Çfarë Është Refluksi? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

 • Ballina
 • Çfarë Është Refluksi? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

Refluksi është zhvendosja e sekrecioneve të stomakut në ezofag dhe më pas në gojë. Refluksi është një problem shëndetësor që ndikon negativisht në jetën e një personi. Refluksi është një sëmundje që mund të kontrollohet me ndryshime të thjeshta të stilit të jetesës dhe me ilaçe. Ndërhyrja kirurgjikale është alternativa e fundit.

Cilat Janë Simptomat E Refluksit?

Simptomat më të zakonshme të problemit shëndetësor të njohur si "Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)" mund të rendisim si më poshtë:

 • Keni dhimbje të ngjashme me urthin pas ngrënies,
 • Shija e thartë në fyt,
 • Vështirësi në gëlltitje,
 • Kollë të përzier,
 • Ngjitur e zërit,
 • Frymëmarrje e shkurtër,
 • Ndjesia e djegies në fyt,
 • Ngjitje sikur ka një objekt të huaj,
 • Vështirësi në gëlltitje

Dhimbja e gjoksit ose shqetësimi i shkaktuar nga problemet serioze të zemrës mund të ndihet i ngjashëm me shqetësimin e shkaktuar nga refluksi.

Si Ndodh Refluksi?

Ne mund ta përmbledhim procesin e formimit të refluksit si më poshtë:

 • Kur hani, ushqimi kalon nga goja në stomak përmes ezofagut.
 • Gjatë rrugës, ushqimi kalon përmes një valvule njëkahëshe të quajtur sfinkteri i poshtëm i ezofagut, i cili është hyrja në stomakun tuaj. Normalisht, kur gëlltisim, kjo zonë hapet dhe mbyllet shpejt, duke lejuar që ushqimi të hyjë në stomak.
 • Nëse funksionimi i kësaj valvule është i dëmtuar, lejon që acidi i stomakut të ikë përsëri në ezofag.
 • Shpëtimi i acidit në stomak irriton ezofagun.
 • Nëse stomaku del lart përmes një hernie, pra një pikë e dobët në diafragmë, sëmundja GERD mund të jetë më e rëndë.

Urthi i përsëritur mund të jetë simptomë e më shumë se një problemi mjekësor. Për të konfirmuar një diagnozë të GERD, mjeku mund të kryejë një ekzaminim të plotë fizik dhe të urdhërojë teste diagnostikuese. Sipas rezultateve të këtyre analizave, mjeku specialist ju drejton drejt trajtimit më të përshtatshëm.

Cilat Janë Metodat E Përdorura Në Diagnostikimin E Refluksit?

Ka disa metoda që përdoren për të diagnostikuar refluksin. Mund t'i rendisim si më poshtë:

 • Metoda Imazhe me Barium: Është një seri filmash me rreze x që tregojnë lëvizjen e procesit të tretjes. Kur pini qumësht të përzier me barium, rrezet x kapin në film çdo kthim prapa të bariumit në stomak. Rrezet X gjithashtu mund të tregojnë nëse ka një hernie. Mos konsumoni asgjë për 6-8 orë përpara këtij testi të shkurtër dhe pa dhimbje.
 • Endoskopia e ezofagut: Marrja e imazheve nga një kamerë e hollë që gëlltitet nga pacienti. Një sprej mpirës mund të spërkatet në fyt për ta bërë më të lehtë për ju që të gëlltisni një tub të butë, i cili është një tub i hollë nga shumica e ushqimeve që gëlltitni. Gjatë kësaj procedure, mjeku juaj mund të marrë një biopsi nëse është e nevojshme. Mos konsumoni asgjë për 6-8 orë para këtij testi. Pas testit, mund të keni dhimbje të fytit gjatë gjithë ditës.
 • Manometria e ezofagut: Me këtë metodë, gjendja e valvulës së poshtme të ezofagut përcaktohet duke matur tensionin e muskujve. Ky test tregon gjithashtu se sa mirë është ngjeshur ushqimi ndërsa kalon nëpër ezofag. Është një metodë që mund të jetë e dobishme për pacientët që kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale. Tubi i butë drejtohet nga hunda në stomak. Matjet merren ndërsa tubi tërhiqet ngadalë nga stomaku në ezofag. Asgjë nuk konsumohet 8 deri në 18 orë para këtij testi, i cili zgjat tridhjetë minuta.
 • Testi i monitorimit të pH: Ky test është regjistrimi i ndryshimit të pH për shkak të rrjedhjes së hapur të acidit për 24 orë. Kjo përpjekje është më e besueshme ndër metodat diagnostikuese.
 • Ultratinguj: Mund të përdoret për të ekzaminuar gurët në tëmth. Gurët e tëmthit shfaqen shpesh tek njerëzit me hernie. Përdorimi i tij në GERD është shumë i kufizuar.

Si Të Trajtoni Refluksin?

Sapo shfaqen simptomat e sëmundjes së refluksit, duhet të konsultoheni me një mjek pa vonesë. Refluksi mund të shkaktojë komplikime shumë serioze nëse nuk trajtohet. Trajtimi ndryshon në varësi të shkallës së sëmundjes. Metodat e mëposhtme përdoren për trajtimin e refluksit:

 • Organizimi i stilit tuaj të jetesës,
 • Mjekimi,
 • Ndërhyrja kirurgjikale.

Rregullimi I Stilit Të Jetesës Në Trajtimin E Refluksit

Rregullimi i stilit të jetesës së pacientit ka një rëndësi të madhe në trajtimin e refluksit. Mund të rendisim gjërat që duhen zbatuar gjatë organizimit të stilit të jetesës si më poshtë:

 • Ngritja e kokës së krevatit me 20-25 cm.
 • Shmangia e ngrënies afër kohës së gjumit.
 • Shëtitjet pas ngrënies.
 • Shmangia e ushqimeve që dihet se rrisin refluksin; pije me kafeinë, ushqime pikante, ushqime të skuqura, alkool, qepë, çokollatë, agrume, domate, nenexhik etj.
 • Lëreni duhanin Nikotina e përmbajtur në duhan rrit acidin e stomakut dhe acarimin që lidhet me të.
 • Shmangia e tejmbushjes së stomakut duke ngrënë vakte të vogla dhe të shpeshta.
 • Reduktimin e presionit. (Presioni i tepërt në stomak mund të shkaktojë refluks. Për të lehtësuar presionin, është e nevojshme të ruani peshën ideale, të përdorni rripat lirshëm dhe të shmangni veshjen e rrobave të ngushta dhe animin përpara.)
 • Mospërdorimi i medikamenteve që duhen shmangur rreptësisht. Ilaçet anti-inflamatore si aspirina dhe iboprufeni mund të irritojnë më tej shtresën mbrojtëse të stomakut.

Trajtimi Medikamentoz Për Refluksin

Ka shumë trajtime për refluksin që mund të arrihen me ilaçe. Mund t'i rendisim si më poshtë:

 • Acidi neutralizues i stomakut: Barnat antacid neutralizojnë ose dobësojnë acidin e stomakut. Këto antacidë duhet të merren sipas këshillës së mjekut. Kapsllëku dhe diarreja janë efekte anësore të zakonshme të këtyre llojeve të barnave. Nëse keni presion të lartë të gjakut, konsultohuni fillimisht me mjekun tuaj, antacidet janë të pasura me natrium dhe mund të ndikojnë në presionin e gjakut.
 • Reduktimi i acidit në stomak: Nëse vetëm antacidet nuk funksionojnë, mjeku juaj mund të rekomandojë ilaçe më të forta. Këto barna quhen H2-Bllokues. Këto barna, të shitura me emrat gjenerikë cimetidine, ranitidine, famotidine dhe nizalidine, shtypin prodhimin e acidit në stomak. H2-bllokuesit mund të shkaktojnë përgjumje tek pacientët e moshuar. Cimetidina dhe ranitidina mund të rrisin efektet e alkoolit. Cimetidina dhe antacidet duhet të merren me një interval prej 1 ore. Për shkak se antacidet ulin efektivitetin e cimetidinës.Nëse jeni mashkull, mund të pyesni mjekun tuaj për efektet e mundshme të përdorimit afatgjatë të H2 në numrin e spermës.
 • Forcimi i muskujve të stomakut: Ilaçet që forcojnë efektin shtrëngues të ezofagut dhe ngushtojnë valvulën mund të përmirësojnë GERD. Këto shiten vetëm me recetë nën emrat gjenerikë cisapride, metoklopramid dhe klorur betanekol. Këto medikamente shpesh përdoren për një kohë të gjatë me bllokuesit H2. Metoclopramidi është gjithashtu i dobishëm pasi përshpejton zbrazjen e stomakut. Efektet anësore më të zakonshme të cisapridit janë ngërçet e barkut, kapsllëku, diarreja dhe nervozizmi ekstrem. Metoclopramidi shkakton lodhje tek disa njerëz dhe mund të shkaktojë efekte anësore më të rënda.Nauze dhe të vjella mund të shfaqen nëse klorur betanekoli merret menjëherë pas vaktit.
 • Eliminoni acidin e stomakut: Nëse medikamente të tjera nuk funksionojnë më, mjeku juaj mund të përshkruajë frenues të pompës së protonit si omeprazoli dhe lansoprazoli. Këto barna ndalojnë plotësisht prodhimin e acidit të stomakut dhe janë shumë efektive në kontrollin e simptomave. Omeprazoli ka efekte anësore si dhimbje stomaku ose barku. Lansoprazoli mund të shkaktojë diarre dhe ndonjëherë dhimbje stomaku dhe nauze.