Retinopatia Diabetike

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike metabolike e karakterizuar nga nivele të larta të glukozës (sheqerit) në gjak që ndodhin si rezultat i çrregullimeve në sekretimin e insulinës, veprimit të insulinës ose të dy këtyre faktorëve. Incidenca e diabetit është në rritje, dhe sipas vlerësimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, vlerësohet se deri në vitin 2025 do të ketë 300 milionë diabetikë në mbarë botën.

Diabeti shkakton sëmundje që prekin enët e mëdha dhe të vogla dhe shkakton shumë probleme si atak në zemër, goditje në tru, dështim të veshkave, retinopati diabetike ose përfshirje të retinës për shkak të diabetit dhe neuropati (sëmundje nervore). Retinopatia diabetike është një sëmundje kronike e trajtueshme për shkak të ndryshimeve të vogla vaskulare.

Pavarësisht përparimeve në trajtimin dhe ndjekjen e diabetit në vitet e fundit, retinopatia diabetike është ende një nga shkaqet kryesore të humbjes së shikimit të parandalueshëm. Kohëzgjatja e diabetit është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut në zhvillimin e retinopatisë diabetike. Përafërsisht të gjithë pacientët e diagnostikuar me diabet të tipit 1 për më shumë se njëzet vjet dhe më shumë se 60% e pacientëve të diagnostikuar me diabet të tipit 2 zhvillojnë retinopati diabetike.

Më së shpeshti:

  • Zgjerimi i venave pas syve,
  • Gjakderdhje e vogël,
  • Pamje e zvogëluar,
  • Shikimi i shtrembëruar i objekteve,
  • Fluturime,
  • Humbje e fushës vizuale
  • Mund të vërehen ankesa si ulja e shikimit gjatë natës.

Në trajtim, ndryshimet në stilin e jetës zbatohen fillimisht në koordinim me degët e brendshme, si rregullimi i sheqerit në gjak, kontrolli i sëmundjeve metabolike dhe arritja e vlerës së synuar të HbA1c (sheqeri 3-mujor në gjak) (6% e më poshtë). Trajtimi i retinopatisë diabetike mund të kryhet në qendrat terciare në formën e lazerit, injeksionit intraokular dhe kirurgjisë (vitrektomia). Në disa pacientë, kur ndodh gjakderdhja në lëngun e syrit, ndjekja joinvazive mund të bëhet duke pirë shumë lëngje dhe duke u shtrirë me kokën në pozicion vertikal deri në 6 muaj.

Është e rëndësishme që pacientët të bëjnë ekzaminimin e parë të syve menjëherë pas diagnozës së diabetit dhe të bëjnë kontrolle të shpeshta një herë në vit nëse kanë tipare normale prapa syve, çdo 6 muaj nëse ka shenja të buta prapa- prekjen e syve, dhe deri në një herë në muaj nëse ka gjetje më serioze.