Çfarë Është Astma? Cilat Janë Simptomat?

 • Ballina
 • Çfarë Është Astma? Cilat Janë Simptomat?

Çfarë është astma? Cilat janë simptomat? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të vlerësojmë përgjigjet e pyetjeve të bëra shpesh mbi këtë temë. Ju mund të gjeni pyetje të përgjithshme rreth astmës në artikullin tonë.

Çfarë Është Astma?

Astma është një sëmundje kronike që mund të prekë individë të të gjitha moshave, mund të kontrollohet me trajtimin e duhur dhe kur nuk mund të kontrollohet, kufizon seriozisht aktivitetet e përditshme. Është një sëmundje që manifestohet me ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes dhe vjen me sulme. Pacienti është normal me përjashtim të sulmeve. Në astmë, ka një inflamacion jo mikrobial në rrugët e frymëmarrjes. Prandaj, muri i rrugëve të frymëmarrjes është i fryrë dhe edematoz. Kjo gjendje bën që mushkëritë të bëhen tepër të ndjeshme ndaj stimujve. Ankesat si kolla, gulçimi dhe ndjenja e presionit në gjoks ndodhin menjëherë me stimuj të tillë si pluhuri, tymi dhe aroma. Në krizë, muskujt që rrethojnë rrugët e frymëmarrjes tkurren, edema dhe ënjtja rriten dhe muri i rrugëve të frymëmarrjes trashet me inflamacion progresiv. Një mukozë e trashë (ekskretim - gëlbazë) lirohet nga gjëndrat në rrugët e frymëmarrjes. E gjithë kjo ngushton rrugët e frymëmarrjes në mënyrë të konsiderueshme dhe ajri pengohet të hyjë dhe të dalë në mushkëri.

Cilat Janë Simptomat E Astmës?

Simptomat kryesore të astmës janë; gulçim, fishkëllimë, një kollë e thatë dhe një ndjenjë presioni në gjoks. Sigurisht që këto simptoma nuk vërehen vetëm te astma, por fakti që këto simptoma janë të përsëritura, zakonisht shfaqen gjatë natës ose në mëngjes, përmirësohen spontanisht ose me mjekim dhe tregojnë dallime sezonale janë specifike për astmën. Një tjetër pikë e rëndësishme që duhet të theksojmë është se pacientët ndihen mirë përveç sulmeve. Faktorët që shkaktojnë simptoma të astmës quhen nxitës. Faktorët që shkaktojnë simptomat e astmës mund të jenë të ndryshëm për çdo pacient. Prandaj pacientët duhet t’i njohin mirë këta faktorë që i shqetësojnë dhe të qëndrojnë sa më larg tyre. Shkaqet e zakonshme të astmës: Infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, alergjenët (marimangat e pluhurit të shtëpisë, polenet, sporet e kërpudhave, zbokthi i kafshëve, buburrecat), duhanpirja, ndotja e ajrit, ilaçet, lëndët ushqyese, refluksi, stresi dhe ushtrimet fizike.

Si Ta Trajtojmë Astmën?

Qëllimi i trajtimit të astmës është të eliminojë ngushtimin në rrugët e frymëmarrjes për shkak të inflamacionit jo mikrobial dhe t'i mundësojë pacientit të marrë frymë rehat. Pritshmëritë nga trajtimi:

 • Marrja dhe mbajtja e kontrollit të simptomave
 • Mbajtja e një niveli normal të aktivitetit, duke përfshirë stërvitjen
 • Mbajtja e funksioneve të mushkërive sa më normale
 • parandalojnë sulmet
 • Parandalimi i efekteve të padëshiruara të medikamenteve të astmës

Për të arritur këto qëllime;

 • Përmirësimi i bashkëpunimit pacient/mjek
 • Identifikimi i faktorëve nxitës dhe reduktimi i kontaktit
 • Është i nevojshëm vlerësimi i kontrollit të astmës dhe mjekimi.
 • Llojet e barnave të astmës
 • Medikamentet e astmës ndahen në dy grupe: medikamente kontrolluese dhe medikamente që hapin frymën:

Barnat kontrolluese: Ata kontrollojnë inflamacionin jo mikrobial në rrugët e frymëmarrjes. Këto barna nuk i japin lehtësim të menjëhershëm pacientit, kështu që efektet e tyre nuk janë të dukshme në afat të shkurtër, por përfitimet e tyre shihen në afat të gjatë. Prandaj, këto barna duhet të përdoren rregullisht. Barnat që përmbajnë kortizon, agonistët beta2 me veprim të gjatë, ilaçet që ndikojnë në sistemin e leukotrieneve, teofilina dhe antilgE janë barna të këtij grupi.

Medikamente për frymëmarrjen: Këto janë ilaçe që veprojnë shpejt kur përdoren, relaksojnë muskujt në rrugët e frymëmarrjes dhe lehtësojnë simptoma të tilla si gulçim, fishkëllimë dhe ndjenjën e presionit në gjoks. Disa përdoren kur është e nevojshme, disa përdoren rregullisht. Në këtë grup bëjnë pjesë beta agonistët, barnat antikolinergjike dhe teofilina. Të gjitha këto medikamente të astmës janë të sigurta dhe kanë pak efekte anësore kur përdoren në dozat dhe kohëzgjatjen e rekomanduar. Një pjesë e konsiderueshme thithet, kështu që barnat e tjera paraqesin më pak rrezik ndërveprimi.

Çfarë Është Një Sulm Astmatik? Si Të Kuptojmë?

Sulmi i astmës është kur simptomat e astmës shfaqen ose përkeqësohen dhe shoqërohen me përkeqësim të testeve të frymëmarrjes. Shumica e sulmeve përparojnë ngadalë dhe zhvillohen brenda disa ditësh. Sulmet me fillim të papritur ndodhin në një pakicë pacientësh dhe mund të ketë ngushtim të papritur të rrugëve të frymëmarrjes. në përmbledhje,

 • Është e mundur të parandalohen plotësisht sulmet nëse merren rregullisht kontrolle të rregullta mjekësore dhe medikamente.
 • Ilaçet e marra me inhalim në dozën e përshkruar nga mjeku pulmonolog janë të sigurta.
 • Pacientët që nuk shmangin faktorët nxitës dhe nuk janë nën mbikëqyrjen e rregullt mjekësore mund të përjetojnë sulme fatale.