Problemi I Shtrëngimit Të Dhëmbëve

  • Ballina
  • Problemi I Shtrëngimit Të Dhëmbëve

Shtypja e pavullnetshme e dhëmbëve ose problemet e kërcitjes gjatë gjumit, që është simptomë e ritmit të punës intensive dhe stresuese në jetën e përditshme, ndikon negativisht në shëndetin e dhëmbëve. Ata që kanë probleme me shtrëngimin ose kërcitjen e dhëmbëve zakonisht nuk janë të vetëdijshëm për këtë situatë.

Cilat Janë Simptomat E Problemit Të Kërcitjes Së Dhëmbëve?

Problemi i kërcitjes së dhëmbëve manifestohet me shumë simptoma. Simptomat e problemit të kërcitjes së dhëmbëve shfaqen në mëngjes. Këto simptoma janë:

  • Dhimbje koke,
  • Dhimbje fytyre,
  • Dhimbje nofulle.

Nëse simptomat vazhdojnë dhe nuk trajtohen, kërcitja e dhëmbëve bëhet kronike. Mund të shkaktojë probleme më të mëdha në të ardhmen. Kur një person përjeton këto simptoma, ai ose ajo duhet të konsultohet me një mjek specialist pa vonesë.

Me Cilin Specialist Duhet Të Konsultoheni Për Problemet E Kërcitjes Së Dhëmbëve?

Ankesat rriten kur problemet e kërcitjes së dhëmbëve nuk trajtohen. Vështirësia në hapjen dhe mbylljen e gojës për shkak të problemeve të kyçeve të nofullës shkakton vështirësi në të ngrënë.

Pacientët me çrregullime të nofullës zakonisht konsultohen me dentistin, por nëse kanë simptoma të tilla si dhimbje koke, fytyrë dhe veshi, duhet të konsultohen me një specialist të veshit, hundës dhe fytit dhe neurolog.

Cili Është Procesi I Trajtimit Për Problemet E Kërcitjes Së Dhëmbëve?

Në rastet e problemeve me shtrëngimin e dhëmbëve, fillimisht kryhet ekzaminimi radiologjik për të vlerësuar strukturën e nofullës. Duke qenë se procesi i trajtimit është i gjatë, ndërgjegjësimi i pacientit duhet të rritet dhe pajtueshmëria e pacientit duhet të jetë e mirë.

Cilat Metoda Trajtimi Përdoren Për Problemet E Kërcitjes Së Dhëmbëve?

Për problemet e kërcitjes së dhëmbëve përdoren metoda të ndryshme trajtimi. Metodat e përdorura janë:

Pllakat dentare: Pllakat dentare synojnë të parandalojnë kontaktin e dhëmbëve të nofullës së poshtme dhe të sipërme me njëri-tjetrin. Këto janë të dhëna transparente. Përgatitet individualisht duke marrë matje të gojës së pacientit.

Pajisjet mbrojtëse dentare: Aparatet mbrojtëse dentare janë bërë nga materiale plastike të forta akrilike. Qëllimi i pajisjeve mbrojtëse është të parandalojnë kontaktin e dhëmbëve të nofullës së poshtme dhe të sipërme me njëri-tjetrin. Pajisjet mbrojtëse dentare quhen gjithashtu "Rojet e natës".

Përveç trajtimit të problemit të kërcitjes së dhëmbëve, relaksuesit e muskujve dhe terapia me ujë të nxehtë mund të ofrojnë lehtësim të pjesshëm te pacientët me spazëm akute të muskujve.