Çfarë Është Këmbë e Shtrembër - Pes Equinovarus?

  • Ballina
  • Çfarë Është Këmbë e Shtrembër - Pes Equinovarus?

Pes equinovarus, i njohur gjithashtu si "këmbë e shtrembër" ose "këmbë pess", është një çrregullim kongjenital me disa përjashtime. Dyshimet për këtë çështje i intensifikon fakti që vendi i quajtur harku i këmbës është relativisht më i lartë apo që thembra e këmbës është e kthyer nga brenda.

Trajtimi i sëmundjes zakonisht fillon që nga lindja. Është e mundur të trajtohet pes equinovarus, i cili mund të shkaktojë një pamje estetikisht të padëshirueshme dhe dhimbje serioze. Ne u përpoqëm të përpilojmë detaje rreth këtij çrregullimi të rëndësishëm për ju.

Çfarë Është Pes Equinovarus?

Pes equinovarus, ose me fjalë të tjera këmba e shtrembër, është një gjendje në të cilën njëra ose të dyja këmbët janë të kthyera nga brenda ose poshtë, në një pozicion të ndryshëm nga sa duhet. Ky çrregullim, i cili në përgjithësi shfaqet në foshnjëri, fatkeqësisht ndikon negativisht në cilësinë e jetës.

Mesatarisht, gjysma e pacientëve me pes equinovarus mund ta përjetojnë këtë gjendje në të dyja këmbët. Edhe pse nuk është e mundur të jepet një shpjegim përfundimtar për arsyen, bëhen disa parashikime dhe parashikime. Meqë ra fjala, sot probabiliteti për të parë këtë shtrembërim te vëllezërit e motrat binjake është relativisht më i lartë. Në këtë kontekst, predispozita gjenetike konsiderohet si një faktor serioz në shfaqjen e sëmundjes.

Mendohet se dëmtimet gjenetike ose anomalitë në strukturat e ligamenteve që përbëjnë kyçin e këmbës shkaktojnë pes equinovarus. Pes equinovarus konsiderohet një lloj deformimi muskuloskeletor. Mesatarisht, mund të vërehet në një në çdo 1000 lindje. Nëse sëmundja nuk diagnostikohet herët, pacienti bëhet i pamundur të ketë një këmbë të shëndetshme. Sëmundja Pes equinovarus është më e zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat.

Simptomat e Këmbës Së Shtrembër Pes Equinovarus

Pes ekinovarus problemi eğer çocuğunuzda varsa, ayakları mutlak bir şekilde içe dönük olacaktır. Bu dönüklüğün keskin bir şekilde olması, hastalığa dair belirtilerin saptanmasını kolaylaştırır. Ayak parmakları çoğu kez diğer ayağa doğru bakar vaziyettedir. Dolayısıyla da topuklar sanki ayağın dışındaymış gibi bir izlenim oluşur. Hatta çok daha ciddi ve ileri vakalarda ayaklar baş aşağı olabilmektedir.

Pes ekinovarus rahatsızlığına sahip olan çocuklar, çoğu kez yürüme esnasında sallanırlar. Erken yaşlarda çarpık ayak durumu ağrılara yol açmaz. Ağrılar genellikle ilerleyen yaşlarla beraber kendini gösterebilmektedir.  Olası durumlarda özellikle erken müdahale olanağı sağlamak için uzman bir doktora görünmenizde yarar olacaktır.

Metodat e Diagnostifikimit të Këmbës Së Shtrembër Pes Equinovarus

Në të kaluarën, pes equinovarus mendohej se shkaktohej nga qëndrimi i dobët i foshnjës në mitër. Megjithatë, sot, në fushën e mjekësisë ku shfrytëzohen gjerësisht mundësitë teknologjike, ekografia e detajuar mund të japë informacion për shumë tema. Edhe pse është e vështirë të bëhet një diagnozë e qartë për shkak të pozicionit të foshnjës gjatë shtatzënisë, diagnoza bëhet e mundur lehtësisht gjatë lindjes. Duhet të konsultoheni me mjekun për diagnostikim pas situatave të dyshimta si lartësia e tendinit të këmbës, kthimi nga brenda i gishtit të madh, kthimi nga brenda i thembrës dhe kyçi i këmbës me drejtim poshtë. Për diagnozën nevojiten teste të avancuara ultrasonografike.

Trajtimi i Këmbës Së Shtrembër Pes Equinovarus

Siç e theksuam edhe më sipër, trajtimi me pes equinovarus fillon menjëherë me lindjen e fëmijës. Metoda Ponseti përdoret gjatë procesit të trajtimit. Në këtë trajtim, zona nga gishtat e këmbëve deri tek gjuri është hedhur. Në këtë mënyrë synohet të korrigjohet deformimi i hapit.

Kjo metodë, e cila përdoret për rritjen e harkut të shputës dhe kthimin e këmbës nga brenda, përfshin një periudhë prej 6-7 javësh. Ndërhyrja e fundit kryhet për komponentin ekuinus, e thënë ndryshe lartësinë e thembrës. Pas heqjes së gipsit, pacienti duhet të përdorë çizme speciale ortopedike. Pas kësaj pike pacienti ndiqet nga mjeku specialist për 3 muaj.

Duke qenë se kyçet e këmbëve të foshnjave të porsalindura janë të buta, kryerja e ndërhyrjeve të nevojshme pa humbur kohë pas diagnostikimit jep një avantazh serioz. Ndërhyrja kirurgjikale mund të bëhet e nevojshme për shkak të moshës së avancuar dhe humbjes së fleksibilitetit të kyçit të këmbës. Megjithatë, shkalla e suksesit në kirurgjinë pes equinovarus është mjaft e lartë.

Më poshtë mund të gjeni videon tonë në të cilën Operatori Müren Mutlu, një nga mjekët e Spitalit Privat Medicabil të Bursës, jep informacion të detajuar në lidhje me sëmundjen Pes Equinovarus.

I urojmë të gjithëve ditë të shëndetshme.