Çfarë Është Spina Bifida? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Spina Bifida? Si Trajtohet?

Çfarë është Spina Bifida? Si të trajtohet? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet e temës. Spina bifida shkaktohet nga zhvillimi jo i plotë i shtyllës kurrizore të fetusit gjatë muajit të parë të shtatzënisë. Termi spina bifida fjalë për fjalë do të thotë "shpinë e ndarë". Shkalla e kësaj sëmundjeje varion nga rastet e lehta, asimptomatike në rastet e rënda me dëmtim nervor.

Çfarë Është Spina Bifida?

Spina bifida është një nga çrregullimet kongjenitale (defektet e lindjes) më të zakonshme në Shtetet e Bashkuara. Spina bifida shkaktohet nga zhvillimi jo i plotë i shtyllës kurrizore të fetusit gjatë muajit të parë të shtatzënisë. Termi spina bifida fjalë për fjalë do të thotë "shpinë e ndarë". Spina bifida zakonisht vërehet në lindje.

Spina bifida ndodh në 28 ditët e para të shtatzënisë, shpesh përpara se gruaja të kuptojë se është shtatzënë. Sëmundja është një lloj defekti i tubit nervor.

Disa lloje të spina bifida janë shumë serioze dhe sëmundja mund të tingëllojë e frikshme, por është e rëndësishme të dini se shkalla e ashpërsisë së sëmundjes mund të ndryshojë shumë. Shumica e rasteve janë aq të lehta sa nuk shkaktojnë simptoma ose madje kanë nevojë për trajtim. Kjo njihet si spina bifida occulta ose spina bifida latente.

Megjithatë, foshnjat e lindura me një formë më të rëndë të këtij çrregullimi kanë lezione të qarta me dëmtime të konsiderueshme në shtyllën kurrizore, nervat dhe palcën kurrizore. Hapja mund të riparohet me kirurgji, por dëmtimi i nervit nuk zgjidhet, duke shkaktuar paaftësi të përhershme. Spina bifida mund të ndodhë kudo përgjatë shtyllës kurrizore, por më së shpeshti gjendet në pjesën e poshtme të shpinës ose në pjesën e poshtme.

Cilat Janë Llojet e Spina Bifida?

Ekzistojnë tre lloje kryesore të spina bifida:

 • Spina bifida e fshehur (Spina bifida occulta)
 • Meningocela
 • Mielomeningocele

Çfarë Është Spina Bifida e Fshehur?

Spina bifida latente, ose spina bifida occulta, është forma më e lehtë dhe më e zakonshme e kësaj sëmundjeje. Zakonisht shfaqet vetëm në një pjesë minimale të shtyllës kurrizore, zakonisht nuk shkakton simptoma dhe nuk kërkon trajtim. Kur një fëmijë lind me spina bifida latente, lëkura mbulon deformimin e shtyllës kurrizore.

Spina bifida occulta fjalë për fjalë do të thotë "një pikë e fshehur në shtyllën kurrizore" dhe për shumë njerëz me këtë lloj spina bifida, pika në fakt mbetet e fshehur. Megjithatë, në disa njerëz, lëkura që mbulon defektin e kockave; Mund të shfaqë ndryshime të vogla që nuk vihen re menjëherë, si p.sh. gropëzime, ngjyrim i kuq ose vjollcë ose një tufë flokësh. Është vlerësuar se afërsisht 10% deri në 20% e popullsisë së SHBA-së ka spina bifida latente dhe shumica e këtyre njerëzve nuk janë as të vetëdijshëm se e kanë këtë sëmundje.

Në raste të rralla, spina bifida latente mund të shkaktojë probleme kur fëmija arrin adoleshencën. Fëmija i prekur mbetet me palcën kurrizore të fiksuar në shtyllën kurrizore deri në adoleshencë. Kur fillon rritja e adoleshencës, nervat e palcës kurrizore shtrihen. Si rezultat; Mund të shfaqen vështirësi të tilla si dobësi dhe mpirje në këmbë, infeksione të fshikëzës dhe mosmbajtje urinare (mungesa e kontrollit të fshikëzës dhe zorrëve). Sa më shumë të shtrihet palca kurrizore, aq më keq bëhen simptomat. Kirurgjia për të lehtësuar këto simptoma duke ulur tensionin në palcën kurrizore është e thjeshtë dhe zakonisht e suksesshme.

Çfarë Është Meningocele?

Në këtë lloj spina bifida më pak të zakonshme, meningjet (membrana që rrethon palcën kurrizore) fryhen përmes hapjes, duke shkaktuar një gungë ose qese në shpinë. Më e rëndë se spina bifida occulta, meningocele mund të riparohet ende me kirurgji me pak ose aspak dëmtim nervor. Operacioni kryhet në çdo kohë gjatë foshnjërisë. Në meningocele, palca kurrizore zhvillohet normalisht dhe nuk dëmtohet. Fëmija nuk ka probleme neurologjike.

Çfarë Është Mielomeningocela?

Myelomeningocele është forma më e rëndë e spina bifida, që ndodh afërsisht në një në çdo 1000 lindje të gjalla. Tek foshnjat e lindura me mielomeningocele, palca kurrizore nuk formohet siç duhet dhe një pjesë e palcës së pazhvilluar del nga mbrapa. Një qese që përmban lëng cerebrospinal dhe enët e gjakut rrethon palcën kurrizore të zgjatur, e cila zakonisht nuk mbulohet nga lëkura për të ekspozuar nervat dhe indet.

70% deri në 90% e foshnjave të lindura me mielomeningocele kanë gjithashtu hidrocefalus për shkak të një defekti në pjesën e poshtme të kafkës (keqformimi Chiari). Hidrocefalusi është akumulimi i tepërt i lëngjeve kurrizore në tru që, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë dëmtim të trurit, konvulsione ose verbëri. Për të parandaluar këtë, shuntet plastike duhet të vendosen në mënyrë kirurgjikale nën lëkurë për të kulluar lëngun e tepërt në zgavrën e barkut.

Foshnjat e lindura me mielomeningocele shpesh përjetojnë paralizë ose dobësi nën nivelin e lezionit të palcës kurrizore. Kjo ndikon në ekstremitetet e poshtme, së bashku me problemet me funksionin e fshikëzës dhe zorrëve. Në raste ekstreme përfshihen edhe trungu dhe ekstremitetet e sipërme.

Spina Bifida Tek Të Rriturit

Të rriturit me spina bifida përballen me probleme të ndryshme sesa fëmijët. Këto:

 • Procesi normal i zgjatjes ndikohet gjithashtu negativisht, duke përfshirë humbjen e lodhjes dhe konsumimit të muskujve, më pak qëndrueshmëri fizike dhe ulje të aftësive shqisore.
 • Mund të vërehen plagë në lëkurë të palcës kurrizore, skoliozë me progresion të shpejtë, humbje të ndjeshmërisë dhe dhimbje.
 • Ndryshime në modelin e zorrëve, duke përfshirë kapsllëkun ose dhimbjen e barkut.
 • Probleme ortopedike si osteoporoza, artriti me fillimin e hershëm dhe dhimbjet progresive të shpinës.
 • Humbje e ndjeshmërisë së lëkurës si dhe qarkullim të dobët, pamundësi për të djersitur, mavijosje dhe shërim i ngadalshëm i plagëve.
 • Alergji nga lateksi.
 • Hipertensioni.
 • Apnea obstruktive dhe qendrore e gjumit, e cila mund të shkaktojë dëmtime afatgjatë në zemër.
 • Tendenca për të patur shkallë të lartë të obezitetit.
 • Gratë me spina bifida mund të mbeten shtatzënë, por kjo sëmundje mund të vështirësojë procesin e shtatzënisë.

Çfarë e Shkakton Spina Bifida?

Arsyeja e saktë pse shfaqet spina bifida nuk është e qartë. Një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë mendohet të jetë shkaku kryesor.

A Mund Të Diagnostikohet Spina Bifida Gjatë Shtatzënisë?

Spina bifida zakonisht mund të zbulohet tek fetusi, por nuk është gjithmonë kështu. Testet e përdorura për të diagnostikuar spina bifida gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • Testi i gjakut: Ky skanim, i kryer ndërmjet javës së 16-të dhe të 18-të të shtatzënisë, teston sasinë e AFP (alfa-fetoproteinës) në gjak. Përafërsisht 75% deri në 80% e grave që mbajnë një fetus me spina bifida kanë një vlerë më të lartë AFP.
 • Ultratinguj (sonogram): Problemet me shtyllën kurrizore të fetusit mund të zbulohen përmes imazherisë.
 • Amniocenteza: Lëngu nga mitra hiqet përmes një tubi për të testuar nivelet e proteinave.

Si Trajtohet Spina Bifida?

Format e rënda të spina bifida nuk mund të trajtohen sepse shkakton dëmtim nervor. Fëmijët me raste më të rënda të spina bifida kanë nevojë për trajnime për të mësuar aftësitë e lëvizshmërisë dhe për të menaxhuar funksionet e zorrëve dhe fshikëzës. Disa fëmijë mund të kenë nevojë për kateterizimin për të lejuar kalimin e urinës. Këta fëmijë kërkojnë operacione të shumta ndërsa rriten dhe do të kenë nevojë për pajisje ndihmëse si paterica dhe karrige me rrota gjatë gjithë jetës së tyre.

Kirurgjia, fizioterapia dhe medikamentet përdoren për të trajtuar disa nga efektet e spina bifida, dhe këto mund të kërkohen gjatë gjithë jetës së pacientit për të parandaluar dhe menaxhuar disa komplikime. Fëmijët me spina bifida, veçanërisht ata me hidrocefalus, mund të kenë probleme të të mësuarit. Këto çrregullime të të nxënit shpesh përfshijnë vështirësi me:

 • Mos i kushtoni vëmendje,
 • Të shprehurit ose të kuptuarit e gjuhës,
 • Organizimi,
 • Marrëveshje,
 • Të kuptuarit e matematikës dhe leximi i asaj që lexoni.

A Mund Të Parandalohet Spina Bifida Gjatë Dhe Para Shtatzënisë?

Edhe pse nuk ka ndonjë shkak të njohur, ekspertët besojnë se spina bifida mund të parandalohet duke ndjekur disa masa të thjeshta paraprake. Këto masa janë si më poshtë:

 • Acidi folik, një vitaminë B e tretshme në ujë që gjendet shpesh në perimet me gjethe jeshile, luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e spina bifida. Gratë në moshë riprodhuese duhet të marrin një suplement vitaminash që përmban 400 mcg (0.4 mg) acid folik çdo ditë. Disa studime sugjerojnë se nëse gratë marrin këtë dozë të acidit folik, incidenca e spina bifida mund të reduktohet deri në 75%.
 • Nëse jeni duke marrë medikamente me recetë ose pa recetë, vitamina, suplemente bimore ose suplemente dietike, këto duhet t'i raportohen mjekut.
 • Në rast të temperaturës së lartë, trajtimi me acetaminofen duhet të fillojë menjëherë.
 • Shmangni përdorimin e vaskave të nxehta ose saunave që mbinxehin trupin.
 • Nëse personi shtatzënë ka diabet ose obezitet, ajo duhet të sigurohet se është duke bërë më të mirën për t'i menaxhuar këto kushte gjatë shtatzënisë.

Llojet e spina bifida variojnë nga të lehta në të rënda. Disa njerëz mund të mos ndjejnë asnjë efekt, ndërsa të tjerë mund të kenë lëvizje të kufizuar dhe zhvillim të të mësuarit. E gjitha varet nga rasti individual dhe gjendja mjekësore e pranishme në lindje.

Ndihma është e disponueshme për të gjithë fëmijët e prekur nga spina bifida dhe me kujdesin e duhur, shumica e fëmijëve mund të bëjnë jetë aktive.