Çfarë Është Migrena?

Migrena është arsyeja më e zakonshme për vizitat tek mjeku në mesin e të gjitha llojeve të dhimbjeve të kokës. Nuk ka asnjë test specifik laboratorik apo ekzaminim radiologjik për diagnozën e migrenës. Dihet se afërsisht 20% e femrave dhe 8% e meshkujve kanë migrenë. Përveç efekteve negative gjatë sulmit, ai ka efekte kronike si ulje e performancës në shkollë dhe në punë dhe probleme sociale.

Cilat Janë Tiparet Karakteristike Të Migrenës?

Karakteristikat karakteristike të migrenës janë:

 • Të jetë i përsëritur,
 • Sulmi zgjat më shumë se 4 orë (dhe më pak se 3 ditë) pa mjekim,
 • Të qenit të njëanshëm (në 80% të pacientëve),
 • Të qenit pulsues,
 • Të shqetësuar shpesh nga drita dhe zëri gjatë sulmit,
 • Rritja e dhimbjes me aktivitete fizike si ngjitja e shkallëve,
 • Dhimbja shoqërohet shpesh me të përziera ose të vjella,
 • Dhimbja është e moderuar ose e rëndë.

Cilat Janë Llojet E Migrenës?

Migrena shpesh ndodh pa ndonjë deficit të mëparshëm neurologjik. Kjo quhet migrenë pa atmosferë. Simptomat e përkohshme neurologjike që zgjasin nga 5 deri në 60 minuta mund të vërehen në 10-15% të pacientëve me migrenë pak para dhimbjes. Kjo lloj migrene quhet Migrenë me Aurë.

Karakteristikat E Migrenës Me Aurë

Në migrenën me aurë, simptomat e mëposhtme shfaqen para dhimbjes:

 • Simptomat më të zakonshme janë vizuale, pra humbja e fushës së shikimit, shikimi i dritave të bardha ose vija të thyera,
 • Disa nga simptomat si mpirje në gjuhë, fytyrë, krah, dobësi dhe dëmtim të të folurit,
 • Simptoma të tjera të sistemit të pasmë si marramendje,
 • Mund të ketë edhe një atmosferë në formën e një deficiti zgjimi.

Dhimbja mund të shfaqet menjëherë ose brenda 1 ore, ose rrallë, aura mund të mos pasohet nga dhimbje koke. Ndërsa sulmet e migrenës zakonisht vijnë në formën e sulmeve, ato gjithashtu mund të shihen si kronike, që ndodhin çdo ditë ose çdo ditë tjetër për të paktën 3 muaj.

Cilat Janë Periudhat E Migrenës?

Kur përmendet migrena, dhimbja e kokës shpesh vlerësohet vetëm në kuptimin e dhimbjes së fortë. Megjithatë, dhimbja është vetëm një fazë e migrenës. Është më e përshtatshme të konsiderohet migrena si një kompleks simptomash që formohen nga mosfunksionimi i trurit dhe ndodhin në periudha të ndryshme.

Periudha e prodromit: Periudha që ndodh para dhimbjes, e formuar nga ndryshimet në humorin ose funksionet njohëse të personit, dhe përfshin simptoma parandjenjëse, ndonjëherë të shoqëruara me simptoma autonome dhe sistemike, quhet periudha prodrome e migrenës. Periudha e aurës, nëse ka, është gjithashtu brenda periudhës së prodromit.

Periudha e dhimbjes: Periudha e shënuar nga fillimi i dhimbjes pas periudhës së prodromit, periudha në të cilën dhimbja përjetohet dhe fundi i dhimbjes quhet periudha e dhimbjes së migrenës.

Periudha postdrome: Periudha që fillon me përfundimin e dhimbjes është periudha postdrome e migrenës.

Kur pacientit i merret një histori e mirë, do të shihet se afërsisht 50-60% e migrenës përjetojnë një ose më shumë nga simptomat prodrome.

Cilat Janë Simptomat Që Mund Të Hasen Gjatë Periudhës Prodrom Të Migrenës?

Simptomat e mëposhtme vërehen në fazën pararendëse të migrenës:

 • Hipersensitivitet-reaktivitet
 • Humor depresiv,
 • Rrallë hiperaktivë,
 • Stagnim/mërzitje,
 • Ulje e përqendrimit dhe vëmendjes,
 • Ngadalësi në të menduar,
 • Vështirësi në gjetjen e fjalëve, ngecje gjatë të folurit,
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj dritës, zërit, erës,
 • Zvarritje, dëshirë për të fjetur,
 • Dobësi,
 • Uria, dëshira për të ngrënë ëmbëlsira, rritja e oreksit ose humbja e oreksit,
 • Pirja e tepërt e ujit,
 • Mbajtja e ujit në trup,
 • Urinim i shpeshtë,
 • Ndjenja e ënjtjes në bark,
 • Kapsllëk ose diarre,
 • Lotët

A Është Migrena Një Sëmundje Gjenetike?

Vitet e fundit, ka pasur zhvillime të rëndësishme në gjenetikën e dhimbjes së kokës, veçanërisht të migrenës. Sot, migrena konsiderohet një sëmundje komplekse, poligjenike, në të cilën faktorët gjenetikë ndërveprojnë me faktorët mjedisorë. Ka gjetje të ndryshme që faktorët gjenetikë luajnë një rol më të madh në migrenën me aurë sesa në migrenën pa aurë. Dihet prej kohësh që migrena ka karakteristika trashëgimore.

Cilat Janë Disa Lloje Specifike Të Migrenës?

Ka disa lloje të veçanta të migrenës. Mund t'i rendisim si më poshtë:

Migrena kronike: Pacienti përjeton dhimbje koke 15 ose më shumë ditë në muaj për të paktën 3 muaj. Të paktën 8 ditë nga këto dhimbje koke kanë karakteristika të migrenës. Ky lloj i migrenës përkufizohet si migrenë kronike. Ata mund të kenë sulme me ose pa atmosferë dhe janë ndër grupet që përjetojnë kufizime të lidhura me dhimbjen e kokës më intensivisht. Dhimbja e kokës mund të tregojë karakteristika të tipit të migrenës ose tensionit. Zakonisht ka përdorim të rëndë të qetësuesve. Një ditar i dhimbjes së kokës është absolutisht i nevojshëm për të kuptuar pamjen klinike të këtyre pacientëve që ankohen për dhimbje koke pothuajse çdo ditë dhe për të bërë një diagnozë diferenciale.

Migrena Vestibulare (Vertigo Migrenoze): Është raportuar se afërsisht 10% e pacientëve të diagnostikuar me migrenë kanë gjetje të mjaftueshme për diagnozën e migrenës vestibulare.

Migrena menstruale: Megjithëse përkufizimet e sakta ndryshojnë, përkufizimi i migrenës menstruale përshkruan sulmet e migrenës që ndodhin në periudhën perimenstruale, domethënë periudhën pak para menstruacioneve të grave. Vëzhgimet klinike kanë zbuluar se dhimbjet e kokës nga migrena janë më të shpeshta dhe më të rënda para periudhës menstruale. Këto dhimbje koke mund të mbeten rezistente ndaj trajtimeve të cilave u përgjigjen dhimbjet e tjera të migrenës, mund të zgjasin më shumë dhe të bëhen shumë më të rënda. Edhe pse sulmet e migrenës janë të zakonshme gjatë periudhës menstruale, nëse 90% e sulmeve ndodhin gjatë menstruacioneve (periudha menstruale), ajo quhet migrenë menstruale. Rreziku i migrenës është më i lartë në 3 ditët e para të menstruacioneve. Edhe pse mendohet se ciklet e lidhura me estrogjenin qëndrojnë në themel të kësaj tabloje, nuk ka një mekanizëm të provuar qartë.

Cilat Janë Kushtet Që Mund Të Shoqërojnë Migrenën?

Dhimbjet e migrenës mund të shoqërohen me disa çrregullime shtesë, të cilat do t'i rendisim më poshtë. Këto:

 • Depresioni Sëmundjet inflamatore të zorrëve Fibromialgjia: Përafërsisht një e treta e pacientëve me migrenë shoqërohen nga fibromialgji.
 • Epilepsi
 • Goditja në tru

Ngjarjet vaskulare janë më të zakonshme tek pacientët me migrenë, veçanërisht ata me migrenë me aurë. Migrena konsiderohet si një faktor rreziku për patologjitë vaskulare, veçanërisht goditjet në tru dhe infarktin e miokardit.

A Është Migrena Një Sëmundje Që Kërkon Trajtim?

Për shkak të migrenës, cilësia e jetës së pacientëve ulet ndjeshëm. Trajtimi i sulmeve është shpesh i nevojshëm. Përveç kësaj, kur merret parasysh së bashku me frekuencën e gjendjes, paaftësia e pacientit për të bërë punën e tij gjatë një sulmi migrenë gjithashtu çon në humbje sociale.

Çfarë Duhet Të Dijë Një Pacient Me Migrenë?

 • Migrena nuk është një sëmundje e trurit kërcënuese për jetën.
 • Trajtimi duhet të kryhet sipas një rendi të caktuar dhe në bashkëpunim me mjekun.
 • Studimet epidemiologjike të kryera vitet e fundit kanë treguar se migrena me aurë, në veçanti, krijon një rrezik të shtuar të ishemisë (privimi i indeve nga oksigjeni si rezultat i uljes së rrjedhjes së gjakut në inde) (3,8-6,2 herë) tek gratë nën moshën. nga 45. Kjo situatë rritet kur duhani dhe faktorë të tjerë rreziku janë të pranishëm.
 • Është treguar se infarktet e heshtura dhe lezionet e heshtura të lëndës së bardhë janë të shtuara te pacientët me migrenë.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Reduktuar Dhimbjen E Migrenës?

Pushimi në një dhomë të errët dhe të qetë me një pako akulli e bën më të lehtë lehtësimin e dhimbjes. Nëse gjumi është i mundur, pacienti zakonisht zgjohet pa dhimbje. Frekuenca e dhimbjes mund të reduktohet me disa masa të thjeshta si shmangia e faktorëve që shkaktojnë sëmundjen, mos anashkalimi i vakteve dhe sigurimi i orëve të rregullta të gjumit.

Trajtimi I Migrenës Me Ilaçe

Trajtimi medikamentoz për migrenën ndahet në dy.

 • Trajtim “profilaktik” ose parandalues/mbrojtës për të parandaluar sulmet,
 • “Trajtimi me sulm (akute/dhimbje)” që synon lehtësimin e simptomave të një ataku si dhimbje, nauze dhe të vjella.

Trajtimi I Sulmit Të Migrenës

Në sulmet e lehta dhe të moderuara, analgjezikët oralë si aspirina, acetaminofeni, naprokseni, etodolaku ose ibuprofeni, ose analgjezikët e kombinuar me kafeinë janë efektivë. Megjithatë, duhet të preferohet shmangia e barnave të kombinuara. Në rastet me sulme të shpeshta (më shumë se pesë në muaj), duhet të përcaktohen kufijtë e përdorimit të analgjezikëve dhe pacienti duhet të paralajmërohet për dhimbje koke nga mbipërdorimi i barnave.

Në trajtimin e sulmit, rekomandohet që medikamentet të merren sa më shpejt që të jetë e mundur në fillimin e dhimbjes së kokës. Nuk duhet harruar se trajtimi i migrenës ka për qëllim përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit. Trajtimi duhet të udhëhiqet nga gjendja e secilit pacient dhe nevojat specifike. Për shembull, nuk është e përshtatshme të këmbëngulësh që një pacient që mund të flejë gjatë një ataku dhe që nuk i pëlqen të marrë ilaçe ose që përjeton efekte anësore, të marrë një analgjezik që është i mirë për të tjerët.

Trajtimi Profilaktik Për Migrenën

Trajtimi profilaktik synon të reduktojë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e dhimbjes duke përdorur mjekim të rregullt për një periudhë të caktuar kohore. Trajtimi i migrenës është një formë trajtimi që nuk aplikon të njëjtin shabllon për të gjithë dhe duhet të vendoset individualisht për çdo pacient.

Trajtimi profilaktik indikohet te pacientët që nuk i përgjigjen në mënyrë adekuate trajtimit të sulmit dhe/ose që kanë më shumë se 5 sulme të migrenës në muaj, tek të cilët efektet anësore të trajtimeve të sulmit janë të patolerueshme. Përveç kësaj, sulmet e migrenës që zgjasin më shumë se 48 orë, dhimbja e migrenës që është subjektivisht e padurueshme nga pacienti dhe sulmet e ndërlikuara të migrenës (kushte të rralla si migrena hemiplegjike, migrena basilar, migrena me aurë të zgjatur, infarkt i lidhur me migrenën) kërkojnë shkallë të lartë të profilaksisë. Korrigjimi i humbjeve të lidhura me migrenën (forca e punës, jeta sociale), pra kufizimi dhe përmirësimi i cilësisë së jetës, duhet të konsiderohet gjithashtu si një tregues vetëm për profilaksinë.

Ilaçet e përdorura në trajtimin parandalues reduktojnë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e sulmeve të migrenës. Një rënie në frekuencën e migrenës me më shumë se pesëdhjetë për qind tregon efektivitetin e trajtimit. Medikamentet profilaktike fillojnë me doza të ulëta dhe rriten gradualisht. Për të vlerësuar efektivitetin, është e nevojshme të prisni dy deri në tre muaj dhe të vazhdoni trajtimin për të paktën 6 muaj në dozën efektive.

Cilat Janë Barnat Që Përdoren Për Profilaksinë?

Barnat që përdoren në profilaksë janë nga grupe të ndryshme. Për shembull:

 • Medikamente për kontrollin e hipertensionit (beta-bllokues: si propranolol, metoprolol, nebivolol ose verapamil),
 • Barnat e epilepsisë (si acidi valproik, topiramati, gabapentina, pregabalina),
 • Medikamente kundër depresionit (të tilla si amitriptilina, venlafaksina, duloxetina)
 • Flunarizine

Është e rëndësishme që një pacient nën profilaksë të jetë i informuar paraprakisht për efektet anësore të mundshme të medikamenteve që përdor dhe të qëndrojë nën mbikëqyrjen e një mjeku. Meqenëse shumica e këtyre barnave nuk kanë indikacione për migrenën, pacientit duhet t'i jepet informacion i detajuar në lidhje me efektet anësore të tyre dhe duhet të nënshkruhet një pëlqim i informuar. Trajtimi me toksina botulinum është gjithashtu për qëllime profilaktike dhe indikohet vetëm për migrenën kronike.

Si Duhet Përdorur Mjekimi Në Profilaksë?

Për profilaksinë e migrenës, ilaçi duhet të merret një herë ose më së shumti në dy doza në ditë. Duhet të sigurohet përdorimi i një ditari të dhimbjes së kokës. Pacienti duhet të jetë në gjendje të kontaktojë mjekun kur has ndonjë problem dhe duhet të kontrollohet çdo 3 muaj. Në rastet që nuk i përgjigjen profilaksisë, ditari duhet të merret parasysh me kujdes dhe duhet të rishikohen niveli i pritjes së pacientit dhe trajtimi i sulmit, doza, nëse ilaçi përdoret sipas nevojës dhe efektet anësore.

Pacienti duhet të këshillohet t'i kushtojë vëmendje higjienës së jetës, të tilla si modelet e mira të gjumit, ushqimi dhe ushtrimet fizike, dhe të qëndrojë larg nga shkaktarët. Gabimet më të shpeshta që bëhen në rastet kur indikohet profilaksia përfshijnë vonesën në mjekim, dozën e ulët dhe përdorimin afatshkurtër, si dhe moskujdesin ndaj sëmundjeve shoqëruese gjatë zgjedhjes së ilaçeve.

Cilat Janë Trajtimet E Reja Të Zhvilluara Për Migrenën?

Antitrupat monoklonalë anti-CGRP, të njohura gjerësisht si vaksinat kundër migrenës, janë ndër opsionet e reja të spikatura në profilaksinë e migrenës. Këto janë molekula të mëdha që nuk e kalojnë barrierën gjako-truore, nuk ekskretohen nga mëlçia ose veshkat, nuk mund të përdoren nga goja për shkak të natyrës së tyre peptide dhe kanë një gjysmë jetëgjatësi prej javësh. Erenumab (70-140 mg, injeksion mujor nënlëkuror) ka marrë miratimet e nevojshme shkencore dhe administrative në Amerikë dhe disa vende evropiane. Fremanezumab pasoi. Studimet e molekulave të tilla si galcanezumab dhe eptinezumab vazhdojnë me sukses. Këto barna, të cilat kanë kosto të lartë dhe efektet anësore afatgjata të të cilave nuk janë ende të njohura mirë, mund të rekomandohen për përdorim në pacientët me migrenë që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera profilaktike.

Trajtimet Ndërhyrëse Në Migrenë

Neurotoksina e botulinumit përdoret në profilaksinë kronike të migrenës. Nuk ka prova të mjaftueshme për të treguar efektivitetin e saj në trajtimin e migrenës episodike. Anestetikët lokalë dhe bllokada e nervit të madh okupital (GON) janë ndër trajtimet intervenuese të sigurta dhe efektive në sulmet e shpeshta të migrenës, veçanërisht në migrenën kronike. Vitet e fundit, aplikimet e neurostimulimit kanë dalë në pah, veçanërisht në pacientët me migrenë që nuk i përgjigjen trajtimit mjekësor.

A E Kuron Migrenën Kirurgjia E Migrenës?

Disa ndërhyrje kirurgjikale, të cilat janë pretenduar të jenë të suksesshme vitet e fundit, veçanërisht në rastet e migrenës kronike rezistente, janë praktika që nuk pranohen administrativisht në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar dhe nuk përfshihen në udhëzimet e trajtimit. Për më tepër, këto metoda mund të çojnë në komplikime të pakthyeshme dhe në zhvillimin e dhimbjes neuropatike rezistente ndaj trajtimit gjatë ndjekjes. Përdorimi i këtyre metodave, të cilat tentohen të shpallen nën emrin e kirurgjisë së migrenës, është i rrezikshëm sepse nuk ka prova shkencore dhe miratim shkencor.

Cilat Janë Shkaqet E Mundshme Të Dështimit Në Trajtimin E Migrenës?

 • Diagnoza është e paplotë ose e pasaktë.
 • Ekziston një çrregullim i dhimbjes së kokës për shkak të një sëmundjeje tjetër të padiagnostikuar.
 • Ekziston një çrregullim tjetër primar i dhimbjes së kokës i keqdiagnostikuar.
 • Ekzistojnë dy ose më shumë çrregullime të ndryshme të dhimbjes së kokës.
 • Faktorë të rëndësishëm nxitës janë anashkaluar.
 • Shkaqet hormonale.
 • Faktorët psikosocialë (depresioni dhe abuzimi me substancat).
 • Medikamente të tjera që shkaktojnë dhimbje koke.
 • Mënyra e jetesës shkakton dhimbje koke (stresi, pagjumësia, përdorimi i alkoolit, etj.).
 • Ka mbipërdorim të drogës.
 • Ka përdorim të tepruar të kafeinës.
 • Dozat dhe qasja e trajtimit janë të pamjaftueshme. Droga joefektive, Doza e lartë fillestare, Doza e pamjaftueshme përcjellëse, Kohëzgjatja e pamjaftueshme e trajtimit.
 • Niveli jorealist i pritshmërive të larta të pacientit.
 • Prania e sëmundjeve të tjera që vështirësojnë trajtimin
 • Administrimi i barnave nga goja pavarësisht të vjellave në trajtimin e sulmeve
 • Mos dhënia fillimisht e antiemetikëve në rastet me nauze dhe stazë gastrike.
 • Përpjekja për t'u mjaftuar me analgjezikë të thjeshtë edhe pse efikasiteti i punës është ulur ndjeshëm.
 • Përdorimi intensiv i analgjezikëve të kombinuar dhe preparateve Ergo