Çfarë Është Pneumonia? Simptomat dhe Shkaqet

 • Ballina
 • Çfarë Është Pneumonia? Simptomat dhe Shkaqet

Pneumonia është inflamacion i indeve në një ose të dy mushkëritë. Kjo zakonisht shkaktohet nga një infeksion bakterial ose një virus. Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së simptomave, mund të trajtohet në shtëpi ose në spital.

Cilat Janë Simptomat E Pneumonisë?

Simptomat e pneumonisë mund të zhvillohen papritur brenda 24 deri në 48 orë ose të shfaqen më ngadalë gjatë disa ditëve.

Simptomat e zakonshme të pneumonisë përfshijnë:

 • Kollë (mund të jetë e thatë ose të prodhojë pështymë të trashë të verdhë, jeshile, kafe ose të përgjakshme)
 • Vështirësi në frymëmarrje (frymëmarrja juaj mund të jetë e shpeshtë dhe me ndërprerje dhe mund të ndiheni pa frymë edhe gjatë pushimit)
 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Temperatura e lartë
 • Nuk ndihet mirë në përgjithësi
 • Djersitje dhe dridhje
 • Humbje oreksi
 • Dhimbje gjoksi që përkeqësohet gjatë frymëmarrjes ose kollës

Simptomat më pak të zakonshme përfshijnë:

 • Kollitja me gjak (hemoptizë)
 • Dhimbje koke
 • Dobësi
 • Ndjehem i semure
 • Fëshpëritje
 • Dhimbje kyçesh dhe muskujsh
 • Ndjenja e konfuzionit, veçanërisht te njerëzit e moshuar

Nëse keni temperaturë të lartë ose nuk ndiheni mjaft mirë për të kryer aktivitetet tuaja normale, përpiquni të qëndroni në shtëpi dhe të shmangni kontaktet me njerëz të tjerë derisa të ndiheni më mirë.

Kur Të Kërkoni Ndihmë Mjekësore?

Në rastet e mëposhtme, duhet të thirret qendra e thirrjeve emergjente dhe të kërkohet ndihmë mjekësore:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Kollitja me gjak
 • Të kesh buzë blu ose fytyrë blu
 • Ndjenja sikur po shpërthen në një djersë të ftohtë me lëkurë të zbehtë ose me flluska.
 • Një skuqje që nuk largohet
 • Kolapsi ose të fikët.
 • Ndjenja e konfuzionit ose e përgjumur vazhdimisht
 • Nuk mund të urinojë ose urinon shumë më pak se normalja.

Kush Është Në Grupin E Rrezikut Për Pneumoni?

Pneumonia mund të prekë njerëz të të gjitha moshave, por mund të jetë më e zakonshme dhe më serioze në grupe të caktuara, si p.sh. shumë të rinjtë ose shumë të moshuarit. Njerëzit në këto grupe kanë shumë më tepër gjasa të kenë nevojë për trajtim spitalor nëse sëmuren nga pneumonia.

Grupet e mëposhtme janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të pneumonisë:

 • Foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël
 • Të moshuarit (mbi 65 vjeç)
 • Duhanpirësit
 • Njerëzit me probleme të tjera shëndetësore si astma, fibroza cistike ose sëmundje të zemrës, veshkave ose mëlçisë
 • Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar (për shembull, ata me grip, HIV ose AIDS, ata që marrin kimioterapi ose ata që marrin medikamente pas transplantimit të organeve)
 • Personat me funksion të dëmtuar të shpretkës ose të cilëve u është hequr shpretka

Cilat Janë Shkaqet E Pneumonisë?

Pneumonia është zakonisht rezultat i një infeksioni bakterial. Llojet e tjera të pneumonisë përveç pneumonisë bakteriale përfshijnë:

 • Pneumonia virale (Mund të shkaktohet nga një virus si koronavirusi.)
 • Pneumonia aspirative (Mund të shkaktohet nga thithja e një objekti të huaj si të vjella, kikirikët ose një substancë e dëmshme si tymi ose disa kimikate.)
 • Pneumonia fungale (Më shumë gjasa të prekë njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.)
 • Pneumonia e fituar nga spitali (mund të zhvillohet në spital ndërsa trajtohen për një gjendje tjetër ose gjatë operacionit. Njerëzit me ventilatorë në kujdesin intensiv janë veçanërisht në rrezik të zhvillimit të pneumonisë së lidhur me ventilatorin.

Si Të Diagnostikoni Pneumoninë?

Një mjek mund të diagnostikojë pneumoninë duke pyetur për simptomat tuaja dhe duke ekzaminuar gjoksin tuaj, por në disa raste nevojiten më shumë teste.

Pneumoni; Mund të jetë e vështirë për t'u diagnostikuar sepse ka shumë simptoma të ngjashme me sëmundjet e tjera si ftohja, bronkiti dhe astma.

Për të ndihmuar me diagnozën, mjeku juaj mund t'ju pyesë për:

 • Nëse ndiheni pa frymë ose merrni frymë më shpejt se normalja.
 • Sa kohë keni pasur kollë dhe nëse ka mukozë në kollën tuaj dhe, nëse po, çfarë ngjyre ka.
 • Nëse dhimbja në gjoks përkeqësohet kur merrni frymë ose nxirrni.

Mjeku juaj gjithashtu mund të matë temperaturën tuaj dhe të dëgjojë gjoksin dhe shpinën tuaj me një stetoskop për të kontrolluar për ndonjë anomali. Mjeku juaj gjithashtu mund të dëgjojë duke prekur gjoksin tuaj. Sepse mushkëritë e mbushura me lëng lëshojnë një tingull të ndryshëm nga mushkëritë normale dhe të shëndetshme.

Nëse keni pneumoni të lehtë, ndoshta nuk do t'ju duhet një radiografi e gjoksit ose analiza të tjera. Nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen brenda 48 orëve nga fillimi i trajtimit, mund t'ju duhet një radiografi e gjoksit ose analiza e pështymës ose analiza të tjera të gjakut.

Si Ta Trajtoni Pneumoninë Në Shtëpi?

 • Pneumonia e lehtë zakonisht mund të trajtohet në shtëpi duke:
 • Pushoni shumë
 • Nëse pneumonia ka të ngjarë të shkaktohet nga një infeksion bakterial, përdorni një antibiotik të rekomanduar nga mjeku juaj.
 • Konsumimi i shumë lëngjeve

Nëse nuk keni probleme të tjera shëndetësore, do t'i përgjigjeni mirë trajtimit dhe do të rikuperoheni në një kohë të shkurtër. Megjithatë, kolla juaj mund të vazhdojë për një kohë.

Nëse ndiheni më keq ose nuk përmirësoheni pas përdorimit të këtyre ilaçeve ose masave shtëpiake, duhet të kontaktoni një profesionist.

Për grupet në rrezik, pneumonia mund të jetë e rëndë dhe të kërkojë trajtim spitalor. Pneumonia mund të çojë në komplikime serioze që mund të jenë fatale në disa raste, në varësi të gjendjes shëndetësore dhe moshës së personit.

Cilat Janë Ndërlikimet E Pneumonisë?

Komplikimet e mundshme të pneumonisë përfshijnë:

 • Pleuriti (inflamacion i membranave të holla midis mushkërive dhe kafazit të kraharorit, i cili mund të çojë në dështim të frymëmarrjes)
 • Abscesi i mushkërive (një ndërlikim i rrallë që shihet kryesisht tek njerëzit që kanë një sëmundje serioze paraekzistuese ose që pinë shumë alkool)
 • Helmimi i gjakut (Një ndërlikim i rrallë dhe serioz)

Nëse keni ndonjë nga këto komplikime, do të shtroheni në spital për trajtim.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Transmetimin E Pneumonisë?

Megjithëse shumica e rasteve të pneumonisë janë bakteriale dhe nuk përhapen nga një person i sëmurë te tjetri, mbajtja e standardeve të mira të higjienës do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së mikrobeve.

Për të parandaluar përhapjen e pneumonisë, duhet të bëni sa më poshtë:

 • Mbuloni gojën dhe hundën me një fasule kur kolliteni ose teshtini.
 • Hidhini menjëherë fasulet e përdorura. Mikrobet mund të mbijetojnë për disa orë pasi të keni lënë hundën ose gojën.
 • Lani duart rregullisht për të parandaluar përhapjen e mikrobeve te njerëzit ose objektet e tjera.
 • Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e pneumonisë. Për shembull, duhet të lini duhanin, i cili dëmton mushkëritë tuaja dhe rrit mundësinë e infeksionit.
 • Përdorimi i tepërt dhe afatgjatë i alkoolit dobëson mbrojtjen natyrale të mushkërive tuaja kundër infeksioneve dhe ju bën më të prekshëm ndaj pneumonisë.

Njerëzve me rrezik të lartë të pneumonisë duhet t'u ofrohet vaksina kundër pneumokokut dhe vaksina e gripit.