Rreziqet Ortopedike Gjatë Përdorimit Të Celularit

 • Ballina
 • Rreziqet Ortopedike Gjatë Përdorimit Të Celularit

Në artikullin tonë të titulluar Rreziqet ortopedike të përdorimit të një telefoni celular, do të flasim për detajet mbi këtë temë. A ndikon smartfoni juaj ngjyrën rozë, gishtin e madh, qafën apo bërrylin? Përdorimi i shpeshtë i smartfonit mund të çojë në probleme të dhimbshme ortopedike.

Telefonat celularë na kanë ndryshuar jetën, por a shkaktojnë edhe lëndime? Duket kështu kur skanojmë informacionin në internet. "Smartphone pinky" është vetëm një nga shumë dëmtime të lidhura me smartfonët që janë bërë virale vitet e fundit.

Përdorimi i vazhdueshëm i celularit mund të shkaktojë një sërë problemesh me kyçet. Ndërsa disa pretendime për lëndime janë të ekzagjeruara, shumë prej tyre janë reale dhe shkaktojnë dëme serioze dhe afatgjata.

Cilat Dëmtime Të Kyçeve Mund Të Lidhen Me Pajisjet Celulare?

Kalimi i orëve të gjata në telefon gjatë ditës shkakton stres të panatyrshëm në kyçet. Lëndimet më të zakonshme të lidhura me smartphone përfshijnë:

 • Gishti i vogël i telefonit inteligjent
 • Sindroma e tunelit kubital (bërryli i telefonit inteligjent)
 • Gishti i madh i mesazheve
 • Dhimbjet në qafë të shkaktuar nga telefonat celularë (text neck)

Gishti i Vogël i Telefonit Inteligjent

Imazhet e gishtit të vogël të smartfonit që qarkullojnë në internet tregojnë se ka një hendek të madh midis unazës dhe gishtave të vegjël. Disa foto tregojnë një zgjatje në gishtin e vogël ku telefoni mbështetet gjatë bisedës, mesazheve ose lëvizjes.

Por shumica e këtyre imazheve nuk nxjerrin në pah ndonjë problem. Këto tregojnë anatominë tipike të gishtave të vegjël, e cila mund të ndryshojë shumë.

Kjo mund të jetë për shkak të një prej faktorëve të mëposhtëm:

 • Klinodaktilia është një keqformim gjenetik i gishtit. Zakonisht prek gishtin e vogël, duke bërë që maja e tij të përkulet drejt gishtit të unazës. Për shumicën e njerëzve, klinodaktilia nuk shkakton simptoma ose ndikon në funksionin e gishtërinjve të vegjël.
 • Kontraktura e Dupuytren është një gjendje që zakonisht shkakton deformim në gishtin e vogël dhe gishtin e unazës. Nën lëkurë formohen korda të trasha dhe tërhiqni gishtat drejt pëllëmbës. Ky proces i ngadaltë ndodh gjatë shumë viteve. Nuk ka asnjë arsye për të besuar se telefonat inteligjentë shkaktojnë ose përkeqësojnë këtë gjendje.

A Është Gishti i Vogël i Smartphone i Vërtetë?

Mbështetja e telefonit me gishtin tuaj të vogël rrezikon të shtypni një nerv në gisht. Me kalimin e kohës, mund të shfaqen dhimbje, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash.

Por ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në gishtin e vogël mund të tregojë gjithashtu një gjendje më serioze të quajtur sindroma e tunelit kubital. Kjo gjendje njihet edhe si bërryl i smartfonit.

Sindroma e Tunelit Kubital (Bërryli i Telefonit Të Menqur)

Sindroma e tunelit kubital është një dëmtim kumulativ i tërheqjes/ngjeshjes së nervit ulnar, një nga nervat kryesorë në krah, që ndodh kur bërryli përkulet shpesh përtej 90 gradë.

Mbajtja e telefonit lart ndërsa flisni ose shkruani mesazhe mund të shkaktojë ose përkeqësojë sindromën ekzistuese të tunelit kubital, prandaj emri "bërryl i telefonit inteligjent". Megjithatë, është po aq e keqe të ulesh në një karrige të ulët dhe të përkulësh tepër bërrylin, ose të mbështetësh bërrylin në krahët e karriges gjatë shkrimit, ose të flesh me krahët të mbështjellë nën diçka.

Si Ndodh Sindroma e Tunelit Kubital?

Nervi ulnar shkon poshtë në brendësi të krahut dhe mbështillet rreth skajit kockor të bërrylit (epikondilit) përpara se të arrijë gishtin unazor dhe gishtat e vegjël. Nervi ulnar siguron ndjesi dhe kontrollon lëvizjen. Nervi ulnar, i vendosur në bërryl, kalon përmes një hapjeje të ngushtë në epikondilin e quajtur tuneli kubital.

Përkulja e bërrylit shkakton tërheqje dhe ushtron presion mbi nervin ulnar në tunelin kubital. Përkuljet e përsëritura të bërrylit mund të shkaktojnë dëmtim afatgjatë të nervit.

Cilat Janë Simptomat e Sindromës Së Tunelit Kubital?

Simptomat e bërrylit të smartfonit përfshijnë:

 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në anën rozë të dorës, gishtit të unazës dhe gishtit të vogël.
 • Kapje e dobët ose koordinim i dobët i gishtit.

Kur Duhet Të Konsultohet Tek Mjeku?

Nëse ndjehet ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në gishtin e vogël kur bërryli është i përkulur ose në gjumë, duhet të konsultoheni me një mjek. Nëse simptomat nuk largohen kur krahët drejtohen, gjendja mund të bëhet më e rëndë dhe mund të ndodhë një humbje e përhershme e funksionit.

Fazat e hershme të dëmtimit nervor janë të kthyeshme. Me një operacion minimal invaziv, tuneli kubital mund të hapet dhe nervi do të shërohet plotësisht. Megjithatë, nëse formohet indi mbresë, nervi vazhdon të përkeqësohet dhe kjo mund të jetë e përhershme. Megjithatë, opsioni i operacionit është i rëndësishëm për të parandaluar përparimin e mëtejshëm, humbjen e mëtejshme shqisore dhe motorike dhe deformimin pasues.

Gishti i Madh i Mesazheve

Dërgimi i mesazheve me gishtin e madh është një dëmtim i përsëritur i lëvizjes. Lidhjet e gishtit të madh nuk janë ndërtuar për dërgimin e mesazheve dhe lëvizjen gjatë gjithë ditës. Përdorimi i tepërt mund të përkeqësojë gjendjet themelore të tilla si artriti ose të shkaktojë probleme të reja me tendinat e gishtit të madh.

Tendonat janë breza të fortë indi që lidhin muskujt me kockat. Disa tendina kalojnë nga parakrahu përmes kyçit të dorës deri te gishti i madh. Në bazën e gishtit të madh të këmbës, tendinat kalojnë përmes një tuneli të ngushtë që ndihmon në mbajtjen e tyre në vend.

Lëvizjet e shpejta dhe të përsëritura të gishtit të madh mund të shkaktojnë inflamacion në sinovium, indin rreth tendinave. Kjo gjendje quhet tenosinovit dhe mund të jetë shumë e dhimbshme.

Llojet e Tenosinovitit Të Gishtit Të Madh

Gishti i madh i mesazheve nuk është i ri. Shumë lloje aktivitetesh mund të çojnë në tenosinovit në nyjen e gishtit të madh. Kirurgu zviceran Fritz de Quervain zbuloi tenosinovitin e gishtit të madh në 1895. Kjo sëmundje më vonë u bë e njohur si sindroma de Quervain. Emrat e tjerë përfshijnë:

 • Ndrydhja e rrobalarëses shkaktohet nga shtrydhja e rrobave.
 • Gishti i madh i nënës është rezultat i ngritjes së fëmijëve të vegjël.
 • Blackberry thumb shkaktohet nga pajisja Blackberry e përdorur në vitet 1990.

Gishti i madh i këmbës është një lloj tjetër tenosinoviti që mund të ndodhë me mesazhe të shpeshta. Ndodh kur tendoni nuk rrëshqet siç duhet në tunelin e tij të ngushtë në anën e pëllëmbës së gishtit të madh. Mund të ndihet një klikim ose kërcim. Përfundimisht gishti i madh mund të ngecë.

Problemet E Qafës Të Shkaktuar Nga Celularët

Problemet e qafës si shkaktarë të telefonit celular është një tjetër dëmtim i përsëritur i tendosjes i shkaktuar nga përkulja mbi një celular. Koka jonë peshon rreth 10 deri në 12 kilogramë. Kur shikoni poshtë, ngarkesa në muskujt e qafës rritet. Ky presion shtesë mund të shkaktojë dhimbje dhe spazma të muskujve.

Këshilla Për Të Parandaluar Dëmtimet e Gishtit Të Vogël Lidhur me Celularë dhe Pajisjet Të Tjera  

Ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje dhe dridhje në nyje janë shenja që përdorimi i pajisjes duhet të ndërpritet. Ibuprofeni ose ilaçe të tjera anti-inflamatore josteroide mund të ndihmojnë me këtë.

Rekomandohet gjithashtu të ndryshoni shpesh qëndrimin. Për shembull, mund të provohet sa vijon:

 • Mbajtja e telefonit në nivelin e syve gjatë dërgimit të mesazheve.
 • Shtrirja e krahëve, duarve, qafës dhe shpatullave.
 • Ndërrimi i duarve gjatë bisedës në telefon.
 • Përdorimi i altoparlantit ose kufjeve të telefonit gjatë kryerjes së një telefonate.

Nëse simptomat vazhdojnë ose përkeqësohen, duhet të flisni me një mjek. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes dhe parandalimin e dëmtimit të përhershëm të kyçeve.