Çfarë Është Sëmundja Alergjike E Hundës?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sëmundja Alergjike E Hundës?

Çfarë është sëmundja alergjike e hundës? Jemi këtu me artikullin tonë në të cilin kërkojmë përgjigjen e pyetjes. Sëmundja alergjike e hundës; Ai konsiston në rrjedhje, hundë dhe sy të kruar, teshtitje dhe kruarje të fytit. Alergjia ndaj grimcave të ajrit e shkakton këtë.

Gripi i verës është i ndryshëm nga infeksionet e njohura virusale. Ndryshe nga gripi, është një alergji ndaj grimcave të ajrit, si ethet e barit. Ethet e barit dhe ethet e verës janë emra të zakonshëm për gjendjen e njohur në mjekësi si rinitit alergjik (inflamacion i hundës). Sëmundja alergjike e hundës është identifikuar gabimisht si ethet e barit në publik. Hay nuk ka asnjë lidhje me ftohjet. Ndërsa disa njerëz përjetojnë një rinit të butë alergjik, për të tjerët procesi i sëmundjes është i rëndë. Ajo bëhet një situatë që prish cilësinë e jetës së personit.

Cili Është Shkaku i Alergjisë?

Alergjia është një problem shëndetësor që ndikon negativisht në jetën e njeriut dhe që sot po rritet. Alergjia shfaqet kur një grimcë nga një bimë ose kafshë hyn në trup dhe sistemi imunitar zhvillon një përgjigje për të parandaluar këtë pushtim. Kjo mbrojtje që rezulton është një mbrojtje e dobishme dhe e natyrshme në kushte normale, por disa mund të reagojnë tepër ndaj substancave të caktuara. Këto substanca që shkaktojnë alergji quhen alergjenë dhe njerëzit quhen alergjikë.

Problemet e alergjisë priren të duken familjare. Alergjenët stimulojnë trupin të prodhojë antitrupa. Këto antitrupa më pas kombinohen me alergjenët dhe shkaktojnë sekretimin e disa kimikateve që shkaktojnë efekte të padëshiruara në trup. Histamina është kimikati më i njohur ndër to. Histamine; Është një substancë që shkakton ënjtje të membranave të hundës, kruajtje, acarim dhe rrjedhje të tepërt.

Cilët Alergjenë Shkaktojnë Rinitin?

Alergjenët janë proteina shtazore dhe bimore që janë të vogla dhe mjaft të lehta për t'u bartur në ajër. Këto grumbullohen në membranat e syve, hundës dhe fytit tonë.

Alergjenët që shkaktojnë rinitin janë:

 • Polenet; Në fillim të pranverës, poleni vjen nga pemët që gjenden shpesh në mjedis, dhe në fund të pranverës, nga livadhet.
 • Spore mykotike,
 • Pendët e kafshëve,
 • Pluhuri i shtëpisë,
 • Bimët dekorative shumëngjyrëshe janë shumë të rënda që poleni i tyre të transportohet nga ajri. Poleni i këtyre bimëve bartet nga një vend në tjetrin nga insektet. Disa bimë fillojnë të japin polen në fund të gushtit. Kjo situatë vazhdon gjatë gjithë muajit shtator. Ndonjëherë prodhon polen deri në tetor ose deri në motin e parë të ftohtë.
 • Kërpudhat janë myk që mykojnë bukën dhe bëjnë që frutat të prishen. Këto kërpudha; Gjendet gjithashtu në gjethe të thata, livadhe, sanë, fara, bimë dhe toka të tjera. Duke qenë se kërpudhat janë rezistente ndaj të ftohtit, problemet e alergjisë zgjasin për një kohë të gjatë dhe sporet e tyre gjenden në ajër gjatë gjithë vitit, me përjashtim të periudhave kur bora mbulon tokën.
 • Kërpudhat e brendshme jetojnë në bimët e shtëpisë dhe tokën e tyre në vazo. Gjendet në vende me lagështi si bodrumet dhe dhomat e lavanderisë, si dhe në djathë dhe pije të fermentuara.

Si Ndryshon Ethet e Barit Gjatë Gjithë Vitit?

Alergjenët gjenden gjatë gjithë vitit, duke përfshirë mbetjet e kafshëve, kozmetikën, kërpudhat, ushqimin dhe pluhurin e shtëpisë. Pluhuri i shtëpisë; Është një strukturë komplekse e përbërë nga celuloza e derdhur nga mobiljet, kërpudhat, mbetjet e kafshëve shtëpiake dhe pjesët e insekteve. Alergjia rritet nën ndikimin e pluhurit të shtëpisë kur sistemet e ajrit të nxehtë ndizen në dimër.

A Mund Të Jenë Të Dëmshme Alergjitë?

Njerëzit me alergji kanë një ndjeshmëri të shtuar ndaj ftohjes, infeksioneve të sinuseve dhe infeksioneve të veshit. Kjo sëmundje mund t'i shqetësojë ata më shumë se njerëzit pa alergji. Ndonjëherë tek këta persona mund të zhvillohet astma edhe më e rëndë.

Cilat Janë Masat Paraprake Që Mund Të Merren Kundër Alergjive?

Masat paraprake që mund të merren në rast alergjie janë të rëndësishme. Më idealja nga këto masa paraprake duhet të jetë të zgjidhni të jetoni larg vendit ku shfaqet alergjia juaj. Fatkeqësisht, ky zbatim ideal rrallë mund të arrihet. Mund të jetë e mundur të minimizohen efektet e alergjive me sugjerime për vetë-ndihmë për alergjitë.

Masat paraprake që mund të merren në rast alergjie janë:

 • Vishni një maskë pjalmi kur prisni barin ose pastroni shtëpinë.
 • Ndryshoni filtrat në sistemet e ngrohjes dhe ventilimit çdo muaj ose filloni të përdorni një pastrues ajri.
 • Mbajini dyert dhe dritaret të mbyllura gjatë periudhave kur nivelet e polenit janë të larta.
 • Mos mbani bimë ose kafshë në shtëpi.
 • Zëvendësoni jastëkët me pupla, batanijet e leshta dhe shtizat e leshta me ato të bëra prej pambuku ose materiali sintetik.
 • Përdorni mjaftueshëm antihistaminikë dhe dekongestantë kur është e nevojshme.
 • Flini me kokën e shtratit të ngritur.
 • Ndiqni rregullat e përgjithshme shëndetësore.
 • Ushtroni çdo ditë.
 • Lëreni duhanin dhe qëndroni larg gjërave të tjera që shkaktojnë ndotjen e ajrit.
 • Hani një dietë të ekuilibruar, reduktoni karbohidratet.
 • Shtoni vitamina në dietën tuaj. (vitaminë C)
 • Ndiqni këshillën e mjekut tuaj.
 • Përdorni një hidratues të mirë gjatë muajve të dimrit. Sepse ajri i thatë brenda shtëpisë shkakton përkeqësimin e shumë personave alergjikë. Megjithatë, mos harroni se lagështuesi mund të prodhojë edhe kërpudhat.

Çfarë Mund Të Bëjë Mjeku Juaj Për Problemet E Alergjisë?

Në rastet e alergjisë, specialisti juaj i veshit, hundës dhe fytit ekzaminon veshët, hundën, fytin, kokën dhe qafën e pacientit. Si rezultat i një vlerësimi të kujdesshëm pas ekzaminimit, mjeku juaj vendos nëse ndonjë infeksion apo çrregullim strukturor po shkakton ankesat tuaja dhe trajtimin e duhur për to.

Ka shumë ilaçe në dispozicion për trajtimin e alergjive. Mjeku juaj do të zgjedhë atë që ju përshtatet më së miri.

Ndër medikamentet e përdorura nga pacienti në alergji:

 • Antihistamine,
 • Dekongestantët,
 • Barnat e kromolinit dhe kortizonit,
 • Vaksinat janë në dispozicion.

Trajtimi mjekësor i një alergjie të dyshuar përfshin gjithashtu këshillim për kontrollin mjedisor. Si rezultat, pas një historie të detajuar dhe një ekzaminimi të plotë, mjeku juaj mund të rekomandojë teste për të përcaktuar se cilat substanca jeni alergjik. Hetimet e alergjisë janë ose teste gjaku ose teste të lëkurës. Testet moderne zbulojnë jo vetëm se për cilën substancë jeni alergjik, por edhe nivelin e kësaj alergjie.