EEG

Elektroencefalografia (EEG) është një test që përdoret për të zbuluar valët elektrike të trurit. EEG; Përdoret për të vlerësuar aktivitetin elektrik të trurit në pacientët me epilepsi dhe çrregullime konvulsive. Në EEG, regjistrimet merren nga shumë pika në kokë me kabllo të quajtura elektroda. Këto të dhëna të marra përdoren si të dhëna.

Testimi EEG mund të krahasohet me një elektrokardiogramë të zemrës (EKG). Testi EKG përdoret si të dhëna për zemrën. Testi EEG gjeneron të dhëna për të zbuluar valët elektrike të trurit.

Testi EEG është i rëndësishëm në procesin e vlerësimit dhe përfundimit duke ofruar të dhëna për shumë sëmundje.

Në Cilat Sëmundje Kërkohet Testi EEG?

Testi EEG përdoret për të zbuluar valët elektrike të trurit. Testi EEG; Në disa lloje sëmundjesh kërkohet nga mjeku. Këto sëmundje mund të renditen si më poshtë:

 • Diagnoza dhe ndjekja e pacientëve me epilepsi: Qëllimi i EEG në epilepsi është të mbështesë diagnozën, ta klasifikojë atë, të hetojë nëse ka një lezion të trurit dhe të monitorojë pacientët me epilepsi.
 • Përdoret si diagnozë diferenciale me epilepsinë në raste të tilla si humbja e vetëdijes dhe të fikët.
 • Vlerësimi i maturimit elektrik të trurit tek foshnjat dhe fëmijët në përputhje me moshën.
 • Zbulimi i sëmundjeve inflamatore të trurit (encefaliti).
 • Disa vlerësime psikiatrike..
 • Në raste të rralla, disa çrregullime të trurit.
 • Gjendje të tilla si SSPE, helmime.

Si Bëhet Testi EEG?

 • Procedura EEG kryhet nga një teknik EEG i trajnuar në këtë fushë.
 • Në procedurën e kryer nga tekniku i EEG; Përcaktohen pikat ku do të vendosen elektroda EEG në lëkurën e kokës në zonën e kokës.
 • Më pas vendosen rreth 20-25 elektroda të vogla metalike.
 • Në mënyrë që elektrodat të regjistrojnë pa ndërhyrje dhe të qëndrojnë të qëndrueshme gjatë regjistrimit, ato fiksohen në lëkurën e kokës me një substancë të veçantë të quajtur "pastë". Kjo substancë pastrohet plotësisht pas procesit.
 • EEG kryhet me sy të mbyllur dhe në një pozicion të rehatshëm.
 • Të shtënat mund të bëhen në pozicion ulur ose shtrirë.
 • Metodat shtesë të aktivizimit, zakonisht në formën e stimulimit të përhershëm të dritës dhe frymëmarrjes së shpejtë, përdoren në mënyrë rutinore. Këto metoda aktivizimi mundësojnë që valët normalisht të padukshme të trurit të bëhen të dukshme.

Cilat Janë Metodat E Aktivizimit Të Aplikuara Në Regjistrimin EEG?

Ka metoda aktivizimi të aplikuara në regjistrimin EEG. Këto:

 • Vezullimi i syve: Bëhet për të parë ndryshimet normale në aktivitetin elektrik të trurit me stimuj vizualë.
 • Frymëmarrje e thellë dhe e shpejtë (Hiperventilim): Përdoret në të gjithë laboratorët EEG. Nëse hiperventilimi kryhet me stomak bosh, mund të zbulohen gjetje të ndryshme. Për këtë arsye, regjistrimet EEG të pacientëve duhet të kryhen me stomakun plot. Kjo procedurë zbatohet për të rriturit dhe fëmijët që janë mjaft të rritur për ta bërë atë.
 • Stimulimi i dritës (stimulimi fototik): Ndryshimet në valët e trurit monitorohen me stimulim flash të përsëritur 1-30 herë në sekondë.
 • Gjumi: Zakonisht nuk aplikohet në çdo regjistrim EEG. Tek të rriturit, pacienti mbahet zgjuar natën para të shtënave dhe vjen në të shtënat. Kështu, përfitohet nga fakti se “pagjumësia” bën të dukshme dallgët jonormale. EEG e gjumit mund të kryhet gjatë gjithë natës, dhe EEG mund të kryhet gjatë 1-2 orësh gjumë gjatë ditës. Tek foshnjat dhe fëmijët, regjistrimi i EEG gjatë gjumit është një metodë e përditshme.

Cilat Janë Përgatitjet E Nevojshme Përpara Regjistrimit Të EEG?

Ka disa përgatitje të nevojshme për kryerjen e testit EEG. Këto:

 • Koka duhet të jetë e pastër, nuk duhet të ketë substanca të tilla si xhel ose llak në flokë,
 • Heqja e bizhuterive metalike si vathët dhe unazat; Heqja e kremit të rëndë ose make-up-it gjatë xhirimit,
 • Të qenit plot gjatë xhirimit
 • Personi duhet të veshë rroba të rehatshme dhe të mos veshë rroba të ngushta ose të djersitura.
 • Nëse mjeku juaj ka kërkuar një EEG gjumi ose regjistrim të aktivizuar nga pagjumësia, duke qëndruar pa gjumë një natë më parë,
 • Marrja e medikamenteve që përdorni në kohën normale; Megjithatë, tekniku ose mjeku që do të përgatisë raportin duhet të informohet përpara të shtënave.

Sa Kohë Zgjat Regjistrimi i EEG?

Përveç nëse kërkohet ndryshe nga mjeku, koha e regjistrimit të EEG tek të rriturit është 20-30 minuta. Kohëzgjatja e gjumit është e ndryshme në EEG dhe EEG të fëmijës. Duhen gjithashtu rreth 15 minuta për të vendosur elektrodat para shkrepjes.

Ndërsa vinte në xhirim; Ne rekomandojmë që personi të planifikojë një periudhë kohore 1-ore për zbatimin e testit EEG dhe procesin e mëpasshëm.

A E Dëmton Personin Testimi EEG?

Gjatë EEG, vetëm valët elektrike regjistrohen në tru. Trupit nuk i jepet energji elektrike. Nuk ka asnjë mundësi për të marrë ndonjë rrezatim. Prandaj, nuk ka asnjë dëm apo efekt anësor të testit EEG.

Çfarë Është Video EEG?

Video EEG është regjistrimi i njëkohshëm i videos gjatë procedurës. Qëllimi i testimit me video EEG është të krahasojë disa lëvizje të dyshuara ose kushte të ngjashme me konvulsionet me ndryshime të njëkohshme EEG. Pas të gjitha analizave të kryera, krijohet një raport nga mjeku neurolog.

Si Të Përgatisni Një Raport EEG?

Regjistrimi EEG i marrë nga tekniku shqyrtohet nga neurologu dhe përgatitet një raport i detajuar. Mostrat e faqeve EEG dhe, kur është e nevojshme, regjistrimet e CD-së i shtohen gjithashtu raportit dhe rezultati i raportit i jepet pacientit.