Çfarë Është Sëmundja e Parkinsonit?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sëmundja e Parkinsonit?

Sëmundja e Parkinsonit është një sëmundje shumë e vështirë që ul cilësinë e jetës me pasojat e saj. Edhe pse nuk ka gjasa të ndodhë, është ndër kushtet që përparojnë dhe nuk përmirësohen pa trajtim.

Sëmundja e Parkinsonit, e cila zakonisht shfaqet mbi moshën 50 vjeç, quhet ndryshe edhe paraliza e dridhjes. Duke marrë parasysh incidencën e sëmundjes në grupmoshën 60-vjeçare, ajo analizohet si 1 person në 100.

Sëmundja e Parkinsonit dyshohet kur shfaqen simptoma te njerëzit me të. Më pas, me ekzaminimet e bëra finalizohet diagnoza e sëmundjes.

Sëmundja e Parkinsonit; bënë që të lind pyetja se si shfaqet ky sëmundja.

Si Shfaqet Sëmundja e Parkinsonit?

Qelizat nervore përgjegjëse për sistemin e lëvizjes së trurit prodhojnë një kimikat të quajtur dopaminë. Truri e ruan këtë dopaminë dhe e çliron atë kur nevojitet. Kështu, siguron që qelizat nervore të komunikojnë me njëra-tjetrën dhe sistemi i lëvizjes të ecë në mënyrë të rregullt.

Kjo substancë e quajtur dopaminë; Si rezultat i dëmtimit të qelizave nervore që prodhojnë dopaminën e dëshiruar, dopamina e dëshiruar nuk mund të merret. Me paaftësinë e trurit për të sekretuar mjaftueshëm dopaminë, sistemi i lëvizjes nuk mund të përparojë në një rend të caktuar. Si rezultat i këtyre negativiteteve, shfaqet sëmundja e Parkinsonit.

Cilat Janë Simptomat e Sëmundjes së Parkinsonit?

Semundja e Parkinsonit; Simptomat që shfaq kur zbulohet janë të rëndësishme për sa i përket diagnozës.

Simptomat e sëmundjes së parkinsonit përfshijnë:

 • Dridhje gjatë pushimit: Është simptoma më e zakonshme në sëmundjen e Parkinsonit. Shumica e pacientëve shfaqin shenja dridhjeje. Ndodh në dorë ose këmbë gjatë qëndrimit të palëvizshëm. Zakonisht fillon me njërën dorë dhe bëhet e vazhdueshme me kalimin e kohës. Dridhjet rriten në ndryshimet e humorit si eksitimi dhe zemërimi. Dridhja zhduket gjatë gjumit ose gjatë punës.
 • Ngadalësim në lëvizje: Ndodh një vonesë në fillimin e lëvizjes. Duhet më shumë kohë për të përfunduar lëvizjen. Gjatë kryerjes së detyrave të përditshme si ngritja nga pozicioni ulur, kthimi në shtrat, ecja, ngrënia dhe veshja e rrobave, ndihet ngadalësim në lëvizje.
 • Ngurtësia në muskuj: Ngurtësia ndihet në muskujt e krahut, këmbës, trungut dhe qafës. Ndërsa lëvizja përfundon, muskujt janë në një gjendje të vazhdueshme rezistence.
 • Çrregullimi i ekuilibrit: Kjo simptomë vërehet në fazat e mëvonshme të sëmundjes së Parkinsonit. Pacienti; Kur kryen një lëvizje në tërheqje, ajo tenton të bjerë.

Në sëmundjen e Parkinsonit; Përveç simptomave të theksuara, mund të ketë edhe simptoma të tjera që personi mund t'i vërejë në vetvete.

Cilat Janë Simptomat e Tjera të Sëmundjes së Parkinsonit?

Në sëmundjen e Parkinsonit; Përveç elementëve që do të ngjallin dyshime dhe që mund të konsiderohen themelore, ka simptoma të tjera të dyshimta që mund të sugjerojnë praninë e sëmundjes.

Simptoma të tjera që mund të shfaqen në sëmundjen e parkinsonit janë;

 • Ecje e ngadaltë me hapa të vegjël
 • Përkulja e qafës dhe pjesës tjetër të trupit përpara
 • Rëzime të shpeshta
 • Ecja pa e tundur krahët
 • Ngadalësimi dhe zvogëlimi i tekstit gjatë shtypjes
 • Zvogëlimi i shkathtësisë
 • Reduktim i shprehjeve të fytyrës
 • Humbja e theksit gjatë të folurit. Flisni ngadalë dhe me të njëjtin ton
 • Vështirësi në gëlltitje dhe jargëzim nga goja
 • Lubrifikimi i tepërt në fytyrë dhe rrënjët e flokëve
 • Kapsllëk
 • Urinim i shpeshtë
 • Dhimbje dhe dhimbje në krahë ose këmbë, muskuj, kyçe
 • Ëndrra të shpeshta dhe të gjalla
 • Rritja e ndjenjave të trishtimit dhe shqetësimit
 • Mund të rendisim shenjat e dobësimit të kujtesës.

A Është e Shërueshme Sëmundja e Parkinsonit?

Sëmundja e Parkinsonit nuk mund të shërohet plotësisht. Në procesin e sëmundjes, qëllimi kryesor i trajtimit është kontrolli i faktorëve që prishin jetën e përditshme të pacientit.

Një qëllim tjetër i trajtimit është; Është për të siguruar që pacienti mund të vazhdojë jetën e tij të përditshme pa pasur nevojë për ndihmën e dikujt tjetër.

Metodat e duhura të trajtimit të krijuara për këtë qëllim kanë një rëndësi të madhe në luftën kundër sëmundjes së parkinsonit.

Si Trajtohet Sëmundja e Parkinsonit?

Në trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit; Pacientit i jepet një ilaç i përshtatshëm në një dozë që mund të plotësojë nevojat e qelizave nervore që sekretojnë produktin e dopaminës në tru.

Me këto barna të marra nga jashtë; Sistemi i lëvizjes së pacientit përpiqet të kontrollohet sa më shumë që të jetë e mundur.

Trajtimi Kirurgjik në Sëmundjen e Parkinsonit

Stimulimi i thellë i trurit (DBS) mund të aplikohet te pacientët me Parkinson që nuk reagojnë mirë ndaj barnave. Në një procedurë kirurgjikale, elektroda vendosen në një pjesë të trurit dhe lidhen me një pajisje të vogël elektrike të vendosur në zonën e gjoksit. Pajisja dhe elektrodat mund të stimulojnë pa dhimbje zona të veçanta të trurit që kontrollojnë lëvizjen, duke ndihmuar në ndalimin e shumë prej simptomave të Parkinsonit që lidhen me lëvizjen, të tilla si dridhjet, ngadalësia e lëvizjes dhe ngurtësimi. Është e rëndësishme të mbani në mend se DBS mund të ndihmojë vetëm në lehtësimin e simptomave, jo të kurojë ose ndalojë përparimin e sëmundjes.

Ashtu si me të gjitha operacionet e trurit, DBS mbart një rrezik të vogël të infeksionit, goditjes, gjakderdhjes ose konfiskimit.

Nuk duhet harruar se trajtimi i pacientëve me Parkinson është një përpjekje ekipore e ndërmarrë nga një neurolog, terapist fizik, logopedi, psikiatër dhe kur është e nevojshme, një neurokirurg.

Sa e Rëndësishme Është Mbështetja e Familjes në Sëmundjen e Parkinsonit?

Personat që kujdesen për pacientin me sëmundjen e Parkinsonit duhet të kenë parasysh tek këto hapa për të ndikuar rrjedhjen e sëmundjes në mënyrë pozitive;

 • Marrja e informacionit për sëmundjen,
 • Sigurimi i pajtueshmërisë së pacientit me mjekimin, ushqimin dhe programet e ushtrimeve të përcaktuara nga mjeku,
 • Trajtimi i pacientit me respekt, mirëkuptim dhe durim,
 • Inkurajimi i pacientit për gjërat që mund të bëjë,
 • Sigurimi që pacienti të mos qëndrojë larg jetës shoqërore,
 • Marrja e rregullimeve të nevojshme shtëpiake që pacienti të vazhdojë rehatshëm jetën e tij të përditshme,

Kur Duhet të Kontrollohet Tek Mjek Lidhur me Sëmundjen e Parkinsonit?

Në sëmundjen e Parkinsonit; Falë simptomave që personi do të vërejë herët në vetvete, sëmundja mund të diagnostikohet pa humbur kohë. Kur vërehen simptoma, personi duhet të shkojë te një specialist sa më shpejt të jetë e mundur dhe të raportojë ankesat e tij. Kështu, duhet të bëhet diagnoza përfundimtare e sëmundjes dhe të fillohet procesi i trajtimit.

Ndër simptomat që duhet të vërehen nga personi për të konsultuar me mjekun janë;

 • Dridhje në duar ose këmbë gjatë pushimit
 • Ngurtësi e ndjerë në një anë të caktuar të trupit, muskujt e krahut ose të këmbës
 • Ngadalësim i dukshëm i lëvizjeve
 • Ecja me hapa të ngadaltë, të vegjël dhe pa tundur krahët, duke u përkulur përpara
 • Ngadalësimi i të folurit
 • Reduktim i përdorimit të mimikave
 • Mund të numërojmë ngadalësimin dhe zvogëlimin e tekstit gjatë shkrimit.