Çfarë Është Kifoza? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Kifoza? Si Të Trajtohet?

Kifoza përkufizohet si rritja e lakimit përpara të shtyllës kurrizore që shihet në rrafshin sagittal (duke parë shtyllën kurrizore nga ana), ndërsa lordoza është rritja e lakimit prapa që shihet në rrafshin sagittal (duke shikuar shtyllën kurrizore nga ana). . Në shtyllën kurrizore normale të njeriut; Ka një shkallë të kifozës në shpinë torakale dhe një shkallë të lordozës në shpinë cervikale dhe lumbale.

Çfarë Është Hiperkifoza?

Kur lakimi përpara bëhet i tepruar, quhet hiperkifozë. Duhet të theksohet se kjo është e ndryshme nga skolioza, e cila është një lakim i shtyllës kurrizore përgjatë planit anteroposterior.

Faktorët që shkaktojnë lakimin janë:

 • Kolapsi ose deformim i një ose më shumë trupave vertebral,
 • Çrregullimi i diskut intervertebral,
 • Disa deformime kongjenitale të shtyllës kurrizore.

Ecuria natyrale e kifozës nuk dihet plotësisht, por është më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt dhe sasia e lakimit në shpinë torakale rritet pas moshës 40 vjeçare.

Në Cilat Pjesë Të Trupit Mund Të Shfaqet Kifoza?

Ndërsa kifoza zakonisht zhvillohet në shpinë torakale, pra në shpinë, është e mundur të zhvillohet edhe në shpinë cervikale, pra në qafë ose në shpinë lumbale, domethënë në bel.

Sa Lloje Të Kifozës Ekzistojnë?

Mund të rendisim 4 llojet kryesore të kifozës që shihen përgjithësisht tek individët:

 • Kifoza posturale,
 • Kifoza tek të moshuarit,
 • Sëmundja Scheuermann,
 • Deformime kongjenitale.

Çfarë Është Kifoza Posturale?

Zakonisht fillon të shfaqet tek adoleshentët dhe femrat janë më të prekura se meshkujt. Qëndrimi i përkulur rrit lakimin. Kjo, nga ana tjetër, tendos muskujt ekstensorë të shpinës dhe ligamentet e pasme të shtyllës kurrizore, duke i dobësuar kështu muskujt me kalimin e kohës. Në kifozën posturale, pacienti zakonisht ka struktura vertebrale normale (strukturë kurrizore) dhe zakonisht është beninje.

Si Shfaqet Kifoza Tek Të Moshuarit?

Tek të moshuarit, kifoza mund të kontribuojë në dëmtimin e integritetit të muskujve dhe qëndrimin e dobët. Kjo mund të shkaktojë një ngarkesë në rritje të stresit në shpinë torakolumbare me kalimin e kohës. Kështu, mund të ndodhin fraktura të shtypjes osteoporotike.

Çfarë Është Sëmundja E Scheuermann?

Është një çrregullim strukturor i shtyllës kurrizore torako-torakolumbare që zakonisht shfaqet para adoleshencës. Gjatë rritjes dhe zhvillimit, mineralizimi dhe kockëzimi jo-përshtatës i pllakës fundore vertebrale (vendi që në fakt vepron si një ndërfaqe ndërmjet diskut ndërvertebral dhe kockës, d.m.th., trupit vertebral) mund të shkaktojë pykë përpara të vertebrës.

Çfarë Është Kifoza Kongjenitale?

Zakonisht shihet tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël si rezultat i një keqformimi, domethënë zhvillimi jonormal i shtyllës kurrizore gjatë kohës që janë në mitër. Ndryshe nga format e tjera të kifozës, kjo formë zakonisht kërkon kirurgji (në një moshë të re) për të riorganizuar shtyllën kurrizore dhe për të parandaluar përparimin e përkeqësimit. Nga ana tjetër, ekzistojnë faktorët e mëposhtëm në zhvillimin e kësaj sëmundjeje:

 • Plakja,
 • Të ushqyerit,
 • Traumat që ndodhin në shtyllën kurrizore,
 • Osteoporoza,
 • Rrëshqitja dhe degjenerimi i diskut,
 • Sindromat,
 • Çrregullime neuromuskulare (të lindura ose të fituara),
 • Infeksionet dhe sëmundjet malinje (tumoret malinje) në shtyllën kurrizore

Cilat Janë Simptomat E Kifozës?

Në disa pacientë, simptomat janë të lehta dhe nuk kërkojnë trajtim. Megjithatë, mund të ndodhin edhe raste me simptoma të rënda që kërkojnë kirurgji. Në varësi të shkakut themelor të kifozës, simptomat tipike përfshijnë një ose më shumë nga sa vijon:

 • Një pamje e prirur përpara është zakonisht më e dukshme kur shihet nga ana me pacientin të përkulur përpara.
 • Dhimbje të lehta ose të forta shpine.
 • Ulja e lartësisë.
 • Vështirësi për të qëndruar drejt.
 • Ndjenja e lodhjes.
 • Dhimbje shpine.

Cili Është Trajtimi I Kifozës?

Procesi i trajtimit të kifozës zakonisht fillon në mënyrë konservative (një lloj trajtimi në të cilin përparimi i sëmundjes monitorohet nga afër) dhe nëse simptomat e pacientit nuk përmirësohen me trajtimin konservativ (trajtime jokirurgjikale) ose nëse lakimi është shumë serioz, kërkohet ndërhyrja kirurgjikale.

Metoda Konservative e Trajtimit në Kifozë

Trajtimi konservativ përbëhet nga:

 • Vrojtim,
 • Fizioterapi,
 • Përdorimi i barnave inflamatore jo-steroide, përkatësisht NSAIDs.

Indikacionet për trajtim konservativ janë për pacientët me kifozë nën 60 gradë. Duhet të aplikohet terapi fizike për të balancuar grupet e muskujve anterior-posterior të shpinës. Kjo do të zvogëlojë presionin në shtyllën kurrizore, duke ndihmuar në përmirësimin e qëndrimit dhe reduktimin e shqetësimit.

Në përgjithësi, trajtimet jo-kirurgjikale mund të jenë efektive te njerëzit me kifozë posturale. Ne rekomandojmë gjithashtu ushtrime shtrënguese dhe terapi fizike të planifikuar për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes së shpinës dhe lodhjes në kifozën posturale, por këto metoda trajtimi mund të mos korrigjojnë plotësisht vetë kifozën.

Cili Është Roli I Korsesë Në Trajtimin E Kifozës?

Në rastet e kifozës mbi 50 gradë, korse mund të përdoret krahas terapisë fizike, pasi korse mund të jetë efektive në disa raste. Nuk është i vogël numri i pacientëve që përfitojnë nga përdorimi për të paktën 15 orë në ditë. Ndërsa korse ka një efekt korrigjues në pacientët në rritje, ne nuk presim përmirësim me korse në pacientët e rritur.

Përdorimi I Korsesë

Në Cilat Raste Preferohet Kirurgjia Në Trajtimin E Kifozës?

Disa kushte në trajtimin e kifozës kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale. Këto situata janë:

 • Dështimi për të përmirësuar dhimbjen me trajtim konservativ,
 • Lakimi vazhdon të përparojë,
 • Kompresimi i nervit dhe palcës kurrizore për shkak të lakimit,
 • Shfaqja e pamjes së papranueshme kozmetike,
 • Shfaqja e simptomave të mushkërive dhe zemrës.
 • Këto gjetje mund të shihen nëse këndi kyfotik është 75 gradë ose më lart.

Metoda e Mbyllur Kirurgjike në Kifozë

Ndonjëherë kifoza mund të ndodhë si rezultat i frakturave traumatike që prishin integritetin e shtyllës kurrizore, ose si rezultat i frakturës spontane osteoporotike (resorbimi i kockave) ose kolapsi tek individët e moshuar.

Në këtë rast, para së gjithash, konservatore; Tek pacientët shumë të moshuar, metodat e mbyllura kirurgjikale janë në krye. Këto ndryshojnë në varësi të shfaqjes së kifozës.

 • Kyfoza Scheuermann: Sëmundja e kifozës Scheuermann është një tjetër shkaktar i formimit të kifozës, e cila është një origjinë gjenetike që mund të haset tek të rriturit e rinj dhe në fëmijërinë e vonë dhe përparon me kolapsin e pjesëve të përparme të rruazave. Në sëmundjen Scheuermann, trajtimi i parë konservativ; Nëse nuk ka përmirësim dhe është e nevojshme, planifikohet trajtimi kirurgjik.
 • Sëmundja Kongjenitale E Kifozës: Ndodh si pasojë e përkeqësimeve gjenetike në shtyllën kurrizore që ndodhin në mitër dhe përparojnë për shkak të rritjes. Trajtimi i hershëm i këtij grupi pacientësh është shumë i rëndësishëm. Trajtimi konservativ mund të mos parandalojë deformimet e mundshme dhe rrezikun neurologjik te këta pacientë. Prandaj, mund të jetë i nevojshëm planifikimi i hershëm i trajtimit kirurgjik, duke marrë parasysh moshën e pacientit, llojin e deformimit dhe vendndodhjen dhe llojin e anomalive.

Me trajtimin dhe ndjekjen e duhur, shumica e pacientëve me kifozë mund të trajtohen pa kërkuar kirurgji, por në pacientët që nuk kanë marrë trajtimin e duhur në kohë, si neurologjik (sistemi nervor), kardiopulmonar (sëmundje të zemrës dhe mushkërive) dhe pamje të dobët kozmetike. mund të jetë e pashmangshme. Duhet të kihet parasysh se efektet negative të kifozës së avancuar mund të prekin edhe struktura të tjera të nyjeve të shtyllës kurrizore (të tilla si qafa, nyja e ijeve, nyja e gjurit, kyçi i këmbës).

Dr. Aıkan MATZIR

Shërbimi i Emergjencës