Kapsllëku Tek Të Rriturit Dhe Metodat E Trajtimit

 • Ballina
 • Kapsllëku Tek Të Rriturit Dhe Metodat E Trajtimit

Kapsllëku është një çrregullim i zakonshëm që mund të shfaqet tek njerëzit e të gjitha moshave. Gjithashtu mund të thuhet se është një çrregullim që në përgjithësi mund të kurohet me ndryshime të thjeshta në zakonet e përditshme, stilin e jetesës dhe regjimin e të ushqyerit.

KUJDES: Ju mund të klikoni lidhjen e mëposhtme për të lexuar artikullin në të cilin ne ofrojmë informacion të detajuar në lidhje me problemin e kapsllëkut tek fëmijët.

Cilat Situata Klasifikohen Si Kapsllëk?

Kapsllëku ndodh nëse ekziston një ose më shumë nga kushtet e mëposhtme:

 • Nëse nuk keni shkuar në tualet të paktën 3 herë gjatë javës së fundit,
 • Nëse jashtëqitja është zakonisht e madhe, e trashë, e thatë, e fortë ose me gunga,
 • Nevoja për jashtëqitje nuk mund të plotësohet pa sforcim; ose nëse ndjeni dhimbje gjatë jashtëqitjes,
 • Nëse shoqërohet me dhimbje stomaku dhe ngërçe në stomak,
 • Nëse shoqërohet me ndjenjë fryrjeje në zonën e barkut dhe të përziera,
 • Nëse ka ndjenjën se nevoja për të shkuar në tualet nuk plotësohet plotësisht pas defekimit.

KUJDES: Personat që janë përgjegjës për kujdesin ndaj të moshuarve me demencë ose Alzheimer duhet të marrin parasysh gjithmonë mundësinë e kapsllëkut.

Cilat Janë Shkaqet E Kapsllëkut?

Kapsllëku tek të rriturit mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Kapsllëku mund të ndodhë edhe pa ndonjë arsye të dukshme. Megjithatë, shkaqet më të zakonshme të kapsllëkut janë:

 • Shmangni konsumimin e ushqimeve me përmbajtje të lartë fibrash si perimet, frutat dhe drithërat.
 • Mos konsumimi i mjaftueshëm i lëngjeve
 • Nuk lëviz mjaftueshëm, duke kaluar shumicën e kohës ulur ose shtrirë
 • Nuk bën ushtrime të mjaftueshme
 • Shpesh shtyhet kur shfaqet dëshira për të defekuar.
 • Ndryshimi i regjimit ditor të vakteve
 • Efekti anësor i një medikamenti të marrë
 • Stresi, ankthi dhe depresioni

Përveç arsyeve të mësipërme, kapsllëku është i zakonshëm gjatë shtatzënisë dhe deri në 6 javë pas lindjes.

Cilat Janë Mënyrat Për Të Përballuar Kapsllëkun?

Kapsllëku mund të parandalohet duke bërë ndryshime të thjeshta në regjimin e të ushqyerit dhe mënyrën e jetesës. Mënyrat kryesore për të përballuar dhe parandaluar kapsllëkun janë:

Ndryshimi në regjimin e ushqimit

Për ta bërë jashtëqitjen më të butë dhe më të lehtë për të kaluar nga anusi:

 • Duhet të konsumohen shumë lëngje dhe të shmanget alkooli.
 • Duhet të rritet konsumimi i ushqimeve me përmbajtje të lartë fibrash.
 • Duhet të preferohet buka me grurë integrale.

Ndryshimet Në Zakonet E Tualetit

Për të minimizuar rrezikun e kapsllëkut, do të ishte e dobishme të bëni disa ndryshime në zakonet tuaja të tualetit. Për shembull, kohët e defekimit duhet të përpiqen të përkojnë me të njëjtën kohë në baza ditore. Megjithatë, sapo të vijë dëshira për të shkuar në tualet, nevoja duhet plotësuar dhe nuk duhet shtyrë. Për të lehtësuar evakuimin e jashtëqitjes, gjunjët mund të përkulen duke vendosur një stol nën këmbë gjatë defekimit.

Një Jetë Më Aktive

Sa më shumë të lëvizni, aq më shpejt funksionon sistemi tretës. Prandaj duhet evituar sa më shumë qëndrimi dhe shtrirja për një kohë të gjatë, si dhe duhet shtuar aktivitetet si ecja, vrapimi dhe ushtrimet, në mënyrë që sistemi tretës të funksionojë më shpejt.

Në Cilat Raste Duhet Konsultuar Mjeku?

Është e dobishme të konsultoheni me një mjek dhe të ekzaminoheni në rastet e mëposhtme që lidhen dhe shoqërojnë kapsllëkun:

 • Në rast konstipacioni që nuk largohet pavarësisht nga zbatimi i të gjitha masave dhe rekomandimeve të nevojshme,
 • Nëse ka një ankesë për kapsllëk periodik pavarësisht nga zbatimi i të gjitha masave dhe rekomandimeve të nevojshme,
 • Nëse ka një ndjenjë fryrjeje për një kohë të gjatë,
 • Nëse ka gjak në jashtëqitje,
 • Nëse ka humbje të papritur të peshës,
 • Nëse ka një gjendje të vazhdueshme të lodhjes së bashku me kapsllëk,
 • Nëse medikamentet e marra për një sëmundje tjetër shkaktojnë kapsllëk.

Cilat Janë Efektet Anësore Të Kapsllëkut?

Kapsllëku afatgjatë mund të çojë në një problem të quajtur impaksion fekal, në të cilin zorra e poshtme dhe rektumi mbushen me feces, duke bërë që muskujt e zorrëve të bëhen të paaftë për të lëvizur. Në rast të impaktit fekal, mjeku mund të përshkruajë medikamente dhe supozitorë të fortë dhe diarre. Përveç kësaj, mund të aplikohet edhe klizmë. Trajtime të tilla duhet të kryhen nën drejtimin e një mjeku.