Trajtimi I Hernies Diskale Të Mesit

 • Ballina
 • Trajtimi I Hernies Diskale Të Mesit

Edhe pse një hernie diskale tingëllon si një sëmundje e keqe, shumica e pacientëve shërohen brenda javësh pa trajtim kirurgjik. Duke u konsultuar me mjekun herët, mund të rekomandohet mjekimi i duhur, terapia fizike dhe ushtrimet fizike. Diagnoza dhe trajtimi i duhur siguron shërim të shpejtë. Mundohuni të mos merrni shpesh qetësues dhe informoni mjekun tuaj nëse simptomat tuaja ndryshojnë. Përveç dhimbjes, nëse ka humbje të kontrollit të fshikëzës dhe zorrëve dhe humbje të ndjeshmërisë në zonën gjenitale, informoni menjëherë mjekun tuaj.

Çfarë Është Hernie Diskale?

Zona e belit njihet si vendi që mban më shumë peshë trupore. Ka pesë kocka vertebrale në pjesën lumbale të shtyllës kurrizore. Midis këtyre rruazave ekziston një ind lidhor i veçantë në formë disku që lehtëson lëvizjen, siguron qëndrueshmërinë e shtyllës kurrizore dhe mbron nga goditjet. Disku i vendosur midis rruazave përbëhet nga dy pjesë, shtresa e brendshme dhe e jashtme. Kur struktura e shtresës së jashtme prishet, shtresa e brendshme e butë derdhet jashtë. Kjo pjesë e tejmbushur ushtron presion mbi nervat në kanalin kurrizor dhe i ngjesh këto nerva. Sëmundja që shfaqet në këtë mënyrë quhet hernie diskale.

Shpina përbëhet nga struktura kockore të mbivendosura të quajtura rruaza. Disku është një strukturë e përbërë nga indi lidhor dhe shërben si jastëk midis dy rruazave. Shtresa e jashtme e diskut është e fortë dhe quhet “Annulus fibrosis”. Qendra ka një konsistencë xhel dhe quhet "nucleus pulposus". Me plakjen, qendra e diskut humbet ujin dhe humbet funksionin e jastëkut. Kjo bën që qendra e diskut të fryhet nga shtresa e jashtme dhe të herniojë. Shumica e hernieve ndodhin në dy disqet e fundit të mesit. Hernia diskale ushtron presion mbi nervin, duke shkaktuar dhimbje, mpirje dhe dobësi në këmbë të quajtur nervi shiatik. Shiatiku shihet në 1-2% të pacientëve të moshës 30-50 vjeç. Për më tepër, një hernie diskale mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.

Tek Kush Vërehet Hernie Diskale?

Një hernie diskale zakonisht ndodh në moshën e mesme. Por mund të ndodhë në çdo moshë. Nuk u vu re asnjë ndryshim midis burrave dhe grave për sa i përket incidencës së hernies së diskut. Mbipesha është shkaku më i zakonshëm i një hernie diskale. Shpina jonë mbart peshën e trupit tonë. Njerëzit mbipeshë zhvillojnë konsumim dhe deformim në disqe për shkak të presionit. Kjo krijon një predispozitë për hernie diskale. Gjatë shtatzënisë, qendra e gravitetit të trupit zhvendoset përpara, duke shkaktuar ngarkesë shtesë në shtyllën kurrizore.

Cilët Janë Shkaqet E Hernies Diskale Të Mesit?

Funksioni i të gjithë muskujve të qafës, shpinës dhe belit përgjatë shtyllës kurrizore, si dhe të muskujve të barkut, është shumë i rëndësishëm. Arsyet kryesore që stresojnë shtyllën kurrizore dhe disqet janë:

 • Meqenëse muskujt janë të dobët në situata të tilla si jeta sedentare dhe mungesa e ushtrimeve të rregullta, ngarkesa shtesë vendoset në shtyllën kurrizore dhe rrjedhimisht në disqe.Kjo shkakton hernie.
 • Dihet se pirja e duhanit rrit konsumimin e diskut dhe ngadalëson shërimin.
 • Lëvizjet që bëjmë gabimisht në jetën tonë të përditshme, si ngritja e ngarkesave të rënda, shtytja dhe tërheqja e objekteve, mund të çojnë në hernie diskale.
 • Në profesionet që kërkojnë aktivitet të rëndë fizik dhe ngritje të rëndë, në profesione që kërkojnë përkulje të vazhdueshme përpara dhe përkulje, në profesione që e ekspozojnë trupin ndaj dridhjeve të vazhdueshme si drejtimi i një makine, autobusi, kamioni, në profesione që kërkojnë qëndrim në këmbë ose ulur për Për një kohë të gjatë, në futboll, peshëngritje, kanotazh dhe mundje. Frekuenca e dhimbjeve të shpinës dhe hernies së disqeve rritet tek personat që merren me sport.
 • Me kalimin e moshës, enët që ushqejnë disqet dhe sasia e ujit në disk zvogëlohet. Disku tkurret pasi sasia e ujit brenda tij zvogëlohet dhe nuk mund të marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese. Përkeqësimi i strukturës së diskut dhe ndjeshmëria që rezulton ndaj hernies së diskut rritet.
 • Krahas këtyre faktorëve, efektivë janë edhe faktorët trashëgues (të trashëguar nga familja). Ata me një histori familjare të një hernie diskale janë në rrezik.

Cilat Janë Simptomat E Një Hernie Diskale?

Simptomat e një hernie diskale janë:

 • Simptoma më e zakonshme e një hernie diskale është dhimbja në bel dhe këmbë.
 • Dhimbje shpine,
 • Dhimbje në këmbë,
 • Mpirje në këmbë,
 • Kufizimi i lëvizshmërisë,
 • Vështirësi në ecje dhe ulje,
 • Çalim gjatë ecjes.

Simptomat që shihen në fazat më të avancuara të hernies së diskut janë:

 • Paralizë në këmbë,
 • Çrregullime seksuale,
 • Vështirësi në urinim ose jashtëqitje ose mosmbajtjeje.

Si Të Diagnostikoni Hernie Diskale Lumbare?

 • Ekzaminimi fizik: Përafërsisht 80% e njerëzve vuajnë nga dhimbja e shpinës të paktën një herë në jetën e tyre. Megjithatë, jo të gjitha dhimbjet e shpinës janë një hernie diskale. Shumë probleme si kanceri, rrëshqitja e shtyllës kurrizore, sëmundjet reumatizmale dhe dëmtimi i pjesës së poshtme të shpinës mund të shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës. Prandaj, është e nevojshme të keni kujdes kur bëni një diagnozë. Në diagnostikimin e një hernie diskale, historia mjekësore ofron të dhënat më të rëndësishme në diagnozë. Në përgjithësi, ka një histori dhimbjeje në këmbë pas pak a shumë dhimbjes së mesit. Një ekzaminim i mirë neurologjik dhe fizik zakonisht jep diagnozën. Përmes ekzaminimit, cila rrënjë nervore është e ngjeshur dhe ashpërsia e kësaj ngjeshjeje mund të përcaktohet lehtësisht. Gjetjet e ekzaminimit janë thelbësore në zgjedhjen e metodës së trajtimit.
 • Ekzaminimi radiologjik: Me një ekzaminim të thjeshtë radiologjik, mund të diagnostikohen sëmundjet kongjenitale të shtyllës kurrizore, kalcifikimet, zhvendosjet e shtyllës kurrizore dhe disa tumore që prekin mekanikën e shtyllës kurrizore dhe karakterizohen nga dhimbje në mes. MRI e belit ka një vend të rëndësishëm në diagnozë. Me këtë metodë mund të përcaktohet lehtësisht se ku dhe në cilin ind është problemi. Përveç kësaj, tomografia e kompjuterizuar mund të preferohet sepse zbulon më mirë gjendjen e kockës. Këto imazhe duhet të mbështeten nga rezultatet e ekzaminimeve dhe testeve klinike. EMG mund të kërkohet për diagnozën diferenciale dhe strategjinë e operacionit në rastet kur vendimi kirurgjik merret në bazë të gjetjeve të ekzaminimit.

Trajtimi i Hernies Së Diskut

Trajtimi i një hernie diskale varet nga shkalla e presionit që hernia ushtron nervave që shkojnë në këmbë. Nëse ka vetëm dhimbje të belit dhe këmbës dhe nuk ka mpirje, humbje të forcës ose kufizim të lëvizjes, kjo do të thotë se hernia e diskut është në fazat e hershme. Në këtë rast pacientit i rekomandohet pushim në shtrat së bashku me relaksues muskulor dhe qetësues.

Nëse ankesat e pacientit vazhdojnë pavarësisht trajtimit, duhet të aplikohet fizioterapia. Nëse dhimbja vazhdon megjithë trajtimet mjekësore dhe fizioterapinë e aplikuar, nëse ka humbje të forcës dhe rrallim në këmbë, nëse pacientët nuk mund të urinojnë, kjo situatë; Ajo sugjeron që hernia e diskut është në një fazë të avancuar dhe trajtimi përfundimtar është ndërhyrja kirurgjikale.

Falë teknologjisë në zhvillim, rehatia e mjekut dhe e pacientit tani është shumë më në krye në operacionet e hernisë së diskut.

Cilat Metoda Janë Të Disponueshme Në Trajtimin E Hernies?

Në 80-90% të pacientëve, hernia akute e diskut shërohet pa kirurgji. Preferohen trajtimet jokirurgjikale në javët e para. Nëse dhimbja nuk largohet pavarësisht këtyre trajtimeve, rekomandohet kirurgji. Kirurgjia mund të mos rivendosë forcën e këmbës, por parandalon që këmba të dobësohet dhe eliminon dhimbjen. Kirurgjia lehtëson dhimbjet e këmbëve me 90% sukses. Është më pak efektiv në dhimbjet e mesit. Trajtimet jo-kirurgjikale përfshijnë pushimin afatshkurtër, terapinë me ilaçe anti-inflamatore, analgjezikët, terapinë fizike dhe injeksionin steroid epidural. Pushimi në shtrat nuk duhet të jetë shumë i gjatë. Sepse shkakton ngurtësi në kyçe dhe muskuj. Ushtrimet në përgjithësi duhet të jenë në një stil që nuk e rëndon belin. Qëllimi i trajtimit kirurgjik është të zvogëlojë irritimin në disk dhe nerv dhe të rivendosë funksionet e pacientit. Kjo mund të arrihet në shumicën e pacientëve me një program të organizuar. Përveç këtyre, trajtime të tilla si ultrazëri, stimulimi elektrik, aplikimi i nxehtë dhe i ftohtë dhe masazhi mund të aplikohen për të lehtësuar dhimbjen dhe spazmën e muskujve. Ndonjëherë mund të rekomandohet edhe përdorimi i korsesë së belit. Manipulimi nuk rekomandohet pasi mund të përkeqësojë hernien. Në fillim rekomandohen ushtrime shtrënguese të buta dhe ndryshime të qëndrimit. Ndërsa dhimbja zvogëlohet, fillojnë ushtrime më gjithëpërfshirëse dhe të vështira për të siguruar fleksibilitet dhe forcë. Praktikimi i këtyre ushtrimeve në shtëpi është një pjesë e rëndësishme e trajtimit. Këto ushtrime duhet të jenë pjesë e stilit të jetesës së pacientit për të ardhmen.

Trajtimi Medikamentoz Për Hernie Diskale

Ilaçi që përdoret për dhimbje quhet analgjezi. Shumica e dhimbjeve lehtësohen me medikamente të tilla si aspirina, ilaçet anti-inflamatore dhe acetaminofeni. Nëse dhimbja vazhdon, mund të përdoren analgjezikët narkotikë. Ndonjëherë mund të përdoren edhe relaksues të muskujve. Këto barna duhet të merren vetëm në dozën e rekomanduar dhe nuk duhet harruar se kanë efekte anësore. Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide jo vetëm që lehtësojnë dhimbjen, por gjithashtu lehtësojnë edemën dhe inflamacionin e shkaktuar nga hernia. Këto medikamente përfshijnë aspirinë, ibuprofen dhe naproksen. Këto medikamente mund të shkaktojnë probleme me stomakun, veçanërisht gjakderdhje stomaku dhe duhet të përdoren nën mbikëqyrjen e mjekut. Për shkak të vetive të tyre të forta anti-inflamatore, steroidet mund të përdoren për dhimbje shumë të forta të shpinës dhe këmbëve. Efektet anësore të këtyre barnave nuk duhet të harrohen. Përveç kësaj, injeksioni epidural ose blloqe nervore mund të aplikohen në rastet e dhimbjeve të forta. Aplikimi i anestezisë lokale në pikat e ndjeshme është gjithashtu një metodë e veçantë. Këto mund të aplikohen në indet e buta të dhimbshme dhe muskujt përgjatë shtyllës kurrizore.

Trajtimi i Hernies me Kirurgji me Hernie Lumbare

Qëllimi i operacionit është të eliminojë irritimin e hernisë së diskut të nervit, i cili shkakton dhimbje dhe dobësi. Metoda më e zakonshme është diskektomia ose distektomia e pjesshme. Me këtë metodë hiqet pjesa e hernizuar e diskut. Ndonjëherë lamina, kocka pas diskut, hiqet për të parë qartë diskun. Ky heqje kockore mund të jetë minimale (hemi-laminatomy) ose ekstensive (hemi-laminectomy). Disa kirurgë mund të përdorin një endoskop ose mikroskop. Diskektomia mund të kryhet nën anestezi lokale, spinale ose të përgjithshme. Pacienti vendoset me fytyrë poshtë në tryezën e operacionit. Një prerje e vogël bëhet mbi diskun e hernizuar dhe muskujt midis rruazave ndahen nga kocka. Një pjesë e kockës mund të hiqet për të parë nervin e ngjeshur. Hernia e diskut dhe pjesët e lira hiqen derisa të lehtësohet presioni mbi nervin. Nëse ka ndonjë zgjatje kockore, ato gjithashtu hiqen. Në përgjithësi, ka shumë pak gjakderdhje në këtë operacion.

Procedura e Mikrodisektomisë në Kirurgjinë e Hernisë Lumbare

Procedura 'Mikrodiskektomia' është një metodë e përdorur shpesh në operacionet e hernies së diskut, pasi shkurton kohën e rikuperimit të pacientëve dhe rikthimin e tyre në jetën shoqërore. Falë kësaj metode bëhet vetëm një prerje prej 1,5-2 cm dhe nuk vendosen qepje në sipërfaqen e lëkurës pas operacionit. Kryerja e operacionit me mikroskop të avancuar lejon që nervat në zonën e operacionit të shihen me një zmadhim 25-40 herë; Kështu, rreziku i dëmtimit nervor zvogëlohet jashtëzakonisht.

A Është e Rrezikshme Kirurgjia e Hernies Lumbare?

Besimi i përhapur në shoqëri se operacioni i hernies së diskut është i rrezikshëm është jashtëzakonisht i gabuar. Sepse pacientët mund të kthehen lehtësisht në cilësinë e mëparshme të jetës pas këtij operacioni. Falë kësaj metode, pacientët mund të ecin 6-7 orë pas operacionit dhe mund të shkarkohen në ditën e operacionit. Pacientët mund të kthehen plotësisht në jetën e përditshme pas 7-10 ditësh.

Çfarë Mund Të Pres Pas Një Operacioni Të Hernies Diskale?

 • Nëse simptoma kryesore është dhimbja e këmbës dhe jo e shpinës, rezultatet e operacionit janë shumë të mira.
 • Duhet të ekzaminohet tërësisht para operacionit për të përcaktuar nëse shkaku i dhimbjes është në të vërtetë një hernie.
 • Një test pozitiv i ngritjes së këmbës drejt në ekzaminimin fizik tregon praninë e dhimbjes së nervit shiatik. Metoda të ndryshme imazherike tregojnë qartë ngjeshjen e nervit. Nëse të gjitha këto teste janë pozitive, kjo do të thotë se keni komprimim nervor dhe suksesi i operacionit është më shumë se 90%.
 • Shumica e pacientëve nuk zhvillojnë komplikime pas diskektomisë dhe nëse ndodhin, këto përfshijnë gjakderdhje, infeksion, këputje të strukturës së jashtme që mbron rrënjën e nervit kurrizor ose dëmtim të nervit.
 • Hernia mund të përsëritet në 5% të pacientëve.
 • Shumica e pacientëve mund të kthehen në shtëpi dhe të ngrihen në këmbë brenda 24 orëve.
 • Këta pacientë duhet të shmangin ngarjen, qëndrimin ulur për periudha të gjata kohore dhe animin përpara në javët e para. Programet e rehabilitimit janë të dobishme për këta pacientë.

Si Mund Ta Di Nëse Kam Nevojë Për Kirurgji Urgjente Për Një Hernie Diskale?

Shumë rrallë, hernia e madhe mund të ngjesh nervat që kontrollojnë fshikëzën dhe zorrët, duke dëmtuar funksionet e tyre. Kjo mund të shoqërohet me mpirje dhe humbje të ndjeshmërisë në zonën gjenitale. Nëse kjo situatë zhvillohet, duhet të informoni menjëherë mjekun tuaj.