Artroskopia e Kofshës

Artroskopia e kofshës është bërë një nga ndërhyrjet më të zakonshme për trajtimin e problemeve të kofshës. Arsyeja është qe duke qenë se kryhet me kirurgji minimale invazive, është i shpejtë dhe ka një kohë më të shkurtër rikuperimi se shumë operacione të tjera.

Në artikullin tonë, "Çfarë është artroskopia e kofshës?", "Kush ka nevojë për artroskopinë e ijeve?", "Cilat janë ndryshimet midis artroskopisë së kofshës dhe protezës totale të kofshës?", "Çfarë mund të trajtohet me artroskopinë e ijeve?", "Çfarë duhet të jetë bërë përpara artroskopisë së kofshës?" "Çfarë ndodh gjatë artroskopisë së kofshës?", "Çfarë ndodh pas artroskopisë së kofshës?" Ne do të përpiqemi t'u përgjigjemi pyetjeve të tilla si "Cilat janë rreziqet e artroskopisë së ijeve?" dhe "Cilat janë rreziqet e artroskopisë së kofshës?"

Çfarë Është Artroskopia e Kofshës?

Artroskopia e kofshës është një operacion minimal invaziv që përdoret për të trajtuar problemet në ijë. Kirurgu juaj do të bëjë disa prerje të vogla në lëkurën e kofshës tuaj dhe do të fusë një instrument të posaçëm të quajtur artroskop në nyjen tuaj të kofshës. Artroskopi përmban një kamerë dhe një dritë që lejon kirurgun tuaj të identifikojë dhe riparojë dëmtimet brenda ijeve tuaja. Mjete të tjera të vogla të nevojshme për të riparuar dëmtimin e kockave ose indit lidhës mund të vendosen gjithashtu në këtë mënyrë.

Prerjet e nevojshme për artroskopinë e ijeve janë shumë më të vogla se llojet e tjera të operacionit, që do të thotë se do të shkaktojë më pak stres në trupin tuaj sesa procedurat e tjera. Ju do të keni nevojë për terapi fizike pas operacionit për të rritur forcën dhe aftësinë tuaj për të lëvizur përsëri ijën. Shumë pacientë kanë nevojë për disa muaj për t'u rikuperuar pas artroskopisë së ijeve.

Kush Ka Nevojë Për Artroskopinë e Kofshës?

Kushdo me dhimbje kofshe që nuk i përgjigjet të gjitha trajtimeve të tjera është një kandidat i mirë për artroskopinë e ijeve. Artroskopia e kofshës mund të ndihmojë gjithashtu njerëzit që kanë vështirësi në lëvizjen e duhur për shkak të një problemi me nyjen e tyre. Në përgjithësi, mjeku juaj do të rekomandojë artroskopinë vetëm pasi të përcaktojë shkakun e dhimbjes suaj dhe të jetë plotësisht i sigurt se trajtimet jokirurgjikale si injeksionet steroide ose terapia fizike nuk kanë funksionuar.

Cilat Janë Ndryshimet Midis Artroskopisë Së Kofshës Dhe Zëvendësimit Total Të Ijeve?

Artroskopia e kofshës është një procedurë shumë më pak invazive sesa zëvendësimi total i ijeve. Për shumë njerëz, artroskopia do të zgjidhë problemet që po shkaktojnë dhimbje ose probleme të lëvizshmërisë në ijet e tyre. Nëse artroskopia nuk është e suksesshme ose simptomat tuaja janë mjaft të rënda, kirurgu juaj mund të rekomandojë një zëvendësim të ijeve. Njerëzit me dëmtime të konsiderueshme në kërc ose me artrit të rëndë shpesh kanë nevojë për një zëvendësim total të ijeve.

Çfarë Mund Të Trajtohet Me Artroskopinë e Kofshës?

Artroskopia e kofshës është një operacion efektiv, minimalisht invaziv që mund të trajtojë një gamë të gjerë problemesh. Disa nga kushtet më të zakonshme për të cilat përdoret artroskopia e hipit për trajtim përfshijnë:

 • Sindroma e impingementit femoroacetabular: Kjo gjendje quhet edhe impingement i kofshës. Kjo shkaktohet nga një nyje e kockës me formë të pazakontë që bën që dy kocka në ijë të fërkohen me njëra-tjetrën. Presioni shkakton fërkim midis majës së femurit (kockës së kofshës) dhe acetabulumit, i cili është depresioni ku koka e kockës së kofshës artikulohet me kockën e kofshës. Sindroma e përplasjes femoroacetabular mund të kufizojë gamën tuaj të lëvizjes dhe të shkaktojë dhimbje.
 • Këputjet labrale: Këputjet labrale janë lëndime të labrumit, indeve të buta që mbulojnë acetabulumin e kofshës suaj. Një çarje labral mund të shkaktohet nga trauma, probleme strukturore ose degjenerative.
 • Heqja e pjesëve të kockave ose kërcit: Nëse kockat ose kërci juaj i kofshës janë të dëmtuara ose pjesët e lirshme brenda kyçit tuaj po shkaktojnë dhimbje, kirurgu juaj mund t'i heqë ato duke përdorur këtë metodë.
 • Displasia: Displasia e ijeve është një gjendje që do të thotë se kocka juaj e kofshës nuk futet në legen siç duhet.
 • Prishjet e tendinit: Tendinat janë strukturat që lidhin muskujt tuaj me kockat tuaja. Mjeku juaj mund të rilidhë tendinat që janë shqyer nga kockat në ijë gjatë një dëmtimi.
 • Çlirimi i tendinit: Kontraksionet (tendonat që janë shumë të shtrënguara) mund të lirohen ose të zhvendosen me artroskopinë e ijeve.

Sa E Zakonshme Është Artroskopia e Kofshës?

Artroskopia e ijeve po bëhet gjithnjë e më e zakonshme dhe kirurgët mund të trajtojnë më shumë sëmundje me këtë metodë sesa mund të trajtonin 5-10 vjet më parë.

Arthroskopia është përdorur prej vitesh për të trajtuar problemet në shpatulla, gjunjë dhe kyçin e këmbës, dhe shpejt po bëhet shumë më e zakonshme për të trajtuar edhe problemet e ijeve. Përparimet në teknologji dhe teknikat kirurgjikale e kanë bërë artroskopinë e kofshës një opsion për më shumë njerëz. Ekspertët thonë se numri i artroskopisë së ijeve të kryera në Shtetet e Bashkuara është rritur me më shumë se 600 për qind në 15 vitet e fundit.

Çfarë Duhet Bërë Përpara Artroskopisë Së Kofshës?

Përpara artroskopisë së kofshës, mund t'ju duhet:

 • Ndaloni marrjen e medikamenteve të caktuara: Sigurohuni që t'i tregoni mjekut tuaj për gjithçka që përdorni, duke përfshirë ilaçet pa recetë dhe suplementet bimore. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç për të parandaluar mpiksjen e gjakut. Kirurgu juaj do t'ju tregojë se cilat ilaçe duhet të ndaloni ose si duhet të ndryshoni rutinën tuaj të përditshme.
 • Lëreni duhanin: Nëse përdorni cigare ose produkte të tjera duhani, duhet të përpiqeni t'i lini ato. Përveç të gjitha rreziqeve për shëndetin, pirja e duhanit e bën më të vështirë për trupin tuaj të rikuperohet nga operacioni.
 • Zvogëloni sasinë e alkoolit që pini: Alkooli hollon gjakun tuaj. Për këtë arsye, përdorimi i alkoolit në sistemin tuaj para dhe pas operacionit mund të përbëjë një rrezik për ju.
 • Dieta: Mjeku juaj do t'ju tregojë nëse duhet të shmangni ngrënien ose pirjen e ndonjë gjëje përpara artroskopisë së ijeve. Ju mund të mos keni nevojë të hani apo pini asgjë për 12 orë para operacionit.

Çfarë Ndodh Gjatë Artroskopisë Së Kofshës?

Gjatë artroskopisë së kofshës, kirurgu juaj do të bëjë disa prerje të vogla (rreth madhësisë së një vrime butoni) në lëkurën e kofshës dhe do të fusë artroskopin dhe mjetet e tjera të nevojshme për të riparuar çdo dëmtim në kockat ose indet lidhëse të kofshës tuaj.

Ju do të merrni anestezi rajonale në anën e kofshës për të shmangur dhimbjen gjatë operacionit, ose anestezi të përgjithshme për t'ju vënë në gjumë gjatë operacionit. Shumica e procedurave të artroskopisë zgjasin afërsisht 90 minuta, por kohëzgjatja e operacionit tuaj do të ndryshojë në varësi të rrethanave dhe nevojave individuale.

Çfarë Ndodh Pas Artroskopisë Së Kofshës?

Artroskopia e kofshës është një operacion që në përgjithësi nuk kërkon shtrimin në spital, që do të thotë se mund të ktheheni në shtëpi në të njëjtën ditë kur kryhet procedura. Është një operacion ditor. Shumica e njerëzve mund të kenë nevojë të mbajnë një pajisje mbështetëse në ijet e tyre për rreth tre javë pas operacionit. Ju do të duhet të përdorni paterica për disa javë pas procedurës dhe nuk do të jeni në gjendje të shtoni peshë në ijë për të paktën një javë.

Mjeku juaj do t'ju ofrojë një plan trajtimi të personalizuar dhe do të rishikojë rezultatet e operacionit tuaj me ju. Këtu janë disa gjëra që duhet të bëni pas artroskopisë së ijeve:

 • Shmangni ushtrimin e peshës ose presionit mbi ijet tuaja, duke përfshirë edhe kohën kur flini.
 • Aplikoni akull në zonën ku kryhet procedura dhe mbajeni atë të ngritur.
 • Mbajeni prerjen të pastër dhe të mbyllur.
 • Përdorni barna anti-inflamatore jo-steroide për dhimbjet pas operacionit.
 • Mos bëni dush derisa vendi i prerjes të jetë shëruar.

Cilat Janë Avantazhet e Artroskopisë Së Kofshës?

Artroskopia e kofshës është shumë më pak invazive se llojet e tjera të kirurgjisë. Kirurgut tuaj ka të ngjarë të ketë nevojë vetëm për disa prerje të vogla për të korrigjuar problemet me ijën tuaj. Kjo situatë nënkupton sa vijon:

 • Një proces rikuperimi më i shpejtë.
 • Më pak dhimbje pas operacionit.
 • Humbje minimale gjaku dhe një mbresë më e vogël.
 • Rrezik më i ulët i komplikimeve në krahasim me teknikat kirurgjikale më invazive.

Cilat Janë Rreziqet e Artroskopisë Së Kofshës?

Disa komplikime të mundshme që mund të lindin nga artroskopia e hipit përfshijnë:

 • Reaksion alergjik ndaj barnave anestezike.
 • Formimi i mpiksjes së gjakut, duke përfshirë trombozën e venave të thella, që prek organe të rëndësishme.
 • Dëmtimi i indeve ose nervave përreth.
 • Gjakderdhje ose ënjtje e tepërt.
 • Infeksionet.
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në ijë, kofshë ose këmbë.
 • Nevojë për më shumë kirurgji nëse problemet tuaja themelore nuk përmirësohen.

Sa Zgjat Koha e Rikuperimit Për Artroskopinë e Kofshës?

Shumica e njerëzve shërohen pas artroskopisë së kofshës në rreth gjashtë javë. Koha e nevojshme për shërimin e plotë mund të ndryshojë në varësi të arsyes pse keni nevojë për kirurgji.

Ju do të keni nevojë për paterica për një ose dy javë pas operacionit. Pas këtij procesi, ju duhet të jeni në gjendje të ecni dhe të vendosni më shumë peshë në ijet tuaja.

Ju do të keni nevojë për terapi fizike pas artroskopisë së kofshës. Procesi i terapisë fizike mund të zgjasë nga disa javë në disa muaj. Synohet që ju të mund t'i ktheheni ushtrimeve të rënda ose sporteve në afërsisht 12 javë.

Ju mund të flisni me mjekun tuaj për afatin kohor të parashikuar për shërim.

Kur Mund Të Kthehem Në Punë Ose Në Shkollë Pas Artroskopisë Së Kofshës?

Nëse puna ose shkolla juaj përfshin të uleni në një tavolinë, do t'ju lejohet të ktheheni në punë ose në shkollë pas një ose dy javësh. Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të rifilloni ndonjë aktivitet që mund të ushtrojë presion mbi ijën tuaj.

Në Cilat Situata Duhet Të Kontaktoj Mjekun Tim?

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse hasni në situatat e mëposhtme pas artroskopisë së kofshës:

 • Dhimbje intensive ose gjakderdhje në vendin e prerjes.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Shenjat e infeksionit, si temperatura e lartë ose ndryshimi i ngjyrës në vendin e prerjes.

Artroskopia e ijeve është një metodë gjithnjë e më e zakonshme që përdoret nga kirurgët për të trajtuar një sërë problemesh të ijeve. Artroskopia e kofshës është një teknikë minimalisht invazive, kështu që prisni një operacion të shpejtë, të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë dhe një periudhë relativisht të shpejtë rikuperimi.