Shëndeti Oral dhe Dentar (Stomatologjia)

  • Ballina
  • Shëndeti Oral dhe Dentar (Stomatologjia)
Shëndeti oral dhe dentar është shumë i rëndësishëm. Çështja se çfarë është shëndeti oral dhe dentar ka qenë gjithmonë e rëndësishme, këto pyetje rrisin rëndësinë që shoqëria i jep shëndetit oral dhe dentar dhe rrisin nivelin e ndërgjegjësimit të shoqërisë. Sëmundjet e shëndetit oral dhe dentar përfshijnë sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, kariesin dentar, çrregullimet e formës dhe pozicionit të dhëmbëve, shtrëngimet, problemet e dhëmbëve të prekur. Në rast të dëmtimit të shëndetit oral dhe dentar, nuk preket vetëm sistemi tretës. Përveç sistemit tretës, ai prek edhe sëmundjet e sistemit të zemrës, diabetin, sëmundjet imunosupresive dhe shtatzëninë. Pacientët me sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe karies dentar janë gjithmonë pacientë me një potencial të lartë infeksioni.
 
Infeksioni në regjionin oral është gjithmonë një rrezik për pacientët me sëmundje të zemrës dhe sëmundje imunosupresive. Për të minimizuar rrezikun e endokarditit tek pacientët tanë me sëmundje të zemrës, ata nuk duhet të kenë karies në gojë dhe mishrat e tyre duhet të jenë të shëndetshme. Meqenëse sistemi imunitar i një personi është i shtypur në pacientët imunosupresiv, ata janë gjithmonë të hapur ndaj infeksioneve. Prandaj, pacientët me imunosupresivë duhet të jenë shumë të kujdesshëm për shëndetin e tyre oral dhe dentar. Sëmundjet e mishrave të dhëmbëve shohim më shpesh te pacientët me diabet. Pacientët me diabet duhet patjetër të kërkojnë informacion shtesë nga mjeku i tyre për mishrat e dhëmbëve gjatë ekzaminimeve të tyre rutine dentare.
 
Si pasojë e ndryshimeve në nivelet e hormoneve dhe të përzierave tek pacientët shtatzënë, shkalla e kariesit dhe sëmundjeve të mishërave të dhëmbëve është e lartë gjatë shtatzënisë. Prania e sëmundjes ekzistuese të gingivës shkakton lindje të parakohshme. Është e papërshtatshme kryerja e procedurave dentare gjatë 3 muajve të parë dhe 3 muajve të fundit të shtatzënisë.
 
Ne rekomandojmë patjetër ekzaminimin dentar para shtatzënisë për pacientët tanë që po mendojnë për një shtatzëni të planifikuar. Për të mbrojtur shëndetin tonë oral dhe dentar, duhet të pastrojmë dhëmbët të paktën dy herë në ditë, të bëjmë një ekzaminim rutinë dentar çdo 6 muaj dhe të mbushim dhëmbët që mungojnë në gojë.