesh një të afërm që mund t'ju mbështesë do t'ju bëjë të ndiheni më rehat.