Çfarë Është Mosfunksionimi Seksual I Femrës?

 • Ballina
 • Çfarë Është Mosfunksionimi Seksual I Femrës?

Mosfunksionimi seksual ose mosfunksionimi seksual është një problem që prek intensivisht si burrat ashtu edhe gratë. Sipas përcaktimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, shëndeti seksual; Është një integrim i aspekteve fizike, emocionale, intelektuale dhe sociale të ekzistencës seksuale në mënyra që rrisin personalitetin, komunikimin dhe dashurinë. Problemet që lidhen me seksualitetin çojnë në prishjen e këtij integriteti, duke bërë që individët të përjetojnë probleme psikologjike dhe sociale. Marrëdhëniet seksuale; Është bashkimi i dy njerëzve me aspektet e tyre biologjike, shpirtërore dhe sociale. Nuk ka asnjë formë apo rregull të caktuar të këtij bashkimi dhe palët vendosin vetë se si dhe sa do të bëjnë aktivitet seksual, përderisa nuk dëmtojnë njëri-tjetrin dhe mjedisin dhe arrijnë kënaqësi. Në këtë artikull do të gjeni përgjigje për pyetjet e bëra shpesh në lidhje me shkaqet, simptomat, diagnozën dhe trajtimin e mosfunksionimeve seksuale tek gratë.

SI KRYEHET AKTIVITETI SEKSUAL TEK GRATË?

Si rezultat i stimulimit fizik dhe psikologjik te femrat aktivizohen disa qendra në tru. Stimulimi i marrë si rezultat i urdhrit që vjen nga truri në klitoris dhe organet e tjera seksuale kthehet në një përgjigje seksuale. Me fjalë të tjera, një grua merr pjesë në marrëdhënie seksuale me trurin e saj, dhe përgatitja e saj psikologjike për këtë është gjithashtu e një rëndësie të madhe. Aktiviteti seksual ndodh në 4 faza:

 • Faza e dëshirës seksuale (Libido)
 • Faza e zgjimit seksual
 • Faza e orgazmës
 • Faza e zgjidhjes

Në çdo fazë ndodhin ndryshime të ndryshme dhe përfundon aktiviteti seksual.

FAZA E DËSHIRËS SEKSUALE (LIBIDO)

Është faza ku shfaqet dëshira seksuale. Ndodh interesi psikologjik dhe dëshira për seksin e kundërt. Nga njëra anë, gratë ofrojnë stimulim psikologjik përmes përvojave dhe fantazive të kaluara seksuale. Kjo fazë mund të zgjasë nga disa minuta deri në disa orë.

FAZA STIMULUESE

Ka stimulim fizik dhe psikologjik. Kur një grua stimulohet, qarkullimi i gjakut në vaginë (rezervuar) dhe organe të tjera seksuale rritet dhe vagina laget. Ndërsa 1/3 e poshtme e vaginës ngushtohet, 2/3 e poshtme bëhet më e gjatë dhe më e gjerë. Mitra (mitra) ngrihet lart. Mendohet se ky ndryshim në vaginë dhe në mitër lehtëson kalimin e spermës. Klitorisi bëhet në ereksion, i ngjashëm me penisin mashkullor. Gjinjtë zmadhohen dhe thithka ngurtësohet. Rritet rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut, muskujt bëhen më të ndjeshëm. Skuqja shfaqet në faqet, qafën, gjoksin dhe pjesën e sipërme të barkut për shkak të zgjerimit të enëve të gjakut nën ndikimin e sistemit nervor. Ka një rritje të sekrecioneve seksuale, pulsit dhe presionit të gjakut. Frymëmarrja përshpejtohet, muskujt tensionohen.

FAZA ORGAZMI

Orgazma është niveli më i lartë i eksitimit seksual. Përveç kënaqësisë fizike, mendimet erotike e bëjnë më të lehtë arritjen e orgazmës. Tensioni i papritur në muskuj dhe nerva çlirohet dhe më pas ndodhin një sërë konvulsionesh që rrethojnë të gjithë trupin. Kontraksione të forta ndodhin në klitoris, vaginë, mitër, anus dhe muskujt e poshtëm të barkut. Numri i këtyre kontraktimeve ritmike, të cilat përfshijnë muskujt në zonën seksuale, si dhe muskujt e shpinës, fytyrës, qafës dhe këmbës, varion nga 5 në 12. Kohëzgjatja mesatare e orgazmës është 19 sekonda. Faza në të cilën frymëmarrja, rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut janë më të larta gjatë aktivitetit seksual është faza e orgazmës.

FAZA E ZGJIDHJES

Pas djersitjes intensive, trupi kthehet në gjendjen e tij para aktivitetit seksual. Gjaku që derdhet në organet seksuale kullon shpejt, sekrecionet pakësohen, klitorisi kthehet në formën e tij normale dhe mitra kthehet në pozicionin e saj normal. Ngurtësimi i thithkave zhduket dhe gjinjtë bëhen më të vegjël. Skuqjet seksuale zhduken, frymëmarrja e zemrës dhe presioni i gjakut normalizohen. Një ndjenjë lumturie ndodh për shkak të relaksimit dhe relaksimit. Nëse ofrohet stimulim adekuat dhe i vazhdueshëm seksual, gratë mund të përjetojnë orgazëm disa herë radhazi. Jo çdo marrëdhënie seksuale rezulton në orgazmë. Treguesi i suksesit në aktivitetin seksual është arritja e kënaqësisë seksuale përtej arritjes së orgazmës. Përshtatshmëria e kushteve mjedisore, një partner i mirë, stimulimi i mjaftueshëm fizik dhe psikologjik dhe vetëbesimi janë kushte të domosdoshme për suksesin në aktivitetin seksual.

ÇFARË ËSHTË DISFUNKSIONI SEKSUAL FEMRË?

Mosfunksionimi seksual tek femrat:

 • Çrregullime të dëshirës seksuale (dëshira seksuale hipoaktive, neveri),
 • çrregullime të zgjimit,
 • Çrregullimi subjektiv i zgjimit seksual,
 • Çrregullimi i zgjimit gjenital,
 • Çrregullim i kombinuar i zgjimit,
 • Çrregullim i vazhdueshëm i zgjimit,
 • Çrregullime të orgazmës,
 • Marrëdhënie seksuale të dhimbshme (dyspareunia),
 • Vaginizëm,
 • Çrregullime të neverisë seksuale,
 • Klasifikohet si një çrregullim i dhimbjes jo-koitale-gjenitale.

ÇRREGULLIMET E DËSHIRËS SEKSUALE

Mund të shihet si mungesë/mungesë e dëshirës seksuale apo edhe neveri ndaj seksualitetit. Mund të ndodhë për arsye organike dhe psikologjike. Ka ngurrim/mosinteresim për aktivitetin seksual ose fantazitë. Ngurrimi seksual është më i zakonshëm tek femrat. Studimet kanë treguar se shkalla e ngurimit seksual te meshkujt është 15% dhe tek femrat deri në 35%. Gruaja nuk ka qenë kurrë e kënaqur gjatë gjithë jetës së saj, ose interesi i saj për seksualitetin më pas ka rënë. Femrat që kanë këtë problem kanë një orgazëm shumë të vështirë dhe të rrallë. Ndër arsyet e ngurrimit seksual: Çrregullime të organeve seksuale ose ekuilibrit hormonal, disa medikamente, përvoja negative seksuale, mungesë besimi në vetvete, pamundësi për të ndarë përvoja pozitive me një partner tjetër përveç seksualitetit, stres intensiv dhe depresion. Aversionet seksuale mund të jenë ndaj aktivitetit seksual, organeve gjenitale ose lëngjeve. Arsyet përfshijnë obsesionet që lidhen me periudhat e zhvillimit në fëmijëri, informacione të pasakta ose të pamjaftueshme seksuale, ekspozim ndaj përdhunimit ose traumës, qasje të papërshtatshme dhe abuzive të partnerit, frikë dhe ankth për seksualitetin. Çiftet duhet të jenë në gjendje t'i përcjellin njëri-tjetrit dëshirat dhe preferencat e tyre seksuale, të jenë të durueshëm dhe mirëkuptues dhe të kenë një marrëdhënie harmonike jashtë seksualitetit, domethënë të jenë edhe miq të mirë. Nëse çrregullimi i dëshirës vazhdon, duhet të kontaktoni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor dhe të kërkoni ndihmë mjekësore.

ÇRREGULLIMET E STIMULAVE SEKSUALE

Tek gratë me çrregullim të zgjimit, nuk ka stimulim të mjaftueshëm për të shijuar kënaqësinë gjatë paralojës dhe marrëdhënieve seksuale. Për shkak të mungesës së stimulimit nuk mund të arrihen ekuilibrat e nevojshëm biologjikë dhe ereksioni i klitorisit, lagështia vaginale, kënaqësia seksuale dhe orgazma vështirësohen. Edhe femrat mund të kryejnë marrëdhënie në këtë mënyrë, por duke qenë se lagështia vaginale nuk është e mjaftueshme, dhimbja dhe djegia ndodhin si pasojë e acarimit. Arsyet përfshijnë sëmundjet sistemike (si diabeti), problemet hormonale, menopauzën, përdorimin e ilaçeve, dëmtimet nervore që mund të ndodhin si rezultat i ndërhyrjeve kirurgjikale dhe hezitimi ndaj partnerit ose seksit.

ÇRREGULLIMET E DHIMBJES SEKSUALE

Në terma mjekësorë, përkufizohet si "dispareunia" dhe do të thotë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Çrregullimet e dhimbjes zhvillohen në masën 30% te femrat pas ndërhyrjeve kirurgjikale në organet gjenitale dhe 40% e grave që aplikojnë në klinikë me këtë ankesë janë diagnostikuar me probleme mjekësore që lidhen me organet riprodhuese. Papajtueshmëria në marrëdhëniet me partnerin mund të shkaktojë edhe çrregullime të dhimbjes psikologjike. Gjysma e grave që aplikojnë në klinikë me çrregullime të dhimbjes kanë gjithashtu vaginizëm. Vaginismus është tkurrja e pavullnetshme e 1/3 e jashtme të vaginës gjatë marrëdhënieve seksuale, duke parandaluar hyrjen e penisit. Mund të zhvillohet si pasojë e traumave, përdhunimeve dhe ndërhyrjeve kirurgjikale. Përveç kësaj, mbetjet e himenit, indet e formuara në zonën e hapur dhe të qepur gjatë lindjes, mund të shfaqen edhe për shkak të sëmundjeve inflamatore të organeve seksuale dhe gjëndrave seksuale dhe ndryshimeve vaginale në menopauzë. Vaginismus shpesh ndodh për arsye psikologjike ose kushte të edukimit. Marrëdhënie e çrregullt mes nënës dhe babait, nëna shumë pasive, babai kërcënues ose agresiv, duke shpjeguar se do të ketë shumë dhimbje gjatë marrëdhënies së parë, portretizimi i seksualitetit si një gjë e keqe për gratë ose si një detyrë që duhet duruar, shqetësim në lidhje me dëmtimin e vaginës, mungesën e vetëbesimit dhe ndjenjat e fajit janë shkaqet e vaginizmit.është një nga faktorët kryesorë. Kërkon trajtim mjekësor, psikoterapi dhe terapi seksuale.

ÇRREGULLIMI I ORGASMIT

Është një problem që shfaqet në formën e të paarriturit fare të orgazmës ose të vështirësisë/arritjes së rrallë të orgazmës. Ka shkaqe të ndryshme mjekësore dhe psikologjike, veçanërisht vaginizëm. Edhe pse disa gra nuk mund të arrijnë orgazëm vaginalisht, ato mund të arrijnë orgazmën si rezultat i stimulimit të klitorisit. Kjo gjendje nuk është një çrregullim orgazmatik. Stimulimi i mjaftueshëm, paraloja dhe kohëzgjatja e aktivitetit seksual janë të rëndësishme që një grua të arrijë orgazmën. Ndonjëherë, edhe pse nuk ka asnjë problem organik apo psikologjik tek gruaja, marrëdhëniet seksuale mund të mos rezultojnë në orgazmë për shkak të problemeve seksuale të partnerit, siç është derdhja e parakohshme.

FREKUENCA E DISFUNKSIONIT SEKSUAL TE FEMRA

Studimet mbi funksionet dhe disfunksionet seksuale janë kryer kryesisht tek meshkujt në të kaluarën. Megjithatë, vitet e fundit kanë filluar kërkime intensive për rolin e gruas në aktivitetin seksual, ndryshimet fiziologjike dhe disfunksionet që ndodhin tek gratë gjatë aktivitetit seksual. Studimet e kryera me grupe të mëdha kanë zbuluar se gratë përjetojnë mosfunksionim intensiv seksual. Për shembull; Në Amerikë, mosfunksionimi seksual gjendet në 31% të meshkujve dhe 43% të femrave. U përcaktua se kjo normë prej 43% përfshinte afërsisht 40 milionë gra dhe më pak se 10 për qind e këtij grupi aplikonin për trajtim. Edhe pse në Turqi nuk është kryer ende një studim i kësaj madhësie, një studim i kryer mbi pacientët me diabet tregoi se 77% kishin çrregullim të dëshirës seksuale dhe 49% kishin çrregullim të orgazmës.

SHKAQET E DISFUNKSIONIT SEKSUAL TE FEMRA

Mosfunksionimi seksual mund të ndodhë për arsye të ndryshme organike dhe psikologjike. Roli i gruas në aktivitetin seksual dhe mosfunksionimi seksual te femrat nuk janë hulumtuar aq intensivisht sa tek meshkujt prej vitesh dhe besohet se problemi është vetëm me origjinë psikologjike. Megjithatë, kërkimet e kryera vitet e fundit kanë nxjerrë në pah madhësinë e dimensionit organik të problemit.

SHKAQET ORGANIKE

Sëmundjet sistematike dhe shkaqet vaskulare. Rrjedhja e gjakut në organet seksuale mund të dëmtohet për shkak të problemeve të ndryshme sistemike si diabeti, sëmundjet e zemrës, hipertensioni, nivelet e larta të kolesterolit, problemet e strukturës vaskulare si ateroskleroza (ngurtësimi i arterieve) dhe zakonet e pirjes së duhanit. Në mënyrë që të ndodhë stimulimi normal seksual, integriteti vaskular i organeve seksuale duhet të jetë i plotë. Në studimet e kryera tek gratë me aterosklerozë, është përcaktuar se qarkullimi i reduktuar i gjakut në klitoris dhe vaginë çon në çrregullime të zgjimit seksual dhe tek këta pacientë, zgjerim i vonuar vaginal, ulje e lubrifikimit vaginal, marrëdhënie seksuale të dhimbshme ose të pakëndshme, ulje e ndjeshmërisë vaginale dhe ulje e orgazmës klitoriale. Përveç arteriosklerozës, dëmtimi i shtratit vaskular të legenit (struktura vaskulare në legen) nga trauma e mprehtë perineale (goditje jo prerëse në zonën ku ndodhen organet seksuale) ose frakturat e legenit (kocka e legenit) mund të shkaktojnë ulje të rrjedhës së gjakut klitoral dhe vaginal. Uremia, dështimi i veshkave dhe dializa Është treguar se shkakton mosfunksionim seksual. Diabeti shkakton mosfunksionim seksual për shkak të problemeve që shkakton si në strukturën vaskulare ashtu edhe në qarkullimin e gjakut në organet seksuale dhe në nerva. Departamenti i Urologjisë i Fakultetit të Mjekësisë të Stambollit mori në pyetje 75 gra me diabet në lidhje me funksionin e tyre seksual dhe të dhënat e marra u krahasuan me 30 gra me aktivitet seksual normal që nuk kishin asnjë sëmundje. Si rezultat, u përcaktua se funksioni seksual tek gratë diabetike ishte i dëmtuar në një shkallë të caktuar në krahasim me gratë normale, dhe ato përjetuan probleme të tilla si ulja e dëshirës seksuale, ulja e ndjeshmërisë së klitorit, vështirësia në orgazmë, shqetësimi vaginal dhe thatësia vaginale me ritme më të larta. . Sëmundjet kronike që reduktojnë energjinë dhe fuqinë e vetë-kujdesit të një individi dhe problemet serioze shëndetësore që shkaktojnë ndryshime në jetën e tij/saj mund të shkaktojnë gjithashtu mosfunksionim seksual.

SHKAQET NEVROLOGJIKE

Si pasojë e sëmundjeve neurologjike ose dëmtimeve nervore si diabeti, trauma ose operacioni, mesazhi nga truri në organet seksuale bllokohet. Mosfunksionimi seksual mund të ndodhë për shkak të lëndimeve të shtyllës kurrizore, epilepsisë, sklerozës së shumëfishtë, sëmundjeve cerebrovaskulare, sëmundjes së Alzheimerit dhe Parkinsonit dhe infeksioneve të sistemit nervor. Dëmtimet nervore që mund të ndodhin gjatë histerektomisë (heqjes së mitrës), ndërhyrjeve kirurgjikale në organet riprodhuese dhe operacioneve në fshikëzën dhe zorrët mund të çojnë gjithashtu në mosfunksionim seksual.

SHKAQET HORMONALE

Mosfunksionimi seksual mund të ndodhë kur ulen nivelet në gjak të hormoneve që mundësojnë zhvillimin e organeve riprodhuese dhe fazat e ndryshme të aktivitetit seksual. Femrat e përjetojnë këtë problem sidomos pas oftalmektomisë (heqjes së vezoreve). NDËRHYRJET KIRURGJIKE Ndërhyrjet e ndryshme kirurgjikale në organet riprodhuese mund të shkaktojnë dëmtime nervore, si dhe prishin ekuilibrin hormonal dhe shkaktojnë mosfunksionim seksual për shkak të ndryshimeve që shkaktojnë në organizëm. Sidomos për shkak të mastektomisë (heqjes së gjirit) ose ostomisë (zbrazjes së fshikëzës ose zorrëve përmes një hapjeje në bark) të hapura në operacionet në fshikëz dhe zorrë, perceptimi i gruas për trupin e saj mund të prishet dhe të ndikohet edhe jeta e saj seksuale.

TRAJTIMI DHE BARNAT

Metoda të ndryshme trajtimi, disa medikamente dhe zakone të përdorimit të substancave ndikojnë në jetën seksuale në aspekte të ndryshme. Disa medikamente dhe disa diuretikë të përdorur në trajtimin e sëmundjeve të zemrës, hipertensionit, depresionit, problemeve hormonale, kancerit dhe ankesave të stomakut mund të shkaktojnë mosfunksionim seksual. Doza e barit mund të zvogëlohet për të mos ndërprerë trajtimin, mund të zëvendësohet me një medikament me më pak efekte anësore, ose nëse këto nuk janë të mundshme, mund t'i shtohen trajtimit metodat e rregullimit të funksionit seksual.

MOSHA E AVANUARA

Me rritjen e moshës, raporti i lëmuar/ind lidhës në klitoris dhe vaginë rritet në favor të indit lidhës. Si rezultat, aftësia ereksionit e klitorisit dhe aftësia e vaginës për t'u zgjeruar janë të dëmtuara.

MENOPAUZA

Për shkak të uljes së hormoneve të estrogjenit dhe androgjenit me menopauzën, madhësia e vaginës zvogëlohet dhe lagështia e saj zvogëlohet, duke rezultuar në dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale dhe një ulje të interesit për seks.

ARSYE PSIKOLOGJIKE?

Edukimi në fëmijëri dhe përvojat e ndryshme jetësore, zakonet dhe obsesionet e fituara gjatë kësaj periudhe ndikojnë edhe në fazat e mëvonshme të jetës së një individi. Individët që rriten në marrëdhënie jofunksionale familjare, me informacione seksuale të pasakta dhe të pamjaftueshme, ose që përjetojnë trauma seksuale në fëmijëri janë të prirur për mosfunksionim seksual. Mosfunksionimi seksual fillon për arsye të tilla si dështimet seksuale në fazat e mëvonshme të jetës, depresioni, tradhtia, problemet psikologjike gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, reagimi ndaj sëmundjeve organike, plakja, problemet seksuale te partneri dhe ekspozimi ndaj dhunës seksuale. Humbja e tërheqjes mes çifteve, përkeqësimi i marrëdhënieve, mungesa e vetëbesimit, frika nga seksualiteti dhe dështimi, keqkuptimet stereotipe për seksualitetin, paraloja e pamjaftueshme dhe çrregullimet psikiatrike e bëjnë të vështirë zgjidhjen e problemit. Sidomos në çrregullimet e fituara orgazmike, shkaqet organike mund të shoqërohen edhe me probleme psikologjike. Ndër faktorët e ndryshëm psikologjikë del në pah humbja e interesit për partnerin ose frika e refuzimit nga partneri, shqetësimi se vagina mund të dëmtohet dhe ndjenja e fajit.

SIMPTOMAT E DISFUNKSIONIT SEKSUAL

Ankesat më të zakonshme tek gratë që përjetojnë mosfunksionim seksual janë si më poshtë:

 • Pak ose aspak dëshirë dhe interes seksual për seks,
 • Mungesa e zgjimit gjatë aktivitetit seksual,
 • Pak ose aspak lubrifikim në vaginë gjatë aktivitetit seksual,
 • Mpirje në organet gjenitale,
 • Orgazëm e vështirë ose pa,
 • Është dhimbje dhe parehati gjatë aktivitetit seksual.

SI TË DINI NËSE KA DISFUNKSION SEKSUAL?

Mosfunksionimi seksual mund të diagnostikohet vetëm përmes ekzaminimit dhe analizave. Prandaj, është mirë të kontaktoni një ekip shëndetësor të specializuar në këtë fushë, të shpjegoni problemin dhe të kërkoni trajtim. Problemi duhet të shpjegohet qartë dhe nuk duhet mbajtur asnjë informacion që të mos ndikojë në diagnozën dhe trajtimin. Megjithëse diagnoza mund të bëhet me informacionin e marrë nga pacienti dhe ekzaminimin fizik, mund të kërkohen disa teste.

TESTET DHE PROVIMET THEMELORE NË FAZËN E PARË

Pas kryerjes së një ekzaminimi të plotë fizik dhe vlerësimit psikosocial të pacientit që aplikon me ankesë për mosfunksionim seksual, bëhet hetimi i funksionit seksual për ankesat e zakonshme ndërkombëtare dhe në fazën tjetër kryhen studime diagnostikuese. Analiza e urinës dhe e plotë e gjakut (si p.sh. sheqeri në gjak, kreatinina, kolesteroli, trigliceridet, enzimat e mëlçisë) dhe nivelet e hormoneve (si FSH, LH, Estradiol, Testosterone) janë analizat e para të kryera.

INSPEKTIMET E KRYERA NË FAZA E TJETËR

 • Ultrasonografia Doppler: Me ndihmën e kësaj metode, e cila përfshin valët e zërit, hartohen enët e gjakut në organet seksuale dhe matet shpejtësia e rrjedhjes së gjakut në pika të caktuara në këtë zonë. Përdoret veçanërisht në diagnostikimin e mosfunksionimit seksual për shkak të shkaqeve vaskulare.
 • Bioteziometri: Përgjigjet shqisore ekzaminohen duke stimuluar pika seksuale si klitorisi dhe disa pika jashtë zonës seksuale. Përdoret për të vlerësuar nivelin e stimulimit nervor në organet seksuale.
 • Matja e pH vaginale: Niveli i acidit në lëngun vaginal përcaktohet me ndihmën e treguesve të veçantë të quajtur pH metra.
 • Matja e pajtueshmërisë vaginale: Është vlerësuar marrëdhënia midis vëllimit vaginal dhe rezistencës së murit.
 • Matja e temperaturës vaginale: Temperatura që rritet me qarkullimin e gjakut konsiderohet një tregues indirekt i rrjedhjes së gjakut.

SI TRAJTOHET?

Ka një sërë trajtimesh që variojnë nga terapitë me pajisje, si medikamentet ose vakum e deri tek psikoterapia, në varësi të shkakut dhe gjendjes së përgjithshme të pacientit. Studimet mbi metodat e reja të trajtimit vazhdojnë.

TRAJTIMI ME HORMONE DHE MEDIKA

Është një trajtim për të zëvendësuar estrogjenin që mungon (hormoni femëror) nga jashtë. Sidomos tek gratë që kanë kaluar menopauzë, ky trajtim rrit qarkullimin e gjakut vaginal dhe rrjedhimisht lagështinë vaginale. Kështu, dhimbja dhe ndjesia e djegies gjatë marrëdhënies reduktohen. Gjithashtu mendohet se ky trajtim ofron ndjeshmëri klitoriale dhe rrit dëshirën seksuale. Ekzistojnë gjithashtu kremra dhe xhel që përmbajnë estrogjen që mund të aplikohen direkt në vaginë.

 • Testosteroni: Mund të përdoret së bashku me terapinë zëvendësuese të estrogjenit në menopauzë dhe veçanërisht në gratë me nivele të ulëta të testosteronit. Rrit ndjeshmërinë e klitorit, lagështinë vaginale, interesin për seks dhe zgjimin. Ka forma shiriti që aplikohen në zonën e barkut.
 • Prostaglandina El: Mendohet se rrit qarkullimin e gjakut në klitoris dhe vaginë me efektin e saj vazodilues dhe studimet klinike për formën e saj krem janë në vazhdim. Alprostadil është një formë tjetër e Prostaglandin El. Studimet klinike janë në vazhdim mbi format e kremit që rrisin qarkullimin e gjakut klitoral, lagështinë vaginale dhe zgjimin.
 • Fentolamina: Mendohet se siguron relaksim të muskujve të lëmuar përmes bllokadës së drejtpërdrejtë ose alfa adrenergjike dhe, në përputhje me rrethanat, rrit ereksionin klitoral, zgjerimin vaginal dhe lagështinë.
 • Apomorfina: Dihet se siguron ereksion duke vepruar në sistemin nervor qendror (bërthamë në rajonin supraoptik të hipotalamusit) te meshkujt. Mendohet se ka një efekt rregullues në përgjigjen seksuale të organeve seksuale tek gratë. Megjithatë, përdorimi i tij klinik nuk ka filluar ende.

Sildenafil, Vardenafil, Tadalafil: Pasi u vu re efekti i tij në funksionet seksuale të mashkullit, sildenafili, i cili është shumë i njohur në këtë fushë, vazhdon të përdoret gjerësisht.

Sildenagil tregon efektin e tij duke bllokuar veprimin e një enzime të quajtur Fosfodiesteraza e Tipit 5. Si rezultat, ajo ka një efekt relaksues në muskujt e lëmuar të vaginës, njësoj si në penis, duke shkaktuar zgjerimin e venave dhe rritjen e qarkullimit të gjakut në organin seksual. Kështu, lehtëson reagimin seksual dhe arritjen e orgazmës. Sildenafil, i cili deri vonë ishte në rendin e ditës vetëm për efektin e tij në aktivitetin seksual te meshkujt, është gjetur të jetë efektiv tek femrat përmes mekanizmave të ngjashëm. Duke marrë parasysh rezultatet e hulumtimit në dispozicion, shihet se probleme të tilla si humbja e ndjeshmërisë në organet seksuale të pacientëve, vështirësia në arritjen e orgazmës, ulja e lagështisë vaginale ose mungesa e lagështisë fare, mungesa/mungesa e dëshirës seksuale, dhimbje dhe parehati. gjatë aktivitetit seksual përmirësohen. Efektet anësore të përkohshme si ulja e presionit të gjakut, dhimbje koke, ethe, skuqje, probleme gastrointestinale dhe shqetësime të shikimit mund të ndodhin brenda 24 orëve pas marrjes së barit. Pacientët që përdorin barna që përmbajnë nitrat nuk duhet të marrin Sildenafil dhe duhet të ekzaminohen nga një mjek përpara fillimit të trajtimit. PAJISJA E VAKUUMIT KLITORAL E krijuar për të trajtuar mosfunksionimin seksual për shkak të qarkullimit të pamjaftueshëm të gjakut në organet seksuale, pajisja e vakumit klitoral është e dobishme në rritjen e qarkullimit të gjakut dhe raportit të muskujve të lëmuar në klitoris. Krijon një efekt të butë vakumi në klitoris pa hyrë në trup dhe rrit ndjeshmërinë, lagështinë vaginale, orgazmën dhe kënaqësinë e përgjithshme.

Pajisja përbëhet nga një kokë vakumi e vogël, e disponueshme, në formë gypi, e butë plastike, e cila vendoset mbi klitoris gjatë përdorimit, dhe një vakum me madhësi pëllëmbë, me bateri. Kur aktivizohet, pompa e vakumit tërheq gjakun në klitoris, ku rrit qarkullimin e gjakut dhe ndihmon në zgjimin seksual. Deri në 100% rritje në ndjeshmërinë seksuale, 80% kënaqësi dhe 73% rritje në lagështinë vaginale janë raportuar pas përdorimit të pajisjes tek gratë me mosfunksionim seksual.

Stimulimi NERVOR TRANSKUTANE (dhjetëra)

Përdoret te femrat që kanë probleme me eksitim dhe orgazëm. Është një pajisje portative me bateri me 2 elektroda me përmasa 10x8 cm. Elektroda (-) ngjitet në anën e brendshme të kyçit të këmbës, elektroda (+) ngjitet 15 cm mbi tjetrën dhe aplikohet për 1 orë çdo ditë me shpejtësi 10 Hz dhe intensitet 30 mA. Pacienti mund ta aplikojë atë në çdo kohë të ditës. TENS tregon efektin e tij duke stimuluar në mënyrë indirekte nervat që shkojnë në organet gjenitale dhe duke rregulluar mekanizmat refleks të nervave që shkojnë në organet gjenitale në palcën kurrizore. Me këtë efekt, ndodh rritja e lubrifikimit vaginal dhe zmadhimi i vaginës dhe klitorisit. Në këtë mënyrë, ka një rritje të intensitetit të zgjimit, lubrifikimit dhe orgazmës. Asnjë efekt anësor i TENS nuk është zbuluar.

KËSHILLIM PSIKOLOGJIK

Probleme të ndryshme psikosociale mund të vërehen edhe te pacientët me mosfunksionim seksual dhe partnerët e tyre. Këto probleme psiko-sociale herë shfaqen si shkak e herë si pasojë e mosfunksionimit seksual.Ndërprerjet në jetën seksuale mund të çojnë në fërkime mes çifteve dhe përkeqësim të marrëdhënieve. Në çiftet që paraqiten me funksion seksual të dëmtuar, psikoterapia dhe terapia seksuale mund të kenë nevojë të aplikohen si rezultat i pyetjeve psikologjike dhe sociale. Këshillimi psikologjik dhe mbështetja e terapisë janë shumë të rëndësishme për të ndihmuar pacientin dhe partnerin për të përballuar problemin, si dhe për të ndihmuar në identifikimin dhe zgjidhjen e problemit.

PËRFUNDIM

Në rast të ndonjë problemi që pengon fillimin, vazhdimin ose përfundimin e kënaqshëm të aktivitetit seksual, duhet të konsultoheni pa hezitim me ekipin e kujdesit shëndetësor të specializuar në këtë fushë dhe, nëse është e nevojshme, të filloni trajtimin duke marrë informacion të saktë dhe të detajuar. Hulumtimi mbi shkakun dhe trajtimin e mosfunksionimit seksual vazhdon me shpejtësi, dhe njohurive dhe metodave ekzistuese duhet t'i shtohen informacione dhe metoda të reja. Nuk duhet harruar se seksualiteti është një aktivitet që çiftet krijojnë së bashku duke shpenzuar forcë dhe energji dhe se të dyja palët kanë të drejta të barabarta për të përjetuar kënaqësinë që ai sjell. *Marrë nga faqja e internetit e Shoqatës Turke të Andrologjisë.