Çfarë Është Sëmundja e Alzheimerit? Pse Ndodh? Cilat Janë Simptomat?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sëmundja e Alzheimerit? Pse Ndodh? Cilat Janë Simptomat?

Në artikullin tonë të titulluar, Çfarë është sëmundja e Alzheimerit? Pse Ndodh? Cilat janë simptomat? ne do të flasim për detajet mbi këtë temë. Sëmundja e Alzheimerit shkakton një rënie në kujtesën, aftësitë e të menduarit, të të mësuarit dhe organizimit me kalimin e kohës. Alzheimer është shkaku më i zakonshëm i demencës dhe zakonisht prek njerëzit mbi moshën 65 vjeç. Alzheimer nuk ka shërim, por disa medikamente dhe terapi mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave përkohësisht.

Çfarë Është Sëmundja e Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit; Është një çrregullim i trurit që shkakton një rënie progresive në aftësitë e kujtesës, të të menduarit, të të mësuarit dhe organizimit. Ai përfundimisht ndikon në aftësinë e një personi për të kryer aktivitetet bazë të përditshme. Sëmundja e Alzheimerit është shkaku më i zakonshëm i demencës. Simptomat e Alzheimerit përkeqësohen me kalimin e kohës. Studiuesit besojnë se procesi i sëmundjes mund të fillojë 10 vjet ose më shumë përpara se të shfaqen simptomat e para. Sëmundja e Alzheimerit më së shpeshti prek njerëzit mbi 65 vjeç.

Cili Është Ndryshimi Midis Alzheimerit dhe Demencës?

Demenca përshkruan gjendjen e funksionit mendor të një personi. Nuk është një sëmundje specifike. Demenca i referohet një rënie në funksionimin mendor nga një nivel më i lartë më parë, aq i rëndë sa që ndërhyn në jetën e përditshme.

Një person me demencë ka dy ose më shumë nga këto vështirësi specifike, duke përfshirë një ndryshim ose ulje në:

 • Kujtesa
 • Arsyetimi dhe trajtimi i detyrave komplekse
 • Gjuha
 • Të kuptuarit e marrëdhënies ndërmjet formës pamore dhe hapësirës
 • Sjellja dhe personaliteti

Ashpërsia e demencës ndryshon. Në fazën më të butë, mund të vërehet një rënie e lehtë e funksionit mendor dhe mund të nevojitet një ndihmë në detyrat e përditshme. Në fazën më të rëndë, personi bëhet plotësisht i varur nga të tjerët për ndihmë me detyra të thjeshta ditore.

Demenca; Zhvillohet kur infeksionet ose sëmundjet prekin pjesë të trurit që lidhen me të mësuarit, kujtesën, vendimmarrjen ose gjuhën. Sëmundja e Alzheimerit është shkaku më i zakonshëm i demencës, që përbën të paktën dy të tretat e rasteve të demencës tek njerëzit 65 vjeç e lart.

Shkaqe të tjera të zakonshme të demencës përfshijnë:

 • Demenca vaskulare
 • Demenca me trupa Lewy
 • Demenca frontotemporale
 • Demenca për shkak të sëmundjes së Parkinsonit

Kush Ndikon Në Sëmundjen e Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit prek më së shumti personat mbi 65 vjeç. Sa më e lartë të jetë mosha e një personi mbi 65 vjeç, aq më shumë ka të ngjarë të zhvillojë Alzheimer. Disa njerëz zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit para moshës 65 vjeç, zakonisht në të 40-at ose 50-at e tyre. Kjo quhet sëmundja e Alzheimerit me fillimin e hershëm. Kjo është e rrallë. Më pak se 10% e rasteve të Alzheimerit kanë një fillim të hershëm.

Sa e Zakonshme Është Sëmundja e Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit është e zakonshme. Prek rreth 24 milionë njerëz në mbarë botën. Një në 10 persona mbi moshën 65 vjeç dhe rreth një e treta e njerëzve mbi 85 vjeç e kanë këtë sëmundje.

Cilat Janë Fazat e Sëmundjes së Alzheimerit?

Organizatat dhe mjekët që merren me sëmundjen e Alzheimerit përdorin një sërë termash për të përshkruar fazat e sëmundjes Alzheimer bazuar në simptomat. Megjithëse termat ndryshojnë, fazat ndjekin të njëjtin model dhe simptomat e Alzheimerit përkeqësohen gradualisht me kalimin e kohës. Megjithatë, asnjë person nuk e përjeton Alzheimerin në të njëjtën mënyrë. Çdo person me sëmundjen Alzheimer do të përparojë nëpër faza me shpejtësi të ndryshme. Jo të gjitha ndryshimet do të ndodhin tek çdo person. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë për mjekët të vendosin një person me Alzheimer në një fazë të caktuar, pasi fazat mund të mbivendosen.

Disa organizata dhe mjekë përcaktojnë fazat e sëmundjes së Alzheimerit për sa i përket demencës:

 • Sëmundja paraklinike e Alzheimerit
 • Dëmtime të lehta njohëse për shkak të sëmundjes Alzheimer
 • Demenca e lehtë për shkak të sëmundjes së Alzheimerit
 • Demenca e moderuar për shkak të sëmundjes Alzheimer
 • Demenca e rëndë për shkak të sëmundjes së Alzheimerit

Organizata të tjera dhe mjekë i përshkruajnë fazat më gjerësisht:

 • Dritë
 • Mesi
 • Të rënda

Ose:

 • Herët
 • Mesi
 • Vonë

Kur mjekët përdorin fjalë të caktuara për të përshkruar fazat e Alzheimerit, mos ngurroni të pyesni se çfarë nënkuptojnë ato.

Çfarë Është Sëmundja Paraklinike e Alzheimerit?

Mjekët shpesh i referohen vetëm fazës paraklinike në kërkimin mbi sëmundjen e Alzheimerit. Njerëzit me Alzheimer paraklinik zakonisht nuk kanë simptoma (asimptomatike) por kanë ndryshime në trurin e tyre. Kjo fazë mund të zgjasë për vite apo edhe dekada. Njerëzit në këtë fazë zakonisht nuk janë ende të diagnostikuar me Alzheimer sepse ata funksionojnë në një nivel të lartë.

Tani ka teste të imazhit të trurit që mund të zbulojnë një grumbullim të një proteine të quajtur amiloid në tru që ndërhyn në sistemin e komunikimit të trurit përpara se të fillojnë simptomat.

Çfarë Është Dëmtimi i Lehtë Njohës i Lidhur Me Sëmundjen e Alzheimerit?

Kur problemet e kujtesës bëhen të dukshme, mjeku zakonisht e përshkruan atë si dëmtim të lehtë kognitiv. Kjo nënkupton një rënie të lehtë të aftësive mendore në krahasim me të tjerët të së njëjtës moshë. Nëse personi është në fazat e hershme të Alzheimerit, ai mund të vërejë një rënie të lehtë në aftësitë e tij. Të tjerë të afërt me pacientin mund t'i vënë re dhe t'i vënë në dukje këto ndryshime. Megjithatë, këto ndryshime nuk janë aq serioze sa të ndikojnë në jetën dhe aktivitetet e përditshme. Në disa raste, një sëmundje e trajtueshme ose efektet e saj shkaktojnë dëmtim të lehtë njohës. Megjithatë, për shumicën e njerëzve me dëmtim të butë njohës, kjo është një pikë në rrugën drejt çmendurisë.

Studiuesit e konsiderojnë dëmtimin e butë njohës si fazën midis ndryshimeve mendore që shihen në plakjen normale dhe demencës në fazën e hershme. Sëmundje të ndryshme, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit ose Parkinsonit, mund të shkaktojnë dëmtime të lehta njohëse. Në mënyrë të ngjashme, demenca mund të ketë shkaqe të ndryshme.

Cilat Janë Shenjat dhe Simptomat e Sëmundjes së Alzheimerit?

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes Alzheimer ndryshojnë sipas fazës së gjendjes. Në përgjithësi, simptomat e Alzheimerit përfshijnë një rënie graduale në disa, shumicën ose të gjitha sa vijon:

 • Kujtesa
 • Arsyetimi dhe trajtimi i detyrave komplekse
 • Gjuha
 • Të kuptuarit e marrëdhënies ndërmjet formës pamore dhe hapësirës
 • Sjellja dhe personaliteti

Njerëzit me humbje të kujtesës ose simptoma të tjera të Alzheimerit mund të kenë vështirësi në njohjen e rënies së tyre mendore. Këto simptoma mund të jenë më të theksuara për të dashurit. Kushdo që përjeton simptoma të ngjashme me demencën duhet të vizitojë një profesionist të kujdesit shëndetësor sa më shpejt të jetë e mundur.

Cilat Janë Simptomat e Fazës Së Lehtë Të Demencës së Alzheimerit?

Simptomat e Alzheimerit bëhen të dukshme në fazën e butë. Simptoma më e zakonshme e hershme është harrimi i informacionit të mësuar rishtazi, veçanërisht ngjarjeve, vendeve dhe emrave të fundit.Hafif Alzheimer'ın diğer belirti ve semptomları şunları içerir:

 • Vështirësi në gjetjen e fjalëve të duhura për të shprehur mendimet.
 • Humbja ose vendosja e gabuar e objekteve më shumë se zakonisht.
 • Vështirësi për të bërë plane ose për t'u organizuar.
 • Vështirësi në zgjidhjen e problemeve.
 • Duhet më shumë kohë për të përfunduar detyrat rutinë ditore.

Shumica e njerëzve me Alzheimer të lehtë nuk e kanë problem të njohin fytyrat e njohura dhe shpesh mund të udhëtojnë në vende të njohura.

Cilat Janë Simptomat e Fazës Së Mesme Të Alzheimerit?

Sëmundja e moderuar e Alzheimerit është zakonisht faza më e gjatë dhe mund të zgjasë për shumë vite. Njerëzit në fazën e mesme të Alzheimerit shpesh kanë nevojë për kujdes dhe ndihmë.

Njerëzit në këtë fazë mund të:

 • Kenë rritur humbjen e kujtesës dhe konfuzionin, shpesh duke harruar ngjarje ose detaje rreth jetës së tyre, si numrat e telefonit ose vendin ku kanë shkuar në shkollë.
 • Mund të lindë konfuzion rreth asaj se çfarë dite të javës është, në cilën stinë janë dhe ku janë.
 • Kujtesa afatshkurtër e tyre është e dobët.
 • Ka vështirësi në njohjen e miqve dhe familjes.
 • Ata përsërisin histori, mendime ose ngjarje që janë në mendjen e tyre.
 • Kanë vështirësi në matematikë të thjeshtë.
 • Ata kanë nevojë për ndihmë me kujdesin ndaj vetes si larja, dushi dhe përdorimi i tualetit.
 • Ata përjetojnë më shumë ndryshime të personalitetit, të tilla si të qenit nervoz ose shprehës. Ndërsa sëmundja përparon, ata mund të shfaqin depresion, apati ose ankth.
 • Ata mund të zhvillojnë dyshime të rreme për familjen, miqtë dhe kujdestarët (iluzionet).
 • Ata mund të zhvillojnë mosmbajtje urinare dhe/ose jashtëqitje (zorrë).
 • Përjetimi i çrregullimeve të gjumit.
 • Ata fillojnë të largohen nga hapësirat e tyre të jetesës.

Cilat Janë Simptomat e Fazës Së Rëndë Të Alzheimerit?

Simptomat e demencës në fazën e fundit të Alzheimerit janë të rënda. Njerëzit në këtë fazë kanë nevojë për kujdes intensiv.

Në fazën e rëndë të sëmundjes së Alzheimerit, një person zakonisht:

 • Ka humbje pothuajse të plotë të kujtesës.
 • Ai nuk është i vetëdijshëm për rrethinën e tij.
 • Ka nevojë për ndihmë me të gjitha aktivitetet bazë të jetës së përditshme si ushqimi, ulja dhe ecja.
 • Humb aftësinë për të komunikuar. Fjalimi i tyre bëhet i kufizuar në disa fjalë ose fjali.
 • Bëhet vulnerabël ndaj infeksioneve, veçanërisht pneumonisë dhe infeksioneve të lëkurës.
 • Kujdesi në bujtinë mund të jetë i përshtatshëm për rehati gjatë kësaj periudhe.

Çfarë e Shkakton Sëmundjen e Alzheimerit?

Depozitimi jonormal i proteinave në tru shkakton sëmundjen e Alzheimerit. Akumulimi i këtyre proteinave (proteina amiloide dhe proteina tau) bën që qelizat e trurit të vdesin. Truri i njeriut përmban më shumë se 100 miliardë qeliza nervore dhe qeliza të tjera. Qelizat nervore punojnë së bashku për të siguruar të gjithë komunikimin e nevojshëm për të kryer funksione të tilla si të menduarit, të mësuarit, kujtimi dhe planifikimi.

Shkencëtarët besojnë se proteina amiloide grumbullohet në qelizat e trurit, duke formuar masa më të mëdha të quajtura pllaka. Fijet e përdredhura të një proteine tjetër të quajtur tau kthehen në ngatërresa. Këto pllaka dhe ngatërrime bllokojnë komunikimin midis qelizave nervore, duke i penguar ato të kryejnë operacionet e tyre. Vdekja e ngadaltë dhe e vazhdueshme e qelizave nervore rezulton në simptomat e sëmundjes Alzheimer. Vdekja e qelizave nervore fillon në një zonë të trurit (zakonisht hipokampus), zona e trurit që kontrollon kujtesën, dhe më pas përhapet në zona të tjera. Pavarësisht kërkimeve të vazhdueshme, shkencëtarët ende nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton formimin e këtyre proteinave. Besohet se një mutacion gjenetik mund të shkaktojë fillimin e hershëm të Alzheimerit. Alzheimer me fillimin e vonë mendohet se shkaktohet nga një seri komplekse ndryshimesh të trurit që mund të ndodhin gjatë dekadave. Një kombinim i faktorëve gjenetikë, mjedisorë dhe të stilit të jetesës ka të ngjarë të kontribuojë në shkakun.

A Është Alzheimer i Trashëgues?

Studiuesit nuk e dinë pse disa njerëz preken nga sëmundja e Alzheimerit dhe të tjerët jo. Megjithatë, janë identifikuar disa faktorë që rrisin rrezikun e Alzheimerit, duke përfshirë faktorët gjenetikë (të trashëguar).

 • Pasja e një forme të gjenit të Apolipoproteinës E (APOE) rrit rrezikun. Ekzistojnë disa forma të këtij gjeni dhe njëra prej tyre, APOE ε4, rrit rrezikun e Alzheimerit dhe shoqërohet gjithashtu me fillimin e hershëm të sëmundjes. Megjithatë, të kesh formën APOE ε4 të gjenit nuk garanton se do të sëmureni. Disa njerëz që nuk kanë APOE ε4 mund të zhvillojnë gjithashtu Alzheimer.
 • Ata që kanë një të afërm të shkallës së parë (prind biologjik ose vëlla ose vëlla) me sëmundjen e Alzheimerit kanë një rrezik 10% deri në 30% më të lartë për t'u prekur nga kjo sëmundje. Njerëzit me dy ose më shumë vëllezër e motra me sëmundjen e Alzheimerit me fillim të vonë kanë tre herë më shumë gjasa se popullata e përgjithshme të kenë këtë sëmundje.
 • Të kesh trisomi 21 (sindroma Down) gjithashtu rrit rrezikun e fillimit të hershëm të Alzheimerit.

Si Diagnostikohet Sëmundja e Alzheimerit?

Mjekët përdorin një sërë metodash për të përcaktuar nëse një person me probleme me kujtesën ka Alzheimer. Kjo është për shkak se shumë kushte të tjera, veçanërisht kushtet neurologjike, mund të shkaktojnë demencë dhe simptoma të tjera të Alzheimerit.

Në hapat e hershëm të diagnostikimit të Alzheimerit, një mjek do të bëjë pyetje për të kuptuar më mirë shëndetin dhe jetën e përditshme të një personi. Mjeku mund të pyesë edhe dikë të afërt me pacientin, si p.sh. një anëtar të familjes ose kujdestar, për simptomat e tyre. Mjeku mund të pyesë të afërmit e pacientit:

 • Gjendja e përgjithshme shëndetësore
 • Barnat e disponueshme
 • Histori mjekesore
 • Aftësi për të kryer aktivitetet e përditshme
 • Ndryshimet e humorit, sjelljes dhe personalitetit

Një mjek mund të:

 • Ekzaminimi fizik dhe ekzaminimi neurologjik.
 • Një provim i gjendjes mendore që përfshin teste për të vlerësuar kujtesën, zgjidhjen e problemeve, vëmendjen, matematikën bazë dhe gjuhën
 • Testet standarde mjekësore si analizat e gjakut dhe urinës për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave
 • Testet e imazhit të trurit si tomografia e kompjuterizuar e trurit, MRI e trurit ose tomografia me emetim pozitron (PET) për të mbështetur diagnozën e Alzheimerit ose për të përjashtuar kushte të tjera të mundshme

Cili Është Trajtimi Për Sëmundjen e Alzheimerit?

Nuk ka kurë për sëmundjen e Alzheimerit, por disa ilaçe mund të ngadalësojnë përkohësisht përkeqësimin e simptomave të demencës. Medikamentet dhe ndërhyrjet e tjera mund të ndihmojnë gjithashtu me simptomat e sjelljes. Fillimi i trajtimit për Alzheimer sa më shpejt që të jetë e mundur mund të ndihmojë në ruajtjen e funksioneve të përditshme për një kohë. Por medikamentet aktuale nuk ndalojnë apo e kthejnë Alzheimerin. Për shkak se Alzheimer prek të gjithë ndryshe, trajtimi është shumë i individualizuar. Mjekët punojnë me pacientët me Alzheimer dhe kujdestarët e tyre për të përcaktuar planin më të mirë të trajtimit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar dy lloje barnash për trajtimin e simptomave të sëmundjes Alzheimer:

 • Frenuesit e kolinesterazës
 • Antagonistët e NMDA

FDA ka dhënë miratim të përshpejtuar për aducanumab, terapia e parë modifikuese e sëmundjes për sëmundjen e Alzheimerit. Ilaçi ndihmon në reduktimin e depozitave të amiloidit në tru. Aducanumab është një ilaç i ri dhe studiuesit kanë studiuar efektet e tij tek njerëzit që jetojnë me sëmundjen e hershme të Alzheimerit. Prandaj, ilaçi mund të ndihmojë njerëzit vetëm në fazat e hershme.

Frenuesit e Kolinesterazës

Frenuesit e mëposhtëm të kolinesterazës mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të sëmundjes së Alzheimerit të butë deri të moderuar:

 • Donepezil (Ky është gjithashtu i miratuar nga FDA për trajtimin e Alzheimerit të moderuar deri në të rëndë.)
 • Rivastigmine
 • Galantaminë

Këto barna funksionojnë duke bllokuar veprimin e acetilkolinesterazës, enzimës përgjegjëse për shkatërrimin e acetilkolinës. Acetilkolina është një nga kimikatet që ndihmon qelizat nervore të komunikojnë. Studiuesit besojnë se nivelet e reduktuara të acetilkolinës shkaktojnë disa nga simptomat e sëmundjes së Alzheimerit.

Këto barna mund të përmirësojnë disa probleme të kujtesës dhe të zvogëlojnë disa manifestime të sjelljes së sëmundjes Alzheimer. Këto barna nuk shërojnë sëmundjen e Alzheimerit dhe as ndalojnë përparimin e sëmundjes.

Antagonistët e NMDA

Memantina është e aprovuar nga FDA për trajtimin e sëmundjes së moderuar deri në të rëndë të Alzheimerit. Ndihmon qelizat e caktuara të trurit të qëndrojnë më të shëndetshme. Studimet kanë treguar se pacientët me Alzheimer që marrin memantinë performojnë më mirë në aktivitetet e jetës së përditshme si ushqimi, ecja, tualeti, larja dhe veshja.

Menaxhimi i Ndryshimeve të Sjelljes

Nëse i dashuri juaj është diagnostikuar me sëmundjen e Alzheimerit, ju mund të ndërmerrni hapa për ta bërë atë të rehatshëm në mjedisin e tyre dhe për të ndihmuar në menaxhimin e ndryshimeve të tyre të sjelljes. Për këtë mund të bëhet sa më poshtë:

 • Të sigurojë një mjedis familjar për ta. Për të mos ndryshuar strukturën ose organizimin e ambienteve të banimit.
 • Kujdesi për komoditetin e tyre.
 • Sigurimi i tyre me objekte ngushëlluese si p.sh. pellushi i preferuar ose një batanije.
 • Përpjekja për të larguar vëmendjen nëse jeni nën stres.
 • Për t'i ndihmuar ata të shmangin përballjen me sëmundjen.

Asnjë ilaç nuk miratohet për menaxhimin e simptomave të sjelljes në demencën e Alzheimerit. Disa ilaçe mund të ndihmojnë disa njerëz:

 • Ilaqet kundër depresionit: Këto barna mund të trajtojnë ankthin, shqetësimin, agresionin dhe depresionin.
 • Medikamente kundër ankthit: Këto medikamente mund të trajtojnë agjitacionin.
 • Barnat antikonvulsante: Këto barna ndonjëherë mund të trajtojnë agresionin.
 • Antipsikotikë (neuroleptikë): Këto barna mund të trajtojnë paranojën, halucinacionet dhe agjitacionin. Këto barna mund të shkaktojnë efekte anësore të pakëndshme ose potencialisht të rrezikshme (të tilla si marramendje që mund të çojnë në rënie), kështu që mjekët zakonisht i përshkruajnë ato vetëm për periudha të shkurtra kohore kur problemet e sjelljes janë të rënda. Këto barna përshkruhen vetëm pasi të keni provuar trajtime më të sigurta jo medikamente.

Provat Klinike

Shkencëtarët po hulumtojnë në mënyrë aktive sëmundjen e Alzheimerit dhe trajtimet e mundshme të saj. Mund të konsultohet me mjekun e pacientit për të parë nëse ka ndonjë studim klinik që mund të përfitojë pacientin ose të afërmit e tij. Diagnoza e hershme shpesh u jep njerëzve më shumë mundësi për të marrë pjesë në provat klinike ose studime të tjera kërkimore.

Si Mund Të Reduktohet Rreziku i Sëmundjes Alzheimer?

Ndërsa ka disa faktorë rreziku për Alzheimer që nuk mund të ndryshohen, të tilla si mosha dhe gjenetika, faktorë të tjerë mund të menaxhohen për të ndihmuar në uljen e rrezikut.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit përfshijnë:

 • Mosha (rritja e moshës është faktori kryesor i rrezikut)
 • Gjenetikë
 • Lëndim traumatik në kokë
 • Depresioni
 • Sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjet cerebrovaskulare.
 • Tensioni i lartë i gjakut
 • Kolesterol i larte
 • Diabeti
 • Pirja e duhanit
 • Obeziteti

Hulumtimet tregojnë se të kesh një mënyrë jetese të shëndetshme ndihmon në mbrojtjen e trurit nga rënia kognitive. Strategjitë e mëposhtme mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer:

 • Të qëndrosh mendërisht aktiv: Të luash lojëra në tavolinë, të lexosh libra, të zgjidhësh enigma, të luajësh një instrument muzikor ose të merresh me hobi të tjera që kërkojnë "fuqi të trurit".
 • Të jesh fizikisht aktiv: Ushtrimi rrit rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenin në tru, gjë që mund të ndikojë në shëndetin e qelizave të trurit. Një person duhet të mbajë një kapelë mbrojtëse nëse merr pjesë në aktivitete që rrisin rrezikun e lëndimit të kokës.
 • Qëndrimi aktiv shoqëror: Biseda rregullisht me miqtë dhe familjen, pjesëmarrja në aktivitete grupore si klasa ushtrimesh, klube librash ose vullnetarizmi në komunitet.
 • Të ushqehesh shëndetshëm: ndjekja e dietës mesdhetare ose DASH ose një dietë tjetër e shëndetshme që përmban antioksidantë. Konsumoni pije alkoolike me moderim.

Ata që janë të shqetësuar për rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer duhet të flasin me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Çfarë i Pret Ata Me Sëmundjen Alzheimer?

Është e rëndësishme të mbani mend se nuk ka dy njerëz me sëmundjen e Alzheimerit të prekur në të njëjtën mënyrë. Është e vështirë të parashikohet se si një person do të preket nga kjo sëmundje. Mënyra më e mirë për t'u përgatitur është të bisedoni me mjekë të specializuar në kërkimin dhe trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës. Ndërsa situata përparon, mund të përdoret një ekip që mund të plotësojë nevojat e individit.

Sa Kohë Jetojnë Pacientët me Alzheimer?

Prognoza (kursi i sëmundjes) për sëmundjen e Alzheimerit është përgjithësisht i dobët. Ecuria e sëmundjes ndryshon nga personi në person, por mesatarisht, njerëzit me Alzheimer mbi moshën 65 vjeç vdesin brenda katër deri në tetë vjet nga diagnoza. Megjithatë, disa njerëz mund të jetojnë deri në 20 vjet pas shfaqjes së simptomave të para.

Shkaqet e zakonshme të vdekjes përfshijnë:

 • Pneumoni
 • Keq ushqyerja dhe dehidratimi
 • Infeksione të tjera

Sëmundja e Alzheimerit është shkaku i shtatë kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara.

Si Të Kujdesemi Për Një Person Me Sëmundjen Alzheimer?

Kujdesi për dikë me Alzheimer mund të ketë kosto të konsiderueshme fizike, emocionale dhe financiare. Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë si pacientin ashtu edhe të afërmit e tyre:

 • Të mësosh për sëmundjen e Alzheimerit: Të kuptuarit e gjendjes është një strategji e rëndësishme afatgjatë për të ndihmuar të afërmin e një personi me Alzheimer. Përpiquni të gjeni programe që u mësojnë familjeve fazat e ndryshme të Alzheimerit dhe mënyrat për të përballuar dhe menaxhuar simptomat e tij.
 • Monitorimi i simptomave të personit: Mbajtja e një ditari të ndryshimeve mendore, emocionale dhe të sjelljes së një personi me sëmundjen Alzheimer mund të ndihmojë ekipin e kujdesit shëndetësor të përcaktojë hapat e ardhshëm në kujdesin e tyre. Nëse vërehen ndryshime të rëndësishme ose shqetësuese, duhet të kontaktohet ekipi i kujdesit shëndetësor.
 • Menaxhimi i stresit: Kujdesi për dikë me Alzheimer mund të jetë stresues dhe rraskapitës. Për të praktikuar aftësi të shëndetshme përballuese, duhet të krijohet një rrjet miqsh dhe familjarësh për të mbështetur të afërmit e pacientëve.
 • Anëtarësimi në një grup mbështetës: Grupet mbështetëse të sëmundjes Alzheimer mund ta ndihmojnë një person të ndihet më pak i vetmuar kur kujdeset për dikë me Alzheimer. Mund të ngrihen shqetësime dhe të ndahen përvojat. Mund të mësohen edhe strategji të dobishme për kujdesin ndaj të sëmurit.

Kur Duhet Të Vizitoni Një Mjek?

Nëse personi ose një i dashur po përjeton probleme me kujtesën ose të menduarit, ata duhet të shohin një profesionist të kujdesit shëndetësor. Mjekët mund të përcaktojnë nëse problemet janë për shkak të Alzheimerit apo një gjendje tjetër. Nëse personi ose një i dashur është diagnostikuar me Alzheimer, do të jetë e nevojshme të vizitohet rregullisht ekipi i tyre i kujdesit shëndetësor për të monitoruar përparimin e gjendjes dhe për t'u siguruar që plani i kujdesit po funksionon.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

Nëse një i afërm i personit ka sëmundjen e Alzheimerit dhe ai person siguron komunikim midis mjekut dhe pacientit, mund të jetë e dobishme t'i bëni mjekut pyetjet e mëposhtme:

 • Si përparon zakonisht sëmundja e Alzheimerit?
 • Cilat shenja dhe simptoma kanë nevojë për vëmendje?
 • Çfarë trajtimesh janë të disponueshme për Alzheimerin, çfarë do të rekomandonit?
 • A ka ndonjë studim klinik të disponueshëm?
 • Ku është vendi më i mirë për t'u kujdesur për pacientin?
 • Çfarë duhet bërë për ta bërë hapësirën e jetesës së pacientit të sigurt dhe komode?
 • Cilat shërbime dhe organizata mbështetëse janë në dispozicion në zonën ku jetoni?
 • A jam në rrezik për të zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit? A shfaqet kjo sëmundje në familje?

Të zbulosh se një i dashur ka Alzheimer mund të jetë shumë i vështirë. Duhet të dihet se ekipi i kujdesit shëndetësor do të ndihmojë pacientin dhe të afërmit e tyre gjatë gjithë procesit dhe do të ofrojë mundësi të individualizuara për kujdes. Është e rëndësishme që të afërmit e pacientëve të kujdesen edhe për veten e tyre. Të afërmit e pacientëve duhet të konsiderojnë t'u bashkohen grupeve mbështetëse ose të krijojnë rrjetin e tyre mbështetës për t'i ndihmuar ata.