Mjekësia Interne (Sëmundjeve të Brendshme)

  • Ballina
  • Mjekësia Interne (Sëmundjeve të Brendshme)

Mjekësia e brendshme është departamenti kryesor që merret me diagnostikimin dhe zgjidhjen e problemeve shëndetësore të shumicës së grupit të pacientëve të rritur. Mjekësia e brendshme është baza për të gjitha degët klinike të mjekësisë moderne. Departamenti i Sëmundjeve të Brendshme të Spitalit Medicabil në përgjithësi shërben si adresa e parë e pacientëve të padiagnostikuar. Gjithashtu, kryen trajtimin, konsultimin, përgatitjet para operacionit dhe ndërhyrjet e nevojshme ndaj pacientëve të shtruar në spital.


Me zhvillimet e sotme shkencore, mundësohen analizat e nevojshme moderne, laboratorike (gjaku, urina, jashtëqitja, etj.), ekzaminimet radiologjike (rëntgen, ultrasonografia, mamografia, tomografia e kompjuterizuar, MRI, densiteti kockor etj.), në përputhje me ekzaminimi fizik i detajuar, ekzaminimet endoskopike kur është e nevojshme (endoskopia e sistemit të sipërm gastrointestinal, kolonoskopia, etj.) dhe siguron diagnozën e hershme dhe përfundimtare të sëmundjeve duke përdorur të gjitha testet e nevojshme si EKG dhe Ekokardiografia. Edhe pse sëmundjet e brendshme ndahen në shumë nëndegë paralelisht me zhvillimet shkencore dhe teknologjike, ajo ka një rëndësi të madhe për vlerësimin e pacientit në tërësi, vendosjen e diagnozës duke bërë ekzaminime të mëtejshme dhe rregullimin e trajtimit.


Departamenti i Mjekësisë së Brendshme, mirret me sëmundjet e rrugëve të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes, sëmundjet febrile, hipertensionin, diabetin, sëmundjet e tiroides, ngritjen e kolesterolit dhe triglicerideve, sëmundjet e sistemit tretës (gastriti, ulçera, refluksi, koliti spastik, etj.), sëmundjet e mëlçisë dhe të tëmthit, sëmundjet e mushkërive (bronkit kronik, emfizemë, astmë etj.), sëmundjet e veshkave, aneminë dhe sëmundjet e gjakut po ashtu diagnostikimin dhe trajtimin, diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve të ndryshme kancerogjene, sëmundjet reumatike dhe sëmundjet e sistemit muskuloskeletor. Në përputhje me diagnozën e bërë në Repartin e Sëmundjeve të Brendshme, sikur në nëndegët e sëmundjeve të brendshme endokrinologji, gastroenterologji, reumatologji, etj., është në bashkëpunim me  kardiologjinë, me sëmundjet e kraharorit, me sëmundjet infektive, me neurologjinë, me të gjitha repartet kirurgjikale dhe me departamentin e psikiatrisë, ku përpiqet që zgjidhë të gjitha problemet shëndetësore të pacientit dhe kur është e nevojshme duke e referuar pacientin në departamentin përkatës.


Shërbimi i Departamentit të Mjekësisë së Brendshme të Spitalit Medicabil përfshin ekzaminimet ambulatore, ndjekjen dhe trajtimin spitalor, dhomën e urgjencës, ndjekjen dhe kontrollin e kujdesit intensiv. Check-up është një kontroll shëndetësor gjithëpërfshirës që kryhet periodikisht pa asnjë ankesë të personit dhe kryhet në përputhje me gjininë e personit, moshën dhe faktorët e rrezikut në rritje. Falë kontrolleve, diagnostikimi sa më i hershëm i shumë sëmundjeve vitale mund të rrisë probabilitetin e suksesit të trajtimit të sëmundjeve.