Cilat Janë Shkaqet E Paralizës Së Fytyrës?

  • Ballina
  • Cilat Janë Shkaqet E Paralizës Së Fytyrës?

Dridhjet e fytyrës, dobësia ose palëvizshmëria janë shenja të një sëmundjeje që përfshin nervin e fytyrës. Lëvizjet anormale të fytyrës ose paraliza mund të ndodhin për shkak të një infeksioni, dëmtimi ose tumori dhe shkaku duhet të hetohet. Në artikullin tonë, ne do të shqyrtojmë përgjigjet e pyetjeve të tilla si "Cilat janë shkaqet e paralizës së fytyrës?", "Çfarë është nervi i fytyrës?", "Si funksionon nervi i fytyrës?", "Paraliza e papritur e fytyrës" dhe " Si trajtohet paraliza e fytyrës?”.

Çfarë Është Nervi I Fytyrës?

Nervi i fytyrës i ngjan një kabllo telefoni dhe përmban 10,000 fibra të ndryshme nervore. 7000 prej tyre shkojnë në muskuj.

Lëvizjet e muskujve të fytyrës: Çdo fibër mbart impulse elektrike për një muskul të fytyrës. Informacioni që bartet nga fijet e këtij nervi na lejon të qeshim, të qajmë, të buzëqeshim ose të vrerosim vetullat, dhe për këtë arsye është nervi ai që siguron shprehjen e fytyrës. Nëse ka një bllokim në gjysmën ose më shumë prej këtyre fibrave nervore, shfaqet dobësi e fytyrës. Nëse këto fibra nervore stimulohen, në muskujt e fytyrës ndodhin lëvizje në formën e spazmave ose dridhjeve.

Dëgjimi: Ai përcjell sinjale në muskulin e kockës së stapes në veshin e mesëm. Ofron ndjenjën e shijes në pjesën e përparme të gjuhës. Meqenëse funksionet e nervit të fytyrës janë shumë komplekse, shumë simptoma shfaqen nëse fibrat e tyre dëmtohen. Sëmundja në nervin e fytyrës mund të rezultojë në dridhje të fytyrës, dobësi ose paralizë, tharje të syve ose gojës, ose ndryshim të ndjenjës së shijes.

Si Funksionon Nervi I Fytyrës?

Nervi i fytyrës kalon nëpër bazën e kafkës për të arritur tek muskujt e fytyrës nga truri. Pas daljes nga truri, ai hyn në kockën ku ndodhet veshi dhe kalon përmes një kanali (kanali i brendshëm i dëgjimit) në këtë kockë, në një marrëdhënie shumë të ngushtë me nervat e dëgjimit dhe ekuilibrit. Nervi i fytyrës mbështillet rreth tre kockave të veshit të mesëm për 4 cm në këtë kanal. Ai kalon pas daulles së veshit dhe më pas përmes kockës pas veshit. Pas kalimit të kësaj kocke, nervi i fytyrës kalon përmes gjëndrës së pështymës (gjëndra parotide) në fytyrë dhe ndahet në shumë degë që çojnë në muskuj të ndryshëm të fytyrës. Ndërsa nervi i fytyrës udhëton nëpër kockë, ai lëshon shumë degë në gjëndrën lacrimal, muskulin stape, gjuhën (për shqisën e shijes) dhe gjëndrën e pështymës.

Çfarë E Shkakton Paralizën E Papritur Të Fytyrës (Paralizën E Belit)?

Sëmundja, e quajtur edhe 'paraliza e belit', ndoshta ndodh si rezultat i reagimit të trupit ndaj një virusi. Pjesa e nervit të fytyrës brenda kockës fryhet dhe presioni e dëmton nervin. Bëhen pyetje specifike për të siguruar që kjo ngjarje është shkaku i dobësisë së fytyrës dhe për të përjashtuar shkaqe të tjera. Pas ekzaminimit të kokës, qafës dhe veshit, mund të aplikohen një sërë testesh.

Si Të Diagnostikoni Paralizën E Fytyrës?

Si rezultat i analizave të kryera, diagnostikohet nëse personi ka apo jo paralizë të fytyrës. Testet më të përdorura janë:

  • Testi i dëgjimit: Ai zbulon nëse shkaku i dëmtimit të nervit ndikon gjithashtu në nervin e dëgjimit, veshin e brendshëm ose mekanizmin e dëgjimit.
  • Testi i bilancit: Vlerëson përfshirjen e sistemit të bilancit.
  • Testi i lotit: Mat aftësinë e syrit për të prodhuar lot. Pikat e syve mund të jenë të nevojshme për të mbrojtur sipërfaqen e syrit (kornea) nga thatësia. Imazhe radiologjike: CT (tomografia e kompjuterizuar) ose MRI (Imazhe me rezonancë magnetike) zbulon nëse ka infeksion, tumor, frakturë kockore ose anomali të tjera në zonën e nervit të fytyrës.
  • Testi elektrik: Nervi i fytyrës stimulohet për të zbuluar sasinë e dëmtimit të nervit. Ky test mund të përsëritet në intervale të shpeshta për të parë nëse sëmundja është progresive apo jo.

Si Trajtohet Paraliza E Fytyrës?

Teste të ndryshme kryhen për të diagnostikuar nëse ekziston paraliza e fytyrës. Rezultatet e testeve do të përcaktojnë trajtimin:

  • Nëse shkaku është një infeksion, një antibiotik ose ilaç antiviral mund të përdoret për të luftuar bakteret.
  • Nëse besohet se mund të ndodhë ënjtje (edemë), shpesh mund të përdoren medikamente steroide.
  • Në raste të pashmangshme, heqja kirurgjikale (dekompresimi) e kockës që dëmton nervin mund të jetë e përshtatshme.

Çfarë Duhet Të Kihet Parasysh Për Shërimin E Paralizës Së Fytyrës?

Kur ndodh paraliza e nervit të fytyrës, vëmendja e nevojshme duhet t'i kushtohet syrit, i cili ka nevojë për një rrjedhje të vazhdueshme lotësh për të ruajtur strukturën e tij të shëndetshme. Lotët përhapen mbi sy gjatë vezullimit, por në paralizën e nervit të fytyrës, pulsimi zvogëlohet ose eliminohet plotësisht. Rezulton në tharje, erozion dhe formim të ulçerës në kornea. Madje është e mundur të humbisni edhe syrin. Pjesa e pasme e gishtit duhet të përdoret për të parandaluar dëmtimin e syrit nga maja e gishtit. Syzet mbrojtëse dhe jastëkët e pastër të syve përdoren shpesh për të mbajtur syrin me lagështi dhe për të parandaluar hyrjen e materialeve të huaja në sy. Nëse syri është i thatë, lotët artificialë mund të përdoren për të mbajtur syrin me lagështi. Këto pika duhet të përdoren siç përshkruhet nga mjeku juaj. Një ose dy pika nga këto duhet të vendosen në syrin e prekur çdo orë kur jeni zgjuar. Gjithashtu, pomada duhet të aplikohet në sy gjatë gjumit. Shënim: Në mot të ftohtë, ju mund të zvogëloni rrezikun e paralizës së fytyrës duke përdorur një shall dhe kapele.

Si Vazhdon Procesi I Rehabilitimit Pas Paralizës Së Fytyrës?

Pacientët me paralizë të përhershme të fytyrës mund të rehabilitohen me procedura të ndryshme kirurgjikale si pesha e qepallave ose susta dhe transferime të muskujve. Disa pacientë mund të përfitojnë nga një formë e veçantë e terapisë fizike të quajtur stërvitje e fytyrës. Metodat e trajtimit për komplikimet e paralizës së fytyrës si hiperaktiviteti i fytyrës ose spazma e muskujve mund të renditen si prerje kirurgjikale e muskulit hiperaktiv ose dobësim i muskujve me injeksione kimike. Nëse këto procedura janë të nevojshme, mjeku juaj do të diskutojë detajet me ju.

Sëmundjet e nervit të fytyrës, duke përfshirë paralizën e fytyrës, nuk janë të rralla dhe kanë një sërë shkaqesh. Diagnoza dhe trajtimi i duhur janë shumë të rëndësishme për restaurimin sa më të mirë të funksioneve të nervit të fytyrës. Edhe pacientët me dëmtim të përhershëm të nervit të fytyrës mund të ndihmohen nga procedurat kirurgjikale të zhvilluara për të rivendosur funksionet e fytyrës.

Dr. Aıkan MATZIR

Shërbimi i Emergjencës