Çfarë e Shkakton Kollën? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë e Shkakton Kollën? Si Trajtohet?

Ju mund të gjeni detaje mbi këtë temë në artikullin tonë me titullin; Çfarë e shkakton kollën? Si të trajtohet? Kolla zakonisht largohet vetvetiu brenda 3 deri në 4 javë. Ka mënyra të ndryshme për të trajtuar kollën.

Si Trajtohet Kollitja?

Bërja e veprimeve të mëposhtme ndihmon në trajtimin e kollës:

 • Çlodhja.
 • Konsumimi i lëngjeve.
 • Nëse një person ka temperaturë të lartë ose nuk ndihet mjaft mirë për të kryer aktivitete normale, ai duhet të përpiqet të qëndrojë në shtëpi dhe të shmangë kontaktin me njerëz të tjerë.

Është gjithashtu e dobishme të provoni sa vijon:

 • Konsumimi i përzierjes së ngrohtë të limonit dhe mjaltit (i papërshtatshëm për foshnjat nën 1 vjeç).
 • Përdorimi i një ilaçi bimor të quajtur Pelargonium (i përshtatshëm për personat e moshës 12 vjeç e lart).

Megjithatë, ka prova të kufizuara për të demonstruar këto studime. Një pije e nxehtë mjaltë-limon ka një efekt të ngjashëm me ilaçet kundër kollës.

Shurupet e kollës nuk e ndalojnë kollitjen, por mund t'ju ndihmojnë të kolliteni më pak.

Ilaçet që përmbajnë dekongestantë gjithashtu nuk e ndalojnë kollën. Shurupet ekspektorantë mund t'ju ndihmojnë të largoni lehtësisht gëlbazën tuaj. Ekspektoranti më i mirë është uji; konsumimi i shumë lëngjeve mund të jetë i dobishëm.

Kur Duhet Të Kontaktoni Mjekun?

Është e nevojshme të konsultoheni me një mjek në rastet e mëposhtme:

 • Nëse ka një kollë që vazhdon për më shumë se 3 javë (kollë e vazhdueshme).
 • Nëse kolla është shumë e keqe ose përkeqësohet shpejt. Për shembull, nëse një person ka një kollë të rëndë ose nuk mund të ndalojë kollën.
 • Nëse personi ndihet shumë keq.
 • Nëse ka dhimbje gjoksi.
 • Nëse personi humb peshë pa arsye.
 • Nëse ana e qafës ndjehet e fryrë dhe e dhimbshme (gjëndra të fryra).
 • Nëse ka vështirësi në frymëmarrje.
 • Nëse personi ka një sistem imunitar të dobësuar. Për shembull, për shkak të kimioterapisë ose diabetit.

Nëse personi kollitet me gjak ose ka inflamacion në pështymë, ai duhet patjetër të vizitojë një mjek.

Për të zbuluar se çfarë e shkakton kollën, një mjek mund të bëjë sa më poshtë:

 • Mund të marrë një mostër të mukusit që vjen me kollën.
 • Ai ose ajo mund të urdhërojë një radiografi, test alergjie ose test tjetër për të parë se sa mirë po punojnë mushkëritë tuaja.
 • Mund ta dërgojë personin në një spital tjetër për t'u vizituar nga një specialist tjetër, por kjo është e rrallë.

Sa Të Efektshëm Janë Antibiotikët Në Trajtimin e Kollës?

Antibiotikët zakonisht nuk rekomandohen për kollën. Mjeku do t'i rekomandojë këto vetëm nëse personi ka nevojë për të - për shembull, nëse personi ka një infeksion bakterial ose është në rrezik të komplikimeve.

Shumica e kollës shkaktohen nga ftohja ose gripi. Arsyet e tjera janë si më poshtë:

 • Pirja e duhanit.
 • COPD (sëmundja pulmonare obstruktive kronike)
 • Urthi (refluks).
 • Alergjitë. Për shembull, ethet e barit.
 • Infeksione si bronkiti, pneumonia, tuberkulozi.
 • Mukoza që rrjedh nga pjesa e pasme e hundës në fyt. (Pikimi pas hundës)

Kolla rrallë mund të jetë simptomë e diçkaje serioze, siç është kanceri i mushkërive.