Këputja dhe Trajtimi i Tendinit të Akilit

 • Ballina
 • Këputja dhe Trajtimi i Tendinit të Akilit

Tetiva e Akilit njihet si tendina më e fortë dhe më e madhe në trupin tonë. Falë Akilit, i cili ka funksionin e lidhjes së muskujve me kockën, bëhen të mundshme veprime të tilla si vrapimi, kërcimi dhe ecja. Është veçanërisht e zakonshme tek atletët. Ne do të kërkojmë përgjigje për pyetjet si "Çfarë është e këputura e Tetivës së Akilit?", "Si trajtohet ruptura e Akilit?".

Çfarë Është Tetiva e Akilit?

Tetiva e Akilit ndodhet në pjesën e pasme të thembrës. Pra, çfarë do të thotë saktësisht Tendina e Akilit?

Emri tjetër i tendinit të Akilit, i cili është një nga brezat e indeve të forta fibroze, njihet si "tendina kalkaneale". Është e mundur të flitet për jastëkë të mbushur me lëng që mbrojnë këto tendina në zonën e thembrës. Edhe pse tendinat e Akilit janë jashtëzakonisht të forta, ato janë të ndjeshme ndaj lëndimeve të ndryshme për shkak të rrjedhjes së gjakut ose tensionit të tepërt mbi to.

Tendoni i Akilit siguron një lidhje të fortë midis kockës së thembrës dhe muskujve të këmbës. Ruturat e Akilit vërehen kryesisht në moshat 30-50. Shpërthimet që ndodhin pas moshës 60 vjeçare janë më të zakonshme tek gratë. Ka shumë mundësi të ndodhë në aktivitete sportive.

Cilët Janë Faktorët e Rrezikut të Këputjes së Tendinit?

Njerëzit që nuk merren me sport profesionalisht mund të përballen me këtë lloj rreziku kur stërviten pas një pauze të gjatë. Veçanërisht tendosjet e papritura janë një nga shkaqet më të rëndësishme të këputjes së tendinit. Që në momentin e parë të këputjes, kërkohet ndërhyrje e shpejtë për të parandaluar humbjen e forcës ose rrjedhën e pasaktë të shërimit.

Thyerja e tendinit të Akilit haset shpesh në sportet ku pozicionet e këmbëve janë shumë të rëndësishme si futbolli, basketbolli dhe tenisi. Fatkeqësisht, diagnoza e vonë ose trajtimi i gabuar mund të çojë në pasoja të tilla si dobësi kronike ose humbje të funksionit. Le të hedhim një vështrim në shkaqet e këputjes së tendinit të Akilit, që mund të ndodhë për shkak të lëvizjeve të papritura ose traumave.

Cilat Janë Shkaqet e Këputjes së Tendinit të Akilit?

Frakturat në moshën 60 vjeç e lart mund të ndodhin edhe në aktivitete jashtëzakonisht të zakonshme dhe të përditshme si ngjitja e shkallëve. Tensionet e papritura ose të forta në muskuj janë kryesisht shkaku kryesor i këputjes. Çrregullimet e mëparshme të tendinit mund të shkaktojnë këputje spontane. Ndryshimet serioze në planin e stërvitjes atletike, aktivitetet me ndërprerje ose përdorimi i antibiotikëve që përmbajnë fluoroquinolones mund të predispozojnë për këtë.

Shkaqe të tjera të këputjes së tendinit të Akilit janë si më poshtë:

 • Cilësi e ulët e indeve
 • Pozicionimi i tendinit të Akilit në një zonë të pafavorshme për sa i përket vazave
 • Përkulje e papritur përpara ndërsa gjuri është në pozicion të shtrirë ose të hapur
 • Ngritje e peshës së rëndë
 • Marrja e një goditjeje të rëndë
 • Veshja e takave të larta
 • Të bësh sport pa u ngrohur
 • Përshpejtimi i papritur gjatë vrapimit
 • Hyrja në gropë
 • Mosha e vjetër
 • Sëmundjet metabolike si diabeti

Simptomat e Këputjes së Tendinit

Te njerëzit, të cilëve tendina e Akilit këputet, ankesat si dhimbja intensive me fillimin akut zakonisht dalin në pah. Pra, si duhet kuptuar saktësisht një këputje e Akilit? Njerëzit me këputje të tendinave të Akilit kanë vështirësi të ndiejnë pjesën e pasme të këmbëve të tyre.

Pacientët fillojnë të ecin me çalë në një kohë të shkurtër. Këta persona kanë vështirësi në ecjen dhe ngjitjen e shkallëve, duke filluar që në momentin e parë. Vështirësi në përkulje mbrapa, ënjtje, dhimbje të forta, humbje e strukturës së fortë në tendinë dhe pamundësi për t'u ngritur në majë të gishtit janë ndër simptomat e tjera.

Trajtimi i Këputjes së Tendinit të Akilit

Ndërhyrjet e kryera pas këputjes së tendinit të Akilit ndahen në kirurgjikale dhe jokirurgjikale. Metodat kirurgjikale përdoren në masë të madhe në këputjet që ndodhin te sportistët. Testet e shtrydhjes së muskulit, të njohura edhe si Testi Thompson, përdoren për të vendosur diagnozën. Përveç kësaj, metodat e imazhit MRI dhe ultratingulli janë metoda të tjera të preferuara për diagnostikim.

Varësisht nëse është akut apo kronik, vërehen ndryshime në trajtim. Para procedurave kirurgjikale, niveli i aktivitetit të pacientit dhe faktorët e tjerë të rrezikut vlerësohen gjerësisht. Në aplikimet jo-kirurgjikale, një gips aplikohet në kyçin e këmbës. Në këtë mënyrë realizohet kufizimi i lëvizjes.

Në përgjithësi, në këputje të tendinit të Akilit; Ka metoda trajtimi si trajtimi konservativ, kirurgjia parësore, rindërtimi i Akilit.

Si Vazhdon Procesi Pas Operacionit të Tendinit?

Rekomandohet që zona e prekur të mbetet e palëvizshme për rreth 4 javë pas operacionit. Pacienti gradualisht do të jetë në gjendje të veshë këpucë brenda 2 muajsh. Kur pas operacionit shfaqen mavijosje dhe edemë të papritura, është e nevojshme që menjëherë të konsultoheni me mjekun.

I urojmë të gjithëve një ditë të shëndetshme.