Frakturë E Kofshës

Frakturat që ndodhin në pjesën e qafës së femurit, e cila formon nyjen e hipit, ose në pjesën e vendosur poshtë qafës, e quajtur rajoni trokanterik, quhen fraktura të ijeve. Këto fraktura janë më të zakonshme në pleqëri. Me rritjen e jetëgjatësisë mesatare, rritet edhe osteoporoza dhe këto lloj frakturash bëhen më të zakonshme. Frakturat e ijeve, të cilat kërcënojnë veçanërisht të moshuarit; Kërkon kujdes afatgjatë dhe ndikon negativisht në jetën sociale dhe ekonomike.

Nga Çfarë Varet Shërimi I Frakturave Të Kofshës?

Shërimi nga një frakturë e kofshës; Edhe pse ndryshon në varësi të llojit të operacionit që ka personi, varet edhe nga lëvizshmëria, mosha dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore e personit. Shumë njerëz rifitojnë funksionalitetin brenda 6-9 muajve me terapi fizike dhe ndërhyrje të tjera.

Si Ndodh Thyerja E Ijeve?

Një frakturë e kofshës është një thyerje në femurin, në pjesën e sipërme të kockës së kofshës. Shumica e frakturave të ijeve ndodhin te njerëzit e moshuar ose ndodhin si rezultat i ngjarjeve të tilla si aksidente me automjete ose rënia nga shkallët.

Sa E Zakonshme Është Thyerja E Ijeve?

Më shumë se 300,000 njerëz përjetojnë fraktura të ijeve në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Frakturë e kofshës; Mund të shkaktojë dhimbje të forta dhe në një rast të tillë kërkohet trajtim urgjent. Trajtimi i frakturës së kofshës zakonisht përfshin operacionin e ndjekur nga një program rikuperimi.

Pse Është I Rëndësishëm Trajtimi I Shpejtë?

Një frakturë e kofshës mund të shkaktojë dhimbje të forta. Është shumë e rëndësishme të filloni menjëherë trajtimin për të lehtësuar sa më shpejt këtë dhimbje.

Frakturat e ijeve kanë një shkallë të lartë vdekshmërie. Shkalla e vdekshmërisë brenda një viti nga përjetimi i një frakture të kofshës është 18-31%. Ndërhyrja kirurgjikale mund të ndihmojë në uljen e kësaj shkalle vdekshmërie.

Trajtimet në kohë si operacioni dhe rehabilitimi mund të ndihmojnë gjithashtu në shkurtimin e qëndrimit në spital të një personi. Trajtimi i menjëhershëm është veçanërisht i dobishëm për të moshuarit pasi mund t'i ndihmojë ata të shmangin:

  • Pushimi i zgjatur në shtrat, i cili mund të jetë konfuz për të moshuarit
  • mpiksjen e gjakut,
  • Pneumoni,
  • Plagët e shtratit.
  • Në kirurgjinë e frakturës së kofshës, mjekët ose do të riparojnë frakturën ose do të zëvendësojnë të gjithë ose një pjesë të kofshës.

Cili Është Procesi I Rikuperimit Pas O Peracionit?

Pas operacionit, mjekët i ofrojnë pacientit një program rikuperimi ose rehabilitimi për të ndihmuar pacientin të rifitojë lëvizshmërinë dhe lirinë sa më shpejt të jetë e mundur.

Kohëzgjatja e qëndrimit të pacientit në spital pas operacionit do të varet nga gjendja e tij e përgjithshme dhe niveli i lëvizshmërisë. Në përgjithësi, qëndrimi në spital për njerëzit e shëndetshëm është afërsisht 1 javë.

Cila Është Rëndësia E Terapisë Fizike Në Frakturën E Ijeve?

Një ditë pas operacionit, një ekip mjekësor multidisiplinar fillon të punojë me pacientin. Fizioterapistët do ta ndihmojnë personin të fillojë të lëvizë sa më shpejt që të jetë e mundur për të zvogëluar rreziqet e komplikimeve të tilla si mpiksja e gjakut dhe pneumonia. Ata do të japin këshilla se sa peshë mund të vendosë personi në këmbë dhe do të rekomandojnë ushtrime në këtë drejtim.