Si Të Trajtoni Pneumoninë?

 • Ballina
 • Si Të Trajtoni Pneumoninë?

Në artikullin e dytë të serisë sonë të pneumonisë, do të detajojmë përgjigjen e pyetjes "Si trajtohet pneumonia?"

Si Të Trajtoni Pneumoninë?

Pneumonia e lehtë zakonisht mund të trajtohet në shtëpi me pushim, me antibiotikë nëse shkaktohet nga një infeksion bakterial dhe duke pirë shumë lëngje. Në raste më serioze, mund të kërkohet trajtim spitalor.

Ju duhet të përdorni gjithmonë në maksimum kursin tuaj të përshkruar të antibiotikëve, edhe nëse ndiheni më mirë, përveç nëse një profesionist i kujdesit shëndetësor ju thotë ndryshe. Nëse ndaloni marrjen e antibiotikëve në një fazë të trajtimit, bakteret mund të bëhen rezistente ndaj antibiotikut. Pasi të filloni trajtimin, simptomat tuaja duhet të përmirësohen në mënyrë të qëndrueshme. Sidoqoftë, sa shpejt shëroheni varet nga sa e rëndë është pneumonia juaj.

Në përgjithësi:

 • Pas 1 jave temperatura e lartë duhet të largohet.
 • Pas 4 javësh, dhimbja në gjoks dhe prodhimi i mukusit duhet të ishin ulur ndjeshëm.
 • Pas 6 javësh, kolla dhe gulçimi duhet të ishin ulur ndjeshëm.
 • Pas 3 muajsh, shumica e simptomave duhet të zhduken, por ju mund të ndiheni ende të lodhur.
 • Pas 6 muajsh shumica e njerëzve ndihen plotësisht në normalitet.

Nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen brenda 3 ditëve nga fillimi i antibiotikëve, duhet të kontaktoni përsëri mjekun tuaj.

Në Cilat Situata Simptomat Mund Të Mos Përmirësohen Gjatë Trajtimit Të Pneumonisë?

Simptomat tuaja mund të mos përmirësohen nëse:

 • Nëse bakteret që shkaktojnë infeksionin janë rezistente ndaj antibiotikëve (Mjeku juaj mund t'ju japë një antibiotik tjetër ose të përshkruajë një antibiotik të dytë për ta marrë me të parin.)
 • Nëse infeksioni shkaktohet nga një virus dhe jo nga bakteret (Antibiotikët nuk kanë efekt mbi viruset dhe sistemi imunitar i trupit tuaj duhet të luftojë infeksionin viral duke krijuar antitrupa)

Disa ilaçe që përmbajnë paracetamol ose ibuprofen mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe uljen e temperaturës, por ju nuk duhet të përdorni ibuprofen nëse:

 • Nëse jeni alergjik ndaj aspirinës ose barnave të tjera anti-inflamatore jo-steroide
 • Nëse keni astmë, sëmundje të veshkave, ulçera në stomak ose një histori të dispepsisë

Sa Efektive Janë Ilaçet E Kollës Në Trajtimin E Pneumonisë?

Ilaçet kundër kollës nuk rekomandohen sepse nuk ka shumë prova që ato janë efektive. Në vend të kësaj, një pije e ngrohtë me mjaltë dhe limon mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit të shkaktuar nga kolla.

Kolla juaj mund të vazhdojë edhe për 2-3 javë të tjera pasi të keni mbaruar antibiotikët dhe mund të vazhdoni të ndiheni më të lodhur ndërsa trupi juaj vazhdon të shërohet.

Përfitimet E Konsumimit Të Shumë Lëngjeve Në Trajtimin E Pneumonisë

Pini shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin dhe pushoni shumë për të ndihmuar trupin tuaj të rikuperohet. Nëse pini duhan, është më e rëndësishme se kurrë të lini duhanin gjatë kësaj periudhe. Mjeku juaj do të caktojë një takim pasues për ju afërsisht 6 javë pasi të filloni trajtimin me antibiotikë. Mjeku juaj mund të urdhërojë disa teste përcjellëse, të tilla si një radiografi e gjoksit, nëse:

 • Nëse simptomat tuaja nuk janë përmirësuar
 • Nëse simptomat tuaja kthehen
 • Nëse pini duhan
 • Jeni mbi 50 vjeç

Disa pacientë mund të këshillohen të marrin një vaksinë gripi ose vaksinë pneumokokale pasi të shërohen nga pneumonia.

Trajtimi Spitalor i Pneumonisë

Nëse simptomat tuaja të pneumonisë janë të rënda, mund të keni nevojë për trajtim spitalor. Nëse pneumonia juaj shkaktohet nga një infeksion bakterial, do të filloni trajtimin me antibiotikë sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse shkaku ka të ngjarë të jetë një virus i ngjashëm me koronavirusin, antibiotikët ndoshta nuk do të jepen sepse antibiotikët janë të paefektshëm në infeksionet virale.

Ju gjithashtu mund t'ju jepen lëngje intravenoze përmes një IV dhe mund të keni nevojë për oksigjen për t'ju ndihmuar të merrni frymë. Në rastet e rënda të pneumonisë, mund të kërkohet gjithashtu mbështetje respiratore nëpërmjet një ventilatori në një njësi të kujdesit intensiv.

Nëse keni zhvilluar pneumoni aspiruese, objekti që keni thithur që shkaktoi pneumoninë tuaj mund të duhet të hiqet. Për këtë qëllim, një instrument i quajtur bronkoskop mund të përdoret për të parë rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë tuaja për të gjetur dhe hequr objektin.