Trajtimi I Sëmundjes Së Herpesit

 • Ballina
 • Trajtimi I Sëmundjes Së Herpesit

Ftohjet janë mjaft të zakonshme dhe zakonisht largohen vetë brenda 10 ditëve, por ka disa gjëra që mund të bëni për të lehtësuar dhe trajtuar dhimbjen. Së pari ju duhet të kontrolloni nëse është një plagë e ftohtë apo jo.

 • Nëse keni një njollë të kuqe të dhimbshme të mbushur me qelb në fytyrën tuaj, mund të jetë një puçërr ose një çiban.
 • Nëse keni një flluskë në buzë ose në brendësi të gojës, mund të jetë një ulçerë në gojë.
 • Nëse keni plagë të kuqe ose flluska që bëhen njolla kore, kafe-artë në fytyrën tuaj, mund të jetë impetigo.

Një plagë e ftohtë zakonisht fillon me një ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtjeje ose djegieje. Flluskat e vogla të mbushura me lëng shfaqen gjatë 48 orëve të ardhshme. Flluskat mund të shfaqen kudo në fytyrë. Pastaj flluska shpërthejnë dhe formohet një kore.

Ftohja duhet të fillojë të shërohet brenda 10 ditëve. Ftohjet janë ngjitëse dhe mund të jenë të pakëndshme ose të dhimbshme gjatë shërimit. Disa njerez; Ata mund të zbulojnë se disa kushte shkaktojnë plagë të ftohta, të tilla si një sëmundje tjetër, rrezet e diellit ose menstruacionet.

Sa Kohë Është Herpesi Ngjitës?

Ftohja janë ngjitëse që nga momenti kur ndjeni ndjesi shpimi gjilpërash ose simptoma të tjera të ftohjes deri në momentin kur plaga e ftohtë është shëruar plotësisht.

Si Të Trajtoni Herpesin?

Nëse plagët tuaja të ftohta janë shumë të mëdha, të dhimbshme ose vazhdojnë të përsëriten, mjeku juaj mund të përshkruajë tableta antivirale. Foshnjat e porsalindura, gratë shtatzëna dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar duhet të kontaktojnë një spital për këshilla ose trajtim.

Një farmacist mund të sugjerojë sa vijon në lidhje me herpesin:

 • Krem për të lehtësuar dhimbjen dhe acarimin.
 • Kremrat antivirale për të përshpejtuar kohën e rikuperimit.
 • Njolla me dhimbje të ftohta për të mbrojtur lëkurën gjatë shërimit.

Edhe pse disa pajisje elektronike shiten në farmaci që trajtojnë herpesin me dritë ose lazer, nevojiten shumë më tepër studime për të konfirmuar nëse ato funksionojnë.

Nëse ju ftohin rregullisht, mund të përdorni kremra antivirale sapo të vini re ndjesinë e hershme të shpimit. Këto kremra mund të mos funksionojnë pasi shfaqen flluska.

Plagët e ftohjes kërkojnë kohë për t'u shëruar dhe janë shumë ngjitëse, veçanërisht kur plasin flluska.

Puthja e një fëmije nëse keni herpes mund të çojë në herpes neonatal, i cili është shumë i rrezikshëm për foshnjat e porsalindura.

Çfarë Duhet Bërë Pas Shfaqjes Së Herpesit?

Nëse keni një plagë të ftohtë, do të jetë e dobishme për ju të bëni sa më poshtë:

 • Hani ushqime të ftohta dhe të buta.
 • Lani duart me sapun dhe ujë para dhe pas aplikimit të kremit.
 • Shmangni gjërat që mendoni se shkaktojnë ftohjet tuaja.
 • Nëse jeni jashtë në diell, përdorni krem kundër diellit për buzët (SPF 15 ose më i lartë).
 • Merrni paracetamol ose ibuprofen për të reduktuar dhimbjen dhe ënjtjen (paracetamoli i lëngshëm është i disponueshëm për fëmijët). Mos u jepni aspirinë fëmijëve nën 16 vjeç.
 • Pini shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin.

Ju nuk duhet të bëni sa më poshtë kur keni herpes:

 • Mos puth askënd kur ke herpes.
 • Meqenëse mund të transmetoni herpes gjenital te partneri juaj, bëni një pushim nga marrëdhëniet seksuale derisa herpesi juaj të shërohet plotësisht.
 • Mos e prekni plagën tuaj të ftohtë përveç aplikimit të kremës.
 • Aplikojeni kremin në plagën e ftohtë, jo brenda saj.
 • Shmangni ngrënien e ushqimeve acidike ose të kripura nëse ato e bëjnë dhimbjen e ftohtë të ndjehet më keq.

Ju duhet të shihni një mjek nëse:

 • Nëse plaga juaj e ftohtë nuk fillon të shërohet brenda 10 ditëve.
 • Nëse jeni të shqetësuar për ftohjen ose mendoni se është diçka tjetër.
 • Nëse plaga juaj e ftohtë është shumë e madhe ose shumë e dhimbshme.
 • Nëse, përveç acareve, ju ose fëmija juaj keni mishra të fryrë, të dhimbshëm dhe plagë në gojë.
 • Nëse keni një sistem imunitar të dobësuar për arsye të tilla si kimioterapia ose diabeti.

Pse Përsëritet Herpesi?

Ftohja shkaktohet nga një virus i quajtur herpes simplex. Sapo të merrni virusin, ai qëndron me ju në lëkurën tuaj për pjesën tjetër të jetës tuaj, ndonjëherë duke shkaktuar plagë të ftohta.

Shumica e njerëzve janë të ekspozuar ndaj këtij virusi në një moshë të re pas kontaktit të ngushtë lëkurë me lëkurë, si puthja e dikujt që ka herpes. Ky virus zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë derisa të plakeni. Nëse nuk keni herpes, nuk mund të kuptoni nëse ky virus është i pranishëm në lëkurën tuaj.