Kanceri i Qafës së Mitrës

 • Ballina
 • Kanceri i Qafës së Mitrës

 

Çfarë Është Kanceri i Qafës së Mitrës, Cilat Janë Simptomat e Tij dhe si Trajtohet?

 • Kanceri i qafës së mitrës është kanceri që gjendet kudo në qafën e mitrës.
 • Qafa e mitrës është hapja ndërmjet vaginës dhe mitrës.
 • Qafa e mitrës është pjesë e sistemit riprodhues dhe ndonjëherë quhet qafa e mitrës.
 • Pothuajse të gjitha kanceret e qafës së mitrës shkaktohen nga një infeksion me disa lloje të papillomavirusit njerëzor (HPV).
 • Është e mundur të parandalohet kanceri i qafës së mitrës me ekzaminimin e tij, i cili synon të gjejë dhe trajtojë ndryshimet në qeliza përpara se ato të kthehen në kancer.
 • Kanceri i qafës së mitrës zakonisht rritet shumë ngadalë. Nëse është përhapur dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm serioziteti i tij ndryshon varësisht nga madhësia.

Cilat Janë Simptomat e Kancerit të Qafës së Mitrës?

Simptomat e kancerit të mitrës janë këto:

 • Gjakderdhje vaginale që është e pazakontë për ju. Kjo; duke përfshirë gjakderdhjen gjatë ose pas marrëdhënies seksuale, midis periudhave tuaja menstruale, ose pas menopauzës, ose të keni perioda më të rënda se normalja.
 • Ndryshime në sekrecionet tuaja vaginale.
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, midis kockave të ijeve (legeni) ose në pjesën e poshtme të barkut.

Nëse keni fibroids ose një gjendje tjetër si endometrioza (kist çokollate), mund të keni simptoma të tilla rregullisht. Ju mund të zbuloni se jeni mësuar me këto simptoma me kalimin e kohës, por nëse simptomat tuaja ndryshojnë, përkeqësohen ose fillojnë të ndihen të pazakontë për ju është e rëndësishme të kontrolloheni nga një mjek.

Nëse keni simptoma të kancerit të qafës së mitrës ju duhet të kontrolloheni tek një mjek. Kur flisni për simptomat tuaja mundoheni të mos jeni të turpshëm. Mjekët ose infermierët janë mësuar të flasin për këto simptoma.

Këto simptoma janë shumë të zakonshme dhe mund të shkaktohen nga shumë kushte të ndryshme. Të kesh këto simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht se ke kancer të qafës së mitrës, por është e rëndësishme që ato të kontrollohen nga një mjek. Kjo është për shkak se nëse simptomat tuaja shkaktohen nga kanceri, zbulimi i hershëm dhe trajtimi i hershëm kanë shumë më shumë gjasa të rezultojnë në një rezultat të suksesshëm.

Çfarë Ndodh në Takimin me Mjekun?

Mjeku juaj mund të dëshirojë t'ju ekzaminojë. Ju mund të kërkoni një mjeke femër gjatë caktimit të një takimi.

Gjatë takimit me mjekun tuaj, do t'ju kërkohet të zhvisheni nga mesi e poshtë pas një ekrani. Do t'ju jepet një fletë për të shtrirë.

Gjatë ekzaminimit, mjeku i juaj mund të kërkoj këto:

 • Mund të shikojë jashtë vaginës (vulvës).
 • Ai mund të kontrollojë pjesën e brendshme të vaginës tuaj me 2 gishta, ndërsa ju shtyp barkun.
 • Ai ose ajo mund të fusë butësisht një instrument të lëmuar në formë tubi të quajtur spekulum në vaginë tuaj dhe të ekzaminojë qafën e mitrës.
 • Mund të marrë një mostër të vogël të qelizave nga qafa e mitrës duke përdorur një furçë të butë.

Ky ekzaminim nuk është i dhimbshëm, por gjithsesi mund t'ju duket i pakëndshëm. Nëse nuk ndiheni rehat gjatë ekzaminimit, duhet ta ndani këtë me mjekun tuaj. Nëse dëshironi, një mik, anëtar i familjes ose një i afërm tjetër mund të jetë i pranishëm në dhomë gjatë ekzaminimit.

Ju jeni në kontroll gjatë ekzaminimit dhe mund t'i kërkoni mjekut tuaj që të ndërpresë ekzaminimin tuaj në çdo kohë.

Cilat Janë Shkaqet e Kancerit të Qafës së Mitrës?

Ju mund të merrni shtamet e papillomavirusit njerëzor (HPV) që shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës në mënyrat e mëposhtme:

 • Çdo kontakt sensual me zonën gjenitale.
 • Marrëdhënie vaginale, anale ose orale.
 • Ndarja e produkteve të shëndetit seksual.

Kush Sëmuret nga Kanceri i Qafës së Mitrës?

Çdokush mund të sëmuret nga kanceri i qafës së mitrës. Përveç femrave, kanceri i qafës së mitrës mund të shihet edhe te meshkujt trans, ata që e përkufizojnë veten si pa gjini dhe personat interseks. Ata që kanë kryer një histerektomi totale, në të cilën hiqet mitra dhe qafa e mitrës, nuk mund të kenë kancer të qafës së mitrës.

Ju gjithashtu mund të keni më shumë gjasa të prekeni nga kanceri të qafës së mitrës nëse:

 • Nëse jeni nën 45 vjeç (Kanceri i qafës së mitrës është më i shpeshtë tek të rinjtë).
 • Nëse keni një sistem imunitar të dobësuar për shkak të HIV ose AIDS.
 • Nëse keni lindur më shumë se një fëmijë ose keni pasur fëmijë në moshë të vogël (nën 17 vjeç).
 • Nëse nëna juaj përdori ilaçin hormonal diethylstilbestrol (DES) gjatë kohës që ishte shtatzënë me ju.
 • Nëse në të kaluarën keni pasur kancer vaginal, vulval, veshka ose fshikëz.

Si Mund të Zvogëloni Shanset Për t'u Prekur Nga Kanceri i Qafës së Mitrës?

Nuk është e mundur të parandalohet plotësisht kanceri i qafës së mitrës. Megjithatë, ka gjëra që mund të bëni për të zvogëluar shanset për t'u prekur nga kanceri i qafës së mitrës.

 • Depistimi i qafës së mitrës dhe vaksinimi ndaj HPV janë mënyrat më të mira për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës.
 • Të gjitha gratë e moshës 25-64 vjeç duhet të bëjnë kontroll të rregullt të qafës së mitrës. Ky skanim ndihmon në gjetjen dhe trajtimin e çdo ndryshimi në qelizat e qafës së mitrës përpara se të shndërrohet në kancer.
 • Të gjithë fëmijëve të moshës 12-13 vjeç u ofrohet vaksina kundër HPV. Kjo vaksinë ndihmon në mbrojtjen kundër lythave gjenitale si dhe të gjitha kancereve të shkaktuara nga HPV.
 • Ju mund të përdorni prezervativë për të zvogëluar shanset tuaja për t'u prekur nga HPV, por prezervativët nuk mbulojnë të gjithë lëkurën rreth organeve gjenitale, kështu që nuk do të jeni plotësisht të mbrojtur në këtë mënyrë.
 • Mund ta lini duhanin. Pirja e duhanit mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar, dhe gjithashtu kimikatet në cigare mund të shkaktojnë kancer të qafës së mitrës.
 • -Ju mund të kujdeseni në ushqim për të ndihmuar në mbështetjen e sistemit tuaj imunitar.

Si Diagnostikohet Kanceri i Qafës së Mitrës?

Testi kryesor për kancerin e qafës së mitrës është kolposkopia. Nëse keni qeliza jonormale në qafën e mitrës, kjo mund të nënkuptojë se keni kancer të qafës së mitrës. Në një rast të tillë, zakonisht do t'ju referohen një procedure të quajtur kolposkopi për të parë më nga afër qafën e mitrës.

Përpara kolposkopisë do t'ju kërkohet të zhvisheni nga mesi e poshtë pas ekranit dhe do t'ju jepet një çarçaf me të cilin do të mbuloheni.

Gjatë kolposkopisë:

 • Mjeku ose infermierja specialiste zakonisht do t'ju kërkojë të shtriheni me shpinë në një shtrat me këmbët të përkulura, këmbët të bashkuara dhe gjunjët hapur.
 • Ata do të fusin një instrument të butë në formë tubi të quajtur spekulum në vaginë tuaj në mënyrë që të mund të shohin qafën e mitrës. Për këtë mund të përdoret gjithashtu një sasi e vogël lubrifikanti.
 • Një mikroskop me një dritë në fund përdoret për të parë qafën e mitrës. Mikroskopi do të mbetet jashtë trupit tuaj.
 • Mjeku juaj zakonisht vendos një lëng në qafën e mitrës për të parë zonat jonormale.
 • Një kampion i vogël qelizash (biopsi) mund të mblidhet për t'u dërguar në laborator.

Ky test zgjat rreth 15 deri në 30 minuta.

Kolposkopia nuk duhet të jetë e dhimbshme, por mund t'ju duket e pakëndshme. Nëse nuk ndiheni rehat gjatë testit, mund ta ndani këtë me mjekun tuaj.

Nëse keni pasur gjithashtu një biopsi gjatë testit, mund të keni një sasi të vogël gjakderdhjeje ose ngërçesh më pas.

Mund të duhet pak kohë për të marrë rezultatet e kolposkopisë suaj. Mos u shqetësoni nëse rezultatet tuaja kërkojnë një kohë të gjatë për t'ju arritur. Kjo nuk do të thotë se diçka nuk është në rregull. Nëse jeni të shqetësuar për problemin, mund të kontaktoni spitalin ose mjekun tuaj. Sepse pas procedurës, mjeku juaj do t'ju informojë se kur do të dalin rezultatet tuaja.

Pas marrjes së rezultateve tuaja, një specialist do t'ju shpjegojë se çfarë nënkuptojnë këto rezultate dhe çfarë të bëni më pas. Mund të sillni dikë me vete për t'ju mbështetur, për çdo rast.

Çfarë Ndodh Nëse Diagnostikohet Kanceri i Qafës së Mitrës?

Nëse ju thonë se keni kancer të qafës së mitrës, mund t'ju trishtoni dhe mund të ndiheni të shqetësuar për atë që do të ndodhë më pas.

Mund të jetë e dobishme për ju që në çdo takim që keni të sillni një të afërm me vete. Një grup mjekësh specialistë do të kujdesen për ju gjatë diagnostikimit, trajtimit dhe më pas. Ju mund t'i bëni çdo pyetje që keni në mendje.

Nëse ju është thënë se keni kancer të qafës së mitrës, zakonisht do t'ju nevojiten më shumë analiza. Këto teste janë; Së bashku me kolposkopinë, ajo do të ndihmojë specialistët të përcaktojnë madhësinë e kancerit dhe sa larg është përhapur (kjo quhet faza).

Ju mund të merrni informacion nga ekspertët rreth klasifikimit dhe stadifikimit të kancerit të qafës së mitrës.

Në këtë fazë, mund t'ju kërkohet:

 • Analizat e gjakut.
 • Skanime të tilla si tomografia e kompjuterizuar, skanimi MR, skanimi PET ose radiografia e gjoksit.
 • Ekzaminimi i brendshëm i vaginës dhe qafës së mitrës (Gjatë këtij ekzaminimi do të merrni anestezi të përgjithshme).

Jo të gjitha këto teste mund të kërkohen nga ju. Mjekët do të përdorin rezultatet e këtyre testeve dhe do të punojnë me ju për të vendosur mbi planin më të mirë të trajtimit për ju.

Si Trajtohet Kanceri i Qafës së Mitrës?

Kanceri i qafës së mitrës është shpesh i trajtueshëm.

Forma e trajtimit që merrni do të varet nga:

 • Madhësia dhe lloji i kancerit të qafës së mitrës që keni.
 • Aty ku është kanceri.
 • Është përhapur apo jo.
 • Si është gjendja juaj e përgjithshme shëndetësore.

Trajtimi zakonisht; do të përfshijë kirurgji, kimioterapi ose radioterapi. Trajtimi juaj mund të përfshijë gjithashtu barna të synuara për trajtimin e kancerit.

Ekipi ynë i ekspertëve që kujdeset për ju:

 • Ai do t'ju shpjegojë trajtimet, përfitimet dhe efektet anësore të tyre.
 • Do të punojë me ju për të krijuar planin më të mirë të trajtimit për ju.
 • Ai do t'ju flasë për efektin e trajtimit në fertilitetin tuaj.

Ju do të keni kontrolle të rregullta gjatë dhe pas çdo trajtimi. Testet dhe skanimet tuaja gjithashtu mund të përsëriten në këtë kohë.

Nëse keni ndonjë simptomë ose efekt anësor për të cilin jeni të shqetësuar, duhet ta diskutoni këtë me mjekun tuaj pa pasur nevojë të prisni për kontrollin tuaj të radhës.

Si Është Operacioni Për Kancerin e Qafës së Mitrës?

Trajtimi kryesor për kancerin e qafës së mitrës është zakonisht kirurgjia, veçanërisht nëse kanceri zbulohet herët. Ka disa operacione që përdoren për trajtimin e kancerit të qafës së mitrës.

Operacione të ndryshme përfshijnë heqjen e:

 • Pjesën e qafës së mitrës (Kjo është e mundur vetëm nëse kanceri është shumë i vogël).
 • Pjesën e sipërme e qafës së mitrës dhe vaginës (Ky operacion nuk heq mitrën, kështu që është e mundur të mbeteni shtatzënë në të ardhmen).
 • Qafën e mitrës dhe e gjithë mitrës (Ky operacion mund të përfshijë gjithashtu heqjen e vezoreve dhe tubave fallopiane).
 • Operacioni për të hequr të gjithë ose një pjesë të qafës së mitrës, mitrës, vezoreve dhe tubave fallopiane, si dhe fshikëzës, zorrëve, vaginës ose rektumit, kryhet nëse kanceri përsëritet dhe nuk është i mundur trajtimi tjetër.

Kirurgjia mund të kërkojë gjithashtu heqjen e disa nyjeve limfatike që janë pjesë e sistemit të kullimit të trupit.

Shërimi nga këto operacione mund të zgjasë shumë, në varësi të llojit të operacionit. Mjeku juaj do t'ju shpjegojë të gjitha përfitimet dhe efektet anësore që lidhen me operacionin.

Kush Merr Kimioterapi?

Kimioterapia përdor barna për të vrarë qelizat e kancerit. Ju mund të merrni kimioterapi për kancerin e qafës së mitrës në rastet ti më poshtë:

 • Së bashku me radioterapinë si trajtimi kryesor për kancerin e qafës së mitrës.
 • Para operacionit për të ndihmuar në tkurrjen e kancerit.
 • Pas operacionit (zakonisht në kombinim me radioterapi) për të ndaluar rikthimin e kancerit.
 • Nëse kanceri është avancuar, është rikthyer ose është përhapur në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Kush Merr Radioterapi?

Radioterapia përdor rreze rrezatimi me energji të lartë për të vrarë qelizat e kancerit. Ju mund të merrni radioterapi për kancerin e qafës së mitrës në situatat e mëposhtme.

 • Si trajtimi kryesor nëse kanceri është i madh ose është përhapur.
 • Pas operacionit, zakonisht në lidhje me kimioterapinë, për të parandaluar rikthimin e kancerit.
 • Për të ndihmuar në përmirësimin e simptomave të tilla si gjakderdhja.

Për kancerin e qafës së mitrës, radioterapia mund të jepet jashtë ose brenda trupit (brakiterapi).

Trajtimi me Medikamente të Synuara

Nëse keni kancer të avancuar të qafës së mitrës ose kanceri është rikthyer, ju mund të trajtoheni me një ilaç të synuar të quajtur Bevacizumab. Qëllimi i këtij ilaçi nuk është të trajtojë kancerin, por të ndihmojë në zvogëlimin e kancerit ose ndalimin e rritjes së tij.

Nëse kanceri i qafës së mitrës është i avancuar, mund të jetë shumë i vështirë për t'u trajtuar ose mund të mos jetë e mundur të trajtojë kanceri. Në këtë rast, qëllimi i trajtimit tuaj është të kufizojë kancerin dhe simptomat e tij dhe t'ju ndihmojë të jetoni më gjatë.

Të mësosh se kanceri nuk mund të shërohet mund të jetë një lajm shumë i vështirë për t'u pranuar. Në një rast të tillë, ju do të referoheni te ekipi i kujdesit paliativ. Ata do të punojnë me ju për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave tuaja dhe për t'ju bërë të ndiheni më rehat. Ekipi i kujdesit paliativ do t'ju ndihmojë ju dhe të dashurit tuaj të merrni çdo mbështetje që u nevojitet.