Cilat Janë Shkaqet e Kalcifikimit në Nyjen e Gjurit?

  • Ballina
  • Cilat Janë Shkaqet e Kalcifikimit në Nyjen e Gjurit?

Artroza e kyçit të gjurit, ose kalcifikimi i kyçit të gjurit, siç përdoret zakonisht në mesin e njerëzve, është një sëmundje progresive e shkaktuar nga konsumimi i kërcit që mbulon sipërfaqen e kyçit. Osteoartriti i kyçit të gjurit mund të shihet së bashku me procesin e plakjes pa ndonjë sëmundje tjetër, si dhe sëmundje të ndryshme reumatike (artriti reumatoid etj.), përkeqësimi i kërcit artikular pas traumës (artriti post-traumatik) dhe vdekja e qelizave intrakockore në kockat që formojnë nyjen për arsye të ndryshme (osteonekroza). Nëse në familje ka artrozë, probabiliteti i shfaqjes së saj rritet. Artroza e kyçit të gjurit është më e zakonshme tek gratë.

Dhimbja e kyçeve, kërcitja, ngurtësimi në mëngjes, ënjtja e herëpashershme e gjurit dhe shkurtimi i distancës në këmbë janë shenjat dhe simptomat më të shpeshta të pacientëve. Megjithëse kohëzgjatja e ankesave zakonisht përhapet në shumë vite, mund të vërehen rritje të menjëhershme të intensitetit të dhimbjes. Shumica e pacientëve shprehen se nuk mund të dalin jashtë pa mbështetje. Ndërsa sëmundja vazhdon të përparon, qetësuesit fillojnë të dështojnë dhe dhimbja e pacientit vazhdon edhe gjatë pushimit. Në diagnostikimin e sëmundjes është e rëndësishme të dëgjohen ankesat e pacientit dhe të vëzhgohet gjendja e kyçit me ekzaminim fizik. Për diagnozë është i mjaftueshëm ekzaminimi i kyçit me rreze X. Në disa raste të veçanta ekzaminimi mund të kryhet me MRI.

Ndryshimet e stilit të jetesës, ushtrimet fizike, përdorimi i një bastuni që lehtëson shpërndarjen e ngarkesës dhe metoda të tjera ndihmëse mund të përdoren në pacientët me osteoartrit gjatë trajtimit mjekësor në fazat e hershme. Ndërsa pacientët zbresin në peshën e tyre ideale, kjo zvogëlon ngarkesën në gju, duke reduktuar kështu progresin e sëmundjes dhe duke rritur efektivitetin dhe kohëzgjatjen e metodave të trajtimit të aplikuara. Ilaçet janë zgjedhjet e para si lehtësuesit e dhimbjeve. Në fillim ilaçet e thjeshta kundër dhimbjeve si paracetamoli dhe aspirina janë jashtëzakonisht efektive. Ilaçet për reumatizëm (ilaçe antiinflamatore josteroide) janë një alternativë e mirë dhe kontrollojnë dhimbjen e pacientit në shumë faza. Megjithatë, në përdorimin afatgjatë efektet anësore të këtyre barnave në stomak mund të shkaktojnë probleme. Suplementet ushqimore që mbrojnë nyjet (glukozamina dhe kondroitina) mund të jepen për të ngadalësuar përkeqësimin e kërcit në osteoartritin në fazën e hershme. Injeksionet intra-artikulare përdoren më së shumti në rastet e osteoartritit të moderuar ku nuk ka atak akut dhe dhimbja është pjesërisht e kontrolluar.

Trajtimi kirurgjik i kalcifikimit në nyjen e gjurit, si opsion e trajtimit kirurgjik degradohen në mënyrë artroskopike duke pastruar kërcin dhe pastrimin e lëngjeve që prishin nyjen dhe duke larë kyçin, duke riformuar kockat nëse ka një çrregullim të shtrirjes midis kofshës dhe tibisë në nyjen e gjurit operacionet e protezave te gjurit gjysme ose te plota dhe mund të përmblidhet si transferimi i kërcit sipas sasisë së kërcit.

Metoda e trajtimit kirurgjik ndryshon sipas fazës të smundjes. Metoda e trajtimit kirurgjik që do të kryhet ndryshon sipas stadit të sëmundjes. Kirurgjia e Orientimit të Kockave (Osteotomia) Kryhet kur gjysma e brendshme e gjurit është ngushtuar dhe gjysma e jashtme e gjurit është e shëndetshme. Me operacionin e ndryshimit të këndit që do të kryhet në zonën e tibisë afër nyjës së gjurit, drejtimi i këmbës ndryshohet nga jashtë. Kështu, pesha transferohet nga brenda në jashtë gjatë ecjes, duke i lejuar pacientit të përdorë gjysmën e jashtme të paprekur të gjurit. Pas këtij operacioni, në shumicën e pacientëve mund të arrihet një jetë komode prej 5-10 vitesh.

Kalcifikimet në gju që nuk i përgjigjen metodave të tjera të trajtimit trajtohen me një protezë gjuri. Qëllimi i kirurgjisë protetike është lehtësimi i dhimbjes së pacientit. Qëllimet kryesore është ecja e pacientit pa dhimbje, ulja dhe ngritja, ngjitja dhe zbritja e shkallëve. Kur bëhet fjalë për protezën, bëhet fjalë për heqjen e sipërfaqeve kyçe të tre kockave që artikulohen në gju dhe mbulimin e këtyre sipërfaqeve me pjesë metalike dhe plastike. Protezat e kyçeve të aplikuara në nyjen e gjurit janë materiale që janë provuar prej shumë vitesh dhe kanë arritur rezultate të suksesshme. Ato janë bërë nga aliazh metali dhe pothuajse kurrë nuk shkaktojnë reaksione alergjike ndaj metaleve në trup.

Pas vendosjes së kyçit, jetëgjatësia mesatare e protezës duhet të jetë 20-25 vjet ose më shumë. Në fund të kësaj periudhe mund të shfaqen probleme me lirimin e protezave dhe kjo lirim shkakton dhimbje dhe pacienti fillon të ankohet për dhimbje.Në një rast të tillë pacienti përsëri operohet dhe proteza e liruar hiqet dhe në të njejtën vend vendoset një e re. Komplikimet e kirurgjisë së zëvendësimit të gjurit kirurgjia protetike është një nga operacionet më serioze në ortopedi. Ekzistojnë rregulla që duhen ndjekur para dhe pas operacionit dhe duhet të merren të gjitha masat e mundshme për të parandaluar komplikimet gjatë operacionit.

Komplikacionet që mund të hasim në operacionet protetike mund të rendisim si më poshtë:

  • Problemet lidhur me anestezi
  • Problemet teknike i lidhur me operimin
  • Shfaqja e infeksionit rreth protezës pas operacionit
  • Tromboembolizmi (mpiksje në venat e këmbës që shkon në organe të tjera dhe i bllokon venat),
  • Lirimi i protezës në periudhën e hershme pas operacionit


Kundër këtyre komplikimeve, mjeku dhe anesteziologu që kanë kryer operacionin në periudhën para dhe pas operacionit marrin së bashku masat e nevojshme dhe i japin pacientit trajtimin e nevojshëm mjekësor parandalues. Komplikimet minimizohen duke e ngritur pacientin herët në këmbë në periudhën pas operacionit dhe duke iu rikthyer përditshmërisë sa më shpejt të jetë e mundur. Shkalla e këtyre komplikimeve është shumë e ulët kur kryhen në qendra të përshtatshme dhe në përputhje me teknikën kirurgjikale dhe kur merren masat e nevojshme.

Prof. Dr. Ömer Faruk BILGEN

Specialist i Ortopedisë dhe Travmatologjisë