Çfarë Është Hipertensioni?

 • Ballina
 • Çfarë Është Hipertensioni?

Hipertensioni është kur presioni i gjakut është më i lartë se normalja. Hipertensioni është një nga problemet më të zakonshme shëndetësore në shoqëri. Përveç faktit që sëmundja është e zakonshme, rëndësinë e saj e shton edhe fakti që mund të shkaktojë paaftësi të përhershme në organizëm dhe të shkaktojë vdekje. Në përgjithësi, presioni i gjakut sistolik (presioni sistolik i gjakut) më i lartë se 140 mmHg dhe presioni diastolik i gjakut (presioni diastolik i gjakut) më i lartë se 90 mmHg konsiderohen hipertension.

Çfarë Duhet Të Keni Kujdes Gjatë Matjes Së Presionit Të Gjakut?

Gjatë matjes së presionit të gjakut, kontrollohen dy vlera të presionit të gjakut: presioni i gjakut sistolik dhe presioni diastolik i gjakut. Presioni i gjakut i matur gjatë tkurrjes së zemrës konsiderohet presioni sistolik i gjakut. Presioni i gjakut i matur gjatë relaksimit kardiak konsiderohet presion diastolik i gjakut.

Bashkëpunimi mes pacientit dhe mjekut është shumë i rëndësishëm në diagnostikimin dhe trajtimin e hipertensionit. Në rast të hipertensionit, është e rëndësishme që pacientit t'i jepet informacion i plotë dhe i plotë. Informacioni jo i plotë shpesh bën që pacienti të shqetësohet në mënyrë të panevojshme. Shkakton mospërputhje të plotë me rekomandimet dhe madje edhe administrim të parregullt të barnave.

Cilat Janë Shkaqet E Hipertensionit?

Shkaku i hipertensionit nuk është për shkak të një problemi të njohur shëndetësor. Shkaku i hipertensionit; Është i panjohur në 90-95 për qind të pacientëve. Vetëm në 5-10 për qind të pacientëve, hipertensioni është për shkak të një sëmundjeje tjetër.

Për arsye të njohura; Problemet shëndetësore të veshkave janë sëmundjet kryesore që shkaktojnë hipertension. Sëmundjet hormonale përbëjnë një tjetër grup të rëndësishëm ndër shkaktarët e sëmundjes.

Hipertensioni, për të cilin të gjitha shkaqet janë të panjohura, mund të mos shfaqë simptoma të dukshme në trup.

Cilat Janë Simptomat E Hipertensionit?

Hipertensioni ndjek një ecuri tinëzare në një pjesë të konsiderueshme të pacientëve. Mund të mos ketë simptoma të sëmundjes. Për këtë arsye hipertensioni mund të quhet edhe ‘vrasësi i heshtur’.

Te personat që nuk kanë simptoma të sëmundjes; Diagnoza e hipertensionit është e mundur vetëm duke matur presionin e gjakut. Prandaj, të gjithë pacientët, edhe nëse nuk janë me hipertension, presioni i gjakut duhet të matet të paktën 1-2 herë në vit.

Ndër simptomat kryesore që hipertensioni manifestohet në trup;

 • Dhimbje koke,
 • Rrahje të shpeshta,
 • Pengesë në frymëmarrje,
 • Dobësia,
 • Lodhje,
 • Gjakderdhje nga hunda,
 • Zhurmë në vesh,
 • Vështirësi në ecje dhe ngjitje të shkallëve,
 • Urinim i shpeshtë,
 • Zgjimi gjatë natës dhe urinimi,
 • Mund të shfaqet ënjtje në këmbë.

Në rastet kur presioni i gjakut është shumë i lartë;

 • Shikimi i dyfishtë,
 • Trashja e gjuhës,
 • Mund të ketë ndjesi shpimi gjilpërash në fytyrë ose trup.

Asnjë nga këto simptoma nuk është specifike për hipertensionin. Këto simptoma mund të vërehen edhe në sëmundje të tjera.

Pas këtyre simptomave dhe si rezultat i analizave të kryera, personi diagnostikohet me hipertension.

Si Të Diagnostikoni Hipertensionin?

Në përgjithësi, presioni i gjakut sistolik dhe diastolik janë të larta së bashku në trup. Për të diagnostikuar hipertensionin, mjafton që një nga presioni i gjakut sistolik dhe diastolik të jetë më i lartë se normalja.

Fakti që një pjesë e konsiderueshme e pacientëve nuk janë në dijeni të presionit të lartë të gjakut e bën sëmundjen më serioze.

Hipertensioni; Mund të çojë në sëmundje të veshkave, kardiovaskulare, goditje në tru dhe humbje të shikimit. Nëse nuk trajtohet, mund të shkurtojë jetëgjatësinë me 10 deri në 20 vjet.

Në vendin tonë afërsisht gjysma e personave mbi 60 vjeç kanë hipertension. Numri i përgjithshëm i pacientëve me tension të lartë në vendin tonë shkon nga 6-7 milionë.

Me këto rezultate dëmi që shkakton hipertensioni në organizëm është mjaft i lartë.

Si E Dëmton Trupin Hipertensioni?

Në trupin e njeriut ka enë në të gjitha organet dhe indet. Të gjitha organet dhe indet në trup ushqehen nga enët. Si pasojë e hipertensionit, ndodhin breshëri dhe bllokime në enët e trupit. Kështu, trupi pëson dëmtime për shkak të hipertensionit.

Hipertensioni prek shumë organe të trupit me dëmet që shkakton. Ndër organet më të prekura në trup;

 • Zemra,
 • Truri,
 • Veshkat,
 • Arteriet,
 • Sytë.

Hipertensioni mund të prekë këto organe, duke çuar në paaftësi të përhershme dhe deri tek vdekja.

Cilat Janë Pasojat E Hipertensionit?

Si pasojë e dëmeve që shkakton hipertensioni në organizëm, mund të shfaqen shumë probleme shëndetësore. Këto;

 • Infrakt,
 • Zgjerimi i zemrës,
 • Ngushtimi i enëve që ushqejnë zemrën,
 • Gangrena (sulmi në zemër) për shkak të bllokimit në enët që ushqejnë zemrën,
 • Parregullsi në rrahjet e zemrës,
 • Gjakderdhje, ngushtim, mbyllje dhe këputje në enët e trurit,
 • Paraliza dhe çrregullimi i të folurit,
 • Dështimi i veshkave, përkeqësimi i funksioneve të veshkave,
 • Akumulimi i substancave të dëmshme si ure në gjak,
 • Ngushtimi i enëve që ushqejnë syrin,
 • Ulje e shikimit dhe verbëri për shkak të gjakderdhjes,
 • Zgjerimi i vazave, këputja e zgjerimeve,
 • Trashje dhe ngushtim të enëve,
 • Mund të shihet si formim i shtresës yndyrore dhe bllokim në enët e gjakut.

Është e një rëndësie të madhe eliminimi i këtyre problemeve shëndetësore që vijnë nga hipertensioni me trajtimin e duhur.

A Mund Të Trajtohet Hipertensioni?

Hipertensioni është një problem shëndetësor që shihet në shumicën e shoqërisë. Dëmet e shkaktuara nga sëmundja në trup nuk duhet të demoralizojnë pacientët. Hipertensioni, i cili ndikon në cilësinë e jetës, është një sëmundje e shërueshme.

Disponueshmëria e trajtimit të përhershëm për hipertensionin kërkon gjithashtu vlerësimin e sëmundjes për sa i përket hipertensionit sekondar.

Me trajtim korrekt dhe adekuat, dëmtimi i shkaktuar nga hipertensioni mund të parandalohet ose minimizohet.

Kur hipertensioni diagnostikohet në kohë dhe zbatohet trajtimi i duhur, mund të parandalohen sëmundjet që ai shkakton dhe mund të parandalohen vdekjet që lidhen me këto pasoja.

Si Përparon Procesi I Trajtimit Në Hipertension?

Është e rëndësishme të krijohet një marrëdhënie e shëndetshme midis pacientit dhe mjekut në trajtimin e suksesshëm të hipertensionit.

Procesi i trajtimit duhet fillimisht të fillojë me pranimin e sëmundjes. Pacientët me presion të lartë të gjakut me hipertension duhet të jenë të kënaqur që janë të vetëdijshëm për hipertensionin e tyre.

Qëllimi kryesor i trajtimit të hipertensionit është të zvogëlojë rrezikun e dëmtimit të përhershëm dhe vdekjes dhe ta bëjë pacientin të ndihet më mirë. Gjëja e parë që duhet të bëni është të përpiqeni të eliminoni faktorët e tjerë ekzistues të rrezikut kardiovaskular.

Më vonë; Nëse pacienti ka dështim të organeve për shkak të presionit të lartë të gjakut, duhet të trajtohet. Nuk duhet neglizhuar patjetër ndryshimi i stilit të jetesës së pacientit. Nëse pacienti nuk përputhet me ndryshimin e stilit të jetesës, trajtimi do të dështojë edhe nëse përdorimi i ilaçeve vazhdon.

A Jep Rezultate Trajtimi Në Hipertension?

Dështimi në trajtimin e hipertensionit është një situatë shumë e zakonshme. Arsyeja për shkallën e lartë të dështimit të trajtimit është se hipertensioni nuk ka simptoma dhe sëmundja nuk merret seriozisht nga pacientët.

Përgjegjësia e pacientit për suksesin e trajtimit të hipertensionit është më e madhe se përgjegjësia e mjekut. Përgjegjësia më e madhe në sëmundjen e hipertensionit bie mbi pacientin, i cili duhet të përmbushë përgjegjësitë e tij të shëndetshme jetësore.

A Mund Të Trajtohet Hipertensioni Pa Mjekim?

Trajtimi pa ilaçe i hipertensionit është një proces që zbatohet duke ndryshuar stilin e jetesës. Ndryshimi i stilit të jetesës mund të kontrollojë presionin e lartë të gjakut. Kështu, është e dobishme në parandalimin e hipertensionit.

Vetëm ndryshimi i stilit të jetesës mund të kontrollojë hipertensionin. Trajtimi me barna gjithashtu lejon që doza të zvogëlohet kur është e nevojshme. Pacientët nuk duhet të neglizhojnë kurrë trajtimin pa barna.

Cilat Janë Objektivat E Trajtimit Në Sëmundjen E Hipertensionit?

Në hipertension, presioni i gjakut zvogëlohet me trajtim. Megjithatë, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet proporcionalisht.

Presioni i gjakut duhet të ulet patjetër nën 130/85 mmHg dhe të mbahet në këtë nivel. Përfitimi i uljes së presionit të gjakut përtej 130/85 mmHg është i paqartë.

Trajtimi joadekuat i presionit të gjakut është një problem i zakonshëm në praktikë. Për fat të keq, kontrolli joadekuat i presionit të gjakut shpesh nuk njihet si problem si nga mjeku ashtu edhe nga pacienti. Edhe një rënie prej 5-10 mmHg e presionit të gjakut është një fitim për pacientin.

Vazhdimësia e trajtimit është drejtpërdrejt proporcionale me ndryshimin e stilit të jetesës së pacientit.

Çfarë Duhet Ndjekur Kur Ndryshoni Stilin E Jetesës?

Sëmundja e hipertensionit mund të kontrollohet duke ndryshuar stilin e jetesës. Rëndësia e ndryshimit të stilit të jetesës bëhet edhe më e rëndësishme te pacientët me obezitet, diabet ose me çrregullime të metabolizmit të yndyrës.

Shumica e trajtimeve përveç mjekimeve të rekomanduara për pacientët me hipertension janë të vlefshme edhe për individë të shëndetshëm.

Çfarë duhet të zbatohet në procesin e ndryshimit të rendit jetësor;

 • Kufizimi i marrjes së kripës,
 • Sjellja e pacientit në peshën ideale,
 • Rritja e aktivitetit fizik,
 • Lënia e duhanit,
 • Lënia e konsumit të alkoolit,
 • Kufizimi i marrjes së yndyrave të ngopura dhe kolesterolit në dietë,
 • Mund t'i rendisim si trajtime të tjera.

Ndërsa ndryshimi i stilit të jetesës është i rëndësishëm në parandalimin e hipertensionit, kufizimi i konsumit të kripës brenda kësaj rutine duhet të merret në konsideratë më tej.

Cili Është Roli i Kripës Në Hipertension?

Përdorimi i kripës ka një rëndësi të madhe në zhvillimin e sëmundjes së hipertensionit. Në disa njerëz, kapaciteti i sekretimit të kripës në veshka është i kufizuar. Marrja e tepërt e kripës shkakton hipertension. Përveç kësaj, mund të çojë në dështim në trajtimin e hipertensionit.

Në shumicën e shoqërive, ekziston një lidhje e ngushtë midis konsumit të kripës dhe presionit mesatar të gjakut dhe shpeshtësisë së hipertensionit. Incidenca e hipertensionit është rritur në shoqëritë që konsumojnë kripë të tepërt. Në shoqëritë që konsumojnë më pak kripë, presioni mesatar i gjakut është më i ulët dhe hipertensioni është më pak i zakonshëm.

Njerëzit duhet t'i kushtojnë vëmendje shkallës së konsumit të kripës në jetën e tyre të përditshme. Konsumi ditor i kripës duhet të jetë 5-6 gram. Konsumi i ulët i kripës është një faktor i rëndësishëm që ul presionin e gjakut. Reduktimi i konsumit të kripës përfiton edhe veshkat, organi i lidhur me hipertensionin.

Cila Është Marrëdhënia Midis Hipertensionit Dhe Veshkave?

Roli i veshkave në zhvillimin e hipertensionit është shumë i rëndësishëm. Një pacient me hipertension ka gjithashtu një shans 5% të ketë sëmundje të veshkave. Prandaj, të gjithë pacientët me hipertension duhet të ekzaminohen për sëmundje të veshkave. Shpesh mjafton një ekzaminim i thjeshtë i urinës për këtë qëllim.

Në disa raste, hipertensioni mund të çojë edhe në sëmundje të veshkave. Është shumë e vështirë të dallosh nëse hipertensioni dëmton veshkat apo nëse veshkat shkaktojnë hipertension.

Hipertensioni nuk prek vetëm veshkat. Ndikon gjithashtu në sistemin kardiovaskular, një nga sistemet më të rëndësishme për trupin.

Rekomandime Që Duhet Të Ndjekin Pacientët Me Hipertension

Gjithmonë ka kushte që pacientët me presion të lartë të gjakut duhet të respektojnë. Pajtueshmëria me këto kushte është e rëndësishme që pacienti të mësojë të jetojë me hipertension.

Ne mund të rendisim rekomandimet për pacientët me hipertension si më poshtë:

 • Pacientët duhet të mësojnë të matin vetë presionin e gjakut dhe duhet të kenë me vete një matës presioni dhe stetoskop.
 • Pacientët duhet ta bëjnë zakon që të regjistrojnë vlerat e presionit të gjakut që matin.
 • Pacientët duhet të mbajnë me vete formularin ku regjistrohen vlerat e presionit të gjakut kur shkojnë te mjeku.
 • Pacienti gjatë udhëtimit duhet të ketë me vete kartën e shëndetit, raportet e delegacionit dhe medikamentet.
 • Kur shkoni te mjeku për kontroll, duhet të merret ilaçi i përdorur.
 • Kur shkon te mjeku, pacienti duhet të ketë me vete të gjitha dokumentet mjekësore (filmat, rezultatet e analizave, dosjen e spitalit, kutinë e medikamenteve të përdorura etj.).