Çfarë Është Sindroma e Tunelit Karpal? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sindroma e Tunelit Karpal? Si Trajtohet?

Çfarë është sindroma e tunelit karpal? Si të trajtohet? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet e kësaj sëmundjeje. Sindroma e tunelit karpal është një nga problemet më të zakonshme që prek dorën. Personat me këtë sëmundje kanë probleme në duar dhe kyçe; Ata mund të ndjejnë dhimbje, mpirje dhe dobësi të përgjithshme. Disa ndryshime të stilit të jetesës, të tilla si përdorimi i nyjeve të kyçit të dorës dhe rregullimi i mjedisit të jetesës, janë forma të mundshme trajtimi. Kirurgjia është një tjetër mundësi trajtimi për sindromën e tunelit karpal.

Çfarë Është Sindroma e Tunelit Karpal?

Sindroma e tunelit karpal është një gjendje e zakonshme që shkakton dhimbje, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe dobësi në dorë dhe kyç. Sindroma e tunelit të kyçit të dorës ndodh kur ka rritje të presionit në një nerv në kyçin e dorës të quajtur nervi mesatar. Ky nerv; Ofron ndjesi në gishtin e madh, gishtin tregues, gishtin e mesit dhe gjysmën e gishtit të unazës. Gishti i vogël (gishti rozë) në përgjithësi nuk preket.

Sindroma e tunelit karpal u përshkrua për herë të parë në mesin e viteve 1800. Operacioni i parë për lirimin e tunelit karpal u krye në vitet 1930. Sindroma e tunelit karpal është një sëmundje e njohur dhe e njohur nga ortopedët për më shumë se 40 vjet.

Çfarë Është Tuneli i Kyçit Të Dorës?

Tuneli i kyçit të dorës është një kanal ose tub i ngushtë në kyçin e dorës. Ngjashëm me një tunel të udhëtuar në një makinë, kjo pjesë e kyçit të dorës lejon nervin mesatar dhe tendinat të lidhin dorën me parakrahin. Seksionet e këtij tuneli përfshijnë:

 • Kockat e kyçit të dorës (kockat e kyçit të dorës): Këto kocka formojnë fundin dhe skajet e tunelit.
 • Ligament: Ky ligament në majë të tunelit është një ind i fortë që e mban tunelin së bashku. Brenda tunelit janë nervi mesatar dhe tendinat.
 • Nervi median: Ky nerv ofron ndjesi për shumicën e gishtave të dorës (përveç gishtit të vogël). Gjithashtu shton forcë në bazën e gishtit të madh dhe të gishtit tregues.
 • Tendinat: Tendonat, të cilat janë struktura të ngjashme me fijet, lidhin muskujt e parakrahut me kockat e dorës. Ato lejojnë që gishtat dhe gishti i madh të përkulen.

A Shihet Sindroma e Tunelit Karpal Tek Punonjësit e Zyrës?

Në kundërshtim me besimin popullor, shumë njerëz me sindromën e tunelit të kyçit të dorës mund të mos kenë mbajtur kurrë një punë zyre ose të kenë punuar në një linjë montimi. Sindroma e tunelit të kyçit të dorës prek njerëzit që përdorin vazhdimisht kyçet dhe duart e tyre gjatë punës në punë, duke luajtur një instrument muzikor ose duke luajtur lojëra. Çdokush mund të marrë sindromën e tunelit karpal, por është e pazakontë që ajo të ndodhë para moshës 20 vjeçare. Mundësia për të marrë sindromën e tunelit të kyçit të dorës rritet me moshën.

Kush Është Në Rrezik Për Sindromën e Tunelit Karpal?

Njerëzit në rrezik për sindromën e tunelit karpal janë ata që bëjnë aktivitete ose punë që përfshijnë përdorimin e përsëritur të gishtit. Lëvizjet që mund t'i vënë njerëzit në rrezik të zhvillimit të sindromës së tunelit të kyçit të dorës përfshijnë:

 • Aplikimi i forcës së lartë (si p.sh. goditje me çekan).
 • Përdorimi afatgjatë.
 • Lëvizjet e tepërta të kyçit të dorës.
 • Dridhje.

Cilët Janë Faktorët e Rrezikut Në Sindromën e Tunelit Karpal?

Shumë faktorë të tjerë mund të kontribuojnë gjithashtu në zhvillimin e sindromës së tunelit karpal. Këta faktorë janë:

 • Trashëgimia (ngushtësia gjenetike e tunelit karpal shkon në familje).
 • Shtatzënia.
 • Hemodializa (proces në të cilin gjaku filtrohet).
 • Thyerje dhe dislokim i kyçit të dorës.
 • Deformim i dorës ose i kyçit të dorës.
 • Sëmundjet artritike si artriti reumatoid dhe përdhes.
 • Mosbalancimi i hormoneve të gjëndrës tiroide (hipotiroidizmi).
 • Diabeti.
 • Alkoolizmi.
 • Një masë (tumor) në tunelin karpal.
 • Mosha e vjetër.
 • Depozita amiloide (një proteinë jonormale).

Sindroma e tunelit karpal është më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt.

Çfarë e Shkakton Sindromën e Tunelit Të Kyçit Të Dorës?

Sindroma e tunelit karpal ndodh kur hapësira në kyçin e dorës (tuneli i kyçit të dorës) bëhet i ngushtë. Kjo ushtron presion mbi nervin mesatar dhe tendinat (të vendosura brenda tunelit të kyçit të dorës) dhe bën që ato të fryhen. Kjo zvogëlon ndjesinë në gishta dhe në dorë.

A Shkaktohet Dhimbja e Duarve Nga Sindroma e Tunelit Karpal?

Ndërsa sindroma e tunelit karpal është një gjendje e zakonshme, ajo ka një grup simptomash të ndryshme nga kushtet e tjera që shkaktojnë dhimbje në dorë. Ka disa kushte të ngjashme që shkaktojnë dhimbje në dorë. Këto situata janë:

 • Tendinoza De Quervain: Një gjendje në të cilën ënjtja (inflamacioni) prek kyçin e dorës dhe bazën e gishtit të madh. Në këtë rast, personi ndjen dhimbje kur bën një grusht dhe bën sikur i shtrëngon dorën dikujt.
 • Gishti i këmbëzës: Kjo gjendje shkakton dhimbje në bazën e gishtave ose në gishtin e madh. Gishti i këmbëzës gjithashtu shkakton dhimbje, bllokim dhe ngurtësi kur përkulni gishtat dhe gishtin e madh.
 • Artriti: Ky është një term i përgjithshëm për shumë gjendje që shkaktojnë ngurtësi dhe ënjtje në nyje. Artriti mund të prekë shumë nyje në trup dhe mund të variojë në ashpërsi nga shkaktimi i shqetësimit të vogël deri te prishja e kyçit me kalimin e kohës (osteoartriti është një lloj artriti degjenerues).

Cilat Janë Simptomat e Sindromës Së Tunelit Të Kyçit Të Dorës?

Simptomat zakonisht fillojnë ngadalë dhe mund të shfaqen në çdo kohë. Simptomat e hershme përfshijnë:

 • Mpirje gjatë natës.
 • Ngulje dhe/ose dhimbje në gishta (veçanërisht gishti i madh, treguesi dhe i mesëm).

Simptomat e natës janë të zakonshme sepse disa njerëz flenë me kyçet e tyre të përkulura gjatë natës dhe kjo dhimbje mund t'i zgjojë njerëzit. Këto simptoma të natës janë shpesh simptomat e para të raportuara. Shtrëngimi i duarve ndihmon në lehtësimin e simptomave në fazat e hershme të sindromës së tunelit karpal.

Simptomat e zakonshme gjatë ditës përfshijnë:

 • Ngjitje në gishta.
 • Ulje e ndjeshmërisë në majat e gishtave.
 • Vështirësi në përdorimin e dorës për detyra të vogla si: trajtimi i objekteve të vogla, kapja e timonit për ngarje, mbajtja e një libri në dorë për lexim, shtypja, përdorimi i tastierës së kompjuterit.

Ndërsa sindroma e tunelit karpal përkeqësohet, simptomat bëhen më konstante. Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • Dobësi në dorë.
 • Pamundësia për të kryer detyra që kërkojnë lëvizje të sakta (si p.sh. kopsat e këmishës).
 • Rënia e objekteve.

Në rastin më të rëndë, muskujt në bazën e gishtit të madh tkurren dukshëm (atrofi).

Si Diagnostikohet Sindroma e Tunelit Karpal?

Mjeku fillimisht do të vlerësojë simptomat dhe historinë mjekësore të personit dhe do të ekzaminojë pacientin. Ai ose ajo mund të urdhërojë më pas teste që mund të përfshijnë:

 • Testi Tinel: Në këtë test, mjeku prek nervin mesatar për të parë nëse krijon një ndjesi shpimi gjilpërash në gishta.
 • Testi i përkuljes së kyçit të dorës ose testi Phalen: Në këtë test, pacienti mbështet bërrylat e tij në një tavolinë dhe lejon që kyçi i dorës të bjerë lirisht përpara. Individët me sindromën e tunelit karpal përjetojnë mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gishta brenda 60 sekondave. Sa më shpejt të shfaqen simptomat, aq më e rëndë është sindroma e tunelit karpal.
 • Radiografia: Një radiografi e kyçit të dorës mund të urdhërohet nëse lëvizja e kyçit të dorës është e kufizuar ose ka dëshmi të artritit ose traumës.
 • Elektromiografia (EMG) dhe studimet e përcjelljes nervore: Këto studime përcaktojnë se sa mirë funksionon vetë nervi mesatar dhe sa mirë kontrollon lëvizjen e muskujve.

Si Trajtohet Sindroma e Tunelit Karpal?

Sindroma e tunelit karpal mund të trajtohet në dy mënyra: jo-kirurgjikale ose kirurgjikale. Të dyja qasjet kanë pro dhe kundër. Në përgjithësi, trajtimet jokirurgjikale përdoren për rastet më të lehta dhe lejojnë që aktivitetet e përditshme të vazhdojnë pa ndërprerje. Trajtimet kirurgjikale mund të ndihmojnë në raste më serioze dhe të japin rezultate shumë pozitive.

Trajtime Jokirurgjikale Për Sindromën e Tunelit Karpal

Në përgjithësi, së pari provohen trajtimet jo-kirurgjikale. Trajtimi fillon si më poshtë:

 • Mbajtja e një nyje dore gjatë natës.
 • Marrja e barnave anti-inflamatore josteroide si ibuprofeni.
 • Injeksione kortizonike.

Trajtime të tjera fokusohen në mënyrat për të ndryshuar mjedisin e personit për të zvogëluar simptomat. Këto janë shpesh ndryshime që mund të bëhen në punë për të ndihmuar me sindromën e tunelit karpal. Këto ndryshime mund të përfshijnë:

 • Ngritja ose ulja e karriges në përdorim.
 • Zhvendosja e tastierës së kompjuterit.
 • Ndryshimi i pozicionit të dorës dhe kyçit të dorës gjatë kryerjes së aktiviteteve.
 • Përdorimi i splintave, ushtrimeve dhe trajtimeve termike të rekomanduara nga një terapist duarsh.

Trajtime Kirurgjikale Për Sindromën e Tunelit Karpal

Trajtimi kirurgjik rekomandohet kur sindroma e tunelit karpal nuk i përgjigjet trajtimeve jokirurgjikale ose bëhet e rëndë. Qëllimi i operacionit është rritja e madhësisë së tunelit për të zvogëluar presionin mbi nervat dhe tendinat që kalojnë nëpër hapësirë. Kjo bëhet duke prerë (lëshuar) ligamentin që mbulon tunelin e kyçit të dorës në bazën e pëllëmbës. Ky ligament quhet ligament i kyçit të dorës transversale.

Personi që do të ketë një operacion të tunelit karpal kalon një proces si më poshtë:

 • Do të kryhet një procedurë ambulatore në të cilën pacienti do të jetë zgjuar por do të marrë anestezi lokale (ilaçe kundër dhimbjes). Në disa raste, mjeku mund të rekomandojë anestezi direkte intravenoze. Ky opsion përfshin marrjen e një sy gjumë të shkurtër dhe zgjimin menjëherë pas përfundimit të procedurës. Nuk është një anestezi e përgjithshme si ato që përdoren në operacione të tjera. Ekipi mjekësor monitoron pacientin gjatë procedurës. Kjo formë anestezie përdoret gjithashtu për procedura të tilla si kolonoskopia.
 • Pacienti mund të përjetojë siklet për afërsisht 24 deri në 72 orë pas operacionit. Njerëzit zakonisht përjetojnë lehtësim të plotë nga simptomat e natës nga nata pas operacionit në tjetrën.
 • Qepjet hiqen 10 deri në 14 ditë pas operacionit. Përdorimi i duarve dhe kyçeve për aktivitetet e përditshme fillon të rritet gradualisht duke përdorur programe specifike ushtrimesh.
 • Aktivitetet e rënda nuk duhet të bëhen me dorën e prekur për afërsisht 4 deri në 6 javë. Kohët e rikuperimit mund të ndryshojnë në varësi të moshës, shëndetit të përgjithshëm, ashpërsisë së sindromës së tunelit të kyçit të dorës dhe kohëzgjatjes së simptomave. Forca dhe ndjeshmëria vazhdojnë të fitohen brenda një viti pas operacionit.
 • Shumica e simptomave të sindromës së tunelit karpal lehtësohen pas operacionit.

Si Mund Të Parandalohet Sindroma e Tunelit Karpal?

Sindroma e tunelit karpal mund të jetë e vështirë për t'u parandaluar. Meqenëse sindroma e tunelit karpal mund të shkaktohet nga shumë aktivitete të ndryshme në jetën e përditshme të një personi, është shumë e vështirë ta parandalosh atë. Modifikimet e mjedisit të punës - ulja e duhur dhe vendosja e duhur e duarve dhe kyçeve - mund të ndihmojnë në reduktimin e disa faktorëve që mund të çojnë në sindromën e tunelit karpal. Metoda të tjera parandaluese përfshijnë:

 • Fjetja me kyçet e dorës të mbajtur drejt.
 • Mbajtja e kyçeve të dorës drejt gjatë përdorimit të mjeteve të ndryshme.
 • Shmangia e përkuljes (përdredhjes) dhe zgjatjes së përsëritur të kyçeve të dorës.
 • Reduktimi i kapjes me forcë të përsëritur me kyçin e dorës të përkulur.
 • Marrja e pushimeve të shpeshta gjatë aktiviteteve të përsëritura.
 • Bërja e ushtrimeve të kondicionimit dhe shtrirjes para dhe pas aktiviteteve.
 • Sigurimi që kushtet mjekësore të lidhura me sindromën e tunelit të kyçit të dorës monitorohen dhe trajtohen siç duhet.

Sa Kohë Duhet Për T'u Shëruar Pas Operacionit Të Sindromës Së Tunelit Karpal?

Kirurgjia për të riparuar sindromën e tunelit karpal nuk kërkon shumë kohë për t'u shëruar. Pas operacionit, fasha që mbulon qepjet mund të hiqet brenda pak ditësh. Më pas dora mund të përdoret për aktivitete të lehta. Pacienti inkurajohet të bëjë një grusht. Lëvizja e plotë e gishtit dhe lehtësimi i hershëm i simptomave zakonisht shihen brenda dy javësh pas heqjes së qepjeve. Shumica e aktiviteteve zakonisht mund të rifillojnë pas gjashtë javësh. Koha e kthimit në punë; Ai ndryshon në varësi të faktorëve të tillë si lloji i punës, sa kontroll ka dikush mbi punën dhe pajisjet e vendit të punës.

Cila Është Shkalla e Suksesit Të Kirurgjisë Së Sindromës Së Tunelit Karpal?

Kirurgjia e sindromës së tunelit karpal ka një shkallë shumë të lartë suksesi mbi 90%. Shumë simptoma, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe zgjimi gjatë natës, përmirësohen shpejt pas trajtimit. Mund të duhen deri në tre muaj që mpirja të largohet. Nëse sindroma e tunelit karpal diagnostikohet gabimisht, ndërhyrja kirurgjikale nuk do ta ndihmojë pacientin.

Kur sindroma e tunelit të kyçit të dorës bëhet e rëndë, lehtësimi i plotë mund të mos jetë i disponueshëm. Rreth prerjeve në pëllëmbë mund të shfaqen disa dhimbje, të cilat mund të zgjasin deri në disa muaj. Dhimbje të tjera postoperative mund të mos jenë të lidhura me sindromën e tunelit karpal. Pacientët që ankohen për dhimbje pas operacionit ose simptomat e të cilëve nuk ndryshojnë; Ata me sindromë të rëndë të tunelit karpal, ata nervat e të cilëve nuk u çliruan plotësisht gjatë operacionit, ose ata që nuk kanë në të vërtetë sindromën e tunelit karpal. Vetëm një përqindje e vogël e pacientëve nuk përjetojnë lehtësim të konsiderueshëm nga simptomat e tyre.