Kur Është Dita Botërore E Menopauzës?

  • Ballina
  • Kur Është Dita Botërore E Menopauzës?

Shoqata Ndërkombëtare e Menopauzës (IMS) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e kanë pranuar 18 tetorin si "Ditën Botërore të Menopauzës" për të rritur ndërgjegjësimin e grave në të gjithë botën për menopauzën dhe problemet shëndetësore që mund të shfaqen.

 

Fjala "menopauzë" fjalë për fjalë nënkupton mungesën e gjakderdhjes menstruale të gruas. Është ndërprerja e fertilitetit për shkak të mungesës së gjakderdhjes menstruale. Një grua që nuk ka pasur menstruacione për një vit konsiderohet se ka hyrë në menopauzë. Mosha e menopauzës në vendin tonë është përgjithësisht rreth 47-49 vjeç, ndërsa në botë rreth 50-52. Për të pasur një periudhë të shëndetshme gjatë dhe pas menopauzës, kontrollet shëndetësore duhet të kryhen një herë në vit. Sidomos pas moshës 40 vjeçare është e nevojshme mamografia për kancerin e gjirit, ultrasonografia dhe skriningu për kancerin e mitrës dhe qafës së mitrës.