Çfarë Është Kirurgjia e Zëvendësimit të Kofshës (Artroplastika e Ijeve)? Si Mundësohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Kirurgjia e Zëvendësimit të Kofshës (Artroplastika e Ijeve)? Si Mundësohet?

Çfarë është Kirurgjia e Zëvendësimit të Hipeve (Artroplastika e Kofshës)? Si bëhet? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet mbi këtë temë. Nëse një person po përjeton shumë dhimbje në kofshë, mjeku mund të rekomandojë operacionin e zëvendësimit të ijeve, i quajtur gjithashtu zëvendësim i kofshës ose artroplastikë i kofshës. Ky operacion i kryer shpesh i mundëson personit të shijojë lëvizjen më të lehtë dhe pa dhimbje, duke zëvendësuar strukturat e kockave të kofshës me një kockë. Kirurgjia e zëvendësimit të ijeve kërkon një kohë të gjatë për t'u rikuperuar dhe ka shumë rregulla që duhen ndjekur për ta mbajtur personin të sigurt.

Çfarë Është Kirurgjia e Zëvendësimit të Kofshës (Artroplastika e Hip)?

Ky është një operacion në të cilin ijë ose pjesë të tij zëvendësohen me një implant të krijuar nga njeriu (protezë). Ky operacion zakonisht; Ajo kryhet tek të rriturit kur trajtimet e tjera si përdorimi i një bastuni ose këmbësor, humbja e peshës, medikamentet dhe terapia fizike nuk kanë ndihmuar. Organet e mëposhtme mund të kenë nevojë për zëvendësim të ijeve:

 • Kalcifikim
 • Artriti inflamator (artriti reumatoid, artriti psoriatik)
 • Sindroma e impingmentit femoroacetabular
 • Lëndime të tilla si fraktura e kofshës ose dislokim i kofshës për shkak të rënies
 • Plazia ektopike e hipit në zhvillim
 • Një plagë që nuk shërohet
 • Osteonekroza (nekroza vaskulare)
 • Neoplazi
 • Pesha e ijeve në foshnjëri, të tilla si sëmundja Legg-Calve-Perthes dhe epifiza e rrëshqitjes së kapitalit të femurit

Për shkak se të gjitha operacionet kanë rreziqe dhe protezat mund të zhvillojnë probleme me kalimin e kohës, mjekët mund të rekomandojnë shtyrjen e operacionit të zëvendësimit të ijeve derisa të bëhet më serioz.

Si Është Struktura e Kofshës?

Ijë është një nyje e sipërme dhe fole që lidh kockën (femurin) në këmbë me legenin. Shtresa e kofshës ka një "kokë" në formë topi që futet në një fole të quajtur acetabulum. E përbashkët; Organizohet në vend nga indet, tendinat dhe muskujt. Ijet janë pjesët më fleksibël dhe më të lëvizshme të ijeve. Këto zgjatime mund të lëvizin përpara-prapa dhe anash, si dhe të bëjnë lëvizje rrotulluese.

Cilat Janë Llojet e Procedurave Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të operacionit të zëvendësimit të kofshës:

 • Zëvendësimi total i ijeve: Është lloji më i zakonshëm. Zëvendësimi total i ijeve është një operacion si në kokën e femurit ashtu edhe në acetabulum me një protezë.
 • Zëvendësimi i pjesshëm i hipit: Vetëm kocka e kokës femorale me një zëvendësim të pjesshëm. Kjo procedurë shpesh kryhet për pacientët me lloje të caktuara të frakturave të ijeve.

Nëse zëvendësimi i ijeve është trajtimi më i mirë për personin, ai do t'i referohet një kirurg ortopedik për trajtim. Kirurgu ortoped do të vlerësojë nyjet e kofshës me një ekzaminim të plotë fizik dhe imazhe me rreze x dhe do të planifikojë se si operacioni do të përfitojë më së miri për pacientin.

Përafërsisht 370,000 operacione të zëvendësimit të ijeve kryhen në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Kush Mund Të Ketë Nevojë Për Protezë Të Kofshës?

Disa nga përmasat e mëposhtme mund t'ju japin një ide se cilës i përkasin protezat e kofshës:

 • Dhimbje në pjesën e përparme të kofshës
 • Dhimbje në ijë dhe në rajonin trokanterik
 • Dhimbje gjatë aktivitetit dhe pushimit
 • Dhimbje që përkeqësohet kur vendoset pesha në këmbë
 • Ngurtësi dhe tension i ijeve
 • Humbje e lëvizjes
 • Vështirësi për të fjetur
 • Vështirësi në ecje
 • Vështirësi në veshjen e këpucëve dhe çorapeve

Kush Nuk Duhet Të Ketë Protezë Të Kofshëve?

Kirurgjia e zëvendësimit të ijeve nuk është e përshtatshme për të gjithë. Edhe nëse një person ka dhimbje dhe nuk mund të lëvizë ijën e tij siç pritej, ai nuk konsiderohet automatikisht si kandidat për operacionin e zëvendësimit të ijeve. Kjo procedurë mund të mos jetë e përshtatshme për njerëzit me kushtet e mëposhtme:

 • Njerëzit me dështim të zemrës, anemi, infarkt të fundit të miokardit (sulm në zemër), anginë të paqëndrueshme dhe probleme të tjera serioze mjekësore. (Njerëzit duhet të flasin me një specialist për problemet që mund t'i pengojnë ata të bëjnë këtë procedurë.)
 • Njerëzit me një infeksion aktiv,
 • Njerëzit me një strukturë skeletore të papjekur,
 • Njerëzit me dobësi të pakthyeshme ose të përhershme të muskujve,
 • Personat me paraplegji dhe tetraplegji,
 • Personat me sëmundje të kyçeve neuropatike (Charcot),
 • Njerëzit me obezitet të rëndë morbid,

A Është e Nevojshme Të Qëndroni Në Spital Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Shumica e njerëzve duhet të qëndrojnë në spital për rreth një deri në dy ditë pas operacionit të zëvendësimit të kofshës.

Si Të Përgatiteni Për Operacionin e Zëvendësimit Të Ijeve?

Planifikohen një sërë takimesh që pacienti të përfundojë testet dhe procesin e miratimit për t'u përgatitur për operacionin. Gjatë këtyre takimeve mund të kryhen ekzaminime si analiza laboratorike, analiza e urinës, EKG dhe radiografi. Në varësi të rezultateve të këtyre testeve dhe historisë suaj shëndetësore, merret një vendim për operacionin.

Rreziqet mjekësore të personit do të vlerësohen përpara operacionit. Mjeku duhet të jetë i sigurt se rreziqet e një zëvendësimi të kofshës nuk i tejkalojnë përfitimet. Mjekët do të kontrollojnë sa më me kujdes pacientin përpara operacionit:

 • Sa i shqetësuar dhe i stresuar është për operacionin e tij.
 • Sa mund ta përballojë humbjen e gjakut
 • Sa mund të tolerojë anestezinë
 • Si të menaxhohet procesi i rehabilitimit
 • Si mund të ndikojnë probleme të tjera mjekësore në rikuperimin tuaj
 • Sa person aktiv është.
 • Sa e përshtatshme është pesha e tij

Ekstremiteti i poshtëm do të vlerësohet para operacionit. Mjeku që rrealizon operimin do të bëjë përgaditjet e tilla si më poshtë para operacionit:

 • Testimi i muskujve: Testohet forca e përkulësve, ekstensorëve, rrëmbyesve dhe ngjitësve të ijeve dhe forca e gjymtyrëve poshtë ijeve.
 • Testimi i gjendjes nervore dhe vaskulare: Bëhet testimi i funksionit të nervit shiatik dhe perineal, ekzaminimi ndijor dhe vlerësimi i pulseve arteriale. Kontrollohet për ndonjë sëmundje të rëndë vaskulare.
 • Testi i palpimit: Palpimi ndihmon në përjashtimin e shkaqeve të tjera të dhimbjes së ijeve që nuk e kanë origjinën nga kyçi.
 • Ekzaminimi i përgjithshëm: Ekzaminohen stili i ecjes, prerjet e mëparshme, ënjtjet jonormale, ndryshimet e ngjyrave dhe infeksionet.
 • Testimi i diapazonit të lëvizjes: Kontrollohen përkulja/ekstensioni i kofshës, rrëmbimi/adduksioni dhe rrotullimi i brendshëm/i jashtëm.
 • Shenja Trendelenburg: Teston forcën dhe funksionin e muskujve abduktor të hipit.
 • Matja e gjatësisë së këmbës suaj
 • Ngritja e këmbës drejt: Kryhet për të testuar dhimbjen në ijë, dhimbje rrezatuese (dhimbje që fillon në një vend dhe përhapet në një vend tjetër), dhimbje shpine, dhimbje në pjesën e pasme të ijeve dhe dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës.

Mirren radiografitë (rrezet X) të kofshës dhe legenit për të vlerësuar gjendjen dhe strukturën e nyjës së kofshës. Ndonjëherë mund të kërkohet edhe imazheri i avancuar (MRI ose tomografia e kompjuterizuar) për të ndihmuar me diagnozën ose planifikimin e trajtimit.

Mjeku specialist ndoshta do t'i kërkojë pacientit disa analiza përpara operacionit. Këto teste mund të përfshijnë:

 • Numërimi i plotë i gjakut
 • Koha e protrombinës
 • Norma e normalizuar ndërkombëtare
 • Koha e tromboplastinës e pjesshme e aktivizuar
 • Grupi i gjakut
 • Testet biokimike
 • Testi i urinës.
 • Elektrokardiogramë (EKG)
 • Teste të tjera kur është e nevojshme

Mund të ndërmerren disa hapa për të siguruar një rikuperim më të lehtë dhe më të sigurt pas operacionit. Është e dobishme të bëni disa ndryshime të thjeshta në shtëpi dhe të organizoni që dikush të ndihmojë pacientin pas operacionit. Nëse personi pi duhan, ai ose ajo mund ta lërë duhanin ose të zvogëlojë duhanin për të zvogëluar rreziqet e operacionit dhe për të përshpejtuar procesin e shërimit. Do të ishte gjithashtu e dobishme të humbisni peshë nëse është e nevojshme, të kontrolloheni për apnea obstruktive të gjumit dhe të përpiqeni të zgjidhni çdo gjendje tjetër që mund të keni. Ju nuk duhet të hani apo pini asgjë duke filluar nga mesnata para operacionit.

 • Mund të jetë e dobishme për pacientin t'i kushtojë vëmendje gjërave të mëposhtme përpara operacionit:
 • Heqja e qilimave pasi ato mund të jenë të rrezikshme kur ecni nëpër shtëpi.
 • Sigurimi i të gjitha kabllove elektrike për të parandaluar ngatërrimin e tyre.
 • Blerja e ushqimeve të konservuara dhe të ngrira që përgatiten lehtë dhe vendosja e të gjithë përbërësve midis nivelit të belit dhe shpatullave.
 • Zgjedhja e një dhome që nuk kërkon ngjitjen e shkallëve për të fjetur.
 • Qëndrimi në një dhomë që nuk kërkon ngjitje të shkallëve më shumë se një herë në ditë.

Disa pajisje speciale mund të ndihmojnë në lehtësimin e një rikuperimi më të lehtë pas operacionit. Fizioterapistët do t'i rekomandojnë pacientit pajisje të ndryshme. Disa nga këto pajisje përfshijnë:

 • Ndenje tualeti të ngritura
 • Sedilje dushi
 • Kangjella dhe hekura kapëse
 • Pajisje ndihmëse për veshjen e çorapeve dhe këpucëve

Si Duhet Të Përdoren Ilaçet Përpara Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Mjeku duhet të jetë i informuar për të gjitha medikamentet, si pa recetë ashtu edhe me recetë. Disa medikamente nuk reagojnë mirë kur kombinohen me anestezi dhe disa medikamente si aspirina, ibuprofeni dhe holluesit e gjakut rrisin gjakderdhjen. Për këto arsye, mund të jetë e nevojshme të ndërpritet marrja e disa ilaçeve përpara operacionit për zëvendësimin e kofshës. Nëse merrni aspirinë ose medikamente me bazë aspirinë për artritin, këto duhet të ndërpriten të paktën dy javë para operacionit. Nëse jeni duke marrë medikamente për probleme të tjera mjekësore, nuk duhet të ndaloni marrjen e tyre pa u konsultuar me mjekun. Është e rëndësishme të sillni një listë të të gjitha medikamenteve të përdorura dhe sa shpesh dhe në çfarë dozash janë përdorur. Kjo listë duhet të përfshijë gjithashtu të gjitha suplementet bimore dhe vitaminat e përdorura. E gjithë kjo është informacion i rëndësishëm për t'u dokumentuar në të dhënat spitalore.

A Është E Nevojshme Të Shihni Një Dentist Përpara Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Personi duhet t'i pastrojë dhëmbët para operacionit dhe të sigurohet se nuk ka kavitete që mund të kenë nevojë të trajtohen në muajt e parë pas operacionit. Meqenëse sasia e gjakut që rrjedh në ijë rritet gjatë periudhës së shërimit, rekomandohet që trajtimet rutinë dentare të kryhen para ose tre muaj pas operacionit. Për më tepër, çdo situatë emergjente duhet të adresohet menjëherë para operacionit. Njerëzit që kanë pasur një procedurë të plotë të zëvendësimit të kyçeve këshillohen të marrin antibiotikë përpara çdo procedure dentare që do të kenë më vonë në jetë.

Çfarë Ilaçesh Duhet Të Merrni Para Dhe Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Mjeku mund të përdorë/të japë medikamentet e mëposhtme para, pas dhe gjatë operacionit të zëvendësimit të ijeve.

 • Antibiotikët: Medikamente që ndihmojnë në parandalimin e infeksionit.
 • Anestezia: Një anesteziolog do të takohet me pacientin përpara operacionit. Këta individë do t'i shpjegojnë pacientit llojet e ndryshme të anestezisë në dispozicion të pacientit dhe rreziqet dhe përfitimet e secilit, duke marrë parasysh historinë shëndetësore të pacientit. Bllokada e anestezisë spinale ose rajonale është metoda më e zakonshme e përdorur në procedurat ortopedike të zëvendësimit të kyçeve. Për më tepër, për të garantuar sigurinë e pacientit, departamenti i anestezisë mund të kërkojë të plotësojë një formular shëndetësor për lejen e operacionit.
 • Tromboprofilaksia: Një mjekim që ndihmon në parandalimin e mpiksjes së gjakut (trombozës).
 • Menaxhimi i dhimbjes: Medikamente të ndryshme mund të jenë të dobishme në menaxhimin e dhimbjes, duke përfshirë ilaçet anti-inflamatore jo-steroide, medikamentet narkotike kundër dhimbjes dhe bllokimin e nervit periferik.

Njerëzit mund të vlerësohen nga një fizioterapist përpara operacionit. Pas operacionit, ata do të marrin fizioterapi çdo ditë.

A Duhet Të Bëni Ushtrime Përpara Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Në mënyrë që të merrni një rezultat më të mirë dhe të keni një proces më të mirë rikuperimi, është e rëndësishme të bëni ushtrime forcuese dhe kondicioner para operacionit. Forcimi para operacionit është një përfitim i madh dhe ndihmon në përparimin e programit të rehabilitimit. Ushtrimet e mëposhtme rekomandohen para operacionit:

 • Shtrëngoni muskujt në zonën e kofshës, më pas drejtoni gjurin në mënyrë të qëndrueshme. Numëroni deri në pesë dhe relaksohuni. Përsëriteni 10 herë, dy herë në ditë.
 • Shtrëngoni nyjet duke i shtyrë thembrat drejt shtratit. Numëroni deri në pesë dhe relaksohuni. Përsëriteni 10 herë, dy herë në ditë.

Duhet të theksohet se mund të duhet më shumë se një vit që muskujt të forcohen. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të kryeni ushtrime rregullisht për një proces rikuperimi të sigurt dhe efektiv.

Nga Çfarë Materiali Janë Bërë Protezat?

Protezat janë prej metali dhe plastike. Titani, çelik inox, kobalt-kromi, qeramika dhe polietileni janë materialet më të përdorura. Një protezë e përdorur në zëvendësimin total të ijeve përbëhet nga katër komponentë:

 • Trungu femoral
 • Koka femorale
 • Mbulesa acetabulare
 • Predha acetabulare

Këta komponentë janë të lidhur por fleksibël. Protezat janë të ankoruara në kockë duke përdorur një nga sa vijon:

 • Fiksimi në kockën kryesore në bazë të kockës përreth
 • Përdorimi i një ngjitësi mjekësor nëse kocka origjinale është e cilësisë së dobët

Sa Kohë Zgjat Operacioni i Zëvendësimit Të Kofshës?

Operacioni i zëvendësimit të kofshës zakonisht zgjat rreth 1-2 orë.

Cilat Janë Përfitimet e Protezës Së Ijeve?

Përfitimi më i madh i operacionit të zëvendësimit të kofshës dhe arsyeja kryesore për zbatimin e tij është dëshira për të hequr qafe dhimbjen. Kjo procedurë ka edhe përparësitë e mëposhtme.

 • Rritja e lëvizshmërisë
 • Përmirësimi i forcës dhe qëndrueshmërisë
 • Përmirësimi i koordinimit të trungut dhe këmbëve
 • Fitimi i aftësisë për të lehtësuar veprime të tilla si ecja dhe ngjitja e shkallëve dhe për të mbajtur një mënyrë jetese aktive më komode.

Cilat Janë Rreziqet Dhe Komplikimet E Mundshme Të Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Ka disa rreziqe dhe komplikime të lidhura me anestezinë që mund të rezultojnë nga operacioni i zëvendësimit të ijeve, duke përfshirë dështimin e frymëmarrjes ose të zemrës. Komplikime të tjera që mund të ndodhin menjëherë ose vite pas operacionit përfshijnë:

 • Mpiksje gjaku: Rreth 1% e njerëzve që kanë një zëvendësim kofsh zhvillojnë mpiksje gjaku në këmbët e tyre (trombozë e venave të thella) ose në mushkëri (emboli pulmonare).
 • Infeksioni: haset rrallë. Ndodh në 0.4% deri në 1.5% të njerëzve që kanë kirurgji për zëvendësimin e kofshës.
 • Lirimi: Lirimi i implantit për shkak të konsumimit është një problem i zakonshëm afatgjatë, megjithëse ndodh shumë më rrallë se në të kaluarën. Ndërsa materialet dhe sipërfaqet protetike përmirësohen, ky problem bëhet më i rrallë.
 • Frakturë: Ndonjëherë implantet e vjetra mund të thyhen. Më pak se 0.5% e implanteve që njerëzit kanë thyer.
 • Ndryshimi në gjatësinë e këmbës: Gjatësia e këmbëve matet para, gjatë dhe pas operacionit. Herë pas here, njerëzit do të kenë njërën këmbë më të gjatë se tjetra dhe do të nevojitet një mbështetëse këpucësh për të barazuar dy këmbët.
 • Dëmtime të nervave dhe enëve të gjakut
 • Frakturat
 • Dobësi
 • Ngurtësimi ose paqëndrueshmëria e kyçit: kyçet mund të bëhen të ngurtësuara për shkak të osifikimit heterotopik, ku indet e buta kthehen në kockë.
 • Nevoja për operacione shtesë
 • Dislokimi: Ndonjëherë topi mund të ndahet nga foleja e tij. Kjo ndodh me më pak se 2% të njerëzve.

Ata me rrezik më të lartë të komplikimeve janë njerëzit me artrit të rëndë reumatoid ose lupus sistemik. Për më tepër, individët me obezitet, diabet, kequshqyerje, hemofili ose infeksion të mëparshëm të kyçeve protetike janë në rrezik më të lartë. Ata që përjetojnë ndonjë nga këto probleme pas operacionit duhet të kontaktojnë menjëherë kirurgun e tyre ortoped.

Çfarë Ndodh Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Pas operacionit, personit do t'i jepen ilaçe kundër dhimbjeve dhe antibiotikë. Për të parandaluar mpiksjen e gjakut, mjeku mund të përshkruajë medikamente ose t'ju drejtojë në terapi fizike. Për të zvogëluar rrezikun e trombozës së venave të thella pas operacionit, personit mund t'i jepen ilaçe, të veshë çorape të veçanta dhe pompa për kyçin e këmbës për dy deri në tre ditë pas operacionit. Në varësi të metodës së mbylljes së plagës që preferohet nga kirurgu, duhet të caktohet një takim për të hequr çdo kapëse ose qepje të jashtme, nëse ka. Nëse një person përjeton ndonjë nga simptomat e mëposhtme, ai duhet të kontaktojë mjekun e tij.

 • Rritja e skuqjes
 • Dhimbje ose ënjtje
 • Rrjedhje e vendit të prerjes
 • Gunga ose gunga
 • Ndryshime të tjera të vërejtura

Terapia fizike do të fillojë brenda 24 orëve pas operacionit.

Sa Kohë Duhet Të Qëndroni Në Spital Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Ju mund të qëndroni në spital deri në dy ditë pas operacionit. Nëse nuk është e sigurt që personi të kthehet në shtëpi direkt nga spitali, mund të jetë e nevojshme të shkojë në një qendër rehabilitimi përpara daljes. Një person duhet të flasë me mjekun e tij se cili do të ishte plani më i mirë i rimëkëmbjes.

Sa kohë qëndroni në spital varet nga tre gjëra:

 • A është dhimbja e menaxhueshme? Nëse dhimbja është e padurueshme, nuk duhet të shkohet në shtëpi.
 • Sa i sigurt mund të lëvizë ai? Nëse duket se personi nuk do të jetë i sigurt në shtëpi, ai nuk duhet të shkojë në shtëpi.
 • Sa i qëndrueshëm mjekësor është ai? Për shembull, nëse presioni i gjakut është shumë i lartë, ai nuk duhet të shkojë në shtëpi.

Cili Është Procesi i Rehabilitimit Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Rehabilitimi dhe terapia fizike fillojnë menjëherë pas operacionit dhe vazhdojnë në spital dhe në shtëpi për një vit pas operacionit. Terapisti fizik do të monitorojë aftësinë e personit për të qëndruar në këmbë dhe ulur, si dhe forcën dhe fleksibilitetin në këmbët dhe ijet e tyre. Për më tepër, terapisti fizik do t'i japë personit qëllime dhe udhëzime për të përfunduar në spital dhe në shtëpi.

Edhe pse qëllimi për shumicën e pacientëve është të lëshohen në shtëpi, mjeku mund të vendosë që shkuarja në një qendër rehabilitimi ose shtëpi pleqsh pas daljes nga spitali është më e mira për procesin e rikuperimit. Personi do të kalojë një kohë intensive me një fizioterapist në qendrën e rehabilitimit, do të rifitojë forcat e tij, do të mësojë të gjitha ushtrimet dhe masat paraprake që duhen ndjekur. Kohëzgjatja e qëndrimit në një institucion të tillë është afërsisht 5 deri në 14 ditë, në varësi të procesit të rikuperimit.

Sa Zgjat Koha e Rikuperimit Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Disa variabla përcaktojnë suksesin përfundimtar të një operacioni të zëvendësimit të kofshës dhe kohëzgjatjen e kohës së rikuperimit. Këto janë forca e kockave dhe muskujve të një personi, si dhe shëndeti i tyre i përgjithshëm dhe mënyra e jetesës. Meqenëse rikuperimi i nyjeve të hipit lidhet drejtpërdrejt me përpjekjet e bëra në rehabilitim, respektimi i një programi rehabilitimi është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e procesit të rimëkëmbjes.

Ushtrimet e fizioterapisë kryhen çdo ditë, mundësisht dy deri në tre herë në ditë për 20 deri në 30 minuta, të cilat forcojnë dhe shtrijnë muskujt rreth nyjës së hipit. Përveç kësaj, njeriu gradualisht kthehet në ngjitjen e shkallëve, përkuljen dhe ecjen dhe fillon të fitojë lëvizshmëri dhe forcë. Koha që i duhet një personi që të kthehet plotësisht në normalitet mund të ndryshojë nga disa javë në disa muaj.

A Ka Nevojë Për Një Operacion Tjetër Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Edhe pse ekspertët e kuptojnë se protezat moderne mund të zgjasin më shumë se ato të përdorura vite më parë, protezat e kyçeve kanë gjithashtu një jetëgjatësi dhe mund të mos zgjasin gjithmonë gjatë gjithë jetës. Nëse një kofshë protetike që i është nënshtruar operacionit bëhet përsëri e dhimbshme, mund të kërkohet një operacion për rishikim të ijeve.

Sa Kohë Duhet Për Të Filluar Vozitjen Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Ju nuk duhet të vozitni për disa javë pas operacionit. Pasi një person të ketë forcë dhe kontroll të mirë të këmbës, mund të ulet rehat në makinë dhe të mos marrë ilaçe kundër dhimbjeve, ai mund të vazhdojë të vozisë. Në varësi të procesit të shërimit, kjo periudhë mund të ndryshojë dhe rekomandohet që personi të konsultohet me mjekun e tij për këtë çështje.

A Do Të Ketë Kufizime Në Lëvizje Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Pas operacionit, terapisti fizik do të japë udhëzime në lidhje me masat paraprake në lidhje me lëvizjen e ijeve dhe çdo kufizim që do të keni për diapazonin e lëvizjes. Është e rëndësishme të mbani mend se terapia fizike dhe ushtrimet forcuese do të ndihmojnë për të fituar më shumë lëvizshmëri dhe për të siguruar një proces më të lehtë rikuperimi pas operacionit. Rekomandohet fuqimisht vazhdimi i terapisë fizike për kohëzgjatjen e rekomanduar nga fizioterapisti.

Fizioterapisti do t'i tregojë pacientit se ka disa rregulla bazë për të ditur në lidhje me pozicionimin pas operacionit. Masat paraprake specifike do të ndryshojnë në varësi të qasjes kirurgjikale (dritare në nyjen e hipit) të përdorur gjatë operacionit. Masat paraprake mund të përfshijnë kufizime të tilla si mospërkulja përpara më shumë se 90 gradë dhe ngritja e gjurit në anën e operacionit më lart se ijë. Mund të rekomandohen gjithashtu masa paraprake të tilla si mos kryqëzimi i këmbëve, rrotullimi i këmbës nga jashtë ose rrotullimi i kofshës së operuar.

Çfarë Duhet Të Merret Parasysh Në Shtëpi Pas Operacionit Të Zëvendësimit të ijeve?

Është e nevojshme të fillohet duke thjeshtuar mjedisin për procesin në shtëpi pas operacionit të zëvendësimit të hipit. Këtu janë disa këshilla të përgjithshme sigurie që duhen mbajtur parasysh:

 • Pastrimi i rrëmujës.
 • Mbajtja e shkallëve të pastra dhe larg objekteve të tjera.
 • Mbajtja e furnizimeve mjekësore pranë njëri-tjetrit.
 • Heqja e qilimave të vegjël në shtëpi.
 • Mbajtja e zonave të ecjes të sigurta.
 • Kujdesi ndaj kafshëve shtëpiake gjatë ecjes.
 • Mbajtja e korridoreve dhe shkallëve të ndriçuara mirë.
 • Përdorimi i dritave të natës për dhomat e gjumit dhe banjot.
 • Të ketë parmakë të fiksuar mirë në shkallë. Materialet që nuk rrëshqasin në shkallë gjithashtu rrisin sigurinë. Ata me probleme me shikimin duhet të shënojnë skajet e shkallëve në mënyrë të dukshme.

Kur Duhet Të Telefononi Mjekun Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Është e rëndësishme që pacienti të diskutojë efektet anësore të operacionit të hipit me kirurgun ortoped. Një person që përjeton ndonjë nga të mëposhtmet duhet të kontaktojë menjëherë kirurgun e tij.

 • Rritja e skuqjes
 • Dhimbje ose ënjtje
 • Rrjedhje e vendit të prerjes
 • Gunga ose gunga
 • Ndryshime të tjera të vërejtura

Vizitat pas operacionit e ndihmojnë mjekun të sigurohet që ija e pacientit po shërohet mirë. Është e rëndësishme që vlerësimi fillestar të planifikohet brenda afatit kohor të rekomanduar nga mjeku. Për të siguruar një rikuperim të sigurt dhe efektiv nga zëvendësimi total i kofshës, është e rëndësishme të ndiqni këtë orar dhe të shihni rregullisht mjekun për vizita rutinë.

Si Të Flini / Pushoni Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Të dyja këmbët duhet të mbahen të ngritura ndërsa jeni ulur për të minimizuar ënjtjen. Kur pushoni ose flini në shtrat, duhet të shtriheni në anën e paoperuar për katër deri në gjashtë javët e para pas operacionit. Një jastëk duhet vendosur midis këmbëve dhe një jastëk i dytë për të mbështetur këmbën dhe kyçin e këmbës. Kur flini në shpinë, duhet të keni një jastëk midis këmbëve. Kur zgjoheni natën, para se të veproni, është e nevojshme të uleni pranë shtratit për disa sekonda për të parandaluar marramendjen.

Si Të Uleni / Ngriheni Në Këmbë Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Për t'u qetësuar pas zëvendësimit të ijeve, duhet të ndiqen këto tre hapa:

 • Afrojuni shtratit ose karriges derisa pjesa e pasme e gjunjëve të preket.
 • Duart janë të shtrira mbrapa për mbështetëset e krahëve dhe personi nuk e lëshon peshën e tij/saj dhe vazhdon ta mbajë veten në mënyrë të qëndrueshme.
 • Trupi ulet ngadalë në një pozicion ulur. Shmangni animin përpara me bagazhin

Është e rëndësishme të mbani parasysh këshillat e mëposhtme kur jeni ulur:

 • Është e nevojshme të uleni në një karrige të fortë me shpinë të drejtë dhe mbështetëse krahësh. Ijet dhe gjunjët duhet të mbahen në një kënd prej 90 gradë.
 • Shmangni uljen në mobilje të ulëta, të buta ose të tejmbushura që mund të shkaktojnë përkulje dhe përdredhje të tepërt të ijeve.
 • Duhet të ndiqen me kujdes udhëzimet e dhëna nga mjeku ose fizioterapisti dhe rekomandimet në lidhje me mbajtjen e peshës.

Për t'u ngritur, ndiqni këto dy hapa:

 • Rrëshqet drejt skajit të krevatit ose karriges. Përkulja e trupit përpara shmanget.
 • Ndërsa duart janë në krevat ose karrige, mbahet pozicioni në këmbë. Duart vendosen në këmbësor një nga një.

A Mund Të Shtrihem Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Shtrirja shpesh kërkon shumë përkulje dhe nuk është e përshtatshme apo e rehatshme për njerëzit që kanë bërë një operacion në kofshë. Rekomandohet përdorimi i mjeteve ndihmëse me dorezë të gjatë për katër deri në gjashtë javët e para pas operacionit. Këto lloj instrumentesh janë në dispozicion në një dyqan furnizimesh mjekësore.

Si Të Visheni Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Kur visheni, mund të nevojitet një bojë e gjatë këpucësh për të shmangur ngritjen e gjurit në anën e operacionit më lart se kofshët dhe mund të nevojitet një shkop salcë për të ndihmuar personin të veshë këpucë, çorape dhe pantallona. Është gjithmonë e nevojshme që së pari të vendosni këmbën e operuar në pantallona. Rekomandohet që në vend të këpucëve me lidhëse të kaloni në këpucë elastike të lehta për t'u veshur.

Si Të Merrnı Dush Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Kofshës?

Nëse banjo është larg dhomës së gjumit, mund të vendoset një tualet portativ ose uturar. Nuk duhet të përpiqeni të futeni në vaskë. Rekomandohet që pacienti të zgjedhë një lloj dushi me hyrje të drejtë dhe të përshtatshëm për përdorim në këmbë, ose ta pastrojë me sfungjer deri në 11 ditë pas operacionit.

Si Të Ecni Në Mënyrë Të Sigurtë Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Fillimisht do të përdoret një këmbësor ose paterica, të cilat fizioterapisti do t'i sigurojë ose rekomandojë. Është e nevojshme të ecni me paterica ose një shëtitës derisa mjeku ose fizioterapisti të rekomandojë përdorimin e një bastuni. Mjeku do të vendosë se sa peshë mund të vendoset në këmbë në anën e operuar. Në shumicën e rasteve, e gjithë pesha mund të vendoset në këmbën e operuar.

Terapisti fizik ju tregon se si të përdorni një këmbësor ose paterica në mënyrë korrekte dhe ndihmon në marrjen e pajisjeve të duhura. Një çantë ose shportë e bashkangjitur në këmbësor ju lejon të mbani sende të vogla gjatë ecjes. Është e rëndësishme të mbani mend se ecja pas operacionit kërkon përpjekje. Ndërsa terapia fizike ndihmon të mësoni se si të përdorni siç duhet një këmbësor ose paterica, procesi i rikuperimit varet nga besnikëria ndaj terapisë fizike dhe ushtrimeve pas operacionit.

Si Të Ngjisni Shkallët Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Terapisti fizik ju mëson se si të ngjiteni dhe të zbrisni shkallët duke përdorur parmakë ose paterica. Është e nevojshme të përdoret fillimisht këmbën e shëndetshme, pastaj patericat dhe këmbën në anën e operuar. Kur zbrisni shkallët, fillimisht duhet të përdoren paterica dhe këmba e operuar, e më pas duhet përdorur këmba e shëndetshme.

Kur Mund Të Keni Marrëdhënie Seksuale Pas Operacionit Për Zëvendësimin e Ijeve?

Personi duhet patjetër të konsultohet me mjekun e tij se si të pozicionohet gjatë marrëdhënies seksuale. Marrëdhënia seksuale mund të rifillojë për rreth tre javë pas operacionit, duke ndjekur masat paraprake të përshkruara nga mjeku.

Si Të Bëni Punët E Shtëpisë Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Nuk duhet të përkuleni shumë gjatë kryerjes së punëve të shtëpisë. Detyrat që duhen shmangur dhe mund të përfshijnë përkulje të tepërt përfshijnë gjëra të tilla si pastrimi i dyshemeve, nxjerrja e mbeturinave dhe ndërrimi i çarçafëve.

Si Të Udhëtoni Me Makinë Ose Aeroplan Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Përafërsisht tre javë pas kthimit në shtëpi, është e mundur të dilni me makinë si pasagjer, por duhet të shmangen makinat sportive dhe automjetet me lartësi të ulët të sediljeve. Gjatë udhëtimit me makinë, rekomandohet të ndaloni çdo 45 deri në 60 minuta për të dalë dhe për të ecur. Për më tepër, ushtrimet e shtrirjes së kyçit të dorës duhet të bëhen në makinë gjatë udhëtimit. Nëse udhëtoni me aeroplan, duhet të kërkohet një vend në korridor dhe këmba në anën e operuar duhet të shtrihet në korridor. Rekomandohet të hipni në aeroplan pas gjithë të tjerëve.

Si Duhet Të Futem Në Makinë Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

 • Selia e pasagjerit duhet të shtyhet plotësisht përpara se të hipni në makinë.
 • Shoferi duhet ta parkojë mjetin në një sipërfaqe të sheshtë dhe të pabarabartë.
 • Ecni drejt makinës duke përdorur pajisjen e duhur për ecje.

Kur i afrohet automjetit, personi duhet t'i kthejë shpinën automjetit dhe t'i afrohet sediljes së përparme mbrapsht. Asnjëherë nuk duhet futur në makinë.

 • Hyni brenda me dorën tuaj të djathtë dhe mbajeni kornizën e derës ose mbështetësen e kokës. Dora e majtë vendoset në sediljen e makinës ose në pult.
 • Personi ulet ngadalë në sediljen e makinës.
 • Pasi ulet, ai rrëshqet përsëri në sediljen e makinës.
 • Këmbët janë tërhequr drejt makinës. Një këmbë lëvizet në të njëjtën kohë. Gishtat e këmbëve mbahen të drejtuara lart. Mos i kryqëzoni këmbët.
 • Për të dalë nga makina, ndiqni këto hapa në të kundërt.

A Ndikon Operacioni Për Zëvendësimin E Ijeve Në Fshikëzën E Urinës?

Nuk ka të dhëna shkencore që operacioni i zëvendësimit të hipit ndikon në fshikëzën. Nëse ka ndonjë simptomë shqetësuese, duhet të kontaktoni mjekun.

A Mund Të Bëni Sporte Pas Operacionit Të Zëvendësimit Të Ijeve?

Sportet me ndikim të lartë si vrapimi në përgjithësi nuk rekomandohen pas operacionit të zëvendësimit të ijeve. Pas rikuperimit, sportet me ndikim të ulët si ecja, çiklizmi, noti dhe golfi mund të vazhdojnë me lejen e mjekut. Aktivitetet që do të kryhen duhet të konsultohen me një mjek.

Cila Është Shkalla E Mbijetesës Për Kirurgjinë E Zëvendësimit Të Ijeve?

Shkalla e mbijetesës për operacionin e zëvendësimit të hipit është mjaft e lartë. Më pak se 1% e njerëzve që kanë një zëvendësim kofsh vdesin brenda 90 ditëve pas operacionit.

Zëvendësimi i ijeve është një operacion i rëndësishëm për njerëzit, jeta e të cilëve ndikohet seriozisht nga dhimbja e ijeve dhe humbja e diapazonit të lëvizjes, gjë që e bën jetën praktike të vështirë. Vendimi për të bërë një zëvendësim të kofshës është një vendim që nuk duhet marrë lehtë. Procesi ka funksione të mundshme dhe një rikuperim i plotë mund të zgjasë me muaj.