Simptomat e Kancerit Të Stomakut Dhe Metodat e Trajtimit

 • Ballina
 • Simptomat e Kancerit Të Stomakut Dhe Metodat e Trajtimit

Kanceri i stomakut është një nga llojet më të zakonshme dhe vdekjeprurëse të kancerit në botë për sa i përket shpeshtësisë dhe vdekshmërisë. Kanceri i stomakut zakonisht fillon në rreshtimin e brendshëm të stomakut. Me kalimin e kohës, ato lëvizin më thellë në murin e stomakut. Ato mundtë përhapen në nyjet limfatike rreth stomakut dhe zgavrës së barkut, zakonisht përmes kanaleve limfatike. 

Cilët Faktorë Rrisin Rrezikun e Kancerit Të Stomakut?

Faktorët e mëposhtëm rrisin rrezikun e kancerit të stomakut:

 • Infeksioni me Helicobacter pylori
 • Inflamacion afatgjatë i stomakut (gastriti atrofik)
 • Cigare
 • Historia familjare
 • Kequshqyerja (veçanërisht ushqimet tepër të kripura)
 • Aktiviteti fizik i pamjaftueshëm ose obeziteti 

Cilat Janë Simptomat e Kancerit Të Stomakut?

Në fazat e hershme të kancerit të stomakut, zakonisht nuk ka asnjë simptomë dhe kapet rastësisht. Edhe pse është e ngjashme me sëmundjet e tjera të stomakut, si simptomat kryesore të kancerit të stomakut mund të numërojmë këto:

 • Dhimbje ose parehati në pjesën e sipërme të barkut
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Të përziera dhe të vjella
 • Humbje peshe
 • Ndjenja e ngopjes së hershme ose fryrje pas ngrënies
 • Të vjella me gjak ose gjak në jashtëqitje
 • Dobësi dhe lodhje

Në prani të këtyre gjetjeve, ekzaminimi endoskopik është thelbësor, veçanërisht në moshat e avancuara.

A Mund Të Shndërrohen Gastriti Dhe Ulçera Në Kancer Të Stomakut?

Sëmundjet e gastritit dhe ulçerës, nëse nuk trajtohen në kohë, mbartin rrezikun e zhvillimit të kancerit të stomakut. Hapi i parë në trajtimin e kancerit të stomakut është luftimi i gastritit dhe ulcerës. Bakteri i quajtur Helicobacter plori, fillimisht shkakton gastrit, pastaj ulcerat dhe kthehet në kancer të stomakut nëse nuk mund të kontrollohet me kalimin e viteve. Prandaj, hapi i parë në parandalimin e kancerit të stomakut është eliminimi i helikobaktereve në trup.

Trajtimi i Kancerit Të Stomakut

Trajtimi kryesor për kancerin e stomakut është operacioni. Diseksioni i nyjeve limfatike është absolutisht thelbësor. Një operacion pa diseksion të nyjeve limfatike është gjysma e një operacioni. Për këtë arsye, operacioni i kancerit të stomakut duhet të kryhet në tërësi. Më pas, nëse mjeku onkolog e sheh të nevojshme, duhet të kryhet kimioterapia dhe radioterapia (terapia me rrezatim).

Sa Kohë Zgjat Operacioni Për Kancerin e Stomakut?

Operacioni i kancerit të stomakut zgjat rreth 2 deri në 3 orë. Të gjitha opsionet e kirurgjisë së hapur, të mbyllur (laparoskopike) dhe robotike mund të aplikohen për kirurgji gastrike.

Pas Sa Dite Lirohet Pacienti Pas Operacionit Për Kancerin e Stomakut?

Pacienti qëndëron në spital për rreth 5 ditë pas operacionit të kancerit të stomakut. Dita e parë e kësaj periudhe kalohet në repartin e terapisë intensive si masë parandaluese.

Pacienti Sa Ditë Pas Operacionit Të Kancerit Të Stomakut Mund Të Ha Ushqim?

Pacientit nuk i jepet ushqim apo pije për 3 ditë pas operacionit të kancerit të stomakut. Pacienti nuk duhet të hajë apo pijë asgjë gjatë kësaj periudhe. Për 3 ditët e para, pacienti ushqehet në mënyrë intravenoze me serum ose ushqim të administruar në mënyrë intravenoze. Për më tepër, pacienti nuk ndjen uri gjatë këtij procesi. Në fund të ditës së tretë, pacientit të ndjekur në shërbim i jepet dalëngadalë ujë për të pirë. Më pas, fillon ushqimi gjysmë i ngurtë i quajtur "regjimi 2". Më pas, fillon të jepet ushqimi standard i quajtur “regjimi 3”. Gjatë kësaj periudhe, ushqimi pacientit shpërndahet në 7-8 vakte me porcione të ulëta.

Cili Është Efekti i Llojit Të Operacionit Në Trajtimin e Kancerit Të Stomakut?

Trajtimi kirurgjik në kancerin e stomakut është një nga fazat e domosdoshme të sëmundjes. Kirurgjia e hapur, kirurgjia e mbyllur (laparoskopike) dhe ajo robotike, të cilat sot preferohen për kancerin e stomakut, janë të padallueshme nga njëra-tjetra për sa i përket ndikimit të tyre në kohën e mbijetesës së pacientit.

A Do Të Përsëritet Kanceri Nëse Nuk Hiqet i Gjithë Stomaku?

Faktori më i rëndësishëm në parandalimin e përsëritjes së sëmundjes është që mjeku që kryen operacionin të jetë me përvojë dhe kompetent. Nëse kirurgu bën ndërhyrjen e nevojshme, probabiliteti i rikthimit të sëmundjes është i ulët. Pas operacionit, ndjekja e pacientit transferohet në repartin e “Onkologjisë Mjekësore”. Pacienti ndiqet me tomografi çdo 3 muaj nën mbikëqyrjen e mjekut onkolog dhe rezultatet e endoskopisë vlerësohen 1 vit më vonë. Pacienti mbahet nën monitorim të rreptë nga onkologu për 5 vjet.