Trajtimi i Frakturave Të Legenit Të Eshtrave (Thyerja e Pelvisit)

  • Ballina
  • Trajtimi i Frakturave Të Legenit Të Eshtrave (Thyerja e Pelvisit)

Kocka e legenit, e njohur edhe si kocka e legenit, ka një rëndësi të madhe për jetën e njeriut. Në artikullin tonë ku do të japim informacione të përgjithshme për frakturat e kockave të legenit, "Çfarë është kocka e legenit?" Ne do të shqyrtojmë përgjigjet e pyetjeve të tilla si "Si trajtohen frakturat e legenit?" dhe "Si trajtohen frakturat e legenit?"

Çfarë Është Kocka e Legenit (Pelvis)?

Legeni është një grup kockash të forta në formë unaze të vendosura në bazën e shtyllës kurrizore. Ka shumë nerva dhe enë gjaku në legen. Përveç kësaj, një pjesë e zorrëve, organeve riprodhuese dhe fshikëzës kalojnë brenda legenit. Për këtë arsye, kur ndodh një frakturë, është e mundur të dëmtohen inde, enë ose organe të tjera. Thyerjet e kockave të legenit ndodhin shpesh si rezultat i një përplasjeje të rëndë siç është një aksident trafiku.

Si Kuptohet Thyerja e Kockës së Legenit?

Thyerja e legenit mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme te njerëzit. Kjo dhimbje do të intensifikohet me çdo përpjekje për të lëvizur ijën. Për më tepër, disa pacientë mund të përjetojnë ënjtje dhe mavijosje në zonën e dhimbshme. Për shkak se këto fraktura janë të rëndësishme, ato duhet të ndërhyjnë shpejt nga mjekët. Teknikat imazherike duhet të përdoren për të parë vendndodhjen e frakturës përpara operacionit.

Si Trajtohen Frakturat e Eshtrave Të Legenit?

Metoda e trajtimit për fraktura të tilla mund të ndryshojë nga rasti në rast. Le ta rendisim ato:

Nëse Nuk Ka Zhvendosje Në Një Thyerje Të Kockës Së Legenit, Si Trajtohet?

Nëse nuk ka dislokim ose shumë pak dislokim në frakturat e kockave të legenit, fillimisht do të aplikohet trajtimi jokirurgjikal. Për këtë arsye pacientit i këshillohet që të mos ngrejë ngarkesa të rënda dhe të mos vërë peshë në këmbë derisa ajo të shërohet. Megjithatë, nëse fraktura përfshin të dyja këmbët, personi mund të ketë nevojë të përdorë një karrige me rrota për një kohë. Përveç kësaj, duke qenë se do të ndodhë inflamacioni, fillon trajtimi me antibiotikë dhe përshkruhen hollues gjaku kundër rrezikut të mpiksjes së gjakut.

Si Trajtohet Nëse Kocka e Legenit Është Thyer Në Shumë Vende?

Nëse ka fraktura të shumta të kockave të legenit ose nëse fraktura dëmton indet, personi duhet t'i nënshtrohet operacionit sa më shpejt të jetë e mundur. Për këtë qëllim, metoda e fiksimit të jashtëm mund të përdoret për të stabilizuar muskujt e legenit. Gjatë kësaj metode, futen kunjat metalike ose vendosen vida në muskul duke bërë prerje të vogla. Me metodën e reduktimit të hapur dhe të fiksimit të brendshëm, fragmentet kockore zëvendësohen shpejt dhe kryhet rreshtimi. Më pas, metoda e vidhosjes do të aplikohet në sipërfaqen e jashtme të kockës.

Cilat Janë Rreziqet Pas Operacionit Të Frakturës Së Legenit?

Disa komplikime mund të zhvillohen pas trajtimit kirurgjik për frakturat e kockave të legenit. Këto komplikime përfshijnë infeksionet dhe shërimin e vonuar të plagëve. Përsëri, ka gjithmonë rreziqe të tilla si dëmtimi i nervave dhe enëve të gjakut ose mpiksja e gjakut. Për këtë qëllim, në klinikën tonë përdoret teknologjia e navigimit.