Skolioza dhe Kifoza

Çfarë Është Skolioza?

Skolioza mund të përkufizohet si lakimi i shtyllës kurrizore djathtas ose majtas, që mund të shihet në fëmijëri dhe në moshë madhore. Ndërsa skolioza mund të shkaktohet nga kushte të tilla si paraliza cerebrale dhe distrofia muskulare, shkaku i shumicës së skoliozës është i panjohur. Përafërsisht 3% e adoleshentëve kanë skoliozë. Shumica e rasteve të skoliozës janë të lehta, por disa deformime të shtyllës kurrizore vazhdojnë të bëhen më të rënda ndërsa fëmijët rriten. Një kthesë e rëndë e shtyllës kurrizore mund të zvogëlojë sasinë e hapësirës brenda gjoksit, duke e bërë të vështirë funksionimin e duhur të mushkërive. Trajtimi i duhur është shumë i rëndësishëm. Në pacientët të cilët janë të neglizhuar ose të vonuar, trajtimi mund të jetë shumë i vështirë dhe niveli i dëshiruar i suksesit mund të mos arrihet. Trajtimi i skoliozës ndryshon në varësi të moshës ose periodave të fëmijërisë dhe të rriturve.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të skoliozës në fëmijëri.

  1. Është lloji që ne e quajmë të lindur. Ky lloj i Skoliozës përparon me shpejtësi dhe shkakton deformime shumë serioze. Trajtimi i këtij grupi duhet të fillojë herët.
  2. Është lloji i Skoliozës që vërehet te pacientët me sëmundje neuromuskulare, pra paralizë kongjenitale. Përsëri, operacioni mund të kërkohet në këtë grup në periudhën e hershme.
  3. Është grupi më i zakonshëm. Në këtë grup, i quajtur edhe skolioza idiopatike adoleshente, trajtimi është përgjithësisht konservativ. Kur mosha e rritjes së kockave të fëmijës është e përshtatshme, operacioni mund të konsiderohet nëse ka akoma më shumë se 40 gradë skoliozë. Trajtimi i skoliozës është një proces i gjatë, i durueshëm dhe i ndërgjegjshëm. Shkalla e suksesit të trajtimit është mjaft e lartë. Për këtë arsye, zgjedhja e mjekut dhe spitalit të duhur është hapi më kritik. Në qendrën tonë, ne diagnostikojmë pacientët me skoliozë me ekzaminime të avancuara dhe ndjekim trajtimin e pacientëve me skoliozë si me ekipin konservativ (jo kirurgjik) ashtu edhe me ekipin e trajtimit kirurgjik. Në qendrën tonë trajtohen përgjithësisht rastet e lindura dhe të neglizhuara.

Trajtim Konservativ

Trajtimi jokirurgjikal, të cilin ne e quajmë konservativ, preferohet përgjithësisht për pacientët me kënd skoliozë nën 40 gradë. Ekzistojnë opsione për të mbështetur trajtimin si qetësues kundër dhimbjeve (NSAIDs), terapi fizike, stërvitje dhe/ose mbajtëse. Metodat konservative synojnë të parandalojnë përparimin e deformimit. Është e dobishme të monitorohet zhvillimi i lakimit në pacientët me skoliozë të trajtuar me mbajtëse në intervale prej 3-4 muajsh. 50-60% e pacientëve me lakim nën 20 gradë shërohen spontanisht. Në një shtyllë kurrizore të papjekur, nëse kurba është nën 20 gradë, por përparimi është më shumë se 10 gradë, procesi i ndjekjes ndërpritet dhe fillon procesi i përdorimit të korsesë. 1/3 e kurbave 20-30 gradë tek fëmijët e moshës së zhvillimit i përgjigjen trajtimit konservativ dhe nuk përparojnë.

Prandaj, ndjekja duhet të vazhdojë derisa të zbulohen nivelet e progresionit në këtë interval. Skolioza e patrajtuar shkakton paaftësi serioze, probleme kozmetike dhe për rrjedhojë probleme psiko-sociale dhe ndonjëherë probleme kardiopulmonare. Në rastet që kërkojnë trajtim kirurgjik, këndi i skoliozës është mbi 45 gradë. Lakimi më i madh se 40 gradë nuk i përgjigjet mbajtësit ose trajtimeve të tjera konservatore dhe vazhdojnë të përparojnë pas zhvillimit të pjekurisë skeletore.

Trajtimi Kirurgjik

Ka shumë metoda në kirurgjinë e skoliozës. Këto mund të ndryshojnë në varësi të llojit të sëmundjes, moshës së pacientit dhe rajonit të sëmundjes. Kirurgjia kryhet për të adresuar patologjinë që prek segmentin përkatës në skoliozën kongjenitale të hershme. Për shembull, heqja e hemivertebrës ose strukturave jonormale që shkaktojnë lakim. Në disa skolioza kongjenitale, aplikohen metoda kirurgjikale të favorshme për rritjen për të kontrolluar deformimin. Këtu, pacientët mund të kenë nevojë për operacione të vogla periodikisht çdo 6 ose 8 muaj. Në periudhën e shpejtë të rritjes, operacionet e lidhjes së trupit mund të kryhen te pacientët e përshtatshëm me skoliozë idiopatike me ndihmën e endoskopisë, e njohur gjerësisht si 'sistemi i litarit', ose me një metodë minimale invazive. Operacionet e përhershme rajonale mund të kryhen si për vajzat ashtu edhe për djemtë që kanë arritur fazën e maturimit.

Në varësi të vendndodhjes së operacionit, një pajisje navigimi mund të japë përparësi të konsiderueshme. Ai luan një rol ndihmues në vendosjen e sigurt të vidave që do të vendosen në shtyllën kurrizore gjatë operacionit dhe në planifikimin e osteotomive. Një aparat neuromonitorues përdoret në të gjitha operacionet. Kjo pajisje regjistron vazhdimisht aktivitetet e palcës kurrizore dhe është shumë e rëndësishme në drejtim të monitorimit të efekteve që mund të ndodhin në palcën kurrizore për shkak të operacionit dhe alarmimit të menjëhershëm të kirurgut. Operacionet e skoliozës janë shumë të rrezikshme dhe të prirura për komplikime. Kirurgjia e skoliozës është një përpjekje ekipore. Kirurg dhe infermiere e trajnuar posaçërisht me përvojë në fushën e skoliozës dhe shtyllës kurrizore; Teknik me përvojë përgjegjës për pajisjen neuromonitor; Në kirurgjinë e shtyllës kurrizore dhe skoliozës, kërkohet një ekip anestezie me përvojë dhe një njësi e kujdesit intensiv dhe klinikë me ambiente dhe staf kompetent për të ndërmarrë kujdesin pas operacionit. Në kirurgjinë e skoliozës, njësoj si në trajtimin e mbajtëseve dhe terapisë fizike, është shumë e rëndësishme që të ketë marrëdhënie të mjaftueshme dhe të shpeshta familjare, spitalore dhe mjeke.

Çfarë Është Kifoza?

Kifoza, e njohur gjerësisht si gunga, është një gjendje në të cilën shtylla kurrizore del jashtë. Termi kifozë është një përkufizim i përgjithshëm dhe megjithëse fillimisht të sjell në mendje një gunga, ajo mund të shihet edhe në zonën e belit dhe qafës. Njerëzit me kifozë mund të përjetojnë çrregullime të qëndrimit si pjerrësi e shpatullave, pamje e rrumbullakosur dhe përkulje e qafës përpara, si dhe ankesa për dhimbje shpine, ndjenjë lodhjeje në muskuj dhe mbindjeshmëri në shtyllën kurrizore.

Personat kifotikë duhet të rregullojnë ambientet e tyre të punës sipas rregullave ergonomike dhe t'i kushtojnë vëmendje zakoneve të tyre të qëndrimit ulur dhe të shtrirë. Ndërsa këndi kifotik midis 20 dhe 55 gradë konsiderohet normal, nëse lakimi në zonën e shpinës është mbi 40 gradë, personi duhet të ushtrojë. Për kthesa ndërmjet 55-70 gradë, duhet të aplikohet terapi fizike e personalizuar. Nëse lakimi është mbi 70 gradë dhe kurbatura vazhdon të përparojë gjatë periudhës së ndjekjes, duhet të aplikohet ndërhyrja kirurgjikale.