Sëmundjet E Bajameve Dhe Adenoideve

 • Ballina
 • Sëmundjet E Bajameve Dhe Adenoideve

Në artikullin tonë, ne do të përpiqemi t'u përgjigjemi pyetjeve në lidhje me bajamet dhe adenoidet.

Struktura E Bajameve Dhe Bdenoideve

Indet e quajtura bajame dhe adenoidë përbëhen nga qeliza limfoide. Ka një rol në prodhimin e limfociteve. Foshnjat e porsalindura janë të vogla për shkak të imunoglobulinave që kalojnë nga nëna. Këto struktura rriten për shkak të infeksioneve, më shpesh midis moshës 4 dhe 5 vjeç. Në një moshë të shtyrë ato priren të tkurren.

Çfarë Problemesh Shkaktojnë Zmadhimi I Bajameve Dhe Adenoideve?

Adenoidet e mëdha pengojnë frymëmarrjen e hundës. Ata gjithashtu prishin kullimin e veshëve dhe sinuseve, duke shkaktuar probleme të shkallëve të ndryshme. Tek këta fëmijë vërehen humbje të dëgjimit, gërhitje, frymëmarrje me gojë, kollë natën dhe rrjedhje hundësh. Inflamacioni ose zmadhimi kronik i adenoidit mund të çojë në çrregullime ortodontike, çrregullime të zhvillimit të fytyrës dhe çrregullime të të folurit.

Kur zmadhimet e bajameve dhe adenoideve arrijnë një madhësi që ngushton traktin e sipërm respirator, shkakton probleme të tilla si gërhitja dhe gulçimi gjatë gjumit, të cilat ne i quajmë apnea. Në këto raste, do të ishte e dobishme të konsultoheni me një specialist ORL. Sëmundja e njohur si ethet reumatizmale mund të shkaktojë çrregullime në valvulat e zemrës. Shkaku më i zakonshëm i etheve reumatizmale është infeksioni i bajameve i shkaktuar nga streptokokët.

Në Cilat Raste Duhen Hequr Bajamet Dhe Adenoidet?

Operacionet e bajameve dhe adenoideve kryhen shpesh në klinikat ORL. Kur nuk ka përfitim nga trajtimi medikamentoz, ato hiqen në mënyrë kirurgjikale. Ekzistojnë dy kritere të përdorura për të vendosur për këtë operacion.

Kushtet Që Kërkojnë Kirurgji Përfundimtare;

 • Obstruksioni i traktit të sipërm respirator për shkak të madhësisë së bajameve dhe adenoideve,
 • Abscesi rreth bajameve,
 • Dyshimi për tumor malinj,
 • Rritjet e adenoideve dhe bajameve që prishin strukturën e nofullës.

Kriteret relative: Më të zakonshmet prej tyre janë infeksionet e shpeshta të bajameve. 40 për qind e operacioneve të tonsilektomisë kryhen për këtë arsye.

 • 7 herë në vitin e fundit,
 • Në 2 vitet e fundit; 5 herë çdo vit të ri,
 • Të paturit e bajameve me temperaturë 3 ose më shumë herë në vit në tre vitet e fundit,
 • Bartës të mikrobeve të difterisë,
 • Personat me çrregullime të valvulave të zemrës,

Gjendje të tilla si inflamacioni i veshit të mesëm për shkak të inflamacionit të bajameve dhe adenoideve quhen bajame kronike. Për zgjidhje rekomandohet trajtimi kirurgjik.

Në Çfarë Moshe Kryhet Operacioni I Bajameve Dhe Adenoideve?

Edhe pse sëmundjet e bajameve njihen si problem i fëmijërisë, të njëjtat rregulla vlejnë edhe për të rriturit. Tonsilektomia kryhet edhe tek të rriturit që nuk kanë ndonjë problem serioz shëndetësor që do të parandalonte operacionin. Kufiri më i ulët i moshës është përcaktuar 4-5 vjeç, përveç rasteve të detyrueshme. Nuk është e mundur të përcaktohet kufiri i sipërm i moshës. Në përgjithësi, incidenca e kësaj sëmundjeje është e ulët në moshat e mëdha dhe shpesh preferohen zgjidhje të thjeshta.

A Është E Rrezikshme Tonsilektomia?

Rreziku i operacionit të tonsilektomisë është mjaft i ulët. Statistikat tregojnë se një në 14 mijë operacione ka një ndërlikim të rëndë për shkak të anestezisë ose operacionit. Shkalla e gjakderdhjes serioze pas operacionit është aq e ulët sa 5 për mijë. Shumë studime shkencore janë kryer mbi sistemin mbrojtës të trupit pas tonsilektomisë, por nuk janë marrë rezultate të qarta. Një ulje e numrit të disa llojeve të limfociteve është parë tek njerëzit të cilëve u janë hequr bajamet. Megjithatë, kjo nuk është gjetur të shkaktojë ndonjë problem klinike.

A Është Më E Lehtë Të Sëmuresh Pas Heqjes Së Bajameve?

Ekziston një besim se është më e lehtë të merrni faringjitin pas tonsilektomisë. Incidenca e faringjitit është e njëjtë tek personat të cilëve u janë hequr ose nuk u janë hequr bajamet. Heqja e bajameve nuk rrit rrezikun e faringitit.