Si Aplikohet Baloni Gastrik?

  • Ballina
  • Si Aplikohet Baloni Gastrik?

Obeziteti është një nga sëmundjet kryesore që vuajnë shumë njerëz sot. Pacientët të cilët ankohen për peshën e tepërt i drejtohen spitaleve për të hequr qafe peshën e tepërt në mënyrën më të shëndetshme. Një nga metodat e përdorura në trajtimin e obezitetit është baloni gastrik. Në artikullin tonë do të përpiqemi t'u përgjigjemi pyetjeve në lidhje me balonin gastrik në terma të përgjithshëm, si "çfarë është baloni gastrik?", "si aplikohet baloni gastrik?", "Cilat janë rreziqet e operacionit me balon gastrik?".

Çfarë Është Një Balon Gastrik?

Aplikimi i balonit gastrik është një metodë trajtimi që ndihmon në humbjen e peshës pa kirurgji. Baloni gastrik ndihmon personat që nuk plotësojnë kriteret e specifikuara të kirurgjisë gastrike dhe duan të humbin peshën e tepërt të bëhen më të shëndetshëm. Mund të aplikohet gjithashtu për të siguruar humbje peshe te pacientët që janë jashtëzakonisht obezë para operacionit të obezitetit dhe kanë një rrezik të lartë kirurgjikal, në mënyrë që të reduktohet ky rrezik.

Si Të Vendosni Një Tullumbace Gastrike?

Baloni gastrik vendoset në stomak me ndihmën e një kamere të quajtur endoskopi. Procedura kryhet në njësinë e endoskopisë pas 6-8 orësh pa ngrënë apo pirë ujë. Pacienti vihet në gjumë me sedo anestezi të aplikuar nga anesteziologu. Me fjalë të tjera, pacienti është në gjendje gjumi, por nuk është plotësisht i vetëdijshëm. Kështu, pacienti nuk ndjen dhimbje dhe nuk kujton asgjë. Para së gjithash kontrollohet stomaku dhe duodeni. Nëse nuk ka pengesë për procedurën, tullumbace gastrike dërgohet në stomak. Gjatë vëzhgimit me endoskop, baloni gastrik fryhet me fiziologjik fiziologjik (450-600 cc) të cilit i është shtuar një ngjyrë e quajtur blu metilen dhe është lënë në stomak. Ky lëng nuk ka asnjë dëm për trupin. Pacienti zgjohet pas procedurës, e cila zgjat 15-20 minuta në total. Ai dërgohet në dhomën e pushimit. Pacienti mund të lirohet pas 2-3 orësh.

Çfarë E Pret Pacientin Pas Balonës Gastrike?

Disa pacientë përjetojnë dhimbje barku si nauze, të vjella dhe ngërçe në stomak 4-5 orë pas vendosjes së balonit gastrik në stomak. Edhe pse kjo periudhë ndryshon nga pacienti në pacient, shihet se zgjat deri në 3-7 ditë. Ky proces zvogëlohet brenda pak ditësh dhe vazhdon derisa të zhduket plotësisht. Këto ditë ankesat e pacientit tentohet të pakësohen me medikamentet që i jepen. Gjatë kësaj periudhe, pacientit i lejohet të konsumojë vetëm një dietë të lëngshme. Periudha më e vështirë e balonit gastrik është java e parë kur mund të shfaqen këto simptoma. Edhe nëse këto shihen, gjithçka do të kthehet në normalitet pas maksimumit një jave. Edhe pse kjo është situata më e vështirë për t'u përjetuar, ka edhe njerëz që nuk përjetojnë asgjë.

Si Hiqet Tullumbaci Gastrike?

Në fund të periudhës 6-mujore, baloni hiqet sërish me metodë endoskopike nën anestezi sedo. Fillimisht, fillon një dietë e lëngshme për 3 ditë për të pastruar mbetjet e ushqimit të ngecur rreth balonës. Në ditën e procedurës, lëngu në balon evakuohet me një aparat që dërgohet në stomak me anë të endoskopisë, më pas baloni kapet me një mbajtës të veçantë dhe nxirret nga stomaku. Procesi zgjat rreth 15-20 minuta. Pacienti mund t'i kthehet jetës normale 1-2 orë pas përfundimit.

Sa Peshë Mund Të Humbni Me Tullumbace Gastrike?

Mekanizmi kryesor i veprimit të balonit është krijimi i ndjenjës së ngopjes dhe kufizimi i marrjes së ushqimit duke zënë hapësirë të pjesshme në stomak. Kjo metodë do t'i mundësojë personit të humbasë rreth 15-20% të peshës totale trupore brenda gjashtë muajve. Humbja e peshës dhe sasia e peshës së humbur rriten në përpjesëtim të drejtë me motivimin e personit për një mënyrë jetese të re dhe vendosmërinë e tyre për të ndryshuar zakonet e të ngrënit. Me respektimin e programeve dietike dhe ushtrimeve, humbja e peshës mund të arrijë deri në 30-40 kilogramë. Në këtë periudhë kur përcaktimi i pacientit është shumë efektiv, mund të jetë e mundur që të mos humbasë peshën me shpejtësinë e dëshiruar edhe pse tullumbace është futur. Nëse ndryshimet e stilit të jetesës dhe dieta nuk vazhdohet brenda periudhës 6 mujore pas heqjes së balonës, pesha e humbur do të rifitohet. Prandaj, pacienti duhet të jetë i gatshëm dhe i vendosur për të ndryshuar zakonet e tij të të ngrënit dhe mënyrën e jetesës.

Cilat Janë Rreziqet E Balonit Gastrik?

Efektet anësore serioze janë të rralla pasi baloni gastrik vendoset në vendin e duhur. Dhimbja dhe vjellja, të cilat më së shpeshti fillojnë në orët e para pas procedurës dhe ndonjëherë mund të zgjasin 3-7 ditë, është një periudhë gjatë së cilës pacientët duhet të jenë të durueshëm me medikamentet relaksuese të dhëna. Nëse gjatë kësaj periudhe nuk mund të merren lëngje të mjaftueshme, mund të jepen serum dhe medikamente qetësuese intravenoze. Shfryrja e balonit është një gjendje shumë e rrallë dhe diagnostikohet duke parë lëngun blu metilen në brendësi të balonit në urinë. Përsëri, nëse dyshohet se baloni është shfryrë, mund të kontrollohet me një radiografi të barkut ose me ultratinguj. Nëse baloni është shfryrë, ai duhet të hiqet nëse është në stomak për të parandaluar pengimin e zorrëve. Nëse tullumbace nuk është në stomak, mund të pritet që të nxirret jashtë me mjete normale me monitorim të ngushtë.