Çfarë Është Grisja e Manshetës Rrotulluese Të Shpatullave?

  • Ballina
  • Çfarë Është Grisja e Manshetës Rrotulluese Të Shpatullave?

 

Muskujt e manshetës rrotulluese ose të ashtuquajturat muskuj të manshetës rrotulluese i referohen muskujve të vendosur rreth tehut të shpatullës dhe funksioneve të tyre të ngjashme me njëri-tjetrin. Muskujt rrotullues; teres minor njihet si subscapularis, infraspinatus dhe supraspinatus. Kërcimet e manshetës rrotulluese, nga ana tjetër, ndodhin kryesisht në pikat e tendinit të muskujve në fjalë. Ne u përpoqëm t'u përgjigjemi shumë pyetjeve në lidhje me grisjen e manshetës rrotulluese.

 

Çfarë Është Mansheta Rrotulluese (Rotator Cuff)?

Mansheta rrotulluese është grupi i muskujve që ka funksionin e lidhjes së krahut të sipërm me skapulën. Ata që kërkojnë një përgjigje për pyetjen "Çfarë është rorator cuff?" mund të hasin një fjali të ngjashme. 4 muskujt e manshetës rrotulluese që lidhin pjesën e sipërme të krahut me skapulën janë:

 

  • Muskuli subscapularis
  • Muskuli Teres Minor
  • Muskuli infraspinatus
  • Muskuli upraspinatus

 

Në thelb, siguron që zona jonë e shpatullave të jetë e qëndrueshme ose e ekuilibruar gjatë kryerjes së aktiviteteve të ndryshme fizike gjatë punës, sportit ose jetës së përditshme. Çdo çarje ose lëndim në këtë zonë do të shkaktojë dhimbje të forta dhe dobësi. Muskujt e manshetës rrotulluese, ose muskujt e manshetës rrotulluese, stabilizojnë shpatullën. Ky grup muskujsh ose tendinash funksionon së bashku. Stabilizimi në nyjen e shpatullave është kryesisht i mundur me muskujt e manshetës rrotulluese.

 

Si Ndikon Një Grisje e Manshetës Në Cilësinë e Jetës?

Përveç mbajtjes së shpatullës në vend, kur ndodhin muskujt që lehtësojnë lëvizjet rrotulluese, dhimbja do të shfaqet edhe me lëvizjen më të vogël. Prishja e manshetës, e cila ul seriozisht cilësinë e jetës, mund të ndodhë më lehtë në moshat e mëvonshme. Me kalimin e kohës, tendinat e muskujve konsumohen, gjë që dobëson muskulin. E grisura në moshë të re; Kjo situatë mund të ndodhë në aksidente, rënie në krah ose lëndime me orientim sportiv. Mësipër ne u përpoqëm të përgjëgjemi pyetjes se "Cilët janë muskujt e rotator cuff ?" Tani, nëse dëshironi, le të shohim simptomat kryesore të një këputjeje të manshetës rrotulluese të shpatullës.

 

Simptomat e Grisjes Së Manshetës Së Rrotulluesit Të Shpatullës

Kur bëhet fjalë për grisjen e manshetës rrotulluese, është e nevojshme të ceket për dhimbjen e shpatullave. Dhimbja në muskujt e manshetës rrotulluese është kryesisht e përqendruar në pjesët anësore dhe të përparme të shpatullës. Dhimbja e manshetës rrotulluese të shpatullës rritet shumë gjatë natës. Simptoma të tilla ngrenë dyshime për sindromën e manshetës rrotulluese.

 

Nga ana tjetër, kufizimi i lëvizjes në shpatull dhe humbja e forcës në krah mund të jenë ndër simptomat e çarjes së manshetës së rrotulluesit të shpatullës. Njerëzit me grisje të mansheve kanë vështirësi në aktivitetet e sipërme. Nga ana tjetër, ata mund ta kenë shumë të vështirë të lëvizin duart drejt shpinës. Nëse madhësia e çarjes është më e madhe në manshetën rrotulluese të shpatullës, madje edhe ngritja e krahut bëhet shumë e vështirë.

 

Si Diagnostikohet Një Çarje e Manshetës Rrotulluese Të Shpatullës?

Për diagnozën e çarjes së manshetës së rrotulluesit të shpatullës, keni nevojë për mbështetje nga një mjek ortoped. Mjeku ortoped shqyrton nivelin e forcës së muskujve dhe lëvizjet e shpatullave në veçanti për diagnozën. Përcaktohen problemet që përjeton pacienti në lidhje me përdorimin e shpatullës së tij/saj. Për të sqaruar problemin e kyçeve në zonë, fillimisht bëhet një radiografi. Të gjitha informacionet në lidhje me lëndimin ose lëndimin e tendinit të manshetës rrotulluese të shpatullës janë të disponueshme pas kësaj radiografie. Nga ana tjetër, ultrasonografia dhe ekzaminimet e ngjashme me MRI përdoren për riparimin e manshetës së rrotullimit.

 

Trajtimi i Çarjes Së Manshetës Së Rrotulluesit Të Shpatullës

Trajtimi i çarjes së manshetës së rrotulluesit të shpatullës është planifikohet sipas nivelit të çarjes. Këto lloj çarjesh ndahen kryesisht në dy si çarje me trashësi të plotë ose rajonal. Në çarjet rajonale aplikohen aplikime të ftohta dhe qetësues kundër dhimbjeve. Menjëherë pas kësaj dalin në pah aplikime të ndryshme ushtrimesh dhe injeksione rigjeneruese. Për pacientët që nuk mund të përfitojnë nga i gjithë ky proces rekomandohet ndërhyrja kirurgjikale. Në grisjet e manshetës të quajtura me trashësi të plotë, aplikimet alternative përveç operacionit duhet të ndiqen më nga afër për shkak të rreziqeve të tilla si tërheqja e tendinit ose zmadhimi i çarjes. Në çarje të plotë të kartës nuk duhet të vonohet për ndërhyrje kirurgjikale.

 

Kirurgjia e Çarjes Së Manshetës Së Rrotulluesit Të Shpatullës

Operimi i Shpatullës

Me sukses kemi trajtuar pacientin tonë nga Kosova, Rifat MURUQI, i cili është paraqitur në spitalin tonë për kirurgjinë e shpatullave si pasojë e një aksidenti. Pacienti ynë ndan me ju procesin që ka kaluar në spitalin tonë. #operimiishpatulles #ortopediadhetraumatologjia #profdromerfarukbilgen #kirurgjiaethyerjessëshpatullave #spitaliprivatmedicabil

 

Posted by Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen on Thursday, March 17, 2022

 

Në procesin kirurgjik përvetësohet metoda artroskopike, e njohur edhe si metoda kirurgjikale e mbyllur. Pacienti nën anestezi duhet të jetë në pozicion ulur gjatë operacionit. Për këtë preferohet një tavolinë e veçantë operative. Problemet shtesë që ndodhin përveç grisjes së manshetës së shpatullës zgjidhen gjithashtu gjatë këtij operacioni. Krahasuar me operacionet e hapura, pacienti nuk ndjen shumë dhimbje pas operacionit. Terapia fizike pas operacionit të manshetës rrotulluese ka një rëndësi të madhe për të rikthyer forcën e muskujve që përbëjnë grupin e manshetës dhe për të rivendosur ekuilibrin midis muskujve të tjerë rreth zonës së shpatullës.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Ömer Faruk BILGEN

Specialist i Ortopedisë dhe Travmatologjisë