Pirja E Duhanit Dhe Dëmet E Tij

 • Ballina
 • Pirja E Duhanit Dhe Dëmet E Tij

Pirja e duhanit është ngjarja më vdekjeprurëse e helmimit social. Vdekja, mund të ndodhë nga sëmundja e shkaktuar nga duhani. Çdo cigare përmban më shumë se 4000 kimikate që janë helmuese për trupin, irrituese, kancerogjene ose lehtësojnë shfaqjen e kancerit. Të paktën 50 prej tyre janë vërtetuar se shkaktojnë drejtpërdrejt kancer. Substanca që e bën një person të varur nga cigare është nikotina. Nikotina gjithashtu rrit rrahjet e zemrës, rrit presionin e gjakut dhe rrit rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Sa Vdekjeprurëse Është Pirja E Duhanit?

Gazi i monoksidit të karbonit në tymin e cigares zvogëlon kapacitetin e gjakut për të mbajtur oksigjen dhe parandalon transportimin e mjaftueshëm të oksigjenit në inde. Si rezultat, duhanpirësit lodhen më shpejt gjatë stërvitjes. Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 10 milionë njerëz pritet të vdesin për shkak të sëmundjeve të shkaktuara nga duhani në vitin 2025. Thuhet se 7 milionë prej tyre do të jenë në vendet në zhvillim si ne. 25-30% e duhanpirësve vdesin para kohe. Pirja e duhanit është shkaku i 35% të vdekjeve nga të gjitha llojet e kancerit tek meshkujt dhe 15% tek femrat. Duhani është shkaku i 90% të vdekjeve për shkak të kancerit të mushkërive. Kanceri i mushkërive zë vendin e parë në mesin e vdekjeve për shkak të kancerit.

Cilat Janë Dëmet E Pirjes Pasive Të Duhanit?

Rreziku i kancerit të mushkërive tek duhanpirësit është 20 herë më i lartë se tek ata që nuk pinë duhan. Edhe tek ata që nuk pinë duhan, por janë të ekspozuar ndaj tymit, rreziku i kancerit të mushkërive është 3 herë më i lartë se tek joduhanpirësit. Përveç kancerit të mushkërive, duhanpirësit kanë gjithashtu një rrezik të shtuar të kancerit të gojës, gjuhës, buzëve, laringut, ezofagut, pankreasit, fshikëzës, veshkave, prostatës dhe qafës së mitrës. Rreziku i kancerit të gjirit rritet tek gratë që janë të ekspozuara ndaj duhanit edhe pse nuk pinë kurrë duhan. Pirja e duhanit është shkaku më i rëndësishëm i sëmundjeve të sistemit të frymëmarrjes që shkaktojnë gulçim, si bronkiti kronik dhe emfizema. Rreziku i vdekjes nga këto sëmundje është 40 herë më i lartë se ai i një personi që nuk pi duhan kurrë. Rreziku i sulmit në zemër rritet 3 herë te duhanpirësit. Pirja e duhanit rrit rrezikun e sëmundjeve cerebrovaskulare dhe goditjes në tru për shkak të efekteve të tij në qarkullimin e gjakut dhe enëve të gjakut dhe shkakton gangrenë në këmbë.

Cilat Janë Efektet E Pirjes Së Duhanit Në Jetën Seksuale?

Gratë që pinë duhan kanë një rrezik më të lartë të abortit, lindjes së parakohshme, lindjes së një fëmije me peshë të ulët, infertilitetit dhe ato që përdorin pilula kontraceptive kanë një rrezik më të lartë për të pasur një atak në zemër. Pirja e duhanit shkakton infertilitet dhe impotencë tek meshkujt. Rreziku i ulcerës rritet tek duhanpirësit dhe shërimi vonohet. Pirja e duhanit lehtëson tharjen e lëkurës, psoriazën dhe kataraktet e syve.

Pse E Kemi Të Vështirë Të Lëmë Duhanin?

Nikotina në cigare është një substancë e fuqishme që krijon varësi. Krahasuar me kokainën, heroinën dhe alkoolin, cigaret kanë më shumë gjasa të krijojnë varësi, edhe te njerëzit që i kanë provuar rastësisht. Kur pini duhan, nikotina arrin në tru në 7 sekonda pas çdo fryrjeje, duke ju bërë të ndiheni mirë dhe duke ju bërë të dëshironi më shumë nikotinë. Duhanpirësit kanë zakone të duarve dhe gojës. Sa më shumë cigare të pihen në ditë, aq më i fortë bëhet ky zakon.

Lënia E Duhanit Nuk Është E Pamundur

Të heqësh qafe një substancë të varur është e vështirë, por jo e pamundur, mund të arrihet me vendosmëri. Simptomat e tërheqjes së nikotinës, me të cilat luftojnë shumë të varur, janë të përkohshme. Koha më e vështirë janë 2-3 javët e para. Ngjarjet negative dhe të papritura mund t'ju inkurajojnë të pini duhan. Mos harroni se pirja e duhanit është gjithashtu një zakon dhe ju mund ta kapërceni atë, dhe mbani mend se pirja e duhanit nuk do të ndryshojë negativitetin në të cilin jeni. Ashtu si pirja e duhanit nuk do t'ju zgjidhë problemet, rifillimi do t'ju shqetësojë dhe do t'ju lëkundet vetëbesimin.

Cilat Janë Përfitimet E Lënies Së Duhanit?

Në minutën e 20-të:

 • Pulsi, presioni i gjakut dhe temperatura e trupit kthehen në normale.

Në orën 24:

 • Gazi i monoksidit të karbonit në gjak zvogëlohet me shpejtësi.

Pas 2 javësh-3 muajsh:

 • Kapaciteti juaj i përpjekjes rritet.
 • Nëse ka një kollë, ajo zvogëlohet dhe zhduket brenda 3 muajve.
 • Sasia e pështymës zvogëlohet përgjysmë në 2 javë.
 • Frymëmarrja juaj bëhet më e lehtë.
 • Ndjesia juaj e nuhatjes dhe shijes përmirësohet.
 • Sistemi juaj imunitar fillon të forcohet.
 • Ju filloni të ndiheni më elastik dhe më të fortë.
 • Njollat e verdha në dhëmbë dhe gishta zhduken.

Në vitin e 1:

 • Rreziku për të pasur atak në zemër fillon të ulet që në ditët e para dhe në fund të 1 viti rreziku ulet me 50%.
 • Rreziku i hemorragjisë cerebrale dhe sëmundjeve vaskulare në këmbë (Buerger) reduktohet me 30-50%.
 • Shfaqja e sëmundjeve të mushkërive që mund të çojnë në dështim të frymëmarrjes, si COPD (sëmundja pulmonare obstruktive kronike), parandalohet dhe funksionet e frymëmarrjes përmirësohen në vitet në vijim.

Në vitin e 5-të:

 • Rreziku i kancerit të gojës, laringut, ezofagut dhe fshikëzës ulet përgjysmë.

Në vitin e 10-të:

 • Rreziku juaj për goditje në tru bie në të njëjtin nivel si dikush që nuk ka pirë kurrë duhan brenda 5-10 viteve.
 • Rreziku i kancerit të mushkërive, gojës, laringut, ezofagut, fshikëzës, veshkave dhe kancerit të pankreasit vazhdon të ulet.

Në vitin e 15-të:

 • Rreziku i sëmundjes së arterieve koronare të zemrës dhe sulmit në zemër është i njëjtë me një jo duhanpirës.

JU UROJMË DITË TË SHËNDETSHME PA DUHAN…