Trajtimi I Hernieve Të Shpinës (Hernia Diskale Dorsale)

  • Ballina
  • Trajtimi I Hernieve Të Shpinës (Hernia Diskale Dorsale)

Kanali kurrizor në pjesën e pasme është më i ngushtë se rajoni i qafës dhe belit. Distanca midis nervave që kalojnë nëpër kanalin kurrizor në këtë rajon dhe murit kockor të kanalit është më e vogël. Për këtë arsye, një hernie që mund të shfaqet në zonën e shpinës mund ta shqetësojë shumë më tepër pacientin. Përveç kësaj, simptomat e një hernie të shpinës shfaqen më lehtë dhe për këtë arsye ajo duhet të trajtohet pa vonesë. Sepse kur trajtimi i hernies së shpinës vonohet, pacienti mund të ndeshet me disa situata të pakthyeshme.

Hernia e shpinës është një nga çrregullimet më të rëndësishme që haset në shoqëri. Shkaku i kësaj sëmundjeje, e cila është më e rrallë se hernia diskale, është se ka më pak lëvizje në rruazat në shpinë. Simptomat e hernies së shpinës përfshijnë; Rëndë në qafë, shpinë dhe krahë, ndjesi shpimi gjilpërash, çrregullime të ecjes, shqetësim, dobësi në krahë dhe këmbë, kontroll i dëmtuar i urinimit dhe defekimit. Pas shfaqjes së një hernie të shpinës, dhimbja mund të zhvillohet shumë rëndë nga zona e gjoksit në anën.

Si Trajtohet Hernia E Shpinës?

Në trajtimin e hernies së shpinës preferohet terapia fizike dhe metoda të tjera të trajtimit jokirurgjikal në rastet e duhura. Megjithatë, nëse kërkohet ndërhyrje kirurgjikale për trajtim, është shumë e rëndësishme ta bëni këtë pa vonesë. Pacientët mund të lehtësohen me ndërhyrje kirurgjikale të kryera nga mjekë me përvojë. Sa më herët të kryhet operacioni, aq më të suksesshme do të jenë rezultatet. Rastet që nuk ndërhyhen në kohë përparojnë gradualisht dhe presioni mbi elementët nervorë rritet. Sepse me kalimin e kohës, kanali kurrizor natyrshëm ngushtohet gjithnjë e më shumë.

Kirurgjia E Hernies Së Shpinës

Në rastet kur hernia shtyp palcën kurrizore, mund të ndodhë humbja e forcës dhe ndjeshmërisë së muskujve. Për më tepër, pacienti mund të përjetojë dhimbje të padurueshme. Në këtë rast del në pah ndërhyrja kirurgjikale për trajtimin e hernies së shpinës. Përdoren teknika të ndryshme kirurgjikale në varësi të zhvillimit të hernies së shpinës. Midis tyre, qasja tradicionale është diskektomia dhe laminektomia. Sidomos vitet e fundit është rritur shpeshtësia e aplikimit të metodës së quajtur mikrodisektomia.

Puna me mikro teknikë nga lëkura gjatë operacionit rrit sigurinë e operacionit. Përsëri, elementët nervorë duhet të mbrohen me shumë saktësi. Pas operacionit të kryer siç duhet të hernies së shpinës, përkeqësimi i sëmundjes përfundon dhe pacienti lehtësohet ndjeshëm.