Rënia E Flokëve Dhe Trajtimi

 • Ballina
 • Rënia E Flokëve Dhe Trajtimi

Në artikullin tonë të shkruar nga Bordi Shëndetësor i Spitalit Private Medicabil Bursa, "Çfarë është rënia e flokëve?", "Si diagnostikohet rënia e flokëve?", "Cilat janë shkaqet e rënies së flokëve?", "Cili është trajtimi për rënien e flokëve me modelin mashkullor ?" Ne do të shqyrtojmë përgjigjet e pyetjeve të tilla si "Si trajtohet rënia e flokëve?"

Çfarë Është Humbja E Flokëve (Alopecia)?

Dermatologjikisht, ne shqyrtojmë rënien e flokëve nën disa tituj kryesorë. Para së gjithash, duhet të përcaktohet nëse pacienti në të vërtetë ka rënie të flokëve. Flokët dhe të gjitha qimet dhe pendët e tjera në trup kanë një cikël jetësor. Qimet dhe flokët, të cilat zakonisht jetojnë për disa vite, bien pas një kohe. Një qime e re prodhohet nga rrënja dhe fillon të rritet. Me fjalë të tjera, të gjitha qimet kanë një shkallë të caktuar humbjeje dhe një shkallë të caktuar të rritjes së re. Nëse këto nuk janë në ekuilibër me njëra-tjetrën, domethënë nëse rënia e flokëve është e shpejtë ose ardhja e re është e pamjaftueshme, flokët në atë zonë gradualisht do të rrallohen. Ne e quajmë këtë gjendje rënie të flokëve, ose alopecia.

Si Të Diagnostikoni Rënien E Flokëve?

Për të diagnostikuar rënien e flokëve, fillimisht kontrollohet nëse ka ndonjë sëmundje të lëkurës në lëkurën e kokës që e shkakton këtë gjendje.

Sëmundjet e ekzaminuara në lëkurën e kokës janë si më poshtë:

 • Lëkura është normale, por flokët rrallohen,
 • Inflamacion i gjëndrës së flokëve,
 • Një sëmundje që shkakton atrofi të lëkurës,
 • Kërpudhat që shkaktojnë plagë dhe kore,
 • Çdo sëmundje mikrobike,
 • Psoriasis ose ekzema që nuk është trajtuar dhe është prezente në zonë për një kohë të gjatë.

Si Vlerësohet Rënia E Flokëve Nga Mjeku?

Gjatë vlerësimit të rënies së flokëve, duhet të hetohet nëse rënia apo rrallimi i flokëve është për shkak të një sëmundjeje gjenetike. Gjithashtu vlerësohet nëse alopecia ka të bëjë me të gjithë skalpin e kokës apo nëse ka një dobësim në zona të caktuara. Është gjithashtu e nevojshme të kontrollohet nëse flokët janë ulur në zonat ku ka humbje rajonale apo nëse ka një humbje totale. Nga ana tjetër duhet vënë në dyshim gjendja psikologjike e personit. Ndonjëherë njerëzit mund të kenë reagime ndaj shqyerjes së flokëve të tyre.

Pacientët zakonisht vijnë te dermatologu me ankesën e rënies së flokëve. Gjatë vlerësimit të çështjes, mjeku duhet të marrë parasysh edhe mundësinë e bashkëekzistimit të disa faktorëve. Me fjalë të tjera, faktorët gjenetikë janë përgjegjës për rënien e flokëve të modelit mashkullor. Përveç kësaj, nëse shoqërohet me mungesë mineralesh ose vitaminash, situata bëhet më e rëndë. Çështja duhet të vlerësohet në kontekstin më të gjerë.

Çfarë Është Effluvium Në Rënien e Flokëve?

Rënia e flokëve në zona të mëdha të kokës pa ndonjë sëmundje të dukshme quhet effluvium. Ka faktorë që shkaktojnë shfaqjen e rrjedhjes.

Cili Është Shkaku I Effluvium Në Rënien E Flokëve?

Ka shumë arsye që shkaktojnë rrjedhje në rënien e flokëve. Këto arsye ndahen në dy: arsye të brendshme dhe të jashtme.

Cilat Janë Shkaqet E Brendshme Të Rënies Së Flokëve?

Shkaqet e brendshme të rënies së flokëve janë:

 • Mungesa e metaleve si hekuri dhe zinku, vitaminat e kompleksit B dhe proteinat si material ndërtimor i flokëve,
 • Mungesa e jodit,
 • Në sëmundjet e tiroides, nën ose mbi funksionimin e gjëndrës tiroide,
 • Hormonet mashkullore, të cilat normalisht qarkullojnë në sasi të vogla në gjakun e grave, shkaktojnë rritje të yndyrës në lëkurë, rritje të flokëve dhe rënie të flokëve në fytyrë dhe trup për shkak të disa sëmundjeve si vezoret policistike ose adenoma mbiveshkore. Kjo gjendje është e ngjashme me alopecinë gjenetike dhe androgjenike te meshkujt.

Cilat Janë Shkaqet E Jashtme Të Rënies Së Flokëve?

Shkaqet e jashtme të rënies së flokëve janë:

 • Procesi i lyerjes së flokëve në mënyrë të dëmshme,
 • Drejtimi ose kaçurrela e flokëve me darë të nxehtë,
 • Duke i lidhur vazhdimisht flokët në topuz, bisht ose duke i gërshetuar,
 • Përdorimi i disa drogave (Dermatologu duhet të bëjë një hetim për këtë çështje),
 • Sëmundje të rënda si tifoja, paratifoja, malaria,
 • Tek femrat, kur hormonet femërore në gjak ulen, trupi gabon duke menduar se hormonet mashkullore janë në rritje dhe shkakton rënien e flokëve.
 • Ndalimi i pilulave kontraceptive,
 • Të kesh një histori lindjeje
 • Të kesh një histori të menopauzës,
 • Humbja e flokëve e lidhur me stresin, përveç rrallimit të flokëve, krijon lezione rajonale në zona të vogla që humbasin plotësisht, si monedha ose më të mëdha,
 • Të kesh një histori të operacioneve të rënda, rraskapitëse dhe sëmundjeve febrile.

Përveç këtyre arsyeve të jashtme, ka edhe arsye profesionale. Një simptomë e helmimit nga metalet e rënda te punëtorët që punojnë në miniera dhe vende të ekspozuara ndaj pluhurit metalik është humbja e flokëve. Kjo çështje mund të hyjë edhe në sferën e sëmundjeve profesionale.

Si Të Trajtoni Rënien E Flokëve?

Për trajtimin, mjeku dermatolog do të hetojë shkakun e sëmundjes me disa analiza gjaku, nëse është e nevojshme, dhe në përgjithësi do të planifikojë një trajtim bazuar në shkakun. Për shembull, nëse pacienti ka alopeci për shkak të mungesës së hekurit, bëhet një suplement në këtë drejtim. Megjithatë, do të ishte gabim t'i rekomandohej pacientit një vitaminë ose një element pa ekzaminim, pra pa hetuar vlerat e gjakut. Duhet pasur parasysh se disa nga këto substanca mund të grumbullohen në organizëm, veçanërisht në mëlçi dhe të shkaktojnë sëmundje të rënda.

Cili Është Trajtimi Për Rënien E Flokëve Me Model Mashkullor?

Në rastet me aspekte gjenetike, si rënia e flokëve me model mashkullor, synohet të vonohet ngjarja. Asnjë trajtim apo aplikim i flokëve nuk mund të jetë efektiv në rastet kur pjesa e rrënjës që prodhon flokët shkatërrohet. Pacientët duhet të informohen për këtë çështje. Flokët që do të bien fillimisht do të humbasin ngjyrën dhe do të bëhen më të hollë. Pastaj derdhet përgjithmonë. Qëllimi duhet të jetë rigjallërimi i këtyre flokëve të dobësuar dhe mbrojtja e flokëve ekzistues.

Cilat Janë Llojet E Trajtimit Për Rënien E Flokëve?

Ka shumë lloje trajtimesh për rënien e flokëve. Deri më sot, ekzistojnë dy molekula, studimet e vërteta shkencore të të cilave janë kryer dhe efektiviteti i të cilave është raportuar. Këto; Minoxidil dhe finasteride janë ilaçe. Llojet e trajtimit për rënien e flokëve janë:

 • Ilaçet minoxidil dhe finasteride mund të përdoren nga jashtë si locion ose me mesoterapi për shkak të efekteve të tyre të ndryshme si pilula.
 • Mesoterapia pa gjilpëra mund të zgjidhet si një metodë që nuk dëmton dhe jep rezultate të mira.
 • Mund të rekomandohen gjithashtu shampo, kremra dhe losione që do të përdoren në varësi të problemeve në flokët dhe skalpin e pacientit.
 • Fatkeqësisht, nuk janë treguar prova të mjaftueshme shkencore për PRP, i cili promovohet dhe aplikohet gjerësisht, dhe trajtimin e injektimit të serumit të vet në lëkurë.

Çfarë Duhet Të Kihet Parasysh Në Trajtimet E Rënies Së Flokëve?

Artikuj të ndryshëm mbi këtë temë janë promovuar në media dhe në internet. Nëse një substancë është vërtet efektive në një sëmundje, cila duhet të jetë doza e saj, cilat mund të jenë efektet anësore të saj, etj. situatat duhet të shqyrtohen nëpërmjet studimeve të përpikta shkencore. Këto studime duhet të kryhen nga institute dermatologjike që janë të pavarura, të paanshme dhe në përputhje me vlerat shkencore dhe etike. Përndryshe, studimet e kryera ose të porositura nga kompanitë që tregtojnë produktin dhe që për ndonjë arsye raportojnë gjithmonë rezultate "perfekte" nuk duhen besuar.

Cili Mjek Specialist Duhet Të Konsultohet Për Rënien E Flokëve?

Qoftë për arsye gjenetike, psikologjike, metabolike apo arsye të tjera të rënies së flokëve, personi që duhet t'i vlerësojë këto është një specialist i dermatologjisë. Nuk duhet harruar se alopecia është një sëmundje dermatologjike. Çdo dermatolog që ndihmon pacientin në një procedurë të caktuar, i cili do të tregojë se sa do të zgjasë trajtimi dhe çfarë rezultatesh mund të arrihen me cilat metoda, duhet të jetë mjek.