Çfarë Është Dështimi I Zemrës? Cilat Janë Fazat E Tij? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Dështimi I Zemrës? Cilat Janë Fazat E Tij? Si Të Trajtohet?

Çfarë është dështimi i zemrës? Cilat janë fazat e tij? Si të trajtohet? Ju mund të merrni informacione rreth temës në artikullin tonë me titull. Dështimi i zemrës është një sëmundje afatgjatë në të cilën zemra jo gjithmonë pompon gjak aq mirë sa të plotësojë nevojat e trupit. Mjekimi; Ai përfshin ushtrime dhe mjekim fillimisht, dhe procedura të mundshme kirurgjikale kur përkeqësohet dështimi i zemrës. Ecuria e sëmundjes varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë edhe atë se sa mirë kujdeset personi për veten.

Çfarë Është Dështimi I Zemrës?

Dështimi i zemrës ose dështimi kongjestiv i zemrës është një sëmundje afatgjatë që përkeqësohet me kalimin e kohës. Edhe pse emri i sëmundjes mund të tregojë se zemra ka pushuar së punuari, dështimi i zemrës do të thotë që zemra nuk mund të pompojë gjak siç duhet. Kur zemra ka më pak fuqi pompuese, kjo mund të dëmtojë organet e një personi dhe të shkaktojë akumulimin e lëngjeve në mushkëri.

Sa E Zakonshme Është Dështimi I Zemrës?

Përafërsisht 6 milionë amerikanë përjetojnë dështim të zemrës dhe më shumë se 870,000 njerëz diagnostikohen me dështim të zemrës çdo vit. Dështimi i zemrës (dështimi kongjestiv i zemrës) është një nga shkaqet kryesore të shtrimit në spital te njerëzit më të vjetër se 65 vjeç.

Cilat Janë Llojet E Dështimit Të Zemrës?

Ka shumë shkaqe të dështimit të zemrës, por sëmundja në përgjithësi ndahet në llojet e mëposhtme:

 • Dështimi i zemrës nga ana e majtë
 • Dështimi i zemrës me funksion të reduktuar të ventrikulit të majtë (HF-rEF): Dhoma e poshtme e majtë e zemrës (barkushja e majtë) zmadhohet dhe nuk mund të tkurret aq fort sa të pompojë sasinë e duhur të gjakut të pasur me oksigjen në pjesën tjetër të trupit.
 • Dështimi i zemrës me funksion të ruajtur të ventrikulit të majtë (HF-pEF): Zemra kontraktohet dhe pompon gjak normalisht, por dhomat e poshtme të zemrës (barkushet) janë më të trasha dhe më të ngurtë se normalja. Prandaj, barkushet nuk mund të pushojnë plotësisht dhe të mbushen plotësisht. Për shkak se ka më pak gjak në barkushe, kur zemra tkurret, ajo pompon më pak gjak në pjesën tjetër të trupit.
 • Dështimi i zemrës nga ana e djathtë: Dështimi i zemrës mund të prekë edhe anën e djathtë të zemrës. Dështimi i zemrës nga ana e majtë është shkaku më i zakonshëm. Shkaqe të tjera përfshijnë disa probleme të mushkërive dhe probleme në organe të tjera.

Çfarë Është Dështimi Kongjestiv I Zemrës?

Dështimi kongjestiv i zemrës është një gjendje në të cilën zemra nuk mund të përballojë vëllimin e gjakut. Dështimi kongjestiv i zemrës shkakton akumulim në pjesë të tjera të trupit, më së shpeshti në mushkëri dhe ekstremitetet e poshtme (këmbë/këmbë).

Cilat Janë Ndërlikimet E Dështimit Të Zemrës?

Disa nga komplikimet që vijnë nga dështimi i zemrës përfshijnë:

 • Rrahje të parregullta të zemrës.
 • Arresti i papritur kardiak.
 • Probleme me valvulat e zemrës.
 • Një grumbullim i lëngjeve në mushkëri.
 • Hipertensioni pulmonar.
 • Dëmtimi i veshkave.
 • Dëmtimi i mëlçisë.
 • Kequshqyerja.

Cilat Janë Fazat E Dështimit Të Zemrës?

Dështimi i zemrës është një gjendje kronike që përkeqësohet me kalimin e kohës. Ekzistojnë 4 faza të dështimit të zemrës (Stadi A, B, C dhe D). Fazat variojnë nga "rreziku i lartë i zhvillimit të dështimit të zemrës" deri në "insuficiencën e avancuar të zemrës".

Faza A: Faza A konsiderohet si dështimi para zemrës. Faza A do të thotë që një person është në rrezik të lartë të zhvillimit të dështimit të zemrës sepse ata kanë një histori familjare të dështimit të zemrës ose kanë një ose më shumë nga kushtet e mëposhtme mjekësore:

 • Hipertensioni.
 • Diabeti.
 • Semundje e arteries koronare.
 • Sindroma metabolike.
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit.
 • Histori e etheve reumatizmale.
 • Historia familjare e kardiomiopatisë.
 • Historia e përdorimit të medikamenteve që mund të dëmtojnë muskulin e zemrës, si për shembull disa ilaçe kundër kancerit.

Faza B: Faza B konsiderohet si dështimi para zemrës. Kjo do të thotë se mjeku diagnostikoi mosfunksionim sistolik të ventrikulit të majtë, por pacienti nuk kishte kurrë simptoma të dështimit të zemrës. Shumica e njerëzve me dështim të zemrës në fazën B kanë një ekokardiogramë (eko) që tregon fraksionin e ejeksionit (EF) prej 40% ose më pak. Kjo kategori përfshin njerëzit me dështim të zemrës dhe EF të reduktuar (HF-rEF) nga çdo shkak.

Faza C: Njerëzit me insuficiencë kardiake në stadin C diagnostikohen me dështim të zemrës dhe kanë shenja dhe simptoma të gjendjes tani ose në të kaluarën. Ka shumë simptoma të mundshme të dështimit të zemrës. Më të zakonshmet janë:

 • Frymëmarrje e shkurtër.
 • Ndjenja e lodhjes (lodhja).
 • Vështirësi në ushtrime.
 • Këmbët e dobëta.
 • Zgjimi për të urinuar.
 • Këmbët e fryra, kyçet, këmbët e poshtme dhe barku (edemë).

Faza D dhe EF e reduktuar: Njerëzit me HF-rEF të stadit D kanë simptoma të avancuara që nuk përmirësohen me trajtimin. Kjo fazë është faza e fundit e dështimit të zemrës.

Cilat Janë Simptomat E Dështimit Të Zemrës?

Simptomat kryesore të dështimit të zemrës janë:

 • Frymëmarrje e shkurtër.
 • Ndjeheni i lodhur (lodhje) dhe përjetoni dobësi në këmbë kur jeni aktiv.
 • Ënjtje në kavilje, këmbë dhe bark.
 • Shtimi në peshë.
 • Nevojë për të urinuar gjatë natës.
 • Rrahje të shpejta ose të çrregullta të zemrës (palpitacione).
 • Kolle e thate.
 • Bark plot (i fryrë) ose i fortë, humbje oreksi ose stomak i mërzitur (të përzier).

Mund të ketë raste kur simptomat janë të lehta ose pa simptoma fare. Kjo nuk do të thotë se dështimi i zemrës nuk ekziston më. Simptomat e dështimit të zemrës mund të variojnë nga të lehta në të rënda dhe mund të shfaqen dhe zhduken herë pas here.

Fatkeqësisht, dështimi i zemrës shpesh përkeqësohet me kalimin e kohës. Ndërsa përkeqësohet, shfaqen simptoma më shumë ose të ndryshme. Ata që kanë simptoma të reja ose simptomat ekzistuese të të cilëve përkeqësohen duhet patjetër ta raportojnë këtë te mjeku i tyre.

Cilat Janë Shkaqet E Dështimit Të Zemrës?

Edhe pse rreziku i dështimit të zemrës nuk ndryshon me rritjen e moshës, gjasat për të përjetuar dështim të zemrës janë më të larta me rritjen e moshës.

Shumë kushte mjekësore që dëmtojnë muskulin e zemrës mund të shkaktojnë dështim të zemrës. Sëmundjet që zakonisht mund të shkaktojnë dështim të zemrës përfshijnë:

 • Semundje e arteries koronare.
 • Atak ne zemer.
 • Kardiomiopatia.
 • Problemet e zemrës të pranishme në lindje (sëmundje kongjenitale të zemrës).
 • Diabeti.
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni). Kjo gjendje është më e zakonshme tek femrat.
 • Aritmia (ritme jonormale të zemrës, duke përfshirë fibrilacionin atrial).
 • Sëmundjet e veshkave.
 • Të kesh obezitet.
 • Përdorimi i duhanit dhe drogës.
 • Barna. Disa barna të përdorura për të luftuar kancerin (kimioterapia) mund të çojnë në dështim të zemrës.

Si Diagnostikohet Dështimi I Zemrës?

Për të përcaktuar nëse një person ka dështim të zemrës, mjeku duhet të dijë simptomat e personit dhe historinë mjekësore. Për të diagnostikuar dështimin e zemrës, mjeku mund të bëjë pyetje të tilla si:

 • A keni kushte shëndetësore si diabeti, sëmundje të veshkave, dhimbje gjoksi (anginë), presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë, sëmundje të arterieve koronare ose probleme të tjera të zemrës?
 • A ka histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose vdekjes së papritur?
 • A ka ndonjë duhanpirje apo përdorim të duhanit?
 • A ka konsumim të alkoolit, nëse po, sa?
 • A keni marrë kimioterapi dhe/ose rrezatim?
 • Cilat janë medikamentet e përdorura?

Mjeku gjithashtu do të kryejë një ekzaminim fizik të pacientit dhe do të kërkojë shenja të dështimit kongjestiv të zemrës dhe sëmundjeve të zemrës, të cilat mund të shkaktojnë dobësim ose ngurtësim të muskujve të zemrës.

Cila Është Rëndësia E Fraksionit Të Nxjerrjes?

Fraksioni i nxjerrjes (EF) është një mënyrë për të matur ashpërsinë e gjendjes. Nëse EF është nën normale, mund të nënkuptojë se keni dështim të zemrës. Fraksioni i nxjerrjes i tregon mjekut se sa punë e mirë po bën barkushja e majtë ose e djathtë në pompimin e gjakut. Në përgjithësi, vlera EF lidhet me sasinë e gjakut që pompon barkushja e majtë pasi është dhoma kryesore e pompimit të zemrës.

Disa teste jo-invazive mund të matin EF. Me këtë informacion, mjeku mund të vendosë se si ta trajtojë pacientin ose të kuptojë nëse një trajtim funksionon siç duhet.

Një fraksion normal i nxjerrjes së ventrikulit të majtë (LVEF) është 53% deri në 70%. Për shembull, një LVEF prej 65% do të thotë që 65% e sasisë totale të gjakut në barkushen e majtë pompohet me çdo rrahje zemre. EF mund të rritet dhe të ulet në varësi të gjendjes së zemrës dhe sa mirë funksionon trajtimi.

Cilat Teste Përdoren Për Të Diagnostikuar Dështimin E Zemrës?

Ka teste të ndryshme për të parë se sa e keqe është dështimi juaj i zemrës dhe çfarë po e shkakton atë. Testet e përdorura zakonisht përfshijnë:

 • Analizat e gjakut.
 • Testi i gjakut NT-pro B Peptid Natriuretik (BNP).
 • Kateterizimi kardiak.
 • Radiografia e gjoksit.
 • Ekokardiograma (eko).
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI).
 • Elektrokardiograma (EKG).
 • Skanim MUGA.
 • Testi i stresit.

Si Trajtohet Dështimi I Zemrës?

Trajtimi varet nga lloji i dështimit të zemrës që keni dhe, pjesërisht, nga çfarë e shkakton atë. Medikamentet dhe ndryshimet në sjelljet e jetesës janë pjesë e çdo plani trajtimi. Mjeku do të flasë me të për planin më të mirë të trajtimit për pacientin. Forma e trajtimit është e njëjtë për burrat dhe gratë, pavarësisht nga gjinia.

Ndërsa dështimi i zemrës përkeqësohet, muskuli i zemrës pompon më pak gjak në organe dhe faza tjetër e dështimit të zemrës përparon. Meqenëse nuk është e mundur të shkosh prapa në fazat e dështimit të zemrës, qëllimi i trajtimit është të parandalojë që pacienti të përparojë nëpër këto faza ose të ngadalësojë përparimin e dështimit të zemrës.

Trajtimi I Fazës A Të Dështimit Të Zemrës

Plani i zakonshëm i trajtimit për njerëzit me dështim të zemrës në fazën A është si më poshtë:

 • Të ushtrohesh rregullisht, të jesh aktiv, të ecësh çdo ditë.
 • Ndalimi i përdorimit të produkteve të duhanit.
 • Trajtimi i presionit të lartë të gjakut (medikamente, dietë me pak natrium, mënyrë jetese aktive).
 • Trajtimi i kolesterolit të lartë.
 • Mospërdorimi i alkoolit dhe drogave.
 • Ata me sëmundje të arterieve koronare, diabet, presion të lartë të gjakut ose sëmundje të tjera vaskulare ose kardiake duhet të përdorin një frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE-I) ose një bllokues të receptorit të angiotenzinës II (ARB).
 • Ata me presion të lartë të gjakut duhet të përdorin beta bllokues.

Trajtimi I Fazës B Të Dështimit Të Zemrës

Plani i zakonshëm i trajtimit për njerëzit me dështim të zemrës në fazën B është si më poshtë:

 • Trajtimet e renditura në Fazën A.
 • Përdorimi i një frenuesi të enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE-I) ose bllokues i receptorit të angiotenzinës II (ARB) nëse nuk përdoret tashmë.
 • Përdorimi i beta-bllokuesve nëse personi ka pësuar sulm në zemër dhe EF i tij është 40% ose më i ulët (nëse nuk i përdor tashmë).
 • Përdorimi i një antagonisti të aldosteronit nëse personi ka pësuar sulm në zemër ose ka diabet dhe EF i tij është 35% ose më pak.
 • Kirurgji ose ndërhyrje e mundshme për të trajtuar bllokimin e arteries koronare, sulmin në zemër, sëmundjen e valvulave (riparim ose zëvendësim të valvulave) ose sëmundje kongjenitale të zemrës.

Trajtimi I Fazës C Të Dështimit Të Zemrës

Plani i zakonshëm i trajtimit për njerëzit me stadin C HF-rEF është si më poshtë:

 • Trajtimet e renditura në Fazat A dhe B.
 • Përdorimi i beta bllokuesve.
 • Një medikament vazodilatator (ACE-I, ARB, ose kombinim i receptorit angiotenzinës/frenuesit të neprilizinës) dhe antagonist i aldosteronit nëse beta-bllokuesi nuk lehtëson simptomat.
 • Kombinimi hidralazin/nitrat nëse trajtimet e tjera nuk ndalojnë simptomat. Pacientët me ngjyrë duhet ta marrin këtë mjekim (edhe nëse marrin medikamente të tjera vazodilatatore) nëse kanë simptoma të moderuara deri në të rënda.
 • Ilaçe për të ngadalësuar rrahjet e zemrës nëse rrahjet e zemrës janë më të shpejta se 70 rrahje në minutë dhe personi ende ka simptoma.
 • Nëse simptomat vazhdojnë, mund të përshkruhet një diuretik (diuretik).
 • Kufizimi i natriumit (kripës) në dietë.
 • Ndjekja e peshës çdo ditë. Nëse merret ose jepet më shumë se 1.8 kg, duhet të informohet mjeku.
 • Kufizimi i mundshëm i lëngjeve.
 • Terapia e mundshme e risinkronizimit kardiak (pacemaker biventrikular).
 • Terapi e mundshme e implantueshme me defibrilator kardiak (lCD).
 • Nëse trajtimi bën që simptomat të përmirësohen ose të ndalen, trajtimi i vazhdueshëm është i nevojshëm për të ngadalësuar përparimin në Fazën D.

Trajtimi I Fazës D Të Dështimit Të Zemrës

Plani i zakonshëm i trajtimit për njerëzit me dështim të zemrës në Stadin D përfshin trajtimet e renditura në Fazat A, B dhe C. Për më tepër, duhet të merren parasysh opsionet më të avancuara të trajtimit, duke përfshirë:

 • Transplanti i zemrës.
 • Pajisjet ndihmëse ventrikulare.
 • Ndërhyrje në zemër.
 • Infuzion i vazhdueshëm i barnave inotropike intravenoze.
 • Kujdesi paliativ.
 • Trajtimet hetimore.

Faza C dhe Faza D me EF Të Ruajtur Në Dështimin E Zemrës

Për njerëzit me insuficiencë kardiake të stadit C dhe të stadit D dhe EF të ruajtur (HF-pEF), trajtimi është si më poshtë:

 • Trajtimet e renditura në Fazat A dhe B, megjithëse mund të mos jenë të përshtatshme për disa pacientë.
 • Ilaçe për trajtimin e kushteve mjekësore që mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë dështimin e zemrës, të tilla si fibrilacioni atrial, presioni i lartë i gjakut, diabeti, obeziteti, sëmundjet e arterieve koronare, sëmundjet kronike të mushkërive, kolesteroli i lartë dhe sëmundjet e veshkave.
 • Përdorimi i diuretikëve për të reduktuar ose lehtësuar simptomat.

Është gjithashtu shumë e rëndësishme që pacientët të menaxhojnë kushte të tjera shëndetësore, si p.sh.

 • Diabeti.
 • Sëmundjet e veshkave.
 • Anemia.
 • Hipertensioni.
 • Sëmundja e tiroides.
 • Astma.
 • Sëmundja kronike e mushkërive (SPOK).

Disa sëmundje kanë shenja dhe simptoma të ngjashme me dështimin e zemrës. Ata me simptoma të reja ose të përkeqësuara duhet ta raportojnë këtë te mjeku i tyre.

Si të parandaloni dështimin e zemrës?

Megjithëse disa faktorë rreziku si mosha, historia familjare apo raca nuk mund të kontrollohen, gjëja më e mirë që një person mund të bëjë për të parandaluar dështimin e zemrës është të ndryshojë stilin e jetës. Gjërat që mund të bëhen janë si më poshtë:

 • Mbajtja e një peshe të shëndetshme.
 • Ngrënia e ushqimeve që janë të mira për zemrën.
 • Të ushtroheni rregullisht.
 • Menaxhimi i stresit.
 • Ndalimi i përdorimit të produkteve të duhanit.
 • Mospërdorimi i alkoolit.
 • Mospërdorimi i drogës.
 • Marrja e trajtimit për kushte të tjera shëndetësore që mund të rrisin rrezikun.

Cila Është Rrjedha E Sëmundjes Në Dështimin E Zemrës?

Dështimi kongjestiv i zemrës nuk i pengon njerëzit të bëjnë gjëra që u pëlqejnë nëse ofrohet kujdesi i duhur. Kursi i sëmundjes varet kryesisht nga sa vijon.

 • Sa mirë funksionon muskuli i zemrës.
 • Simptomat e personit.
 • Sa mirë i përgjigjet planit të trajtimit.
 • Sa mirë e ndjek planin e tij të trajtimit.

Një studim thotë se njerëzit me dështim të zemrës kanë një jetëgjatësi që është 10 vjet më e shkurtër se ata pa dështim të zemrës. Një studim tjetër tregon se shkalla e mbijetesës për njerëzit me dështim kronik të zemrës është 80% deri në 90% në vitin e parë, por kjo bie në 50% deri në 60% në vitin e pestë dhe 30% në 10 vjet.

Në një studim tjetër, u zbulua se njerëzit me dështim të zemrës që u liruan nga spitali kishin një jetëgjatësi që varionte nga 3 deri në 20 vjet, në varësi të faktorëve të ndryshëm si mosha dhe gjinia. Përveç të gjitha këtyre, është e rëndësishme të shikohet gjendja specifike e pacientit kur vlerësohet ecuria e sëmundjes.

Si Ndikon Dështimi I Zemrës Në Cilësinë E Jetës Dhe Mënyrën E Jetesës?

Me kujdesin dhe planin e duhur të trajtimit, shumë të rritur mund të vazhdojnë të shijojnë jetën edhe pse dështimi i zemrës kufizon aktivitetet e tyre. Sa mirë ndihet pacienti varet nga:

 • Sa mirë funksionon muskuli i zemrës.
 • Simptomat e personit.
 • Sa mirë i përgjigjet planit të trajtimit.
 • Sa mirë e ndjek planin e tij të trajtimit.

Pacienti duhet të kujdeset për veten duke bërë sa më poshtë.

 • Marrja e barnave tuaja.
 • Të qenit aktiv.
 • Duke pasur një dietë me pak natrium.
 • Monitoroni dhe raportoni simptomat e reja ose të përkeqësuara te mjeku juaj.
 • Vizita te mjeku me takime të rregullta përcjellëse.

Ata me dështim të zemrës mund të ndërmarrin hapa të ndryshëm për të përmirësuar shëndetin e tyre të zemrës. Pacienti duhet të marrë mjekimet e tij siç rekomandohet, të kalojë në një dietë me pak natrium, të jetë fizikisht aktiv, të vërejë ndryshime të papritura në peshën e tij, të adoptojë një mënyrë jetese të shëndetshme, të mos neglizhojë takimet pasuese dhe të monitorojë simptomat e tij. Ata që kanë pyetje ose shqetësime në lidhje me medikamentet e përdorura, ndryshimet e stilit të jetesës ose pjesë të tjera të planit të trajtimit duhet të vizitojnë një mjek.