Çfarë Është Tuberkulozi?

  • Ballina
  • Çfarë Është Tuberkulozi?

Çfarë është tuberkulozi siç njihet në publik dhe tuberkulozi siç njihet në literaturën mjekësore? Shkurtimisht, tuberkulozi është një sëmundje mikrobike që transmetohet nga njerëzit e sëmurë përmes frymëmarrjes, kollitjes dhe teshtitjes.

A Ka Një Trajtim Për Tuberkulozin?

Tuberkulozi është një sëmundje e shërueshme. Megjithatë, është sëmundja e dytë më e rëndësishme infektive që prek një numër të madh njerëzish pas Covid-19. Ajo renditet e 13-ta ndër shkaqet e vdekjeve në botë. 1.5 milionë njerëz vdiqën nga tuberkulozi në vitin 2020.

Si Të Diagnostikoni Tuberkulozin?

Diagnoza zakonisht vendoset duke zbuluar mikrobin në radiografi të kraharorit dhe në pështymë. Ngjitshmëria e pacientëve të trajtuar zvogëlohet me shpejtësi. Prandaj, diagnoza e hershme është e rëndësishme.

Simptomat Dhe Trajtimi i Tuberkulozit

Njerëzit që ankohen për kollë të vazhdueshme, djersitje gjatë natës, humbje peshe, gjakderdhje nga goja, dobësi ose që ndajnë të njëjtin mjedis me një pacient me tuberkuloz duhet të konsultohen me një pulmonolog ose Shoqatën e Luftimit të Tuberkulozit. Barnat e tuberkulozit u jepen pacientëve falas nga VSD. Më shumë se 95% e rasteve dhe vdekjeve nga tuberkulozi ndodhin në vendet në zhvillim.

Çfarë Ndodh Nëse Tuberkulozi Nuk Trajtohet?

Tuberkulozi i patrajtuar zakonisht vendoset në mushkëri. Përmes gjakut; Mund të përhapet në shpinë, kocka, veshka, fshikëz, tru dhe sy. Simptomat vërehen në varësi të organit të infektuar.Tuberkulozi kurrizor mund të shkaktojë dhimbje shpine dhe ngurtësi. Tuberkulozi renale gjithashtu shkakton gjakderdhje në urinë, gulçim ose dhimbje gjoksi nëse nxit zemrën.

Vaksina e Tuberkulozit Për Të Parandaluar Tuberkulozin

Për të mbrojtur kundër tuberkulozit, vaksinimi BCG u bëhet foshnjave në Turqi nga mosha 2 muajshe deri në moshën 6 vjeç. Vaksina BCG nuk parandalon 100% tuberkulozin, por parandalon fëmijët nga përhapja e sëmundjes. Parandalon sëmundje të tilla si meningjiti.

Sa Kohë Zgjat Trajtimi i Tuberkulozit?

Periudha e trajtimit përfundon mesatarisht në 6 muaj nëse trajtimi nuk ndërpritet. Kur trajtimi neglizhohet, shërimi i pacientit vonohet dhe në disa raste mund të zhvillohet rezistenca ndaj ilaçeve. Në këtë rast, trajtimi bëhet i vështirë dhe mund të shkaktojë vdekjen. Pacienti duhet t'i kushtojë vëmendje dietës së tij dhe të shmangë zakonet e dëmshme.