Variçet Janë Një Sëmundje E Trajtueshme

 • Ballina
 • Variçet Janë Një Sëmundje E Trajtueshme

Variçet janë një nga problemet shëndetësore që shfaqen në vena dhe ulin cilësinë e jetës së njeriut. Variçet janë shfaqja e venave blu, të gjera dhe të përdredhura nën lëkurë. Në rastin e variçeve, fillimisht ënjtja shihet si pasojë e zgjerimit të venave, por me rritjen e variçeve mund të krijohen tufa të mëdha venash. Në fazat e mëvonshme, mund të shfaqen çarje vaskulare.

Pse Shfaqen Venat Me Variçe?

Ka shumë shkaqe të venave me variçe. Faktorët që shkaktojnë shfaqjen e venave me variçe janë:

 • Qëndrimi në këmbë për periudha të gjata kohore,
 • Shtatzënia,
 • Mbipeshë,
 • Puna ulur për periudha të gjata kohore,
 • Inaktiviteti,
 • Mosha e vjetër,
 • Përdorimi i medikamenteve (pilula kontraceptive, etj.)

Cilat Janë Simptomat E Venave Me Variçe?

Në rast të venave me variçe mund të shfaqen shumë simptoma në trup. Këto simptoma janë:

 • Ndjenja e dhimbjes dhe rëndimit,
 • Kruajtje,
 • Ënjtje në kyçin e këmbës,
 • Ngërçet e natës,
 • Tromboflebiti sipërfaqësor,
 • Ndryshimi i ngjyrës, skleroza dhe plagë në indin nënlëkuror,

Si Të Diagnostikoni Venat Me Variçe?

Metodat e përdorura për diagnostikimin e venave me variçe; Doppler ultratinguj dhe CT venografi.

Ultratinguj Doppler në Diagnozën e Varikozës

Metoda më e përdorur sot për të diagnostikuar variçet është ekografia Doppler. Me këtë metodë vlerësohen sa vijon:

 • Venat e thella,
 • Venat e ndërmjetme të quajtura “perforuese” që lidhin venat sipërfaqësore dhe të thella,
 • Pamjaftueshmëria e valvulave,
 • Mbylljet e mëparshme të venave të thella,
 • Insuficienca e mëparshme e venave të thella.

CT Venografi Në Diagnostikimin E Venave Me Variçe

Në diagnostikimin e venave me variçe mund të kryhet edhe venografia CT si ekzaminim i mëtejshëm.

Cilat Janë Metodat E Përdorura Në Trajtimin E Variçeve?

Metodat e përdorura në trajtimin e venave me variçe janë:

 • Trajtim jo kirurgjikal,
 • Trajtim intervenues (kirurgjikal),.

Metoda Jokirurgjikale E Trajtimit Të Venave Me Variçe

Metodat e trajtimit jokirurgjikal që përdoren në trajtimin e venave me variçe janë:

 • Humbje peshe,
 • Mos pirja e duhanit,
 • Shmangia e lëvizjeve që rrisin presionin intra-abdominal,
 • Ecja,
 • Përdorimi i çorape kompresuese,
 • Mjekimi.

Metoda E Trajtimit Ndërhyrës (Kirurgjikal) Në Trajtimin E Variçeve

Metodat intervenuese (kirurgjikale) të trajtimit të përdorura në trajtimin e venave me variçe janë si më poshtë:

 • Flebektomia ambulatore,
 • Zhveshje safenoze,
 • Lidhja me perforator,
 • Ekcizioni me paketë,
 • Skleroterapia,
 • Laser,
 • Frekuencat e radios,
 • SEPS,
 • Valvuloplastikë (mbështetje e jashtme ose riparim i hapur)