Artroskopia E Gjurit

Artroskopia e gjurit është një procedurë kirurgjikale minimalisht invazive. Mjekët kryejnë kirurgji të artroskopisë së gjurit për të diagnostikuar dhe trajtuar një numër lëndimesh të gjurit. Mjeku juaj bën një prerje të vogël dhe më pas fut një instrument të gjatë e të hollë me një kamerë në majë. Kamera imazhon pjesën e brendshme të gjurit tuaj, gjë që ndihmon mjekun tuaj të diagnostikojë problemin e gjurit tuaj.

Çfarë Është Artroskopia E Gjurit?

Gjatë operacionit artroskopik të gjurit, mjeku juaj fut një kamerë të vogël përmes një prerjeje. Kjo kamerë tregon pjesën e brendshme të gjurit tuaj. Imazhet nga kamera shfaqen në një ekran në sallën e operacionit. Këto imazhe ndihmojnë mjekun tuaj të diagnostikojë problemet brenda gjurit tuaj.

Artroskopia e gjurit është një procedurë kirurgjikale shumë e zakonshme minimalisht invazive. Procedurat minimalisht invazive kërkojnë prerje më të vogla se kirurgjia tradicionale. Prerjet janë afërsisht sa madhësia e një vrime çelësi.

Për të trajtuar lëndimet ose problemet strukturore, mjeku juaj do të fusë mjete të vogla përmes një prerje tjetër dhe do t'i përdorë ato për të riparuar ose hequr indet e dëmtuara.

Kush Ka Nevojë Për Artroskopinë E Gjurit?

Nëse keni dhimbje gjuri që nuk largohet me trajtime jokirurgjikale, mjeku juaj mund të rekomandojë artroskopinë e gjurit. Trajtimet jo kirurgjikale; Këto përfshijnë pushimin, aplikimin e akullit, ilaçet anti-inflamatore josteroide dhe terapi fizike. Megjithëse artriti gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje në gju, operacioni artroskopik i gjurit nuk është gjithmonë një trajtim efektiv për osteoartritin.

Mjekët në gjurin tuaj; Ata kryejnë artroskopi për të parë më mirë kërcin, kockën dhe indet e buta dhe e përdorin këtë procedurë për të diagnostikuar lloje të ndryshme të lëndimeve të gjurit. Shumica e këtyre lëndimeve prekin ligamentet dhe kërcin në nyjen e gjurit.

Lëndimet e gjurit janë mjaft të zakonshme tek atletët (përfshirë adoleshentët). Këto lëndime të gjurit mund të ndodhin në sportet e kontaktit dhe sportet që kërkojnë kërcim, si basketbolli ose volejbolli.

Në Cilat Situata Preferohet Artroskopia E Gjurit?

Mjekët preferojnë artroskopinë e gjurit për qëllimet e mëposhtme:

 • Për të diagnostikuar lëndimet: Gjatë artroskopisë së gjurit, mjeku juaj shikon nga afër zonat e dhimbshme ose të fryra. Kamera tregon imazhe të indeve të buta dhe kockave të dëmtuara. Imazhet ndihmojnë mjekun tuaj të diagnostikojë lëndimet ose të konfirmojë një diagnozë dhe të planifikojë trajtimin për të.
 • Për të riparuar indet e buta dhe kockat e dëmtuara: Nëse keni nevojë për kirurgji për të riparuar tendinat, ligamentet ose kërcin, mjeku juaj do të përdorë disa mjete të dizajnuara posaçërisht. Kamera tregon imazhe në kohë reale që drejtojnë mjekun tuaj gjatë procedurës. Mjeku juaj përdor mjete të vogla për të riparuar dhe rindërtuar indet e buta duke i qepur së bashku. Gjithashtu mund të ndërhyjë në tendinat në këtë mënyrë.
 • Për të hequr indin e dëmtuar ose të përflakur: Disa mjete të vogla ndihmojnë mjekun tuaj të rruajë kockën, kërcin ose indin e dëmtuar të dëmtuar. Mjekët përdorin një sërë mjetesh për të hequr indet nga gjuri juaj

Cilat Sëmundje Trajtohen Me Artroskopinë E Gjurit?

Ju mund të keni nevojë për artroskopi të gjurit nëse:

 • Lëndimet e indeve të buta: Indet e buta përfshijnë ligamentet (kockat lidhëse) dhe tendinat (lidhësin muskujt me kockat). Disa nga lëndimet më të zakonshme të gjurit janë; bursit, këputje e meniskut, tendiniti patellar, këputje e ligamentit kryqëzor anterior (çarje ACL) dhe këputje e ligamentit kolateral medial (çarje MCL).
 • Thyerje: Kockat mund të thyhen ose thyhen brenda gjurit tuaj. Ndonjëherë, kur kocka juaj thyhet, pjesët e kërcit (indi i gomës që ndihmon kockat të lëvizin pa probleme kundër njëra-tjetrës) mund të shkëputen.
 • Inflamacion: Sinoviumi është indi i butë në pjesën e brendshme të kyçit. Sinoviumi brenda një nyjeje mund të bëhet i përflakur, i fryrë ose i irrituar. Kjo gjendje quhet sinovit.

Çfarë Duhet Bërë Përpara Artroskopisë Së Gjurit?

Para se të kryeni artroskopinë e gjurit, tregoni mjekut tuaj se çfarë medikamente po merrni. Ju mund t'ju duhet të ndaloni marrjen e disa ilaçeve para operacionit, veçanërisht holluesit e gjakut. Mjeku juaj do t'ju tregojë se kur duhet të ndaloni së ngrëni dhe të pini një natë para procedurës.

Mund të bëni një artroskopi të gjurit në një klinikë ose spital. Do t'ju jepet anestezi pak para procedurës. Pavarësisht nëse jeni zgjuar apo në gjumë, nuk do të ndjeni dhimbje gjatë operacionit në gju. Për këtë procedurë, mjeku juaj mund të rekomandojë:

 • Anestezia lokale për të mpirë vetëm një zonë të caktuar.
 • Anestezia rajonale për t'ju mpirë nga mesi e poshtë.
 • Anestezia e përgjithshme për t'ju vënë plotësisht në gjumë.

Çfarë Ndodh Gjatë Artroskopisë Së Gjurit?

Gjatë procedurës, mjeku juaj do të bëjë sa më poshtë:

 • Pastron këmbën dhe stabilizon gjurin me ndihmën e një pajisjeje stabilizuese. Kjo pajisje siguron që gjuri juaj të mbetet në pozicionin e duhur gjatë gjithë procedurës.
 • Ai bën një prerje të vogël në gjurin tuaj dhe fut një instrument të gjatë metalik të quajtur artroskop në këtë prerje. Ka një kamerë në majë të artroskopit. Imazhet nga kamera shfaqen në një ekran në sallën e operacionit.
 • Mjeku juaj shikon imazhet në monitor dhe i përdor ato për të diagnostikuar lëndimet dhe për të udhëhequr procedurën. Nëse keni nevojë, mjeku juaj do të bëjë prerje të tjera në gjurin tuaj dhe do të vendosë disa instrumente të tjera të vogla përmes tyre.
 • Mjeku juaj riparon indet e grisura, rruan kockën ose kërcin e dëmtuar dhe heq indin e përflakur ose të dëmtuar. Mjeku juaj përdor disa mjete të krijuara posaçërisht për këto detyra.
 • Mjeku juaj do t'i mbyllë prerjet me qepje ose fasha të vogla dhe do ta mbështjellë gjurin tuaj me një fashë ose fashë më të madhe.

Cili Është Procesi Pas Artroskopisë Së Gjurit?

Shumica e artroskopive të gjurit janë procedura ambulatore, që do të thotë se nuk keni nevojë të kaloni natën në spital dhe mund të shkoni në shtëpi të njëjtën ditë. Artroskopia e gjurit zakonisht zgjat rreth një orë.

Megjithatë, në disa raste, pacientët që kanë kryer artroskopinë e gjurit mund të këshillohen të qëndrojnë në spital me kërkesë të mjekut.

Kur të jeni gati të ktheheni në shtëpi pas artroskopisë së gjurit, do t'ju duhet dikush që t'ju drejtojë. Do të ndjeni dhimbje pas operacionit. Gjatë ditëve të para të rimëkëmbjes pas procedurës suaj, duhet:

 • Mundohuni të mos përdorni këmbët tuaja: Shmangni peshën në gju për disa ditë. Ju mund të keni nevojë për paterica ose një këmbësor për t'ju ndihmuar të lëvizni.
 • Mbani gjurin lart: Pushoni këmbën duke e mbajtur të ngritur për të reduktuar ënjtjen dhe dhimbjen. Mundohuni të mbani gjurin mbi zemrën tuaj.
 • Merrni ilaçe kundër dhimbjeve: Mjeku juaj mund të rekomandojë barna anti-inflamatore josteroide pa recetë ose disa medikamente kundër dhimbjeve me recetë. Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj kur përdorni ilaçe kundër dhimbjeve. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për medikamente të caktuara për të zvogëluar ënjtjen ose për të parandaluar mpiksjen e gjakut.
 • Mbani prerjet tuaja të mbyllura. Sigurohuni që fasha të qëndrojë në gju dhe mbajeni këtë zonë të pastër. Kontrolloni me mjekun tuaj kur mund të hiqni veshjen ose të lani pas procedurës.

Pas shërimit nga artroskopia, mjeku juaj mund të rekomandojë terapi fizike. Një program i personalizuar i terapisë fizike mund t'ju ndihmojë të rifitoni forcën dhe lëvizshmërinë. Terapisti juaj fizik do t'ju tregojë disa ushtrime specifike për të rritur fleksibilitetin tuaj, për të forcuar muskujt që mbështesin gjurin tuaj dhe për t'ju ndihmuar të parandaloni një dëmtim tjetër.

Cilat Janë Avantazhet E Artroskopisë Së Gjurit?

Procedurat minimalisht invazive si artroskopia e gjurit në përgjithësi kërkojnë një kohë më të shkurtër rikuperimi sesa operacioni tradicional ose i hapur. Për shkak se ju nevojiten vetëm disa qepje të vogla, ka më shumë gjasa të ngriheni në këmbë më shpejt sesa me operacionin tradicional. Përveç kësaj, me këtë metodë do të keni më pak dhimbje dhe një rrezik më të ulët të infeksionit.

Cilat Janë Rreziqet Dhe Komplikimet E Artroskopisë Së Gjurit?

Komplikimet nga artroskopia e gjurit janë të rralla. Si me çdo operacion, rreziqet e artroskopisë së gjurit përfshijnë gjakderdhje dhe infeksion. Komplikimet e mëposhtme mund të ndodhin në disa njerëz pas procedurës:

 • Mpiksje gjaku.
 • Ngurtësia e gjurit.
 • Ënjtje e shkaktuar nga grumbullimi i gjakut në gju (Ky ndërlikim është mjaft i rrallë).

Kur Mund Të Kthehem Në Aktivitetet E Mia Normale Pas Artroskopisë Së Gjurit?

Reagimi i të gjithëve ndaj operacionit është i ndryshëm. Pyesni mjekun tuaj se kur mund t'i ktheheni aktiviteteve tuaja të përditshme, duke përfshirë ngarjen dhe ecjen pa ndihmë. Mjeku juaj mund të rekomandojë të prisni disa javë përpara se të bëni aktivitete fizike ose të rënda.

Pas artroskopisë së gjurit, njerëzit ndonjëherë duhet të bëjnë ndryshime në stilin e tyre të jetesës dhe nivelet e aktivitetit. Disa sporte, veçanërisht ato që kërkojnë vrapim ose kërcim, mund të dëmtojnë gjurin tuaj. Ju mund të merrni këshilla nga mjeku juaj për të zgjedhur sporte dhe aktivitete me ndikim më të ulët që nuk i lodhin më shumë gjunjët.

Kur Duhet Të Kontaktoj Mjekun Tim Pas Artroskopisë Së Gjurit?

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse keni kushtet e mëposhtme pas artroskopisë së gjurit:

 • Gjakderdhje.
 • Shenjat e infeksionit, duke përfshirë temperaturë të lartë, ënjtje të rëndë ose rrjedhje të ngjashme me qelb nga prerjet.
 • Dhimbje të forta ose që nuk lehtësohen nga qetësuesit.

Procedurat e artroskopisë së gjurit janë të sigurta dhe efektive. Kjo procedurë ndihmon mjekun tuaj të diagnostikojë dhe trajtojë një sërë lëndimesh pa pasur nevojë për prerje të mëdha. Teknikat minimale invazive në përgjithësi kanë një kohë më të shkurtër rikuperimi sesa operacioni tradicional ose i hapur. Nëse mjeku juaj rekomandon një program fizioterapie për ju pas procedurës, është e rëndësishme që t'i ndiqni me kujdes këto udhëzime. Respektimi i një programi të terapisë fizike mund t'ju ndihmojë të ngriheni përsëri në këmbë pas operacionit.