A Është Normale Gjakderdhja Gjatë Shtatzënisë?

  • Ballina
  • A Është Normale Gjakderdhja Gjatë Shtatzënisë?

Gratë që përjetojnë gjakderdhje në faza të ndryshme të shtatzënisë i jepin përparësi pyetjeve të tilla si; “A ka gjakderdhje në muajin e 5 të shtatzënisë?”, “A ka gjakderdhje në muajin e 1 të shtatzënisë?” ose "A është gjakderdhja normale në javën e 5 të shtatzënisë?". Le të hedhim një vështrim më të afërt në simptomat dhe shkaqet e gjakderdhjes gjatë shtatzënisë me përgjigjet për këto lloj pyetjesh.

Gjakderdhja vaginale gjatë shtatzënisë shpesh mund të jetë e frikshme për gratë. Megjithatë, këto gjakderdhje jo gjithmonë tregojnë një problem serioz. Ky lloj gjakderdhjeje ndodh në mënyrë rutinore, veçanërisht në 12 javët e para të shtatzënisë. Në fakt, një pjesë e konsiderueshme e njerëzve që përjetojnë gjakderdhje gjatë shtatzënisë mund të lindin bebe të shëndetshme. Megjithatë, gratë që përballen me probleme të gjakderdhjes në faza të ndryshme të shtatzënisë dhe shpesh mund të kenë nevojë ta marrin seriozisht këtë situatë.

A Mund Të Ketë Gjakderdhje Gjatë Shtatzënisë?

Gjakderdhje veçanërisht në javët e para të shtatzënisë është një gjendje e zakonshme. Gjakderdhja gjatë shtatzënisë është kryesisht në formën e njollave kafe. Edhe pse konsiderohet si një situatë shumë normale në fillim të shtatzënisë, femrat shqetësohen për situatën në fjalë dhe fillojnë të kërkojnë përgjigje lidhur me pyetjen: “A do të ketë gjakderdhje gjatë shtatzënisë?”.

Shkaku i gjakderdhjes gjatë shtatzënisë ndryshon sipas fazës së shtatzënisë. Për shembull, shkaqet e gjakderdhjes në 5 javë dhe shkaqet e gjakderdhjes në 4 muaj të shtatzënisë janë të ndryshme nga njëri-tjetri. Gjakderdhja në 6 javët e para të shtatzënisë është shumë e natyrshme. Prandaj, periudhat në fjalë nuk tregojnë një situatë të veçantë. Gjakderdhja mund të ndodhë në rreth 25% të grave shtatzëna. Nuk do të ishte e drejtë që gjakderdhja vaginale të paraqitej si një situatë e frikshme. Pavarësisht kësaj, është qasja e duhur për të marrë seriozisht gjakderdhjen që përsëritet shpesh dhe shfaqet në periudhat në vijim.

Në rast gjakderdhjeje, duhet të përdorni lines dhe të monitoroni lëvizjen, intensitetin dhe ngjyrën e gjakderdhjes. Nëse pas gjakderdhjes shfaqen ënjtje dhe dhimbje të forta, duhet të konsultoheni menjëherë me mjekun tuaj. Gjakderdhja e lehtë e shtatzënisë shpesh ndalet vetë. Gjakderdhja e madhe mund të jetë shenjë e lindjes së parakohshme.

Çfarë e Shkakton Gjakderdhjen Gjatë Shtatzënisë?

Gjakderdhja gjatë shtatzënisë mund të ndodhë për shumë arsye. Siç e përmendëm më lart, gjakderdhja në 4 javët e para të shtatzënisë duhet të konsiderohet mjaft normale. Gjakderdhja në javët e para të shtatzënisë nuk duhet të perceptohet si një shenjë e sëmundjes serioze ose probleme të rëndësishme me zhvillimin e foshnjës. Një nga shkaqet kryesore të gjakderdhjes gjatë shtatzënisë është një gjendje e quajtur shtatzëni ektopike (situata ku veza e fekonduar ngjitet në një vend tjetër jashtë mitrës).

Nëse veza e fekonduar implantohet dhe rritet jashtë mitrës, mund të ndodhë gjakderdhje. Nga ana tjetër, gjakderdhja e implantimit ndodh brenda 2 javësh pas implantimit të vezës së fekonduar në mukozën e mitrës. Është e mundur të shfaqen infeksionet e qafës së mitrës midis shkaqeve të gjakderdhjes, së bashku me gjakderdhjen e implantimit dhe gjakderdhjen me bazë të ulët. Ndërkohë nuk duhet të harrojmë gjakderdhjen e lehtë që ndodh me kontraktimet dhe dhimbjet e shpinës për shkak të lindjes së parakohshme.

Simptomat e Gjakderdhjes Gjatë Shtatzënisë

Disa gra mund të mendojnë se kanë menstruacione pa e kuptuar se janë shtatzënë dhe mund të kenë gjakderdhje në fillim të shtatzënisë. Situata të tilla janë veçanërisht të vërteta për ata që përjetojnë gjakderdhje në 5 javë të shtatzënisë. Me testin e parë të thjeshtë të kryer zbulohet se gjakderdhja nuk është gjakderdhje menstruale.

Gjakderdhja në 5-7 javët e para të shtatzënisë shpesh quhet "gjakderdhje implantimi". Megjithatë, mund të konsultoheni me mjekun tuaj për të diagnostikuar plotësisht shkakun e gjakderdhjes. Përveç nivelit të gjakderdhjes, simptomat si dhimbja dhe presioni vlerësohen nga mjeku juaj.

Nëse është e nevojshme, mund të aplikohet ekzaminimi vaginal. Një vlerësim i gjendjes së shëndetshme bëhet së bashku me matjen e beta HCG në gjak. Simptomat e përgjithshme të gjakderdhjes gjatë shtatzënisë janë si më poshtë:

  • Mund të shihni një lëng kafe dhe të lehtë në formë njollash në të brendshmet tuaja.
  • Gjakderdhja aktive mund të shihet me ngjyrë të kuqe të freskët.
  • Disa pacientë mund të përjetojnë ngërçe përpara gjakderdhjes.
  • Mund të ndodhin ndryshime në gjendjet emocionale.
  • Mund të shfaqen probleme me nauze dhe të vjella.
  • Mund të shfaqen probleme të tilla si dhimbje koke, kapsllëk dhe dispepsi.
  • Ndjeshmëria mund të shfaqet në indet e gjirit.