Çfarë Është Sindroma Metabolike?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sindroma Metabolike?

Sindroma metabolike është një problem shëndetësor që ndikon negativisht në shëndetin e njerëzve dhe në rrezik të lartë. Rritja e perimetrit të belit, niveli i lartë i triglicerideve, niveli i ulët i HDL, presioni i lartë i gjakut, problemet e dëmtuara të sheqerit në gjak të agjërimit janë të gjitha probleme serioze shëndetësore. Prania e të paktën tre prej tyre tek një person quhet sindromë metabolike.

Çfarë Problemesh Shëndetësore Përfshin Sindroma Metabolike?

Problemet shëndetësore që shkaktojnë sindromën metabolike tek një person janë:

 • Rritja e perimetrit të belit: Perimetri i belit i matur mbi kërthizë është më shumë se 102 cm tek meshkujt dhe 88 cm tek femrat, gjë që tregon një rritje të perimetrit të belit. Për sa i përket rrezikut të yndyrës viscerale dhe sëmundjeve të zemrës, dhjami i grumbulluar rreth barkut është shumë më i rrezikshëm se dhjami i grumbulluar diku tjetër në trup.
 • Niveli i lartë i triglicerideve: Një nivel i triglicerideve (yndyrë pa gjak) në gjak më i lartë se 150 mg/dl shkakton sindromën metabolike. Trigliceridet e larta rrisin rrezikun e arteriosklerozës dhe diabetit.
 • Niveli i ulët i HDL: Kolesteroli HDL është një lloj kolesteroli i njohur si "kolesterol beninj" dhe ka veti mbrojtëse kundër aterosklerozës. Niveli i kolesterolit HDL nën 50 mg/dl tek femrat dhe 40 mg/dl tek meshkujt shkakton sindromën metabolike.
 • Presioni i lartë i gjakut: Presioni i gjakut më i lartë se 135/85 shkakton sindromën metabolike.
 • Një nivel i sheqerit në gjak agjërues midis 100-125 mg/dl tregon ulje të sheqerit në gjak të agjërimit. Ekziston një lidhje e ngushtë midis sindromës metabolike dhe rezistencës ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është një problem shëndetësor që kërcënon shëndetin e zemrës dhe duhet të trajtohet.

Kush Është Në Rrezik Të Lartë Të Sindromës Metabolike?

Ka shumë rreziqe që rrisin sindromën metabolike. Faktorët që rrisin rrezikun e sindromës metabolike përfshijnë:

 • Mbipesha,
 • Pak lëvizje,
 • Përveç situatave të ushqimit jo të shëndetshëm,
 • Historia familjare e diabetit,
 • Historia e presionit të lartë të gjakut.

Studimet e kryera në vendin tonë tregojnë se shoqëria jonë po shëndoshet gjithnjë e më shumë dhe rreziku i obezitetit abdominal dhe i sindromës metabolike po rritet me shpejtësi, veçanërisht tek gratë e reja dhe të moshës së mesme. Në vendin tonë 31% e meshkujve dhe 43% e femrave kanë sindromë metabolike.

Cilat Janë Simptomat E Sindromës Metabolike?

Nuk ka simptoma të sindromës metabolike. Sindroma metabolike nuk shkakton asnjë ankesë. Shpesh, rritja e peshës trupore mund të jetë shenja e parë e dukshme. Perimetri i belit më i madh se një madhësi e caktuar (obeziteti abdominal) është gjetja më e zakonshme që rrit ndjeshmërinë ndaj sindromës metabolike.

Nuk ka simptoma të sindromës metabolike; Është tregues i analizave dhe ekzaminimeve në diagnozë.

Si Të Diagnostikoni Sindromën Metabolike?

Kriteret e konsideruara në diagnostikimin e sindromës metabolike janë si më poshtë:

 • Obeziteti i barkut,
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni),
 • Trigliceride të larta (yndyra pa gjak),
 • Kolesteroli i ulët beninj (HDL),
 • Niveli pak i lartë i sheqerit në gjak.

Këto kritere mund të kuptohen vetëm përmes ekzaminimit ose ekzaminimeve mjekësore. Prandaj, vëmendja ndaj peshës trupore dhe perimetrit të belit është sjellja më praktike dhe më e dobishme. Përveç kësaj, duke qenë se hipertensioni nuk është një sëmundje që shkakton simptoma, është e dobishme të matet rregullisht presioni i gjakut.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Sindromën Metabolike?

Faktorët e rrezikut që përbëjnë sindromën metabolike janë të lidhur ngushtë me njëri-tjetrin. Prandaj, është e nevojshme të merret parasysh trajtimi në tërësi. Këtu janë gjërat që duhet të bëni për të parandaluar sindromën metabolike:

 • Sigurohuni që të jeni në peshën e duhur. Nëse nuk jeni në një peshë të shëndetshme, duhet të humbni peshë sa më shpejt të jetë e mundur dhe të kujdeseni që të qëndroni në peshën e duhur. Me çdo 10 kg të humbur, presioni i gjakut do të ulet me 10 mmHg.
 • Të paktën tre ditë në javë dhe të paktën 30 minuta ushtrime të shpejta dhe të rregullta duhet të bëhen.
 • Ulni konsumin e kripës. Mos konsumoni më shumë se 4-5 gram kripë totale në ditë.
 • Mbani gjurmët e perimetrit tuaj të belit. Mos harroni, perimetri juaj i belit nuk është vetëm një masë estetike, por edhe një masë e shëndetit tuaj.
 • Mateni rregullisht presionin e gjakut. Hipertensioni është pothuajse gjithmonë një sëmundje tinëzare. Mos u vono për mjekim.
 • Sindroma metabolike ose çdo faktor rreziku që krijon këtë sindromë shpesh kërkon trajtim mjekësor. Mos e vononi, veçanërisht nëse keni një histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose diabetit.