Çfarë është Kirurgjia Artroskopike?

  • Ballina
  • Çfarë është Kirurgjia Artroskopike?

Artroskopia është në fakt emër i shkurtër për kirurgjinë artroskopike. Kjo procedurë është një procedurë kirurgjikale që kryhet për diagnostikim dhe trajtim duke futur një instrument kirurgjikal të quajtur artroskop në zgavrën e kyçit përmes prerjeve kirurgjikale më të vogla se një centimetër dhe duke parë imazhet e marra me këtë instrument në një ekran. Gjatë këtij operacioni kryhen procedura të ndryshme kirurgjikale duke futur instrumente të veçanta kirurgjikale në artikulacion përmes prerjeve të tjera. Gjatë gjithë këtyre aplikimeve, zgavra e kyçit lahet vazhdimisht me lëngë fiziologjik nga tubat e hollë të futur në nyje. Për shkak të trajtimit kirurgjik të sëmundjeve të kyçeve, në operacionet klasike hyhet në nyje përmes prerjeve prej pesë deri në dhjetë centimetra.

Kur nyja hapet, duhet kohë që plaga kirurgjikale të shërohet përsëri dhe që nyja të kthehet në ekuilibrin e saj para operacionit. Prerjet kirurgjikale të bëra pas operacionit janë të rëndësishme; Mund të jetë e nevojshme që nyja të kthehet në diapazonin e lëvizjes përpara operacionit dhe të rifitojë rrjedhshmërinë në lëvizjet e saj. Në kirurgjinë artroskopike, këto probleme janë më pak të mundshme, dhe nëse ndodhin, ato janë më pak të rënda. Plagët kirurgjikale në nyje shërohen më shpejt. Komplikimet e infeksionit pas operacionit janë më pak të zakonshme. Meqenëse periudha e pas-trajtimit do të jetë më e shkurtër, humbja e fuqisë punëtore është më e vogël. Qëndrimi në spital është më i shkurtër, gjë që e ul koston.

Kur pacientët operohen me kirurgji artroskopike, ata mobilizohen më shpejt, fillojnë të përdorin gjymtyrët e operuara në një kohë më të shkurtër dhe rifitojnë funksionet e tyre më herët. Mjekët që merren me kirurgji artroskopike kryesisht merren me sëmundje degjenerative dhe traumatike të kyçeve dhe lëndime sportive. Disa nga ky grup sëmundjesh mund të trajtohen me kirurgji artroskopike. Sëmundjet e kyçit të gjurit, shpatullës, kofshave, kyçit të këmbës, kyçit të dorës janë nyjet që trajtohen me kirurgji artroskopike. Më kryesoret e këtyre sëmundjeve janë; Lëndimet e meniskusit, lëndimet e ligamenteve, sëmundjet e hershme degjenerative të kyçeve, trupat me rrjedhje të lirë në nyje, sëmundjet e kërcit të kyçeve, lëndimet e ligamenteve, sëmundjet inflamatore të membranës së kyçeve. Pacientët me sëmundjet e sipërpërmendura në këto kyçe; Kur aplikojnë në institucione me aranzhime të organizuara pune, ato drejtohen ose konsultohen te mjekët që merren me kirurgjinë artroskopike. Po kështu, pacientët, sëmundjet e kyçeve të të cilëve nuk mund të trajtohen me kirurgji artroskopike, konsultohen me mjekët që kryejnë kirurgji korrigjuese të kyçeve që kryejnë operacione të hapura të gjera dhe ata që kanë sëmundje degjenerative të avancuar të kyçeve me kirurgët që kryejnë protezat e kyçeve. Është detyrë e pacientëve që të kenë informacion të përditësuar për sëmundjet që mund të trajtohen me këtë kirurgji artroskopike dhe t'u besohen institucioneve shëndetësore që kanë mjekë me përvojë në këtë fushë.

Op. Dr. Ahmet Murat AKSAKAL

Specialist i Ortopedisë dhe Traumatologjisë